frankrijk

 

Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      AustraliŽ      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      ItaliŽ      Schotland      Spanje      SloveniŽ      KroatiŽ      TsjechiŽ
home      links      links2


To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

  Frankrijk    PicardiŽ    en    NormandiŽ.

Eind juli begin augustus 2011 zijn we eerst een week naar PicardiŽ geweest. Daarna zijn we naar NormandiŽ gegaan. Ook daar zijn we een week gebleven.

  Frankrijk    Loiredal (Val de Loire).

13 jaar later in 2024 zijn we naar het Loiredal gegaan. Heen reden we langs Parijs. Terug hebben we in Abbeville overnacht. Dus in de buurt van 13 jaar geleden. Ik plaats de foto's onderaan op deze pagina.

PicardiŽ


Saint Valery sur Somme.

We zaten vlak bij St Valery sur Somme. 
Dit plaatsje ligt aan de Sommebaai. Bij het oude deel ligt een prachtig strandje, dat ik vanaf de weg heb gefotografeerd. Door de twee torens kom je in het hooggelegen deel van de stad. Vanaf het strand kun je over de kade naar de havens bij de benedenstad wandelen. Het verschil tussen eb en vloed is hier groot.
Vanuit deze plaats is Willem de Veroveraar in 1066 naar Engeland vertrokken. (Zie tapijt van Bayeux) In 1430 was de gevangengenomen Jeanne d'Arc door de Engelsen meegenomen naar St Valery. 

Saint Valery sur Somme.... Saint Valery sur Somme.. Saint Valery sur Somme.

 

Het Herbarium des Remparts in St Valery sur Somme.

Deze tuin ligt in het bovendeel van de stad. Vrijwilligers houden de tuin bij. Ook de planten langs de straat bij de tuin verzorgen zij. 
Hij is kleiner dan de meeste andere tuinen, die we hebben bezocht. Maar hij is zeker een bezoekje waard. Alles wordt met veel zorg en liefde bijgehouden. 
 Het Herbarium des Remparts in St Valery sur Somme....  Het Herbarium des Remparts in St Valery sur Somme.
 Het Herbarium des Remparts in St Valery sur Somme.   Het Herbarium des Remparts in St Valery sur Somme.   Het Herbarium des Remparts in St Valery sur Somme.  

 

Parc du Marquenterre.

Dit gebied bestaat uit water, duinen, zand, moerasland. Het ziet er weer heel anders uit dan de duinen bij ons in de buurt. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet.
Het gebied staat bekend om de vele vogels, die hier komen foerageren.  
Er staan veel schuilhutten. Daar kun je de vogels observeren. Jammer maar wel begrijpelijk is, dat het pad langs de schuilhutten goed afgeschermd is, zodat de wandelaars de vogels niet storen.    
Marquenterre... Marquenterre
Marquenterre  Marquenterre  Marquenterre.. Marquenterre. Marquenterre. Marquenterre   

 

De tuinen van het klooster Valloires.

De tuinen staan nu los van het klooster. En wordt apart beheerd. Het gebouw is natuurlijk wel te zien.

Het is een grote symmetrische tuin, die bestaat uit grasvelden, taxussen en buxussen. In de vele vierkante perken in de buurt van de abdij zijn rozentuinen aangelegd. Het zijn niet alleen rozen, die er in staan.
Aan de linker kant tegen de helling ziet de tuin er heel anders uit. Je kunt er prima wandelen over het gras tussen bomen struiken. Dat deel is verdeeld in 21 "eilanden". Bijvoorbeeld een schaduweiland met planten en struiken, die van de schaduw houden.
De plek met de wilde bloemen vonden we heel mooi. Weer eens iets anders.
Aan de rechterkant is een deel als watertuin ingericht.
Er worden in deze tuin geen insecticiden gebruikt. Dat spreekt mij ook wel aan.

