Kleine keversoorten in de tuin.



Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië    
home      links      links2

 

Subpagina kevers:     Loopkevers (Carabidae)      Bladhaantjes (Chrysomelidae)      Snuitkevers      Boktorren en schijnboktorren      Lieveheersbeestjes, CoccinellidaeLieveheersbeestjes Coccinellidae      Kortschildkevers (Staphylinidae)                        

 

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                    

Kleine kevers in de tuin 

De keverfamilies, die voor het grootste deel uit kleine kevers bestaan, heb ik op een aparte pagina gezet. De volgorde is alfabetisch. Daarvoor heb ik de wetenschappelijke (latijnse) familienaam gebruikt.


Klopkevers, houtwormen (Anobiidae).
Kevertjes met een cilindrisch lichaam,
de kop wordt gewoonlijk verborgen onder een pronotum. De larven van een aantal soorten leven in hout.

Ptilinus pectinicornis. Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae). Man. Ptilinus pectinicornis. Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae). Ptilinus pectinicornis. Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae).
Deze kevertjes wonen in onze tuin in een dode stam van een appelboom. De mannetjes zie je rondlopen, terwijl ze zwaaien met de geveerde antennen. Bij de vrouwtjes is de antenne gezaagd. 
De eitjes worden in de gangen in het hout gelegd.
In Nederland heb je ook de Ptilinus fusca. De mannetjes van deze soort hebben de antennes een kortere kam.Lengte: 4 - 5,5 mm. Foto 21-5-2011. Grote afbeelding: mannetje. Andere: vrouwtje.  

Ptilinus pectinicornis. Vrouwtje Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae).  Foto 2013. Ptilinus pectinicornis vrouwtje. 

Klopkever spec. Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae). Mogelijk een houtwormkever, Anobium spec. Maar dat is niet zeker... Klopkever spec. Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae). Mogelijk een houtwormkever, Anobium spec. Maar dat is niet zeker. Klopkever spec. Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae). Mogelijk een houtwormkever, Anobium spec. Maar dat is niet zeker.
De antennes zijn anders gevormd als die van de Ptilinus. Er zijn verschillende soorten, die er veel op lijken.
De Nederlandse naam heeft de kever gekregen omdat de larve een kloppend geluid maakt als hij een gaatje in het hout boort. Ze worden ook wel houtworm of doodskloppertje genoemd. Vooral de gewone houtwormkever (Anobium punctatum) kan veel schade aanrichten aan het hout van huizen en meubels. Herkenbaar aan de kleine ronde gaatjes van 1 - 2 mm in het hout, wat uitvlieg openingen voor de kevertjes zijn. Lengte: 3 - 4 mm. Foto's 13-8-2013. 
   
Klimopkever (Ochina ptinoides). Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae)... Klimopkever (Ochina ptinoides). Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae).. Klimopkever (Ochina ptinoides). Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae). Klimopkever (Ochina ptinoides). Familie Klopkevers, houtwormen (Anobiidae).
Een klein donkerbruin kevertje met voor en achter op de dekvleugels een lichtgrijze korte beharing. 
De larven boren gaatjes in de klimop. Volwassen kevers kunnen ook op andere planten gevonden worden, hoewel deze in de klimop zat. 
Mei-augustus. Lengte: 2,5 - 3,8 mm. Europa, het Nabije Oosten, Noord-Afrika. Foto's 26-4-2019.     

Frambozenkevers (Byturidae).
De larven ontwikkelen zich in vruchten.

Frambozenkever (Byturus tomentosus). Familie frambozenkevers (Byturidae)... Frambozenkever (Byturus tomentosus) Familie frambozenkevers (Byturidae). Frambozenkever (Byturus tomentosus) Familie frambozenkevers (Byturidae) Frambozenkever (Byturus tomentosus). Familie frambozenkevers (Byturidae).
Twee kleine kevertjes op de bloem van een stinkende gouwe. Ze doen zich te goed aan het stuifmeel en de nectar.
Ze zijn ongeveer vier millimeter lang. De eitjes worden in de bloemen van de braam en framboos gelegd. De larven leven dan in de vrucht. Vooral de frambozen kijk ik altijd na op fambozenwormpjes voordat ik ze opeet.
Ze verpoppen zich in de grond. De pop overwintert. Het kevertje leeft ongeveer drie maanden.
Er bestaat ook nog een Byturus ochraceus
(synoniem Byturus aestivus), die er erg op lijkt. B. tomentosus heeft echter naar verhouding kleine ogen.
De kleine foto's zijn twee jaar later gemaakt. 1-5- 2009.
Frambozenkever (Byturus tomentosus). Familie frambozenkevers (Byturidae). 13-7-2016. Ze kunnen ook grijs zijn.
   

