lente 2007


Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië       
home      links      links2


To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                                                    Lente vanaf 2007                            

Op de eerste lentepagina staat een algemene beschrijving. Op deze bladzijde heb ik een aantal planten wat uitgebreider beschreven. Er staat 2007, maar ik zal de pagina de komende jaren verder uitbreiden.

 
Sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Narcisfamilie (Amaryllidaceae)... Sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).. Sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).. Sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).. Sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).  Sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).        

Bolgewas. Bloeitijd Eind winter, begin lente. Het sneeuwklokje komt uit Zuidoost Europa.  Ze houden van een voedselrijke grond en komen in loofbossen voor.
Wist je dat er in het wild een lenteklokje (Leucojum vernum) en een zomerklokje (Leucojum aestivum) voorkomt in Nederland? Het zomerklokje (bloeitijd: april, mei) groeit in moerassige graslanden en rietlanden. Het lenteklokje is in Nederland beschermd, dus zeldzaam.
      

Zomerklokje (Leucojum Gravetye Giant). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).   Zomerklokje (Leucojum Gravetye Giant). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).    Zomerklokje (Leucojum Gravetye Giant). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).  Hij bloeit niet in de zomer, maar in maart, mei.
In 2007 heb ik een paar bollen gekocht. Herkomst Z.W. Azië. De plant is steviger, dan een sneeuwklokje. Een ander verschil is dat een leucojum zes even grote bloemblaadjes heeft. Op de punt heeft elk blaadje een groen vlekje. Hoogte: 30 - 50 cm. Vruchtbare, vochtige grond.  
Trompetnarcis (Narcissus cyclamineus 'Tête à tête'). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).   .. Trompetnarcis (Narcissus cyclamineus 'Tête à tête'). Narcisfamilie (Amaryllidaceae). . Trompetnarcis (Narcissus cyclamineus Tête à tête). Narcisfamilie (Amaryllidaceae). . Trompetnarcis (Narcissus cyclamineus 'Tête à tête'). Narcisfamilie (Amaryllidaceae). . Trompetnarcis (Narcissus pseudonarcissus major). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).  . Trompetnarcis (Narcissus pseudonarcissus major). Narcisfamilie (Amaryllidaceae). . Trompetnarcis (Narcissus pseudonarcissus major). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).            
Trompetnarcis ( Narcissus cyclamineus ' Tête à tête') en (Narcissus pseudonarcissus major). Narcisfamilie (Amaryllidaceae).  
De trompet narcis is een bolgewas. Tegenwoordig zijn er veel cultivars. De Narcis is vaak iets later dan het sneeuwklokje in bloei. Ze houden tijdens de bloei van vruchtbare, vochtige grond. Na de bloei, als het blad verdord is, moet de grond vrij droog zijn. Bloeitijd III- IV.
Eerste foto's: Narcissus cyclamineus ' Tête à tête'. Een kleine soort. Hoogte 10 - 20 cm. Ik koop er altijd enkele voor in de kamer. Als ze uitgebloeid zijn gaan ze in de tuin. Daar komen ze het volgend jaar weer op. Narcissus cyclamineus is inheems in noordwest Portugal en Spanje.
Laatste foto's: Narcissus pseudonarcissus subspecie major. Deze komen oorspronkelijk uit Zuidwest-Europa. 
Narcissus pseudonarcissus subspecie pseudonarcissus: In het oosten en zuiden van Nederland kwam in vochtige graslanden en beekdalen komt ook deze wilde vorm voor. Nu zeer zeldzaam. Meestal zie je verwilderde vormen.
    
Krokus (Crocus). Lissenfamilie (Iridaceae).. Krokus (Crocus). Lissenfamilie (Iridaceae). Krokus (Crocus). Lissenfamilie (Iridaceae). Krokus (Crocus). Lissenfamilie (Iridaceae)  Krokus (Crocus). Lissenfamilie (Iridaceae)         
Een knolgewas.Er zijn vele soorten. Ik heb er een aantal. De namen weet ik niet zeker. Er bestaan ook herfstbloeiers. Hij behoort tot de lissenfamilie.
Hij heeft een stengelknol. Als je hem doorsnijdt, zul je zien dat het een massieve knol is en geen rokken heeft. Dus geen bolgewas.
De grond moet in de zomer niet te nat zijn.
Het vruchtbeginsel zit onder de grond. Pas later verschijnt de doosvrucht boven de grond. 
     
Winterakoniet (Eranthis hyemalis). Ranonkelfamilie (Ranunculaceae). .. Winterakoniet (Eranthis hyemalis). Ranonkelfamilie (Ranunculaceae). . zaaddoos winterakoniet met een lieveheersbeestje. Speenkruid (Ficaria verna). Ranonkelfamilie (Ranunculaceae).   Winterakoniet (Eranthis hyemalis). Ranonkelfamilie (Ranunculaceae).  
Een knolgewas. Deze foto is nog van februari 2006. Ze bloeien nog iets eerder dan de sneeuwklokjes. De bloei duurt niet lang. Ik was dit jaar te laat met de kamera. Ze houden van niet te droge grond. Hij zaait zich uit.
In Zuid-Frankrijk en Italië komt hij in het wild voor.
Winterakonieten horen bij de ranonkelfamilie, waar bijvoorbeeld ook de boterbloem bij hoort.
Speenkruid (Ficaria verna) Ik heb er ook een bloemetje van een familielid bij gezet. Het is een wilde plant, die in maart verschijnt. Door het dichte blad, maakt hij het andere planten moeilijk. In juni is hij weer verdwenen. Hij vermeerdert zich behalve door zaad ook door broedknolletjes.  
               
