Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië   
home      links      links2

 

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

 

                                           De duinen van Noord Holland

Een kilometer van mijn huis beginnen de duinen. Als ik een meter diep in de tuin graaf, kom ik uit in een zandlaag. De bovenste laag in de tuin heb ik in de loop der jaren met kompost verbeterd. Maar het blijft lichte grond, waar het regenwater vrij snel in wegzakt

Geschiedenis

De duinen zijn hier veel jonger dan bijvoorbeeld de rivierduinen. 20.000 jaar geleden was de Noordzee er nog niet. Dit was een droog gebied, dat ook bewoond werd. Ongeveer 10.000 jaar geleden begon het zeewater op te komen tijdens een verandering van het klimaat.
Ongeveer 8000 jaar geleden ontstond de huidige kustlijn Er waren ook veel veengebieden. Stukken veen vind je nog vaak terug op het strand.
De oude duinen en zandstranden zijn gevormd van 3000 v Chr - 1000 na Chr.
De jonge duinen en zandstranden vanaf de 12e eeuw na Chr.

De duinen zijn natuurlijk ontstaan door zandverstuivingen. De planten, die het zand tegen hielden waren (en zijn) biestarwegras en helm. Later kwamen daar de jeneverbes (juniperus communis) en (Hippophae rhamnoides) bij. De jeneverbes is nu weer verdwenen. In sommige delen ontstond bos.

Van 1400 - 1600 schijnt het veel gewaaid te hebben. Over de oude duinen zijn daardoor weer nieuwe zandlagen gekomen.

Ten zuiden van Bergen groeien kalkminnende planten op kalkhoudend zand. Het zand van de strandwallen, waar de duinen uit zijn opgebouwd, is afkomstig uit verschillende gebieden. Er is dus niet overal kalk. Soms is het ook weggespoeld door de regen.
Kalkarm bij Schoorl: struikheide, kruipwilg
Kalkrijk: egelantier, duindoorn, wilde liguster en vlier.

Het gebied tussen Bergen en Bergen aan Zee. 16-11-2008... duinen. duinen. duinen        

Het gebied tussen Bergen en Bergen aan Zee. 16-11-2008

Vlak bij zee. Bergen aan Zee richting Egmond. 23-03-2008... duinen. duinen. duinen. duinen    

Vlak bij zee. Bergen aan Zee richting Egmond. 23-03-2008
 

De slufter - Texel                           

De duinen op Texel bezoek ik ook regelmatig. Meestel echter met een klas en dan heb je niet zo veel tijd om de natuur te bestuderen. 
De slufter maakt dan altijd de meeste indruk. Ik kan er elke keer weer van genieten. Het gebied ligt in het noorden van Texel.
Tijdens een zware storm in 1851 braken de duinen op verschillende plaatsen. (ook bij de Krim en de Muy) Het afsluiten van de slufter mislukte. 
Daarna heeft men het gelukkig zo gelaten.
Bij vloed lopen de kreekjes vol. Dat heeft mij bij het oversteken eens een mobieltje gekost. Door dat zoute water komen er planten als lamsoor, zeekraal, Engels gras en kweldergras voor. Verder zijn er natuurlijk veel vogels.
In 1997 heeft men tussen Bergen en Schoorl  geprobeerd een slufter in het klein te maken.(De Kerf) De duinen werden daar doorbroken om het zelfde effect te krijgen. Het was helaas van korte duur. Het was al snel weer dicht gestoven met zand. 

De Slufter - Texel (foto 2006)  De Slufter - Texel (foto 2006)       

 

De Kerf.

Ik ben er op 6 april heen gefietst. Het was wel mooi weer. Maar jammer genoeg een beetje nevelig.

Vanuit Bergen richting Schoorl.. er zijn ook mooie uitzichten.. Daarna weer een stukje door het bos.

        

Vanuit Bergen richting Schoorl. Een groot deel reed ik door het bos. Maar er zijn ook mooie uitzichten. Jammer, dat de heide nog niet bloeit.

Een bord met uitleg. ...
Een bord met uitleg. Na het laatste stukje gelopen te hebben, kwam ik bij het uitkijkpunt.
Uitzicht over de Kerf.... Uitzicht naar een andere richting van af het uitkijkpunt.
Uitzicht over de Kerf. Geen water te zien. Uitzicht naar een andere richting van af het uitkijkpunt.


