tuin


Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië
home      links      links2

 

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                                    

De tuin.   (overzichtsfoto's)

 

Voortuin

Half april:

  De roodbruine gloed is van een Japanse Esdoorn (Acer palmatum). De bomen zijn  witte paardekastanjes (Aesculus hippocastanum). Ze beginnen net in blad te komen.  
  Het hek is vanwege de kastanjebomen wat teruggeplaatst. Het tuintje ervoor hoort daarom nog wel bij het huis.  
  De zuilvormige struik is een taxus baccata fastigiata. Ik hoef hem gelukkig minder vaak te snoeien dan de taxus heg. De takken  groeien recht omhoog. Maar hij wordt ook wel breder. Ongeveer een keer in de vijf jaar pak ik de snoeischaar.
De boom tegen de muur met de paarsrode bladeren is een kerspruim (prunus cerasifera) maar dan een cultivar "Pissardii". (Pissardii was in de 19e eeuw hovenier van de sjah van Perzië. Deze vorm ontstond bij toeval. Pissardii is daarna verder gaan kweken.) Hij geeft vruchtjes. De roze bloemen komen eind maart te voorschijn.
De heg rechts is van Spaanse aak of Veldesdoorn (Acer campestre). Een struik, boom, die goed gesnoeid kan worden. Zonder snoeien kan hij wel 15 - 25 m hoog worden.  

 

Achtertuin

Half april:

.....
In droge tijden heeft het grasveld het moeilijk.  De bomen trekken dan veel vocht weg. Ik sproei wel maar niet overdreven. In een natte periode herstelt het zich wel weer. 
De middelste bloeiende boom is een heel oude perenboom. (aanvulling: in 2014 doodgegaan en verwijderd)  Het rechter kale struikje is een hibiscus. Hij is altijd het laatst met uitlopen.
De grote struik voor de kastanje is een bruidsbloem (Deutzia) Eind mei, begin juni staat hij in bloei. Het is dan een zee van witte bloemetjes. Hij staat er al heel lang. Oorspronkelijk komt hij, zoals zoveel sierstruiken, uit Japan.    
                   
De linkerfoto is ook de linkerkant van de tuin. De bloeiende boom is een pruim. Je kunt nog net het bruggetje van de vijver zien. De bamboe is in de schaduw weggevallen. (zie foto in de winter)
Het ene doorkijkje is genomen vanuit de kamer. De andere vanaf de zijkant van het huis. De roze boom is natuurlijk een Japanse sierkers (Prunus serrulata). Het is een cultivar. Hij krijgt geen vruchten. Ik moet hem snoeien, anders wordt hij te groot. De bol op de rechter foto is een hulst (Hex aquifolium). 
De bol op de foto vanuit de kamer is een kardinaalsmuts.(Euonymus japonica "Medio Picta") Ruim dertig jaar geleden kreeg ik hem in een plantenbakje. Het zijn nu twee struiken, die al jaren in de tuin staan. Het bonte blad is verdwenen. Als ik ze niet zou snoeien, zouden ze nog veel groter zijn.    


Zijtuin

  
Half april. Vanuit de achtertuin gezien is dit de rechter zijkant van het huis.  De tuin is hier een beetje een rimboe. 's Zomers heb je er veel schaduw van de kastanjebomen. Het kale boompje in het midden is een gouden regen. Hij moet nog uitlopen. Dat geldt ook voor de struik ernaast. Dat is een boerenjasmijn. Hij bloeit te weinig omdat hij te veel in de schaduw staat. Helemaal vooraan staat een forsythia. Links tegen het huis een liguster.
Voor de kastanje de bruidsbloem. 
Daar achter staan o.a. hulst, Japanse esdoorn, sneeuwbes, varens, kamperfoelie, wilde bramen, coniferen, klimop. Zo nu en dan schep ik met de snoeischaar weer wat orde.
De roze gloed is van een prunus. Maar ik weet niet welk soort.De bloem lijkt het meest op een Prunus campanulata. Ik heb onder een foto geplaatst.  
  
Eind mei. Ongeveer van dezelfde plek genomen. De gouden regen is al weer uitgebloeid. 
De boeren jasmijn (Philadelphus) is nu ook uitgelopen. Hij moet nog bloeien. Daarna snoei ik hem weer terug.
Alle aandacht gaat nu natuurlijk naar de bruidsbloem (Deutzia) voor de kastanje. 's Middags zit hij vol met hommels. Maar ook andere insecten vinden hem aantrekkelijk. 
De deutzia net als de boerenjasmijn behoort tot de Hydrangeaccae en is dus familie van de hortensia. Maar hij houdt wel van volle zon en een goed doorlatende bodem.
Je kunt hem vermeerderen door gedeeltelijk verhoute stekjes in de zomer.
Begin juni is hij weer uitgebloeid. Na de bloei dun ik hem uit door oude scheuten weg te halen. 
Verwarrend is, dat de kamerplant stephanotis ook bruidsbloem wordt genoemd.
Aanvulling half juni. Ik heb nu ook een fotootje van de boerenjasmijn toegevoegd.  


prunus ?? Japanse esdoorn kerspruim (prunus cerasifera) "Pissardii". Japanse sierkers (Prunus serrulata). spieraea vanhouttei (spierstruik). Japanse azalea. Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina). bruidsbloem (Deutzia). Boerenjasmijn (Philadelphus)     
prunus ?? Japanse esdoorn, kerspruim (prunus cerasifera) "Pissardii", Japanse sierkers (Prunus serrulata), spieraea vanhouttei (spierstruik), Japanse azalea, Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina), bruidsbloem (Deutzia), boerenjasmijn (Philadelphus)


Achtertuin
  

  28 april. Vanuit de achtertuin. De kastanjes staan weer in bloei. De eerste bloemetjes dwarrelen al weer naar beneden. Dat wordt weer vegen en hopen, dat de wind niet richting vijver staat. 