Dwergschimmelkevers (Cryptophagidae).
Lengte van 0,8 ( genus Ephistemus ) tot vijf millimeter (genus Antherophagus ). Meestal bruin, roodbruin of zwart. De vorm van de kevers is meestal langwerpige of cilindrisch. Het eind van de antennes is verbreed. De kevers en larven leven in organisch afval en voeden zich met schimmels, uitwerpselen en jonge planten. Onderfamilies zijn: Alfieriellinae, Atomariinae, Cryptophaginae, Hypocoprinae, Telmatophilinae. Ze zijn meestal niet vanaf een foto te determineren.

Dwergschimmelkever spec. Cryptophagus spec of Micrambe spec. Onderfamilie Cryptophaginae. Familie Dwergschimmelkevers (Cryptophagidae)... Dwergschimmelkever spec. Cryptophagus spec of Micrambe spec. Onderfamilie Cryptophaginae. Familie Dwergschimmelkevers (Cryptophagidae). Dwergschimmelkever spec. Cryptophagus spec of Micrambe spec. Onderfamilie Cryptophaginae. Familie Dwergschimmelkevers (Cryptophagidae).
Slechts 1 foto, want hij vloog meteen weg. De vleugels zijn opvallend lang. Lengte ongeveer 3 mm. Foto's 22-2-2014.   

Spektorren (Dermestidae).
De larven voeden zich met gedroogd vlees, plantaardig materiaal, wol, zijde en bont.

Anthrenus fuscus. Familie spektorren (Dermestidae)... Anthrenus fuscus. Familie spektorren (Dermestidae).. Anthrenus fuscus. Familie spektorren (Dermestidae).  Anthrenus fuscus. Familie spektorren (Dermestidae).
Iets kleiner en donkerder dan de Anthrenus verbasci. Hij lijkt meer op de Anthrenus museorum. De zijkanten van het halsschild zijn bij beide soorten wit. De vorm van de antennes is echter verschillend. De kevers eten stuifmeel en nectar
. Grootte: 2 - 3 mm.
De harige larven eten droog organisch materiaal. En kunnen daarom in huis schadelijk zijn. Ze eten ook wollen stoffen. Eigenlijk zijn het aaseters, die in de natuur haren en veren eten. Je kunt ze dan ook in nesten en op dode dieren vinden. Mensen van een museum zijn natuurlijk niet zo blij met het beestje. Vooral voor insectencollecties is hij heel schadelijk. Foto's 30-5-2014.    
.. Museumkever, tapijtkever (Anthrenus verbasci). Familie: spektorren (Dermestidae).. Museumkever, tapijtkever (Anthrenus verbasci). Familie: spektorren (Dermestidae).  Museumkever, tapijtkever (Anthrenus verbasci). Familie spektorren (Dermestidae).

Het kleurpatroon kan verschillen. De kevers eten stuifmeel en nectar. Hij lijkt op de Anthrenus museorum en de tapijtkever (Anthrenus pellio) Toen hij me zag, is hij naar de onderkant van de bloem gekropen (moederkruid). Grootte: 3 mm.
De harige larven eten droog organisch materiaal. En kunnen daarom in huis schadelijk zijn. Ze eten ook wollen stoffen.  Eigenlijk zijn het aaseters, die in de natuur haren en veren eten. Je kunt ze dan ook in nesten en op dode dieren vinden.
Mensen van een museum zijn natuurlijk niet zo blij met het beestje. Vooral voor insectencollecties is hij heel schadelijk.
In 2009 zag ik er heel veel op het moederkruid. Het kunnen ook bovengenoemde familieleden zijn.