Toen ik vanaf het uitkijkpunt terugliep naar de fiets, heb ik nog een paar foto's gemaakt.

Het pad vanaf het uitkijkpunt.  Het pad vanaf het uitkijkpunt.  Het pad vanaf het uitkijkpunt..  Het pad richting Schoorl aan Zee.  Op twee foto's kun je het bos zien, waar ik doorheen gefietst ben. De laatste foto is het pad richting Schoorl aan Zee.


Hier wat foto's van het zelfde gebied gemaakt op een mooie dag 23 augustus 2009.
De hei stond nog in bloei. Het is een hele droge zomer geweest. In onze streek is deze zomer heel weinig water gevallen.

Duinen met bloeiende heide.  Duinen met bloeiende heide.  Duinen met bloeiende heide. Duinen met bloeiende heide.

  

Op een plek ben ik gestopt en heb ik foto's om me heen gemaakt. Het is leuk om te zien hoe verschillend de duinen zijn. 

. .
. .


Noordhollands Duinreservaat.

Dit duingebied behoort tot het Noordhollands Duinreservaat. Dit ligt tussen het Noordzeekanaal en Schoorl. (opp ongeveer 5300 ha) Dit gebied wordt in opdracht van de provincie Noord-Holland beheerd door het PWN (Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland). 
Je moet wel entree betalen om er in te mogen. Bij elke toegangsweg staan tegenwoordig kaartjes automaten. Bij het VVV kun je ook jaarabonnementen kopen. 

Bos - duinbrand

Zondag 6-9-09 ben ik even naar Schoorl gefietst om de schade van de brand te bekijken. (5 hectare)
Ik heb wat foto's genomen van de buitenkant van het verbrande deel. Een groot gedeelte was nog afgezet. Daar ben ik dus niet geweest.
Wat hier op de foto staat, zal zich wel snel herstellen denk ik.Volgend jaar zal ik weer foto's nemen, om te kijken hoe snel het zich herstelt.
Op de eerste foto was ik op de weg naar verbrande gebied. In de verte kun je het zien liggen.

Bosbrand - duinbrand bij Schoorl.
Bosbrand - duinbrand bij Schoorl.
Bosbrand - duinbrand bij Schoorl.... Bosbrand - duinbrand bij Schoorl.
Bosbrand - duinbrand bij Schoorl.... Bosbrand - duinbrand bij Schoorl.
Bosbrand - duinbrand bij Schoorl.  Bosbrand - duinbrand bij Schoorl.  Bosbrand - duinbrand bij Schoorl.    


Bergen aan Zee - Parnassia Park  
(foto's juni 2009)

Bij Bergen aan Zee ligt het Parnassiapark. Vroeger gingen we vaak na een bezoek aan het strand met de kinderen in het park wandelen. Daar is het nog steeds heel geschikt voor. Even weg van de drukte op het strand. 
Tegenwoordig staat er ook een klein educatie gebouw, waar wisselende tentoonstellingen worden gehouden over de natuur. Geopend: Zondagmiddag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Vrijwilligers van de werkgroep Parnassia zetten zich hiervoor in. 
In het park vind je een paddenpoel, een heemtuin met wilde planten, een speelterrein voor kinderen en een veld met o.a schapen en geiten.
Het is niet groot, maar je kunt vanuit het park heel makkelijk verder wandelen de duinen in. Of natuurlijk naar het strand.

De weg van Bergen naar Bergen aan zee.... De weg van Bergen naar Bergen aan zee... De weg van Bergen naar Bergen aan zee.   Zijpad.

      

De weg van Bergen naar Bergen aan zee loopt door het duingebied. Er zijn ook wandelpaden en fietspaden, die de duinen in gaan.  Auto's worden ook voor Bergen aan Zee al geparkeerd. Soms voor een duinwandeling, maar ook wel omdat er in Bergen aan Zee geen plek meer te vinden is.    

