dieren


Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië        
home      links      links2


To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English    

                                                                          

Dieren in de tuin     

In 2007 ben ik  begonnen om ook de dieren in de tuin te beschrijven. Omdat het veel te veel werd heb ik de insecten en spinnen op aparte pagina's gezet. (zie boven) Ik beschrijf niet alle dieren. Je zult bijvoorbeeld geen vogels  aantreffen. Er zijn nu ook subpagina's bij de insecten toegevoegd. (zie onderaan deze pagina)
Onderaan de bladzijde heb ik links naar insectensites staan.

Kikkers

Groene Kikker (Rana esculenta).. Groene Kikker (Rana esculenta). Groene Kikker (Rana esculenta). Een jonge Groene Kikker (Rana esculenta). kikkerdril groene kikker. Twee jonge Groene Kikkers (Rana esculentas) (30 mei) Ze groeien snel en zijn helemaal gewend aan ons.   
Groene Kikker (Rana esculenta).

Hij heeft een wat gedrongen uiterlijk vind ik. Hij blijft meestal in de buurt van de vijver. Ze overwinteren op de bodem van een sloot. In dit geval van de vijver. Ik hoop, dat hij de reiger overleefd heeft. De derde foto is een jonge kikker in april door mijn vrouw gefotografeerd. 
Hij schijnt nogal vraatzuchtig te zijn. Hij eet voornamelijk insecten, larven, slakken en wormen.
Hij is wat later met de eierafzetting. (eind mei tot begin juni.) Eerst eten ze heel veel. De eieren worden afgezet in verschillende klonten.
Verspreiding: In Europa vanaf de Middellandse zee tot het zuidelijk puntje van Scandinavië. In Nederland is de populatie achteruit gegaan. 
 

Bruine Kikker (Rana temporaria).. Bruine Kikker (Rana temporaria). Bruine Kikker (Rana temporaria). Bruine Kikker (Rana temporaria). kikkerdril met paddeneitjes. Bruine Kikker (Rana temporaria)  
Bruine Kikker (Rana temporaria).
De Bruine Kikker kom je veel verder van de vijver tegen, dan de Groene Kikker. 
Vandaag (5 maart 2007) ontdekte mijn vrouw er een in een emmer regenwater. Normaal is het niet zo makkelijk om foto's te maken. Ik heb dus eerst de kamera gepakt, voordat ik hem er uithaalde.
De Bruine Kikker is de meest verbreide kikkersoort van Europa. Hij kan goed tegen de kou. Hij overwintert laat en komt weer vroeg te voorschijn. 
Voedsel: Insecten, wormen en andere kleine diertjes.
Op 1 april (geen grap) zagen we het eerste kikkerdril in de vijver. Links onder zie je ook de snoeren met eitjes van de padden.
Op 3-11 heb ik de laatste bruine kikker gefotografeerd. Hij zag er weldoorvoed uit. Wat natuurlijk ook nodig is voor de winter. Hij is ook veel lichter van kleur. Je kunt ze herkennen aan de donkere vlek achter het oog.   
The white-lipped tree frog,  the giant tree frog (Litoria infrafrenata). De grootste boomkikker van de wereld. ..   
The white-lipped tree frog,  the giant tree frog (Litoria infrafrenata). De grootste boomkikker van de wereld.
Inheems in de regenwouden van Noord Queensland, New Guinea, the Bismarck Islands en the Admiralty Islands.
Maar wat doet die op een Nederlandse tuinsite? Mijn vrouw had foto's van onze kikkers in de vijver naar haar broer George gestuurd, die in Australië in de buurt van Cairns woont. Hij stuurde een foto van deze boomkikker terug, die hij genomen had in zijn tuin. Hij vond het wel wat voor m'n tuinsite. Tja...We waren zo trots op onze kikkers. Deze boomkikker kan wel 13 cm worden.
De boomkikker (Hyla arborea) is de enige soort, die in Nederland voorkomt. Niet bij ons in de buurt. Dat zeldzame beestje wordt maar 4 of 5 cm.

Bruine Kikker (Rana temporaria) met kikkerdril.   Onze bruine kikkers in 2013. Foto 17-4-2013.