Familie: spektorren (Dermestidae). Larven. Familie: spektorren (Dermestidae). Larven.  Familie: spektorren (Dermestidae). Larven en pop. Familie: spektorren (Dermestidae). Larven en pop.
Ik weet niet van welke soort, want ze lijken veel op elkaar. Opvallende harige larven. De beschrijving over hun levenswijze staat hierboven. Eerste 2 foto's 11-11-2012. Laatste foto pop 8-2-2013.
   
Pelskever (Attagenus pellio). Familie: spektorren (Dermestidae)... Pelskever (Attagenus pellio). Familie: spektorren (Dermestidae).   Pelskever (Attagenus pellio). Familie spektorren (Dermestidae). Op beide donkere dekschilden zit een witte stip. Ze hebben een ovale vorm.  De zelfde levenswijze als de museumkever. De kevers eten stuifmeel en nectar. Lengte 4 - 6 mm. Kleine foto: Hij was andersom terecht gekomen en probeerde zich om te draaien. Foto's 23-3-2012.  

Dwergspektorren (Latridiidae).
De kevers uit deze familie leven van schimmels en de sporen daarvan. Ze zijn heel klein. De familie is verdeeld in de onderfamilies Corticariinae en Latridiinae.

Cartodere nodifer. Onderfamilie Latridiinae. Familie Dwergspektorren (Latridiidae)... Cartodere nodifer. Onderfamilie Latridiinae. Familie Dwergspektorren (Latridiidae).. Cartodere nodifer. Onderfamilie Latridiinae. Familie Dwergspektorren (Latridiidae).  Cartodere nodifer. Onderfamilie Latridiinae. Familie Dwergspektorren (Latridiidae).
Zwart bruin, zwart. Het halsschild heeft een witte rand. Op het uiteinde van de elytra is een bult.  Lengte 1,6 - 2 mm.   Ze voeden zich met schimmels. Wereldwijd. Foto's 30-6-2014.  
Dienerella spec. Onderfamilie Latridiinae. Familie Dwergspektorren (Latridiidae). Misschien Dienerella elongata, maar is niet zeker.  .. Dienerella spec. Onderfamilie Latridiinae. Familie Dwergspektorren (Latridiidae). Misschien Dienerella elongata, maar is niet zeker.    Dienerella spec. Onderfamilie Latridiinae. Familie Dwergspektorren (Latridiidae). Misschien Dienerella elongata, maar dat is niet zeker.  
Een geheel roodbruin langwerpig kevertje.  Lengte van dit kevertje is 1,7 mm.   Ze voeden zich met schimmels.

Dienerella spec. Onderfamilie Latridiinae. Familie Dwergspektorren (Latridiidae). Misschien Dienerella elongata, maar is niet zeker.
Mijn duim, millimeterpapier en de Dienerella om een indruk te geven van de afmetingen van het kevertje.
  

Truffelkevers (Leiodidae).

Leiodes spec. Familie Truffelkevers (Leiodidae)... Leiodes spec. Familie Truffelkevers (Leiodidae).. Leiodes spec. Familie Truffelkevers (Leiodidae). Leiodes spec. Familie Truffelkevers (Leiodidae).
Ik kwam hem op de vensterbank tegen. Kenmerken: Antennezetting en beharing op de poten met kenmerkende doorn aan de twee achterste poten. (bedankt Joke en Theodoor) Spec wil zeggen, dat je aan de hand van de foto's niet de precieze soort kunt zeggen. Ze voeden zich uitsluitend met schimmels.
   

Bastaardweekschildkevers (Malachiidae)
Een familie van kleine kevers. Ze leven van stuifmeel, dode insecten en vangen soms ook levende insecten zoals luizen.