Het educatiegebouw in het Parnassiapark... Het educatiegebouw in het Parnassiapark
Het educatiegebouw in het Parnassiapark. Het educatiegebouw. Hier kun je ook je fiets neerzetten.
Parnassiapark. Wilde bloemen.... Parnassiapark: Paddenpoel
Parnassiapark. Wilde bloemen.   Parnassiapark: Paddenpoel
Parnassiapark.   Parnassiapark.   Parnassiapark. . Parnassiapark. . Parnassiapark. . Parnassiapark. . Parnassiapark. . Parnassia-park-9-14-6-09.jpg (198385 bytes)  Nog enkele foto's van het Parnassiapark. 


Wandeling vanaf de weg naar Bergen aan Zee.
(13-9-2009)  


Rechts van de weg is een parkeerterrein. Vanuit het parkeerterrein kun je wandelingen maken. (zie foto's rechts boven op deze pagina.) We zijn nu de weg naar Bergen overgestoken en zijn richting Egmond gewandeld. (zie oude foto) De wandeling zie je op het bord afgebeeld. Het regende licht.

...
We hebben de rode route genomen. Er zijn ook allerlei grazers in het duingebied.
beeld van Victor Westhoff. ... beeld van Victor Westhoff. . beeld van Victor Westhoff.
Als je al een stukje gelopen hebt, sta je opeens voor dit mooie beeld van Victor Westhoff. 
Prof. dr. Victor Westhoff (12 november 1916 - 12 maart 2001) is een bioloog. Hij hield zich bezig met vegetatiekunde en de natuurbescherming. Een prachtige en toepasselijke plek voor zo'n beeld.
paarden in de duinen.... paarden in de duinen.. paarden in de duinen.

Onderweg kwamen we twee paarden tegen, die daar in het wild rondlopen. Op de rechterfoto zie je een paar wazige plekken. Dat komt door de regendruppels op de lens.

duinen  duinen  duinen. duinen   Nog een paar foto's van de duinen in niet al te mooi weer.. Ik kan je de wandeling aanraden. Zelfs als het regent.


Duinen in de winter.

Foto's 10-1-2010. Ik ben door Bergen naar de duinen gewandeld. Dit keer naar de "Drie Banken".

Eerst loop ik nog een stukje door Bergen.  Je ziet hier de ruïnekerk van Bergen en een beeld van Roland Holst.
De kerk is in de 15e eeuw gebouwd.
Omdat men bang was, dat de Spanjaarden, die Alkmaar belegerd hadden, terug zouden kunnen komen, werd de kerk in 1574 in brand gestoken. Alleen het koor werd later hersteld. (tijdens de Tachtigjarige oorlog)
Gelukkig heeft men de ruïnes laten staan. 

 

de ruïnekerk van Bergen en een beeld van Roland Holst. Roland Holst 1988 - 1976. Deze bekende dichter woonde in Bergen. Hij had als bijnaam: "Prins der Nederlandse dichters".

Aan de buitenkant van het dorp ligt het museum "Kranenburgh"
In 1851 kocht G.C.J. van Reenen de heerlijkheid Bergen. Zijn zoon Jacob van Reenen liet in 1882 het huis "Craen Berch" bouwen. Later werd het huis gebruikt als burgemeesterwoning en "Huis Kranenburgh" genoemd. De kunstenaars Lucebert en Ans Wortel hebben er ook nog in gewoond. In de tuin voor en achter het huis staan beelden gemaakt door o.a. Jan Toorop en Lucebert.
museum "Kranenburgh"... museum "Kranenburgh"
richting Bergen aan Zee.  bospad richting Schoorl.  trap naar de drie banken Hierna loop ik nog een stukje door richting Bergen aan Zee. Daarna sla ik rechtsaf en ga het bos in. Ik loop nu richting Schoorl. De trap op de foto ben ik opgegaan. Rechtsaf ga je naar de skibaan. Ik ben linksaf gegaan naar de "Drie Banken".