Kerstroos, Nieskruid of Nieswortel (Helleborus). Kerstroos, Nieskruid of Nieswortel (Helleborus)  Kerstroos, Nieskruid of Nieswortel (Helleborus). Ranonkelfamilie (Ranunculaceae).     
Poeder van de wortel laat je niezen. De plant is giftig.
Bloeimaand : januari - april.  Hoogte : 20 - 30 cm. Na de bloei blijft het donkergroene leerachtige blad nog het hele jaar groen. 
Vruchtbare en vochtige, maar wel goed doorlatende grond. Half schaduw.
Kerstroos: Helleborus Niger heeft witte bloemen en een zwarte penwortel. Later worden de bloemen purperroze of groenachtig. Inheems: Alpen, Apennijnen. Hij wordt tegen de kerst verkocht, maar is dan voorgetrokken.
Lenteroos: Helleborus orientalis. Daar zijn veel hybriden van. Bloemen van roze tot zwart. In de tuin is het een makkelijker plant. Inheems: Van Bulgarije tot Turkije.  
   
Cyclamen coum (Rondbladige cyclaam). Sleutelbloemfamilie (Primulaceae). .. Cyclamen coum (Rondbladige cyclaam). Sleutelbloemfamilie (Primulaceae). . Cyclamen coum (Rondbladige cyclaam). Sleutelbloemfamilie (Primulaceae).   Cyclamen coum (Rondbladige cyclaam). Sleutelbloemfamilie (Primulaceae). 
Een knolgewas. Hij begon in januari al te bloeien. Dit gaat tot april door. Hij heeft in tegenstelling tot de herfstbloeiers ronde egaal groene bladeren.
Ze houden van een kalkrijke bodem. Foto's maart 2010. 
  
Viola odorata ( Maarts viooltje). Viooltjesfamilie (Violaceae).  Viola odorata ( Maarts viooltje). Viooltjesfamilie (Violaceae).            
In maart zie je ze weer in de tuin verschijnen. Hij heeft een wortelstok. Vanuit de rozet heeft hij uitlopers. Hij komt bij ons ook in het wild voor. 
Ze bloeien niet lang. Het blad blijft nog wel lang boven de grond. De bloemetjes zijn klein. Je moet er echt met je neus bovenop om te zien hoe mooi ze zijn. Je ruikt dan meteen een heerlijke geur. 
Voor de Grieken was het vanwege de geur de bloem van Aphrodite, de godin van de liefde. De olie uit de bloemen wordt nog steeds gebruikt voor geur artikelen. 
  
Gevlekte aronskelk (Arum maculatum) Aronskelkfamilie (Araceae)... Gevlekte aronskelk (Arum maculatum) Aronskelkfamilie (Araceae).. Gevlekte aronskelk (Arum maculatum) Aronskelkfamilie (Araceae).  vrucht  Gevlekte aronskelk (Arum maculatum). Aronskelkfamilie (Araceae). 
Deze aronskelk komt op verschillende plaatsen in de tuin op. Ik heb hem al jaren, maar ik weet niet hoe hij in de tuin gekomen is.
Hij is niet inheems, maar afkomstig uit Zuid-Europa. Je treft hem (net als in mijn tuin) verwilderd aan in de natuur. Hij houdt van vochtige, voedselrijke grond.
De soort wordt als een stinzenplant beschouwd. De plant is giftig.
Ik twijfelde tussen Gevlekte aronskelk (Arum maculatum) en Italiaanse aronskelk (Arum italicum). Bij gevlekte aronskelk is de bloeikolf paarsbruin. Bloeitijd: april - mei. Grote foto: 21 mei. Ze bloeien kort. In juli zijn de vruchten rood. Hoogte 20 - 40 cm. 
  
Daslook (Allium ursinum). Lookfamilie (Alliaceae)... Daslook (Allium ursinum). Lookfamilie (Alliaceae).  Daslook (Allium ursinum). Lookfamilie (Alliaceae).           
Daslook is inheems in Nederland. In sommige gebieden is hij zeldzaam. Bij de duinen en in Bergen is het een heel algemene plant en groeien er heel veel. Ik heb enkele planten in de tuin. Ze houden van vochtige grond en beschaduwde plaatsen. Het is een overblijvende plant.
De bladen zijn ovaal en lijken op de bladeren van het lelietje der dalen. De witte bloemen staan in een bolvormig scherm.
De gekneusde bladeren ruiken naar uien en knoflook en worden in sommige landen gebruikt in voedsel. Dan moet je natuurlijk niet het giftige blad van het lelietje der dalen plukken.
Bloeitijd: april - juni. Hoogte 20 - 40 cm. Europa, Klein Azië. Foto's 8-5-2013 en 10-5-2013.
  
Amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides variëteit robbiae).. Amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides variëteit robbiae)  Amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides variëteit robbiae). Familie wolfsmelk (Euphorbia).         

Deze Euphorbia komt in het wild voor in noordwest Klein Azië. Het is een bodembedekker door zijn worteluitlopers. Hij is wintergroen. Kalkhoudende droge zanderige grond. Zon, halfschaduw. Bloeitijd: april, mei. Foto: 11 april 2010. 
Hoogte 30 - 40 cm.

Informatie over de succulente vormen van de euphorbia kun je vinden op http://www.tuin-thijs.com/euphorbia.htm 
      

Kleine Maagdenpalm (Vinca Minor). Maagdenpalmfamilie (Apocynaceae).  Kleine Maagdenpalm (Vinca Minor). Maagdenpalmfamilie (Apocynaceae).

De Kleine maagdenpalm komt oorspronkelijk voor in het Middellandse Zeegebied. Je vindt hem nu ook in het wild.
Zon,  half schaduw of schaduw. In de zon bloeit hij beter. Het is een geweldige wintergroene bodembedekker met leerachtige blaadjes. Houd hem in de gaten, want hij woekert wel!!! Je kunt hem zelfs met de heggenschaar snoeien.
De plant blijft laag bij de grond en maakt lange uitlopers. Ik heb hem op deze pagina gezet, omdat hij in de lente bloeit. (meestal blauw-paarse bloemen, maar er zijn cultivars met andere kleuren)
Gewone, enigszins vochtige grond. De kleine maagdenpalm is giftig. Bloeitijd: maart - juni. Foto: 5 april 2013. Hoogte ongeveer 20 cm.
Een familielid is de minder winterharde, grotere Grote maagdenpalm (Vinca major).
            

Mansoor, Hazelwortel of Wilde gember (Asarum europaeum). Pijpbloemfamilie (Aristolochiaceae)... Mansoor, Hazelwortel of Wilde gember (Asarum europaeum). Pijpbloemfamilie (Aristolochiaceae).  Mansoor, Hazelwortel of Wilde gember (Asarum europaeum). Pijpbloemfamilie (Aristolochiaceae). 

Net als de maagdenpalm is Mansoor een goede wintergroene bodembedekker met leerachtige blaadjes. De mooie glanzende blaadjes zijn niervormig. In onze tuin woekert hij niet. Als je er niet op let, zul je de bloemen nooit zien. De paarse klokvormige bloemen vind je vlakbij de grond onder de bladeren. Op de foto zijn ze niet goed zichtbaar. Daarom heb ik een foto geplaatst, waar ze beter te zien zijn. Niet inheems. Mansoor komt oorspronkelijk voor in Centraal en Zuid Europa. Bloeitijd: april - juni. Schaduw, half schaduw, enigszins vochtige grond.
Hoogte ongeveer 15 cm. Foto's: 27 april 2013.
 

Anemoon (Anemone blanda Atrocaerulea). Ranonkelfamilie (Ranunculaceae).  Bosanemoon (Anemone nemorosa). Ranonkelfamilie (Ranunculaceae).  Anemoon (Anemone blanda Atrocaerulea). Ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Een knobbelige knol. Het bloempje heeft een opvallende blauwe kleur.
Bosanemoon (Anemone nemorosa). Ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Een inheemse plant Verspreiding door wortelstok en door zaad. Soms met hulp van mieren. (mierenbroodje)   
Hyacint (Hyacinthus orientalis).  Aspergefamlie (Asparagaceae).  Hyacint (Hyacinthus orientalis).  Aspergefamlie (Asparagaceae).  Hyacint (Hyacinthus orientalis).  Aspergefamlie (Asparagaceae).   Hyacint (Hyacinthus orientalis).  Aspergefamlie (Asparagaceae).
De wilde soort komt  in Syrië en Irak voor. Ze zijn in de 16e eeuw al ingevoerd in Europa. Wat we nu zien zijn kruisingen. 
De bloemen lopen elk jaar wat terug in de tuin. Ze zien er dan wel weer wat natuurlijker uit.
Ze kunnen zich uitzaaien. Ontwaterde, vruchtbare grond.

 

Familie Lelifamilie (Liliaceae)  / Hyacintenfamilie (Hyacinthaceae) of Aspergefamilie (Asparagaceae)

Uit wikipedia: De plaatsing van Scilla (en andere planten!) is nogal aan wijziging onderhevig geweest. Zo rekende de 1996 editie van de Heukels' Flora van Nederland het geslacht tot de leliefamilie, maar in het APG II-systeem uit 2003 is de plaatsing in de hyacintenfamilie of in de aspergefamilie. De 23e druk van de Heukels kiest voor dit laatste. In mijn boeken stond bij veel soorten de leliefamilie, Liliaceae i.p.v. de Aspergefamilie. Heel verwarrend.