 

Salamanders

Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris).. Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris). Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris). Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris). Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris)
Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris) De kleine salamander leeft in een groot deel van Europa. (niet in Spanje) Het is de meest noordelijk levende salamandersoort. Hij komt ook in Noorwegen en Zweden voor. In Nederland is hij heel algemeen. In april tot juni zie je ze in de vijver, daarna gaan ze aan land.
Vandaag (5 maart 2007)heb ik de meterput (staat droog) opengemaakt. Zoals elk jaar zaten er weer een paar salamanders, die daar de winter hebben doorgebracht. Ze zien er altijd mager uit. Vooral als je ze vergelijkt met een salamander, die ik dezelfde dag uit een klein vijvertje had gehaald, tijdens het schoonmaken . Een was ik bijna vergeten. Op de foto zie je wel waarom. (schutkleur) De buik heeft een kleurtje. Dat zie je als je ze op hun rug legt. Ze houden zich dan dood. Tijdens de paartijd is het mannetje op zijn mooist.  

Padden

De Gewone Pad (Bufo bufo)   
De Gewone Pad (Bufo bufo) behoort tot de familie echte padden of Bufonidae. Er zijn volgens wikipedia ook soorten padden, die eigenlijk niet tot die familie behoren. Ik was (11 maart. 2007) aan het werk bij de composthoop, toen mijn oog op de pad viel. Hij zat verscholen in de hoop. Ik heb een paar foto's gemaakt en hem daarna met rust gelaten. Overdag zie je hem niet, behalve tijdens de paartijd. Dan zie je in de vijver de veel kleinere mannetjes op de vrouwtjes wachten.(maart-april) Ze keren altijd naar de zelfde plek terug. Ook de kikkers valt hij lastig. 
In de buurt zijn paddentunnels aangelegd voor de terugkerende padden. Vaak lift een mannetje mee op de rug van een vrouwtje.  
In de vijver verschijnen daarna snoeren met eitjes. De foto met de dubbele snoeren met eitjes is op 1 april genomen. De andere op 2 april.
Het padje op de foto zal nu een jaar oud zijn. 
De padden verlaten ze het water weer en gaan op jacht als het donker is.  
Gewone-pad-(Bufo-bufo)  Gewone-pad-(Bufo-bufo)  paddeneitjes in snoeren. twee padden. padden met eitjes. padje  Gewone pad (Bufo bufo)  

 

Tuinslakken  en naaktslakken 
Twee foto's van slakken. Tijdens het snoeien heb ik de huisjesslakken verzameld, die ik tegen kwam. De bruine naaktslak vond ik bij de composthoop. De andere vond ik in de meterput. 27-05-2007

Tuinslakken en naaktslakken ... tuinslakken   
Het fotograferen viel wat tegen. Twee naaktslakken (zie foto) gingen verbazingwekkend snel alle kanten op. Toen was ook nog de accu leeg. De andere slakken begonnen ook vaart te krijgen. De huisjes slakken heb ik teruggedaan in de emmer. De naaktslakken heb ik laten gaan.
Slakken zijn hermafrodiet (tweeslachtig). Na de paring leggen beide slakken eitjes. Als smeermiddel gebruiken ze tijdens het voortbewegen een slijmlaag.   De bruine is een grote wegslak (Arion rufus). Van hem heb ik het meeste last. Hij eet zelfs van de cactussen met scherpe stekels. Hem zie je ook het meest overdag, als het vochtig is. Op de foto is hij in rust. Hij trekt zich dan samen. De grijze met donkere vlekken is een grote aardslak (Limax maximus) De grote is een ook een grote aardslak (Limax maximus), maar dan wat donker uitgevallen. De groene is een gele aardslak Limacus flavus  

De tuinslakken of huisjesslakken vind ik minder agressief (behalve de segrijnslak). Het grote huisje is van een segrijnslak (Cornu aspersum voorheen Helix aspersa). Ik zag alleen een leeg huisje, terwijl ik ze meestal overal tegenkom.(tussen potten, open haardhout enz.) De segrijnslak eet helaas veel jonge bladeren. Misschien komt het door de droogte. De andere slakken heb ik tijdens de droogte helemaal stil tegen de stam van de pruimenboom zien zitten. Ze sluiten de opening van hun huisje net als in de winter met slijm af. Sommige soorten worden wel tien jaar oud.
De roze tuinslak (Cepaea nemoralis) heeft verschillende namen: gewone tuinslak, de zwartgerande tuinslak en de zwartliptuinslak De geel groene huisjesslak is een witgerande tuinslak (Cepaea hortensis). Hij wordt ook wel witliphuisjesslak genoemd. De huisjes kunnen ook een band hebben. Dat maakt het determineren lastig. Ik hoop, dat ik het goed heb.