Hier heb je een prachtig uitzicht over de "Drie Banken" Het gebied wordt zo genoemd, omdat er op een hoge top drie banken zijn geplaatst. 
Eigenlijk heet dit gebied het Russengat. Dat is een minder leuk verhaal. Op 19 september 1799 hebben de Russen en Fransen hier tegen elkaar gevochten. Dit slachtveld was een deel van de "Slag om Bergen". In Bergen wordt dit herdacht door het Russen Monument
Nu kun je er heerlijk wandelen en als er sneeuw ligt, zie je er ouders en kinderen uit Bergen op de slee. Toen onze kinderen jong waren zijn we hier ook vaak geweest. De paden werden ook als "sleebaan" gebruikt. Dus die waren spiegelglad.

de "Drie Banken" of het Russengat... de "Drie Banken" of het Russengat
de "Drie Banken" of het Russengat  de "Drie Banken" of het Russengat  de "Drie Banken" of het Russengat. de "Drie Banken" of het Russengat  Nog een paar foto's van dit prachtige gebied.
 aan de overkant van de Drie Banken....  aan de overkant van de Drie Banken.
 aan de overkant van de Drie Banken.   aan de overkant van de Drie Banken.   aan de overkant van de Drie Banken..  aan de overkant van de Drie Banken..  aan de overkant van de Drie Banken..  aan de overkant van de Drie Banken. Hier ben ik aan de overkant van de Drie Banken. Ik heb nog een paar foto's genomen van de duinen daarachter en daarna weer naar huis gewandeld.

Al weer de derde brand.

In april 2010 was er al weer de derde duinbrand. Het is nu wel heel waarschijnlijk, dat er een brandstichter is. Dit keer was het een gedeelte waar ik vaak fiets. (Tussen Bergen en Schoorl)

duinmeertje... oude boomstam... kniptor Ampedus.
Als je vanaf de Zeeweg naar Bergen aan zee het fietspad neemt richting Bergen, Schoorl kom je dit duinmeertje tegen. Een voorbeeld van het beleid om niet alles op te ruimen. De insecten zijn er blij mee. 

Er liep nu een aantal kniptorren. Dit is een Ampedus. Informatie op de keverpagina.
duinbrand... duinbrand 
Deze strook heide is helemaal verbrand. Hopelijk herstelt het zich weer. De brand was tot het fietspad gekomen.

Hier nog een foto uit betere tijden: heide 

duinbrand  duinbrand  duinbrand  Nog een paar foto's  
uitzicht duinen Als je doorfietst kun je weer genieten van de prachtige vergezichten. Ook als alles nog moet uitlopen.


Winter 2010. Wandeling naar de duinen. 18-12-2010

 Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 ruïne  Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Tijdens mijn werk verheugde ik me er al op om een een stuk door de duinen te wandelen. Zaterdag ben ik van Bergen naar Bergen aan Zee gewandeld. Het was vrij somber weer. Ik was al  bang, dat de foto's niet gelukt zouden zijn. Maar ik vind ze toch wel wat hebben. De eerste foto is van de ruïne. Er is 's zaterdag altijd markt. Het was nu heel rustig.
Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Wierdijkje... Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Wiertdijkje.. Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Weg naar Wiertdijkje
Ik ben even afgeslagen naar het Wiertdijkje. Daar heb je een mooi uitzicht over het weiland en het is maar twee honderd meter lopen.
Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Beeld Herman Gorter Bronzen beeld Herman Gorter in de sneeuw. Gemaakt door Hans Bayens. Het staat langs de Zeeweg. Herman Gorter (1864 - 1927), dichter en medeoprichter van de Sociaal-Democratische Partij. Bekend van het superlange epische gedicht "Mei" (1889). 
Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Zeeweg  Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Zeeweg  Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Zeeweg. Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Zeeweg Na het bezoek aan het beeld ben ik even de duinen ingegaan. Daar heb ik geen spectaculaire foto's gemaakt. Dus die laat ik dus weg. Daarna ben ik weer doorgewandeld langs de zeeweg.
Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Zeeweg... Wandeling naar de duinen. 18-12-2010 Zeeweg
Hier zie je hoe mistig het werd. Wel mooi. Maar ik vond het toen toch tijd om terug te keren. Links van de weg zag je in de verte de Schotse hooglanders in de duinen op zoek naar wat eetbaars. Volgens mij redden ze zich wel. 