Tulpen.(Tulipa).. Tulpen.(Tulipa) Familie Liliaceae  
Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen. Zoals links afgebeeld. In de 16e eeuw ingevoerd uit Turkije. Goed doorlatende, voedzame grond.  
Toch vind ik Botanische tulpen het mooist. Het zijn wilde vormen en daarom geschikt om in de tuin te verwilderen. Hoogte 15 - 25 cm. Bloeitijd: lV - V. 
Urumiensis: Iran.  Tarda: Centraal Azië. Turkestanica: Turkije. Little Princess en Little Beauty zijn gekweekte vormen, maar ook geschikt voor verwildering.
Urumiensis, Tarda  Turkestanica    Little Princess . Little Beauty
Urumiensis, Tarda,   Turkestanica,     Little Princess,     Little Beauty

 

Blauw druifje, druifjeshyacint (Muscari)  Blauw druifje, druifjeshyacint (Muscari)  Blauw druifje, druifjeshyacint (Muscari) Fam. Liliaceae. Nu: onderfamilie Scilloideae. Aspergefamlie (Asparagaceae). 
Rond de Middellandse Zee groeien ze in het wild. 
Bij mij vermeerderen ze zich niet erg snel.   
Sneeuwroem (Chionodoxa luciliae)    Sneeuwroem (Chionodoxa luciliae)   Sneeuwroem (Chionodoxa luciliae) Fam. Liliaceae. Nu: onderfamilie Scilloideae. Aspergefamlie (Asparagaceae). Inheems in Turkije. In het Grieks betekent Chion sneeuw en doxa roem. Mieren kunnen de zaden verspreiden. Schaduw - zon. 
Nauw verwant aan de Scilla. 
Ik heb er een aantal jaren geleden een aantal gekocht. Ze beginnen zich nu overal te verspreiden.   
Sneeuwroem Chionodoxa forbesii "Pink Giant"   Sneeuwroem Chionodoxa forbesii "Pink Giant"   Sneeuwroem Chionodoxa forbesii "Pink Giant"). Fam. Liliaceae. Nu: onderfamilie Scilloideae. Aspergefamlie (Asparagaceae). 
Een veel forsere plant, dan de andere sneeuwroem. De bladeren zijn ook breder. Als je goed naar de bloem kijk, zie je toch wel dat het familie is.
Ik heb ze vorig jaar gekocht.  
Sterhyacint (Scilla siberica)  Sterhyacint (Scilla siberica)   Sterhyacint (Scilla siberica) Fam. Liliaceae. Nu: onderfamilie Scilloideae. Aspergefamlie (Asparagaceae). Inheems Z-Rusland - Syrië. Iets later dan het sneeuwklokje. Een makkelijk plantje. 
Toen ik er 30 jaar geleden kwam wonen, stonden ze er al in grote aantallen.   
Witte sterhyacint (Scilla mischtschenkoana)  Witte sterhyacint (Scilla mischtschenkoana)   Witte sterhyacint (Scilla mischtschenkoana). Fam. Liliaceae. Nu: onderfamilie Scilloideae. Aspergefamlie (Asparagaceae).  Inheems in de Kaukasus en Zuid-Rusland Soms staat er nog Tubergeniana. Dat komt, omdat ze vernoemd zijn naar het bollenbedrijf Tubergen, dat ze omstreeks 1935 invoerde. Het is dus geen kweekvorm. 
Als het slecht weer is geweest, als ze opkomen, zien de bloemen er wat rommelig uit. Ze kunnen er echter heel mooi uitzien, zoals de foto's aantonen. Ze verspreiden zich minder snel, dan hun naamgenoot.   
Oude wijfjes (Ipheion uniflorum)  Oude wijfjes (Ipheion uniflorum)   Oude wijfjes (Ipheion uniflorum) Fam. Liliaceae. Nu in narcisfamilie (Amaryllidaceae).  Bloeitijd: april-juni. Zonnig Een bolgewasje inheems  in Mexico, Chili, Peru. 
Bij mij kwam er een op, zonder dat ik wist waar hij vandaan kwam. Dat was een aantal jaren geleden. Het wordt nu een aardige bosje. Hij vormt broedknolletjes. De bloemen ruiken naar zeep (met een honinggeur). De gekneusde bladeren ruiken naar uien.   
Spaanse boshyacint (Hyacinthus campanulata of hispanica)  Spaanse boshyacint (Hyacinthus campanulata of hispanica  Spaanse boshyacint (Hyacinthus campanulata maar ook wel hispanica). Nu: onderfamilie Scilloideae. Aspergefamlie (Asparagaceae).    Dit is de blauwe, maar er zijn ook rose en witte bloemen. Hij bloeit eind april, begin mei als laatste van deze groep. Hij heeft heel veel blad, maar dat verdwijnt ook weer snel.    
Prairielelie, Prairiekaars, Indianenlelie. (Camassia cusickii)  Prairielelie, Prairiekaars, Indianenlelie. (Camassia cusickii)  Prairielelie, Prairiekaars, Indianenlelie. (Camassia cusickii). Fam. Liliaceae. Nu: onderfamilie Agavoideae. Aspergefamlie (Asparagaceae).   Bloeitijd: mei-juni. Zonnig. Inheems in Noord Amerika, waar de indianen, de bol als voedsel gebruikten.  
Hoogte 65 - 70 cm. Hij kan zich in de tuin vermeerderen. Enigszins vochtige grond, maar niet te vochtig in de winter.  
hondstand (Erythronium) familie:Liliaceae. Knolgewas. Lichte schaduw. Humushoudende, doorlatende grond.  Hondstand (Erythronium dens-canis "Pagoda"). Familie:Liliaceae. Knolgewas. Lichte schaduw. Bloeitijd: IV, V. Humushoudende, doorlatende grond. Deze cultivar heeft gele bloemen in plaats van violette bloemen.     
kievitsbloem (fritillaria  meleagris) Familie:Liliaceae. Zon, lichte schaduw. Vochtvasthoudende bodem.  Kievitsbloem (Fritillaria meleagris) Familie:Liliaceae. Zon, lichte schaduw. Vochtvasthoudende bodem. Bloeitijd: V, VI. De kievitsbloem is in Europa  een inheemse plant (In Nederland en België zeldzaam en daarom beschermd). Bij mij is de grond te droog om hem  snel te laten vermeerderen. Hij zaait zich uit, maar het kan acht jaar duren voordat het plantje tot bloei komt. Je moet dus geduld hebben. De zaden blijven drijven. Bij hoogwater kunnen ze zich in het wild op deze manier verspreiden.     
Gewone vogelmelk (Ornithogalum umbellatum). Nu Aspergefamilie (Asparagaceae).   Gewone vogelmelk (Ornithogalum umbellatum). Nu Aspergefamilie (Asparagaceae). Deze soort komt ook in het wild voor. Zaad, broedbolletjes. Zon / halfschaduw. Bloeitijd: V, VI. Een scherm van witte bloemen. Enigszins vochtige bodem. (hoewel het bij mij vrij droog is) Hoogte 10 - 30 cm. De plant is giftig. Inheems in Europa en Oost Azië.      
Lelietje-der-dalen (Convallaria majalis). Leliefamilie (Liliaceae).  Lelietje-der-dalen (Convallaria majalis). Leliefamilie (Liliaceae). Bloeitijd V - VI. Een tros met witte klokvormige bloemen. Deze soort komt ook in het wild voor. Vochtige, matig voedselrijke grond, maar in de droge grond in onze tuin groeien ze ook prima. Hij woekert door de kruipende wortelstok. Hoogte 15 - 30 cm. De plant is giftig door giftig door bepaalde glycosiden. Foto 2-6-2013.      