Bestrijding. Voor de cactussen gebruik ik Escar-go. De slakken eten het op, trekken zich terug en gaan dood. Het is niet giftig en dus niet schadelijk voor andere dieren. Hosta's plant ik niet meer. Als ik slakken tegen kom op gevoelige planten, zet ik ze op de composthoop, daar mogen ze wel eten. 
Andere planten, die ik heb en die last hebben van slakken zijn Acanthus mollis, Eendagsbloem (Tradescantia) ( vooral tegen het eind van de bloeiperiode), Ligularia,  Zonnehoed (Echinacea) Voor deze planten hoef ik niet of een enkele keer te strooien. Planten zoals afrikaantjes zet ik niet meer in de tuin. Ik laat zoveel mogelijk de natuur zijn gang gaan. Dorre bladeren laten liggen of schelpen strooien helpt niet bij naaktslakken heb ik gemerkt.
Vijanden: lijsters, kevers, mollen, egels en muizen. 

Later heb ik ook aparte foto's gemaakt van slakken (sommige jaren later).

Spaanse aardslak (Ambigolimax valentianus). Familie Aardslakken (Limacidae).   Spaanse aardslak (Ambigolimax valentianus). Familie Aardslakken (Limacidae).   

Een vochtig glimmende 5,5-8 cm lange slak. Lichtbruin met 2-3 donkere lijnen, die bij oudere slakken lichter zijn. Enigszins doorschijnend. Eet groene bladeren en scheuten. Vanuit Spanje heeft hij zich de laatste 100 jaar over de gehele wereld verspreid. Foto 12-6-2023.
  

Lichte aardslak ( Limacus flavus synoniem Limax flavus).  familie Aardslakken (Limacidae).  .. Lichte aardslak ( Limacus flavus synoniem Limax flavus).  familie Aardslakken (Limacidae).    Lichte aardslak ( Limacus flavus synoniem Limax flavus). Familie Aardslakken (Limacidae).  
Deze slak was vanaf de foto met de verzameling niet te determineren. Daarom heb ik toen nog een exemplaar gezocht en op de foto gezet. Opvallend bij dit dier is de gelige kleur van het lichaam met de contrasterende blauw gekleurde voelsprieten. Je vindt ze vaak in de buurt van huizen. Bij mij vooral in de watermeterput. Voor het determineren wil ik Tello Neckheim en Arjan de Groot bedanken. Foto's 27-05-2007.
 

Tijgerslak (Limax maximus), familie Aardslakken (Limacidae).    Tijgerslak (Limax maximus). Familie Aardslakken (Limacidae).  

15 tot 20 centimeter lang. De kleur is grijs tot bruin met meestal een karakteristieke donkerbruine tot zwarte strepentekening op het deel achter het mantelschild; het mantelschild zelf is gevlekt, bedekt bijna de helft van het lichaam en de achterzijde ervan eindigt in een punt. De strepen- en vlekkentekening verschilt per dier en kan ook volledig ontbreken. Het is een alleseter (omnivoor). Van planten tot andere slakken. Ze kunnen 2 tot 3 jaar oud worden. Dan moeten ze wel op een vorstvrij plek overwinteren. Zoals in onze watermeterput. Foto 30-5-2022
  

  Rode wegslak/Spaanse wegslak (Arion rufus/vulgaris). Familie Wegslakken (Arionidae). 

Ze lijken veel op elkaar. Van deze twee slakken is Arion vulgaris een exoot. Hier heeft hij met wat vrienen onze zonnebloem opgegeten. Het is de meest vraatzuchtige slak in onze tuin. Arion rufus is 10-15 centimeter lang. soms langer. Variabel van kleur... oranje, rood, bruin, groengrijs, zwart. Altijd een rode rand rond de voet. Kop met zwarte lijnen. Foto 28-7-2022.
  

Zwervende akkerslak (Deroceras invadens),  familie Akkerslakken (Agriolimacidae).    Zwervende akkerslak (Deroceras invadens). Familie Akkerslakken (Agriolimacidae).  