     

Winter 2010. Wandeling naar de duinen. 20-12-2010

Wandeling naar de duinen. 20-12-2010 ruïne  Twee dagen later was er heel wat meer zon. Natuurlijk staat hij wel laag. Ik besloot de wandeling nog eens te maken.  
Wandeling naar de duinen. 20-12-2010 pad... Wandeling naar de duinen. 20-12-2010 Wiertdijkje. Wandeling naar de duinen. 20-12-2010 Weg naar Wiertdijkje

    

Ik kwam in de verleiding om dit bospad in te gaan. Het zag er sprookjesachtig uit. Ik ben toch maar verder gewandeld. Ik ben wel naar het Wierdijkje gewandeld. De foto's zien er nu heel anders uit.

Wandeling naar de duinen. 20-12-2010 Wiertdijkje... Wandeling naar de duinen. 20-12-2010 Wiertdijkje
Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Zeeweg Een foto van dezelfde bocht, die ik ook twee dagen daarvoor had gemaakt. Wat een verschil.
Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Zeeweg  Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Zeeweg Nog een paar foto's, die ik gemaakt heb toen ik langs de Zeeweg wandelde. Ik zag nog een Schotse hooglander, maar die was te ver weg.
Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Duinen Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Duinen Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Duinen/ Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Duinen  
Ik ben ook weer de duinen ingewandeld. Ik heb nu wel foto's gemaakt. Waarom zou je nu met vakantie naar het buitenland gaan?  Ik blijf lekker thuis. 
Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Duinen... Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Duinen
Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Duinen... Wandeling naar de duinen. 20-12-2010  Duinen


Dagje naar het strand 30 januari 2011.


Een paar foto's van het strand van Bergen aan Zee. In de winter. Maar nu zonder sneeuw.

Eén van de meest gefotografeerde gebouwen vanaf het strand.... Strand. Een foto vanaf de boulevard.

Eén van de meest gefotografeerde gebouwen vanaf het strand.  Een foto vanaf de boulevard.

Strand. De onderbouw van een restaurant. Het duurt nog even voordat hij weer staat.... Strand. Een blauwe zee en een blauwe lucht.

Strand. De onderbouw van een restaurant. Het duurt nog even voordat hij er weer staat. Een blauwe zee en een blauwe lucht.


1 november 2011
. Een heel bijzondere dag voor me. Ik ben in de VUT gegaan. 
Dit was mijn eerste vrije dag. Het lesgeven zal ik missen. Maar daar staat tegenover, dat ik met zulk mooi weer de duinen in kan gaan. Ik fiets ongeveer het zelfde rondje, dat ik ook in april 2010 heb beschreven.

meertje in de duinen... meertje in de duinen
meertje in de duinen, omgeving meertje in de duinen, omgeving meertje in de duinen Ik heb een paar foto's gemaakt van twee duinmeertjes en de omgeving.
naar de duinbrand van april 2010.... naar de duinbrand van april 2010.
De duinbrand van april 2010.... De duinbrand van april 2010.
De duinbrand van april 2010. Daarna ben ik doorgefietst naar een van de plekken, waar in april een bosbrand is was geweest. Er zijn enkele brandstichters opgepakt. De branden zijn toch door verschillende mensen veroorzaakt.
De naaldbomen hebben zich goed hersteld. Vooral de berken hebben het nog steeds moeilijk. De heidevlakte is verdwenen. Zo hier en daar zijn wat planten te zien, die de brand overleefd hebben. Ik zie nog weinig nieuwe plantjes. Het valt me tegen. De waterwagen, die hier na de brand is geplaatst, staat er nog steeds.
duinen, zandverstuivingen... duinen, zandverstuivingen
duinen, zandverstuivingen  duinen, zandverstuivingen  duinen, moerasachtig
Er zijn weinig open zandvlaktes meer, waar zandverstuivingen zijn. Men gaat dat proberen terug te brengen. Als je de foto van het bord vergroot, kun je lezen wat ze van plan zijn. Er kwamen op dat moment wat meer wolken, zoals je op de foto kunt zien. De laatste foto is van een moerasachtig stukje duin.


Bergen aan zee. Harde wind, strand.
Foto's: 9-12-2011.