Dubbelvlekbasterdweekschild (Anthocomus fasciatus) Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae)  ..  Dubbelvlekbasterdweekschild (Anthocomus fasciatus) Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae)    Dubbelvlekbasterdweekschild, Dubbelgevlekte bastaardweekschildkever (Anthocomus fasciatus). Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae).   
Zwart met rode vlekken op de zachte dekschilden. Ze lijken op de Anthocomus bipunctatus. Daar zijn de voorste rode vlekken op het dekschild groter.  De larven zijn rovers en leven in de bodem, compost. April - juni.  Lengte 3 - 4  mm.  Foto's 2-4-2011, 28-4-2015.
Dubbelvlekbasterdweekschild, Dubbelgevlekte bastaardweekschildkever (Anthocomus fasciatus). Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae).    Bij deze bastaardweekschildkever zijn de vlekken geel met rood. 
Cordylepherus viridis. Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae)... Cordylepherus viridis. Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae).  Cordylepherus viridis. Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae).  In de duinen ongeveer 4 km van mijn huis.
Hij lijkt veel op de iets grotere Malachius bipustulatus. Een blauwgroen kevertje. Beide soorten hebben een rode vlek op het eind van de elytra (Bij M. bipustulatus iets duidelijker) en een gele snuit.
De larven zijn rovers en leven gewoonlijk onder de schors. April - juni.  Lengte 4 - 5  mm.  Foto's 6-6-2014.  
Roodtipbasterdweekschild (Malachius bipustulatus). Man. Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae)... Roodtipbasterdweekschild (Malachius bipustulatus).  Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae).. Roodtipbasterdweekschild (Malachius bipustulatus).  Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae).  Roodtipbasterdweekschild (Malachius bipustulatus). Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae).
Een smaragdgroen (soms bronskleurig) kevertje. Een helderrode vlek op het eind van de elytra. Het halsschild is bij de voorste hoeken vaak smal rood (op de andere foto's). 
De larven zijn rovers en leven gewoonlijk onder de schors. April - juli, augustus.  Lengte 5,5 - 6  mm.  Foto's 5-5-2018, 4-5-2019.
Roodtipbasterdweekschild (Malachius bipustulatus). Man. Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae).
Bij het mannetje is op antennesegment 2 en 4 gele beharing. Roodtipbasterdweekschild (Malachius bipustulatus). Vrouwtje. Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae).
 Vrouwtje, foto 29-5-2019.
Sphinginus lobatus. Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae) .. Sphinginus-lobatus-3-12-6-2.jpg (78274 bytes)  Sphinginus lobatus. Familie Bastaardweekschildkevers (Malachiidae).  Zeldzaam!!  Eerste waarneming in Noord-Holland.!!
Een zeldzaam kevertje. In Noord-Holland was hij nog niet waargenomen.  Zwart met geel, oranje. Lengte 2,5 - 3  mm.  Foto's 12-6-2012.  

Glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae)
Eivormige, kleine (2-6 mm) kevers, met antennes met een knop op het eind. Ze voeden zich vooral met overrijp fruit, rottend plantaardig materiaal en sap. 

 

Epuraea bigutta, synomiem Epuraea unicolor (niet helemaal zeker!). Onderfamilie Epuraeinae. Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae).  Epuraea bigutta, synomiem Epuraea unicolor (niet helemaal zeker!)Onderfamilie Epuraeinae. Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae).
Niet helemaal zeker, omdat veel soorten op elkaar lijken. Epuraea bigutta wordt nu het meest als naam gebruikt. Een bruine kever met twee donkerbruine ronde vlekken op het dekschild. Lengte ongeveer 3 mm. Foto 23-2-2016. 
  
Epuraea. Onderfamilie Epuraeinae. Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae).  Epuraea. Onderfamilie Epuraeinae. Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae).
Er zijn verschillende soorten Epuraea met deze lichtbruine kleur. Lengte ongeveer 3 mm. Foto 18-4-2019. 
  
Glischrochilus quadriguttatus. Onderfamilie Cryptarchinae. Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae).  Glischrochilus quadriguttatus. Onderfamilie Cryptarchinae. Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae).
Donkere dekschilden met grote lichte vlekken. Lengte 3.2–6 mm. Foto 13-5-2021.   
Meligethes .. Meligethes Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae) Meligethes. Onderfamilie Meligethinae. Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae).
Er zijn veel soorten, die veel op elkaar lijken. Deze kevers zaten op de knoppen van de damastbloem. In mei waren er veel. 
Op kruisbloemigen kunnen allerlei soorten worden aangetroffen. Larven blijven meer bij een bepaalde plantensoort. Ze zijn schadelijk voor de plant.
Het was dit jaar (2009) niet gelukt om de soort te achterhalen.  Jan cuppen bedankt voor je advies.