Een vochtig glimmende tot 3,5 cm lange slak. Grijsbruin, licht- tot donkerbruin, soms bijna zwart. Schild is vaak lichter. Eet levende of rottende plantendelen. Europa, Amerika, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland. Inheems oorspronkelijk in Italië.Foto 13-11-2022.
  

 

Segrijnslak (Cornu aspersum, syn. Cryptomphalus aspersus, Helix aspersa, Cantareus aspersus). Familie Tuinslakken (Helicidae).   Segrijnslak (Cornu aspersum, syn. Cryptomphalus aspersus, Helix aspersa, Cantareus aspersus). Familie Tuinslakken (Helicidae). 

Lijkt op de in Nederland zeldzame grote wijngaardslak (Helix pomatia). Geelbruine schelp met een paar bredere donkere spiraalbanden, smallere lichtere kleurbanden en verticale (vaak wat schuin zigzaggende) lichtere en/of donkere vlekken. In het donker actief, maar ook als het regent of geregend heeft. Dit is in onze tuin de meest vraatzuchtige huisjesslak soort. Hij houdt helaas van jong blad. .Zaailingen in onze kas kunnen na één nacht verdwenen zijn als hij ze bezocht heeft.
  

Zwartgerande tuinslak (Cepaea nemoralis). Familie Tuinslakken (Helicidae)..  Zwartgerande tuinslak (Cepaea nemoralis). Familie Tuinslakken (Helicidae)..

Iets groter dan de (geler en met een witte rand bij de opening) witgerande tuinslak (Cepaea hortensis). Meestal roze tot bruin. Nul tot vijf donkerbruine strepen die de wentelingen volgen. Allerlei soorten voedsel. Dode bladeren, maar ook levende planten als brandnetel en boterbloem, dode dieren als slakken en regenwormen. Deze slakken geven bij ons geen overlast in de tuin. Foto 31-3-2021.

Gewone Barnsteenslak (Succinea putris) .. Gewone Barnsteenslak (Succinea putris) . Gewone Barnsteenslak (Succinea putris)   Gewone Barnsteenslak (Succinea putris). Familie Barnsteenslakken (Succineidae).

Deze slak heb ik in juni gefotografeerd. Ik weet niet hoe hij in de tuin is gekomen.
Want hij leeft in vochtige plekken. Bijvoorbeeld natte weiden en moerassen.
Dit is nog een jonge slak, want hij kan 2 cm groot worden. De naam barnsteen heeft hij te danken aan de kleur van het huisje en omdat het zo doorschijnend is. Het huisjes heeft 3 tot 4 windingen. De laatste is sterk verbreed. Foto's 13-06-2009.
 

 

Er zijn ook vele kleine slakjes in de tuin, die je pas ziet als je tussen bladeren en stenen gaat zoeken. Van deze slakjes heb je geen last.

Cochlicopa, misschien Cochlicopa lubrica, de Glanzende agaathoren. Familie Cochlicopidae.. Cochlicopa, misschien Cochlicopa lubrica, de Glanzende agaathoren. Familie Cochlicopidae  Met een Discus rotundatus Cochlicopa, misschien Cochlicopa lubrica, de Glanzende agaathoren. Familie Cochlicopidae. 

Dit slakje vond ik onder een stuk hout samen met een aantal boerenknoopjes. Het huisje is 5 tot 7 mm groot. (op de foto 5 mm) Er op lijkende soorten zijn Cochlicopa lubricella en Cochlicopa nitens. Hij eet plantenafval, schimmels, maar soms ook met verse bladeren. 
Europa, Noord-Amerika. maar nu ook o.a. in Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika. Foto's 30-10-2010. Cochlicopa met Discus rotundatus.              

Boerenknoopje. (Discus rotundatus). Familie Discidae... Boerenknoopje. (Discus rotundatus). Familie Discidae. Boerenknoopje. (Discus rotundatus). Familie Discidae.

In Nederland is deze soort eigenlijk met geen enkele andere te verwarren. Kenmerken: de scherpe ribbeltjes en de bruine vlekjes. 
Het huisje is ongeveer 6 mm. Het slakje eet plantaardig materiaal en schimmels. Ik vind ze vooral onder stenen, stukken hout in de buurt van de composthoop. Foto's 30-8-2012. 
 

Gekielde loofslak (Hygromia cinctella).  Familie Hygromiidae. Gekielde loofslak (Hygromia cinctella).  Familie Hygromiidae.