Bergen aan zee. Harde wind, strand... Bergen aan zee. Harde wind, strand... Bergen aan zee. Harde wind, strand.
Bergen aan zee. Harde wind, strand... Bergen aan zee. Harde wind, strand. zweefvliegtuig.. Bergen aan zee. Harde wind, strand.
Als het waait, is het strand altijd een bezoek waard. Donkere wolken en blauwe stukken hemel wisselden elkaar snel af. Ik heb de fiets gepakt en ben naar het strand gegaan. Hier een paar foto's.
Als je de foto links onder vergroot, kun je een zweefvliegtuig zien. Op de foto er naast is hij duidelijker te zien. Iets anders dan de zweefvliegen, die ik meestal fotografeer. Twee zweefvliegtuigen vlogen steeds langs de duinen heen en weer. Later las ik dat ze met deze harde wind hier langs de duinen prima in de lucht kunnen blijven.

 

Naar de Drie Banken.          

Op 04-02-2012 ben ik naar de Drie Banken gewandeld. Deze plek heb ik op deze pagina al eens beschreven. Ik heb dit keer een andere route genomen. Ik ben vanuit Bergen over de Breelaan richting Schoorl gewandeld. Met aan de linkerkant een klein weiland, dat nog steeds niet bebouwd is.
Als je daar voorbij bent, kom langs de skibaan "Il Primo". Deze bestaat uit kunststof skimatten, die op het zand liggen. (1969) Maar nu lag er ook sneeuw. Het gebied de Drie Banken is vlakbij. Ik heb toch weer een paar foto's geplaatst. Er was wat minder sneeuw dan de vorige keer. Op de terugweg heb ik nog een foto van het weiland gemaakt.

Weiland langs de Breelaan... Skibaan Il Primo... Skibaan Il Primo.
De Drie Banken. Winterpret.... De Drie Banken. Winterpret.... De Drie Banken. Winterpret.
Foto 1: Weiland langs de Breelaan. Foto 2, 3: Skibaan Il Primo. Foto 4, 5: De Drie Banken. Winterpret.  Foto 6: Het zelfde weiland. Nu met koe.


Duinmeertje, kakkerlak.

Duinmeertje... boskakkerlak (Ectobius sylvestris). vrouw.. boskakkerlak (Ectobius sylvestris). man
Een van de vele duinmeertjes. Foto 19-8-2013. Als er bij de insectenfoto's staat, dat ze in de duinen zijn gefotografeerd, is het vaak hier of bij een van de andere meertjes. 
Niet alle insecten zet ik op de site. Deze kakkerlak heb ik toch een plaatsje gegeven. Het is een boskakkerlak (Ectobius sylvestris). Een vrouwtje. Bij de mannetjes zijn de vleugels veel langer. Een heel mooi beestje van 9 - 11 mm lang. Je kunt ze van mei tot oktober tegenkomen. Ze overwinteren het eerste jaar als ei, het tweede jaar als nimf. Daarna zijn ze volwassen. Alleen het mannetje kan vliegen. Ze eten plantenresten. Je vindt deze inheemse kakkerlakken niet in huis. Dat zijn de tropische niet inheemse kakkerlakken. Foto 11-9-2013. Op 3-7-2014 zag ik ook een mannetje.


Dieren in de duinen.

Heideschapen in de duinen.... Heideschapen in de duinen.
Heideschapen in de duinen.
Tegenwoordig kom je ook heideschapen in de duinen tegen. Ze eten het gras op waardoor de heide niet overwoekerd wordt. Ze lopen niet vrij door de duinen. Er wordt een gedeelte afgezet.
Sommigen vinden dat de schapenmest de grond verrijkt en dat daardoor het gras meer kans krijgt. Ik heb gemerkt dat dat ook voor de andere grazers geldt. Aan de ene kant houden ze de duinen open aan de andere kant wordt de grond verrijkt. Foto's 3-5-2013, 1-10-2013.
Exmoor pony's.... Exmoor pony's.
Exmoor pony's.
Deze pony's leven in Groot-Brittannie in halfwilde kuddes in Nationaal park Exmoor. Ook in de duinen voelen ze zich thuis. De bruine pony is herkenbaar aan de lichte buik en het lichte gedeelte bij de neusgaten. Ik blijf altijd even kijken als ik ze ergens in de duinen tegenkom. Foto's 10-3-2014.
Schotse hooglanders.... Schotse hooglanders.
Schotse hooglanders.
Toevallig op dezelfde plek in de duinen waar ik de Exmoor pony's fotografeerde. Net als de pony's kom ik ze op veel verschillende plaatsen tegen in de duinen. Dit in tegenstelling tot de heideschapen. 
Mensen worden geadviseerd een beetje voorzichtig te zijn en niet te dicht bij ze te komen. Foto's 15-5-2014.