Meligethes. Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae).
Foto 9-4-2013. Enkele jaren later op een krokus.
Soronia grisea Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae).. Soronia grisea Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae)  Soronia grisea. Onderfamilie Nitidulinae. Familie glanskevers, sapkevers, bloemkevers (Nitidulidae)
Het bruine kevertje heeft een gevlekte bovenkant en een opvallend halsschild.
Grootte 4 - 5 mm. Foto 17-4-2011.  

Streepglanskevers (Phalacridae).
Kleine, ovale, glanzende kevers. Volwassen kevers meestal op bloemen en grassen. De larven van het geslacht Olibrus voeden zich in bloemhoofdjes van Compositae.

Olibrus. Familie Streepglanskevers (Phalacridae)... Olibrus. Familie Streepglanskevers (Phalacridae).  Olibrus. Familie streepglanskevers (Phalacridae).
Een glanzend bruinzwart kevertje. Er zijn een aantal soorten, die vanaf foto niet kunnen worden gedetermineerd. Dit kevertje was ongeveer 2,5 mm. Foto's 10-4-2019.  

Haarvleugelkevers, veervleugelkevers, dwergkevers, vedervleugeligen (Ptiliidae).
Er zijn in Nederland de twee onderfamilies Acrotrichinae en Ptiliinae.  In Europa ook nog de onderfamilie Nanosellinae. Lichtbruin, donkerbruin met lichte poten. De  lichaamsvorm is ofwel bolvormig, ovaal of wat meer langwerpig. De vleugels van sommige soorten bedekken niet het gehele achterlichaam. De smalle vleugels hebben langs de rand lange, veerachtige haren. Ze kunnen vliegen. 
De kevers en larven leven in rottend hout en rottende plantendelen of in het gebladerte. Ze voeden zich met sporen, vooral van schimmels, maar ook van hogere schimmels.

Acrotrichis spec. Onderfamilie Acrotrichinae. Familie haarvleugelkevers, veervleugelkevers, dwergkevers, vedervleugeligen (Ptiliidae)... Acrotrichis spec. Onderfamilie Acrotrichinae. Familie haarvleugelkevers, veervleugelkevers, dwergkevers, vedervleugeligen (Ptiliidae). Acrotrichis spec. Onderfamilie Acrotrichinae. Familie haarvleugelkevers, veervleugelkevers (Ptiliidae).
Een zeer klein kevertje, dat je natuurlijk makkelijk over het hoofd ziet. Op de linker foto samen met een springstaartje. In Nederland zijn er 23 soorten, die je moeilijk uit elkaar kunt houden. Het halsschild heeft aan de zijkant hoekpunten, die met een scherpe punt naar achteren lopen. Het achterlichaam is conisch van vorm. 
De kevertjes leven o.a onder rottend plantaardig materiaal en vochtige bladeren. Deze vond ik tussen het mos bij de vijver. Lengte 0,5-1,1 mm. Foto's 7-4-2017.   

Platsnuitschorskevers (Salpingidae).
Ze leven vooral onder de schors van loof- en naaldbomen. Het zijn roofkevers. Ze eten kevers, schorskevers (Scolytidae), die in het hout leven en de larven daarvan.  Het zijn kleine kevers van 2,5 tot 4,5 mm.  Ze zijn zwart, rood, metallic en hebben een platte snuit.

Salpingus planirostris. Familie platsnuitschorskevers (Salpingidae)... Salpingus planirostris. Familie platsnuitschorskevers (Salpingidae). Salpingus planirostris. Familie platsnuitschorskevers (Salpingidae).
Als je hem ziet, denk je aan een snuitkever en aan een loopkever. Een glanzend zwart kevertje met een opvallend rode brede, platte snuit. Lengte: ongeveer 3,5 mm. Foto's 15-7-2012.
   

Moerasweekschildkevers, Moerasvlokevers (Scirtidae).
Meestal te vinden op de vegetatie in de buurt van water. De larven leven namelijk in het water van o.a schimmels, algen. Onderfamilies zijn Stenocyphoninae, Nipponocyphoninae en Scirtinae.