Het slakenhuis van dit slakje varieert in kleur van geelachtig wit tot donker bruin.
Het huisje is ongeveer 11 mm. Europa. Oorspronkelijk in zuidwesten van Frankrijk tot aan Slovenië, maar nu in veel delen (als Nederland) algemeen. Foto 7-11-2023.
  

Gewone haarslak (Trochulus hispidus, Trichia hispida)  Familie Hygromiidae... Gewone haarslak (Trochulus hispidus, Trichia hispida)  Familie Hygromiidae. Gewone haarslak (Trochulus hispidus, Trichia hispida).  Familie Hygromiidae.

Het slakenhuis van dit slakje heeft korte haren. Iets wat je niet vaak ziet.
Het huisje is ongeveer 6 mm. Europa.  Foto's 30-11-2011.
  

Bruine blinkslak (Aegopinella nitidula). Familie Oxychilidae... Bruine blinkslak (Aegopinella nitidula). Familie Oxychilidae. Bruine blinkslak (Aegopinella nitidula). Familie Oxychilidae.  

Blinkslak vanwege de oppervlakteglans. Toch is hij bij deze soort nog vrij mat. De schelp is een beetje aangetast door erosie. Het huisje is 9 mm groot. Je kunt hem in het voorjaar al vinden. Foto's 21-4-2008  Bedankt voor determinatie: Arjan de Groot en Tello Neckheim. 
           

 

Dit is Oscar. De kat van onze dochter, die soms bij ons komt logeren.  Dit is Oscar. De kat van onze dochter, die soms bij ons komt logeren. Ze vond, dat hij niet mocht ontbreken tussen de tuindieren. 
De eerste foto is gemaakt in 2007. 
Dit is Oscar. De kat van onze dochter, die soms bij ons komt logeren. Hier zit hij op de brug over de vijver. Foto 11-5-2009.
Dit is Oscar. De kat van onze dochter, die soms bij ons komt logeren. Als je de foto vergroot, zie je hem aan de kant van de vijver tussen de adderwortels zitten. Ze waren bijna in bloei.  Foto 11-5-2009.

Toen Oscar ouder werd, zag hij slecht en werd uiteindelijk blind. Toch wist hij nog feilloos de weg in huis en in de tuin als hij weer eens bij ons logeerde. Helaas is hij in 2020 overleden. Hier een paar foto's op Flickr


Collages van de  pissebedden, die ik in de tuin zie. Het zijn algemene soorten. Veel meer soorten staan er op de site van
Jan van Duinen.

Gewone oprolpissebed (Armadillidium vulgare). Familie Armadillidiidae (Oprolpissebedden).  Gewone oprolpissebed (Armadillidium vulgare). Familie Armadillidiidae (Oprolpissebedden).
Meestal donkergrijs, soms met onregelmatig gerangschikte gelige vlekjes. De jongen zijn vaak gevlekt. Van droge tot natte milieus. Lengte 18 mm. Lijkt op Armadillidium opacum en de jonge ook op Armadillidium nasatum. April 2018. Pissebedden uit deze familie kunnen zich oprollen.
Kelderpissebed (Oniscus asellus). Familie: Oniscidae. Kelderpissebed ( Oniscus asellus). Familie Oniscidae.
Breed lichaam met een brede, lichte zoom aan de zijkant en met scherpe hoeken van de lichaamssegmenten. Glimmend donkergrijs met bruine en grijswitte vlekjes. Vaak met twee rijtjes gele vlekjes op het midden van het lichaam. Lengte: 10-14 mm. Van matig vochtige tot natte milieus.
Maart 2018.   
    
Mospissebed (Philoscia muscorum). Familie: Philosciidae. Mospissebed (Philoscia muscorum). Familie Philosciidae.
Glanzend bruin, soms geel of oranje met regelmatige rijen vlekjes. Kop donkerbuin, donkere rugstreep. De laatste vijf lichaamsegmenten zijn duidelijk smaller. Lengte: 6,5-9 mm. Van droge tot natte milieus. Maart 2018. Hij loopt sneller dan de andere soorten.
Ruwe pissebed (Porcellio scaber). Familie: Porcellionidae. Ruwe pissebed (Porcellio scaber). Familie Porcellionidae.
Matgrijs, soms wat oranje of geelgroen met onregelmatig gerangschikt grijze vlekjes. Soms met een wat lichtere zoom aan de rand. Ruw door de kleine pukkeltjes. Lengte: 9-13,5 mm. Matig vochtige tot natte milieu.
Maart 2018.    
Zoetwaterpissebed (Asellus aquaticus). Familie Asellidae (Waterpissebedden).  Zoetwaterpissebed (Asellus aquaticus). Familie Asellidae (Waterpissebedden).
In de vijver van de buren. Bruin, platter dan de pissebedden op het land. Tot ongeveer25 mm. In stilstaand tot zwak stromend water. Foto 20-6-2014.
    