  

Frans van Dusschoten.
Een bank op een plek in de duinen met een prachtige uitzicht. Op de bank is een plaatje bevestigd met de volgende tekst: Deze bank is neergezet op zijn favoriete plek. Een fijne herinnering aan Frans van Dusschoten. 
Als ik daar ben, moet ik altijd even aan hem denken. In 2005 overleden. Foto's 6-7-2015.

Een bank op een plek in de duinen met een prachtige uitzicht. Op de bank is een plaatje bevestigd met de volgende tekst: Deze bank is neergezet op zijn favoriete plek. Een fijne herinnering aan Frans van Dusschoten... Een bank op een plek in de duinen met een prachtige uitzicht. Op de bank is een plaatje bevestigd met de volgende tekst: Deze bank is neergezet op zijn favoriete plek. Een fijne herinnering aan Frans van Dusschoten... Een bank op een plek in de duinen met een prachtige uitzicht. Op de bank is een plaatje bevestigd met de volgende tekst: Deze bank is neergezet op zijn favoriete plek. Een fijne herinnering aan Frans van Dusschoten.

 

18 maart 2024: Ik heb al jaren niets aan de Duinen pagina toegevoegd. Wat gaat de tijd snel. Ik heb de afgelopen jaren foto's van het duingebied ten noorden van mijn woonplaats Bergen gemaakt. Ik voeg ze aan deze pagina toe.

Schoorl

Schoorl  Naar Schoorl. Vanaf Bergen rijd ik langs de duinen naar Schoorl. Hier worden paarden gehouden. Bij Schoorl is een hoog duin. Het klimduin genaamd. Als kind gingen we er heen met Schoolreisje. Later kwamen we er regelmatig met onze eigen kinderen. Het is bekend in de wijde omgeving.  Foto's 4-4-2020                  
Schoorl.. Schoorl                         

Hondsbossche Zeewering, Hondsbossche duinen

Nog verder naar het noorden voorbij Schoorl eindigt het duingebied en heeft men in 1880 de bestaande bescherming verbeterd door het aanleggen van de dijk De Hondsbossche Zeewering (5,5 km lang tot Petten). Vanaf 2013 zijn er voor de dijk enorme hoeveelheden zand opgespoten, waardoor er een kunstmatig duingebied De Hondsbossche duinen is ontstaan als extra bescherming. 

Hondsbossche Zeewering, Hondsbossche duinen.. Hondsbossche Zeewering, Hondsbossche duinen                      
Hondsbossche Zeewering, Hondsbossche duinen.. Hondsbossche Zeewering, Hondsbossche duinen     

Camperduin, Schoorl. Het begin van de De Hondsbossche Zeewering en het opgespoten strand met een aangelegde Lagune.   Foto's 8-3-2024                

 

Hondsbossche Zeewering, Hondsbossche duinen                       
Hondsbossche Zeewering, Hondsbossche duinen.. Hondsbossche Zeewering, Hondsbossche duinen                         
Hondsbossche Zeewering, Hondsbossche duinen.. Hondsbossche Zeewering, Hondsbossche duinen     

We zijn halverwege Camperduin en Petten gestoptDe Hondsbossche Zeewering geklommen naar de opgespoten duinen met een houten uitkijkhut.  Foto's 13-9-2020               

Petten

Petten       Petten. Hier beginnen de duinen weer.  Foto's 13-9-2020                  
Petten.. Petten                          

Zwanenwater een duingebied bij Callantsoog

Zwanenwater een duingebied bij Callantsoog    Voorbij Petten ligt het Zwanenwater een duingebied bij Callantsoog met de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Foto's 20-3-2021                 
Zwanenwater een duingebied bij Callantsoog..  Zwanenwater een duingebied bij Callantsoog                        

 

Engels / English                                            

                      

 

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-