Andere vroeg bloeiende planten in mijn tuin.

Kruipend zenegroen (Ajuga reptans). Lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae).   Kruipend zenegroen (Ajuga reptans). Lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Groeit het best in vochtige , vruchtbare grond. Halfschaduw / zon. Bloeitijd: V, VI. 
Vermeerderen: Vooral in het voorjaar maakt hij uitlopers, maar hij zaait zich ook uit. Op de zaden zit een mierenbroodje (aanhangsel aan zaden of vruchten, dat als voedsel kan dienen voor mieren). Zenegroen is een inheemse plant. Foto 2-6-2013.
     
dotterbloem (Caltha palustris)  Oeverplant (Bij de vijver) zon, zaait zich uit.  Dotterbloem (Caltha palustris). Hij behoort tot de Ranonkelfamilie (Ranunculaceae), waar bijvoorbeeld ook de boterbloem ook bij hoort. Oeverplant (Bij de vijver) zon. Je kunt hem scheuren, maar hij zaait zich goed uit, als de bodem vochtig is. Bloeitijd: IV - VII. De dotterbloem is een inheemse plant. 
Dotter wijst naar dooier vanwege de gele kleur. In de middeleeuwen werd de dotterbloem gebruikt om boze geesten af te weren.
     
Vingerhelmbloem,  vogeltje-op-de-kruk, voorjaarshelmbloem (Corydalis solida, synoniem: Corydalis bulbosa). Papaverfamilie (Papaveraceae).  Vingerhelmbloem,  vogeltje-op-de-kruk, voorjaarshelmbloem (Corydalis solida, synoniem: Corydalis bulbosa). Papaverfamilie (Papaveraceae). Bloeitijd III - IV. Hoogte 15 - 25 cm. Hij lijkt veel op de holwortel (Corydalis cava). Een verschil is dat de schudblaadje handvormig ingesneden zijn. Deze soort komt in zuid Nederland in het wild voor. In de tuin zaait hij zich goed uit. Het is wel een verrassing waar hij opkomt. Halfschaduw, schaduw. Humusrijke, niet te droge grond. Foto 22-3-2012.      
Gebroken hartje (Dicentra formosa). Papaverfamilie (Papaveraceae).  Gebroken hartje (Dicentra formosa). Papaverfamilie (Papaveraceae). Halfschaduw, vochtige grond. Ze maken ondergrondse uitlopers en vormen pollen van fijn loof. Bloeitijd: Een eerste bloei in de periode eind april - juni en een tweede in augustus - september. De tweede bloeiperiode valt bij ons tegen. Vandaar, dat ik hem bij de lentebloeiers plaats. Bloemtrosjes met hartvormige rose bloemen. Hoogte ongeveer 30 cm. Inheems in Amerika. Foto 8-6-2013.      
Gebroken hartjes (Dicentra spectabilis). Papaverfamilie (Papaveraceae).   Gebroken hartjes (Dicentra spectabilis). Papaverfamilie (Papaveraceae). Half schaduw. Bloeitijd IV, V. In juni verdwijnt het blad. Vochtige, goed doorlatende bodem. In de middeleeuw werd hij als tuinplant gebruikt.
Het gebroken hartje is inheems in China, Korea en  Oost-Siberië.
     