Cyphon padi. Onderfamilie Scirtinae. Familie Moerasweekschildkevers, Moerasvlokevers (Scirtidae)... Cyphon padi. Onderfamilie Scirtinae. Familie Moerasweekschildkevers, Moerasvlokevers (Scirtidae).  Cyphon padi. Onderfamilie Scirtinae. Familie Moerasweekschildkevers, Moerasvlokevers (Scirtidae).
Een glanzend klein donkerbruin behaard kevertje. Een deel van de dekschilden is lichtbruin. Kop en halsschild zijn heel fijn bestippeld. Als je hem ziet, verwar je hem makkelijk met een klein bladhaantje. In de 19e eeuw was hij ook ondergebracht in de familie Bladhaantjes (Chrysomelidae). 
Lengte ongeveer 2,3 - 2,5 mm. Foto's 20-4-2014.  
Prionocyphon serricornis. Waarschijnlijk!! Onderfamilie Scirtinae. Familie Moerasweekschildkevers, Moerasvlokevers (Scirtidae)... Prionocyphon serricornis. Waarschijnlijk!! Onderfamilie Scirtinae. Familie Moerasweekschildkevers, Moerasvlokevers (Scirtidae).. Prionocyphon serricornis. Waarschijnlijk!! Onderfamilie Scirtinae. Familie Moerasweekschildkevers, Moerasvlokevers (Scirtidae).  Prionocyphon serricornis. Waarschijnlijk!! Onderfamilie Scirtinae. Familie Moerasweekschildkevers, Moerasvlokevers (Scirtidae).
Een glanzend ovaal geelachtig bruin behaard  kevertje. Kop en halsschild zijn heel fijn bestippeld. Elytra grof bestippeld.  Antennes gezaagd. 
De larven ontwikkelen zich in met water gevulde holtes in loofbomen. De kevers zijn te vinden onder de schors of in vochtig organisch afval. Zoals deze kevers gedaan hebben, komen ze 's nacht af op licht.
Lengte ongeveer 3,5 - 4,5 mm. Foto's 4-7-2014.  
Scirtes spec.  Scirtes orbiculatus of  Scirtes hemisphaericus. Onderfamilie Scirtinae. Familie Moerasweekschildkevers, Moerasvlokevers (Scirtidae).  Scirtes spec.  Scirtes orbiculatus of  Scirtes hemisphaericus. Onderfamilie Scirtinae. Familie Moerasweekschildkevers, Moerasvlokevers (Scirtidae).
Een rond, ovale kever, die heel goed kan springen (dikke achterdijen).  

Scirtes orbiculatus: 3-3,8 mm. Voorvleugels zeer dicht en fijn gepuncteerd, punten meestal verbonden door dwarsrimpels. Grijs glinsterend behaard, bovenkant langer behaard. De voorvleugels werden langs de zijrand iets breder afgeplat. Normale kleur is kastanjebruin, maar af en toe zijn er ook zeer donkere stukken aanwezig. Bij mannetjes is de grote stekel (spoor) op de achterschenen, naar binnen gebogen. Juni-september. Struiken en lage oevervegetatie bij stilstaand water.

Scirtes hemisphaericus: 3-3,8 mm. Voorvleugels zeer dicht en fijn gepuncteerd, punten zijn niet verbonden. De bovenkant donker en onopvallend behaard, fijnere beharing. De voorvleugels langs de zijrand slechts smal afgeplat. Zwartbruin. Basis antennen en poten lichter. Soms is de hele kever lichter kastanjebruin. Bij mannetjes is de grote stekel (spoor) op de achterschenen recht. Mei-augustus. Op struiken en moerasvegetatie. Foto's 30-7-2008

Geschouderde sparteltorren, spartelkevers / bloemspartelkevers (Scraptiidae).