Voortuin

Voorkant huis met een bloeiende spieraea vanhouttei (spierstruik)  30 april. Vanaf de straat De spieraea vanhouttei (spierstruik)staat nu in bloei. Groter wordt hij niet. Hij hoort eigenlijk zonniger te staan. Maar hij bloeit ieder jaar. Er achter staat een Amerikaanse vogelkers.  


Voortuin

voortuin, Japanse azalea   Deze foto is genomen op 7 mei. Vandaag viel er gelukkig weer eens wat regen. De kastanjebloemen heb ik net weggeharkt. Maar er zijn al weer nieuwe gevallen. 
Het roodbruine struikje links is een zuurbes (Berberis). Hij is teruggesnoeid, maar begint nu weer uit te lopen. 
Rechts staat een Japanse azalea in bloei. Je kunt hem snoeien, maar het is niet echt nodig. Hij blijft mooi in vorm. Dit struikje is al meer dan dertig jaar oud. 
De paarse bloemen zijn van de winterhei. Deze is bijna uitgebloeid en begint al weer uit te lopen. De azalea staat voor het grootste deel in knop. Een paar dagen later was de hei echter helemaal uitgebloeid. Daarom heb ik toch gekozen voor deze foto. De foto waar de bloemen van de azalea op staan, is een week later genomen.
Achter zie je weer de coniferen en de Japanse esdoorn.  


Dorpsstraat    

Dorpsstraat..... Dorpsstraat
Zondag 20 mei op een zonnige dag. Ik heb vanaf de zelfde plek in beide richtingen een foto gemaakt. Door de zon zijn de schaduwen heel duidelijk. Bij de kastanjes zijn alle bloemen  weer weg. Het is ook leuk om de foto's te vergelijken met de foto's, die ik in de winter heb gemaakt.
Op de rechter foto zie je links twee kastanjes en daarachter een eik. Rechts een beuk en in de verte rechts bij de fietsers een hulst, die de vorm en een boom begint aan te nemen.    

                                                            

Voortuin

Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina)   

Foto 25 mei. De spieraea vanhouttei is bij uitgebloeid. Op deze foto zit hij verstopt achter de kastanje. Nu staat de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) in bloei. Hij wordt ook wel bospest genoemd. In de jaren 20 is hij van uit Amerika in onze bossen als vulhout aangeplant. Daar breidde hij zich wat al te goed uit. Vandaar de naam bospest. Hij krijgt eetbare bessen, De pit is echter giftig. 
Eén keer in de vijf jaar snoei ik hem in. Anders komt hij uiteindelijk boven het huis uit. Bloeitijd: Eind mei, begin juni. De bloem staat bij het bloemenoverzichtje op deze bladzijde.              

Achtertuin zomer

.....

Uitzicht door het keukenraam op de zijtuin.

.....

Rechterfoto: April 2009  Bloeiende prunus   Linkerfoto: Mei 2009 Bloeiende gouden regen.

Achter in de tuin.

Foto's eind mei 2009

Achter in de tuin...... Achter in de tuin.

De vijver. De adderwortel bloeit prachtig. Na de bloei haal ik veel planten weg.    Paadje achter in de tuin naar de vijver. De hortensia is nog niet in bloei.

Het snoeien van de kastanjebomen. (13-01-2010)
Het was weer tijd om de kastanje te snoeien. Dat gebeurt als ze hun bladeren hebben laten vallen en de sapstroom nog niet op gang is gekomen. Dit keer was 13 januari afgesproken. Het was wel behoorlijk koud, maar dat was geen probleem. Het onderste deel van de bomen houd ik wel bij. Maar hier waag ik me niet aan.
Dit wordt gedaan door mensen van het hoveniersbedrijf Frank Blom.  Ik was naar mijn werk, maar mijn vrouw heeft een paar foto's gemaakt.

Het snoeien van de kastanjebomen. (13-01-2010)..... Het snoeien van de kastanjebomen. (13-01-2010)
Het snoeien van de kastanjebomen. (13-01-2010)... Het snoeien van de kastanjebomen. (13-01-2010).. Het snoeien van de kastanjebomen. (13-01-2010)    

 

Augustus 2012.

Het weghalen van een zieke paardenkastanje.  Eén van onze paardenkastanjes is ziek geworden. 
Ik heb er een verslag over gemaakt. In juni heeft hij al het blad laten vallen.       Lees hier het verslag.        

 

 Omzagen van onze Cedrus libani ‘Glauca’ (blauwe ceder)

10 juli 2018.

Onze blauwe ceder heeft veel dode takken en bij de voet is een slechte plek. Hij krijgt weinig ruimte door de kastanjes langs de straat. Daarom hebben we hem laten omzagen. Weer door mensen van het hoveniersbedrijf Frank Blom uit Schoorl.
Dit was gelukkig makkelijker dan de kastanje in 2012.
Omzagen van onze Cedrus libani ‘Glauca’ (blauwe ceder)
Omzagen van onze Cedrus libani ‘Glauca’ (blauwe ceder)..... Omzagen van onze Cedrus libani ‘Glauca’ (blauwe ceder)              
Omzagen van onze Cedrus libani ‘Glauca’ (blauwe ceder)..... Omzagen van onze Cedrus libani ‘Glauca’ (blauwe ceder)             

             

Tuin Webgids  Tuinieren Webgids
                                                                      


                                                                                                             
   Engels / English                                                         

 

                        

 

Subpagina zomerbloeiers:  Struiken, die in de zomer bloeien.

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-