Elfenbloem (Epimedium versicolor versicolor 'Sulphureum'). Berberisfamilie (Berberidaceae).   Elfenbloem (Epimedium versicolor versicolor 'Sulphureum'). Berberisfamilie (Berberidaceae). Schaduwplant, bodembedekker, maar groeit niet snel uit. Wintergroen. Humushoudende grond. De bloemetjes zijn klein maar heel mooi. Het blad, dat na de bloei verschijnt, is ook heel dekoratief. Omdat de heg een stuk lager was gesnoeid, kreeg het plantje het door de extra zon opeens heel moeilijk. Hij heeft nu een ander plekje gekregen. Er zijn nog een paar soorten met dezelfde eigenschappen, maar met een anders gekleurd bloempje.     
Wolfsmelk  Euphorbia polychroma. Wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae).  Wolfsmelk  Euphorbia polychroma. Wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae). Kijk hier voor Succulente euphorbia's.
Daar kun je ook meer over het melkachtige sap van deze planten lezen. Bloeitijd: april, mei. Hoogte: ongeveer 40 cm. Ze hebben opvallende groengeel gekleurde schutbladeren. De bloemetjes zijn (net als bij veel andere euphorbia's) klein. Kalkhoudende grond vinden ze fijn, maar is niet echt nodig.
     
Hei (Erica carnea). Heifamilie (Ericaceae).  Hei (Erica carnea). Heifamilie (Ericaceae). Winterheide staat in de winter al in bloei. Bloeitijd: XI - IV. Na de bloei (mei) eventueel snoeien. Bij mij is dat niet elk jaar nodig. Er zijn veel cultivars. Goed doorlatende zure grond, hoewel deze soort ook kalk verdraagt. 
Erica carnea is inheems in de Alpen.  
     
Lievevrouwebedstro (Galium odoratum). Familie: sterbladigen, walstro (Rubiaceae).   Lievevrouwebedstro (Galium odoratum). Familie: sterbladigen, walstro (Rubiaceae). Bloeitijd: V - Vl. Het plantje heeft een kruipende wortelstok. Het is een echte bodembedekker, maar de grote planten hebben er geen last van. Zon, half schaduw. Elke goed doorlatende humusrijke grond. Hoogte 15 cm. Het is een inheemse, maar zeldzame plant. Ze ruiken naar vers gemaaid gras.Tijdens het drogen wordt de geur sterker. Vroeger werd het gebruikt om het linnengoed fris te laten ruiken. Vandaar de naam. Foto 2-5-2013.
In de Middeleeuwen werd werd Lievevrouwebedstro voor veel medicijnen gebruikt. Thee van Lievevrouwebedstro schijnt te helpen bij maagpijn, tegen slapeloosheid en stress.
     
Baard iris (Iris germanica). Familie: Iridaceae.   Baard iris (Iris germanica). Familie: Iridaceae. Platliggende wortelstok. Vaak half boven de grond. Kan goed tegen droge periodes. 
De bloem heeft een soort "baard". Deze wordt gebruikt als een soort landingsbaan / richtingsaanwijzer voor insecten. Bloeitijd: V. Uitlopers aan de wortelstok. Er zijn vele variëteiten met andere kleuren in de te koop.
     
Gele lis (Iris pseudacorus). Familie: Iridaceae.   Gele lis (Iris pseudacorus). Familie: Iridaceae. Oeverplant of in ondiep water. Bloeitijd: begin V, VI. Vermeerdering: uitlopers, maar zaait zich ook uit. De zaden blijven eerst drijven.
De gele lis is inheems, maar heeft de lijst van beschermde planten gestaan, omdat de aantallen terugliepen. Bij de vijver moet ik oppassen, dat hij niet gaat woekeren. Foto 12-6-2013.
     
Judaspenning (Lunaria annua). Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae).   Judaspenning (Lunaria annua). Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae).   Judaspenning (Lunaria annua). Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). 
Eenjarig of tweejarig. Zon. half schaduw. Goed doorlatende grond. Bloeitijd: V. 
De zaaddoosjes lijkt op een penning. Judas verraadde Jezus voor zilveren penningen van daar de naam. Op pagina "herfst" staat een foto. De paarse of witte bloemen ruiken niet. Toch trekken ze insecten aan. Omdat ze tweejarig zijn is het wat lastig om ze op dezelfde plaats te houden. Ze zaaien zich goed uit.
Hoogte 50 - 100 cm. Inheems in Zuidoost Europa.
   