 

Links:

The Garden Safari Informatie over insecten en andere beestjes van Hans Arentsen en Hania Berdys    Insecten fotosite Informatie over veel soorten insecten van Albert de Wilde
www.diptera-in-beeld.nl: Uitgebreide website over vliegen en muggen van Jan Wind en Mariëtte Geluk.    Macro's Macroshots Insecten en aanverwante dieren.
Mijn insectenwereld. Insectenfoto's van Petra Tenge.    De Microcosmos van sloot en plas. Kleinere dieren in vijvers, sloten en plassen van Gerard Visser.
Insecten in de ivn-tuin in Diemen en elders Alle beestjes in de tuin van Jikke Veltman.   Website over luizen.
www.nederlandsesoorten.nl De Nederlandse soorten planten en dieren staan hier vermeld.   JungleDragon: Veel interessante foto's van Arp. 
www.janvanduinen.nl  Veel insecten, geleedpotigen van Jan van Duinen.   Stichting Insecten in Nood   Club die er op uit is het gebruik van insecticiden drastisch tegen te gaan, via rechtszaken, lobby en actie.
www.debron. Determinatie van Insecten en andere ongewervelde door Fons Verheyde.    

 

Tuinwild  Over solitaire- en sociale bijen, solitaire- sociale- en paracitaire wespen, ander  tuinwild van Cor Evers. Op 11 juli 2013 is Cor helaas overleden. Zijn mooie website blijft te zien op internet en wordt nu voortgezet door zijn vrouw Alice Evers-Weltens.

Franse site: Galerie du Monde des insectes.    


Interessante Duitse sites!!
:

Natur-in-nrw van Axel Steiner. Tekst en beeld informatie over een verscheidenheid aan dieren, planten, korstmossen en schimmels van Nordrhein-Westfalen.    Naturraum Stux van Michael Stemmer. Gedetaieerde informatie van Michael over zijn tuin, maar ook over flora and fauna van Stuxes in Unkel, een kleine stad ten zuiden van Bonn.  
Rutkies.de/insekten van Wolfgang Rutkies. Foto's van insecten in de tuin van Andreas en omgeving (Osnabrück). Zijn focus ligt op wespen.    Naturspaziergang van Andreas Haselböck. Andreas vertelt over alles wat je kunt vinden in de natuur. Planten, insecten, spinachtige, vogels en andere dieren. 
Ingrids Naturseiten van Ingrid Altmann. Foto's van insecten en spinnen.      

 


 Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV). De NEV is opgericht in 1845 en heeft als doel de studie van insecten, spinachtigen, duizendpoten en miljoenpoten te stimuleren. De vereniging verzorgt en bevordert daarvoor het contact tussen entomologen in Nederland.



Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven. Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

Mijn foto's op Waarneming.

    

 Engels / English                                          

 

 omhoog                    home    


Alle subpagina's:

Subpagina vliegen: 
sluipvliegen      vlees/bromvliegen      echte/huisvliegen      wapenvliegen      bloemvliegen      kleine vliegen      muggen  
Subpagina wespen, bijen, hommels:
sluipwespen      bladwespen      hommels      bijenhotel   
Subpagina kevers: 
loopkevers      bladhaantjes      snuitkevers      (schijn)boktorren      lieveheersbeestjes      kortschildkevers      kleine kevers 
Subpagina wantsen:
'water wantsen'      schildwantsen (Pentatomoidea)      blindwantsen      cicaden      bodemwantsen      Nederlandse wantsennamen      bladluizen 
Subpagina vlinders: 
dagvlinders      Atalanta      uilen      spanners      bladrollers      licht/snuit/grasmotten      sikkelmotten 
Subpagina spinachtigen, libellen, Frankrijk, Australië en zomerbloeiers:
spinachtigen      blauwe glazenmaker      insecten Frankrijk      Dieren Australië      struiken, die in de zomer bloeien      


W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-