Anaspis spec. Familie  Scraptiidae .. Misschien Anaspis regimbarti. Maar dat is niet zeker.  Anaspis spec. Familie Scraptiidae. Ook wel Geschouderde sparteltorren, spartelkevers / bloemspartelkevers genoemd.
Er zijn weer heel wat soorten van deze kleine familie. Het zijn kleine, langwerpige, ovale kevertjes die 3 of 4 mm groot zijn. Vanaf een foto zijn ze niet makkelijk te determineren. Anapsis frontalis lijkt er op als ik naar afbeeldingen op google kijk.  
Je vindt ze op bloemen en dood hout. De larven ontwikkelen zich in rottenhout en vergane bladeren op de grond.
Ze lijken op de kevers van de verwante familie Mordellidae. Die zijn bekender. 
Foto 14-5-2010,
6-6-2012. Kleine foto is misschien van een Anaspis regimbarti. Maar dat is niet zeker.  
AAnaspis fasciata, synoniem Anaspis humeralis. (niet geheel zeker) Familie Scraptiidae. Ook wel Geschouderde sparteltorren, spartelkevers / bloemspartelkevers genoemd... Anaspis fasciata, synoniem Anaspis humeralis. (niet geheel zeker) Familie Scraptiidae. Ook wel Geschouderde sparteltorren, spartelkevers / bloemspartelkevers genoemd.  Anaspis fasciata, synoniem Anaspis humeralis. (niet geheel zeker!!) Familie Scraptiidae. Ook wel Geschouderde sparteltorren, spartelkevers / bloemspartelkevers genoemd.
Deze zwarte anaspis is wel te determineren door het lichtbruine voorste gedeelte van de dekschilden. Ook het begin van de antennes is lichtbruin. Lengte ongeveer 3 mm. Foto's 2-5-2015. 
  
Anaspis maculata. Familie Scraptiidae. Ook wel Geschouderde sparteltorren, spartelkevers / bloemspartelkevers genoemd.  Anaspis maculata. Familie Scraptiidae. Ook wel Geschouderde sparteltorren, spartelkevers / bloemspartelkevers genoemd.
Deze anaspis landde op mijn arm. Geelbruin met donkere vlekken (enigszins variabel). Lichtbruine antenne met zwarte top. Lengte ongeveer 3 mm. Foto 24-4-2019. 
  

Mierenkevertjes (Scydmaenidae).
Veel Scydmanidae hebben een vernauwing tussen de kop en thorax en tussen thorax en abdomen. Daardoor lijken ze op een mier. Het zijn heel kleine kevertjes van een halve mm tot drie mm. Ze leven tussen bladafval en rottend plantaardig materiaal.  De larven en kever eten mijten.

Mierenkevertje spec . Familie: Mierenkevertjes (Scydmaenidae)... Mierenkevertje spec . Familie: Mierenkevertjes (Scydmaenidae). Mierenkevertje spec . Familie Mierenkevertjes (Scydmaenidae).Onder een plankje bij de composthoop. Heel klein en hij bleef ook nog rondlopen over het plankje. De foto's zijn daarom niet zo scherp. Sommige soorten schijnen  mosmijten (oribatide mijten) te eten. Dat zou goed kunnen, want die vind ik ook op die plek. Maar ik weet het natuurlijk niet zeker. Lengte 1 - 2 mm. Foto's 28-3-2012.
Een mosmijt onder het zelfde plankje. Kleiner dan een mm. Een mosmijt onder het zelfde plankje. Kleiner dan een mm.

Silvanidae. 
Over het algemeen zijn het kleine, bruinachtige, afgeplatte kevers. De randen van het halsschild zijn getand. Er zijn twee onderfamilies: Brontinae en Silvaninae. Ze voeden zich met schimmels. 

Een kever uit de onderfamilie Silvaninae. Misschien een Silvanus. Familie Silvanidae. .. Een kever uit de onderfamilie Silvaninae. Misschien een Silvanus. Familie Silvanidae.   Een kever uit de onderfamilie Silvaninae. Misschien een Silvanus. Familie Silvanidae. 
In Nederland zijn er twee soorten: Silvanus bidentatus 2,7 - 3,3 mm en Silvanus unidentatus 2,4 - 2,8 mm. Foto's 17-7-2015.
    

 

Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl heeft geholpen met het determineren.  Met name Jan Cuppen en Theodoor Heijerman.

The Garden Safari Informatie over insecten en andere beestjes van Hans Arentsen en Hania Berdys    Insecten fotosite Informatie over veel soorten insecten van Albert de Wilde
Duitse website kevers:  www.kerbtier.de    Duitse website kevers: www.koleopterologie.de
Engelse website kevers: Beetle Gallery    


Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie
over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.


   Engels / English                                               

 

                        

 

Subpagina kevers:     Loopkevers (Carabidae)      Bladhaantjes (Chrysomelidae)      Snuitkevers      Boktorren en schijnboktorren      Lieveheersbeestjes, Coccinellidae      Kortschildkevers (Staphylinidae)              

Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk


W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-