Schijnpapaver (Meconopsis cambrica, vroeger Papaver cambricum). Papaverfamilie (Papaveraceae).  Schijnpapaver (Meconopsis cambrica, vroeger Papaver cambricum). Papaverfamilie (Papaveraceae). Bloeitijd V -VI. Bloemen geel en oranje. Hoogte 15 -60 cm. Halfschaduw. Droge grond. Inheems in West Europa. Foto 6-6-2013.      
Vergeet-mij-nietje (Myosotis sylvatica). Ruwbladigenfamilie (Boraginaceae).   Vergeet-mij-nietje (Myosotis sylvatica). Ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Hij wordt ook wel bosvergeet-mij-nietje genoemd en is een of tweejarig. Deze soort komt ook in het wild voor. Zaait zich uit. Zon / halfschaduw. Bloeitijd: V, VI. Vruchtbare, doorlatende bodem.
Er zijn veel andere soorten, maar deze vind ik nog altijd een van de mooiste.  
     
Longkruid (Pulmonaria). Ruwbladigenfamilie (Boraginaceae).  Longkruid(Pulmonaria). Ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Halfschaduw, schaduw. Vochtige grond. Hoogte 20 - 40 cm. Behaarde vaak bonte bladeren. (Verschilt bij cultivars) Meestal roze tot violetblauwe bloemen. Vermeerderen: door de pollen te scheuren, zaaien of stekken. Foto 12-5-2013.     

Vroeg bloeiende struiken in mijn tuin.

Broodboom (Aucuba japonica). Kornoeljefamilie (Cornaceae).   Broodboom (Aucuba japonica). Kornoeljefamilie (Cornaceae). Bloeitijd: april. Grondsoort: Maakt niet veel uit.Kan goed tegen schaduw. Wintergroen met leerachtige bladeren.. De bloemetjes zijn heel klein. Rode bessen. Je hebt mannelijke en vrouwelijke struiken. De soort op de foto heeft een donkergroen blad. Andere struiken hebben de bekende bonte bladeren. Maar die stonden minder mooi in bloei. Hij kan het hele jaar gesnoeid worden. Hij zaait zich in de tuin niet uit, maar kan in het voorjaar goed gestekt worden.      
Brem (cytisus praecox "allgold"). Vlinderbloemenfamilie (Leguminosae).    Brem (Cytisus praecox "allgold"). Vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). Bloeitijd: april mei. Zurige zanderige grond. Hoogte 1,75 m. Dit is een gekweekte vorm. Ik heb jaren twee struiken gehad. Toen ze oud en van onder wel erg kaal werden, heb ik ze weggehaald. Ze stonden nu in de winkel bij Deen te koop. Ik kon de verleiding niet weerstaan om er twee te kopen. Je kunt ze na de bloei terugsnoeien.    
Hulst (Hex aquifolium). Hulstfamilie (Aquifoliaceae). k   Wollige dopluizen. Hulst (Hex aquifolium). Hulstfamilie (Aquifoliaceae).   Hulst (Hex aquifolium). Hulstfamilie (Aquifoliaceae). Bloeitijd: mei. Het is geen uitbundige bloeier, maar de bloempjes zijn het bekijken waard. De plant is tweehuizig. Op de foto: Het linker takje is van een vrouwelijke struik. Rechts van een mannelijke struik. De bessen zijn giftig. 
In mijn tuin staat op veel plaatsen de wilde vorm. Hij zaait zich overal uit. In het begin is het een struik. Later neemt hij de vorm van een boom aan en kan uiteindelijk wel 10 meter hoog worden.Gelukkig groeit hij langzaam. Aan de zijkant wordt het een boom. De rest snoei ik. Dat kan het hele jaar. Hij is wintergroen. Er bestaan vele kweekvormen. Zolang de grond niet te nat is, vindt hij alles goed. De afbeelding met bessen vind je op de pagina "herfst". Het harde witte hout wordt gebruikt voor inlegwerk en houtsneden. 
Dit jaar hebben ze wel veel last van wollige dopluizen. Op de onderkant van het blad zie je schildjes met een wit wollig spinsel, waarin de eitjes zitten. De hulst lijdt  niet onder. In het bos in de buurt zitten ze ook.   
Goudenregen (Laburnum anagyroides). Vlinderbloemenfamilie (Leguminosae).   Goudenregen (Laburnum anagyroides). Vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). Inheems in Midden- en Zuid Europa. Geen struik, maar een kleine boom. Hoogte 7 m. De boom, maar vooral de peulen zijn giftig door de stof cytisine. Als hij bloeit is hij prachtig, door de hangende gele trossen vol bloemen. Bloeitijd V - VI. Zon, halfschaduw. Foto 4-6-2013.     
Mahonie struik ( Mahonia aquifolium). Berberisfamilie (Berberidaceae).   Mahonie struik ( Mahonia aquifolium). Berberisfamilie (Berberidaceae). Bloeitijd: april. Hoogte 1,5 m. Daarna blauw grijze bessen. De grondsoort maakt niet veel uit. Onder de grond vormt hij uitlopers. Dat kan wel eens irritant zijn. Het blad lijkt op dat van hulst, maar dan zachter. Het is wel bruikbaar voor kerststukjes, want het blijft in de winter aan de struik zitten. Inheems in Azië en Noord-Amerika.     
Rotsheide (Pieris japonica variegata). Heifamilie (Ericaceae).   Rotsheide (Pieris japonica variegata). Heifamilie (Ericaceae). Variagata staat voor de soort met het bonte blad. Toevallig zijn de blaadjes voor op de foto niet bont. Bloeitijd maart april. Maximum hoogte 2m. De bloemen lijken op die van hei. Vochtige, zure grond. Ik heb door mijn zanderige grond flink wat compost gespit. Stekken: In augustus 10cm lange stekken in zanderige potgrond op een beschutte schaduwrijke plaats. Volgend najaar kunnen ze op de plaats van bestemming.     
Sierbes (Ribes sanguineum). Ribesfamilie (Grossulariaceae).   Sierbes (Ribes sanguineum). Ribesfamilie (Grossulariaceae). Bloeitijd: maart april. Bij een zachte winter zie de bloemtrosjes je al heel vroeg verschijnen. Een makkelijke struik, die je ook goed kan stekken. Hoogte 2m. Grondsoort: Maakt niet veel uit. Dit jaar bloeiden de struiken minder goed dan de voorgaande jaren. De gele achtergrond op de foto is van een forsythia. Inheems: Westkust van Amerika.     
Rhododendron yakushimanum. Heidefamilie (Ericaceae).  Rhododendron yakushimanum  Heidefamilie (Ericaceae). Bloeitijd: mei. Schaduw, halfschaduw, maar kunnen ook wel tegen de zon. Hoogte: 1,5 m. Een vochtige, voedzame grond. Deze Rododendron is inheems op het Japanse eiland Yaku -Shima. Ze blijven compacter en kleiner dan de gewone Rhododenderon. Die hebben we in de tuin gehad, maar zijn langgeleden na een verbouwing dood gegaan. In 2018 hebben we twee nieuw struiken gekocht. Van deze soort zijn er vele cultivars. Foto 18-5-2019.     
Skimmia japonica. Wijnruitfamilie (Rutaceae).   Skimmia japonica. Wijnruitfamilie (Rutaceae). Bloeitijd: maart april. Schaduw, halfschaduw. Hoogte: 1,5 m. Een vochtige, voedzame grond. Ik heb een nieuwe gekocht. De oude leidt een wat armetierig bestaan door de te arme grond. Bij de nieuwe heb ik meer compost in het plantgat gedaan. Je hebt mannelijke en vrouwelijke struiken.     
Sering (Syringa vulgaris). Olijffamilie (Oleaceae).   Sering (Syringa vulgaris). Olijffamilie (Oleaceae). Zon, vruchtbare goed doorlatende grond. Bloeitijd: V. De bloemen ruiken heerlijk. Na de bloei is vormsnoei belangrijk. Als je hem niet snoeit, zitten de bloemen steeds hoger. Een sering bloeit op tweejarig hout. Jonge scheuten moet je dus laten zitten. Inheems in Zuidoost Europa. Je hebt nu allerlei variëteiten. Deze struik is een uitloper van een struik bij de boerderij van mijn ouders. Daar stond hij al, toen ik jong was. Het is dus geen geënte variëteit. Deze soort wordt wel gebruikt om op te enten. Foto 27-5-2013.     
Spierstruik, spirea (Spiraea nipponica snowmound). Rozenfamilie (Rosaceae).  Spierstruik, spirea (Spiraea nipponica snowmound). Rozenfamilie (Rosaceae).  Spierstruik, spirea (Spiraea nipponica snowmound). Rozenfamilie (Rosaceae). Zon, halfschaduw. Normale grond. Bloeitijd: V, VI. Hoogte: 1,7 m. Helderwitte bloemen in dichte halfronde schermen. De struik kan na de bloei gesnoeid worden. Inheems in Japan. Foto's 15,16-5-2022.     
Viburnum tinus. Muskuskruidfamilie (Adoxaceae).   Viburnum tinus. Muskuskruidfamilie (Adoxaceae). Bloeitijd: februari - april. Hoogte: 3m. Wintergroen. De struik kan bij strenge vorst wat invriezen. Na de bloei in het voorjaar kun je hem snoeien. Beschut en zonnig. Bij mij staat hij in de halfschaduw. Inheems in het Middellandse-Zeegebied. Sneeuwbalhaantje  (Pyrrhalta viburni) kan veel schade veroorzaken.      
Weigela florida. Kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae).  Weigela florida. Kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). Bloeitijd mei juni. Dit jaar zelfs eind april. De struik wordt ongeveer 2 meter hoog. Toen ik er kwam wonen stond hij er al en zag hij er oud uit. Ik ben voorzichtig met snoeien anders ben ik bang dat  hij het niet overleeft. Vermeerderen: In oktober zet je 30cm lange scheuten in een kweekbed. Een jaar later heb je bewortelde stekken. Ik ga het dit jaar eens proberen.     

 

Engels / English                     

 

                       

 

Subpagina zomerbloeiers:  Struiken, die in de zomer bloeien.

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-