De tuinen van het klooster Valloires.... De tuinen van het klooster Valloires.
De tuinen van het klooster Valloires.... De tuinen van het klooster Valloires.
De tuinen van het klooster Valloires.  De tuinen van het klooster Valloires.  De tuinen van het klooster Valloires... De tuinen van het klooster Valloires.. De tuinen van het klooster Valloires.
De abdij van Valloires... De abdij van Valloires.
De abdij van Valloires.

De abdij is in de 12e eeuw gebouwd. Maar in de 17e eeuw was er niet veel meer van overgebleven. In de 18e eeuw is hij opnieuw opgebouwd. Het gebouw wordt niet meer gebruikt als klooster.

In 1922 gebruikte Theresea Papillon het voor een sanatorium. Tegenwoordig zit de Association van Valloires er in. Een vereniging met allerlei sociale activiteiten. Er is o.a. een kinderopvang. De vereniging is verantwoordelijk voor het onderhoud van gebouwen.
Een deel van het gebouw is open voor publiek. Wel met een gids. Wij waren te lang in de tuin gebleven. We hebben alleen de buitenkant bekeken.

 

NormandiŽ

Port en Bessin

In NormandiŽ zaten we vlakbij Port en Bessin

Port en Bessin is een vissersplaatsje. De haven is beschermd door een dijk. Ook hier is een groot verschil tussen eb en vloed. Bij eb liggen de boten op het droge. Er is dan een rots strand, waar je mensen naar schelpen ziet zoeken. Bij vloed is het strand onder water.
Het stadje ligt tussen twee zandstranden waar de Engelsen in 1944 landden. Overal in dit gebied kom je begraafplaatsen en gedenktekens tegen.
Van af onze camping is het een kilometer lopen naar de stad. Op de top van een klif vlak bij het pad heb je een mooi uitzicht op de stad. 
Port en Bessin... Port en Bessin. Port en Bessin. Port en Bessin eb
Port en Bessin... Port en Bessin
Port en Bessin, monument

Op de zelfde klif heb je ook een herdenkingsmonument. 

Hier worden de soldaten herdacht, die gedood werden bij de bevrijding van Port en Bessin op 6 juni 1944. Een mooie plek ver van alle drukte met een prachtig uitzicht.

 

Omaha beach.

Enkele kilometers van Port en Bessin.
Een mooi strand, dat bij vloed smal is, maar bij eb heel breed. Er wordt hier veel aan strandzeilen gedaan.
De naam heeft het strand gekregen bij de landing van de Geallieerden. Het was toen een codenaam. 
Omaha beach.... Omaha beach.

 

Pointe du Hoc.

Hier kwamen we eigenlijk toevallig. Vanaf Ohama beach kwamen we hier langs toen we verder reden.
Het is een klip, die zich tussen Ohama beach en Utah beach bevindt. Daarop stonden de Duitse bunkers en kanonnen, die de stranden moesten verdedigen.
De kuilen zijn kraters, die door de bombardementen zijn veroorzaakt. Nu zijn ze leuk voor de kinderen om in en uit te klimmen. Maar toen was het er geen pretje.
Er staat een gedenkteken in de vorm van een naald. 
Het bezoek is gratis en maakt zeker indruk.

Pointe du Hoc.
Pointe du Hoc.... Pointe du Hoc.

 

Bayeux

Het wandtapijt van Bayeux.

Toen we enkel jaren geleden terug reden vanaf Bretagne zagen we de borden naar Bayeux met zijn beroemde wandtapijt. Maar toen hadden we geen tijd om het te bezoeken. Nu waren we vlakbij. Aan het gebouw valt niet veel te fotograferen. En binnen fotograferen mag natuurlijk niet. Ik heb dus maar een fotogemaakt van het boekje, wat we er gekocht hebben. (In het Nederlands nog wel)

Eigenlijk is het geen wandtapijt maar een geborduurd linnen doek van 70 meter (hoogte 50 cm). Het is hoogstwaarschijnlijk in de 11e eeuw in Engeland vervaardigd in opdracht van de bisschop van Bayeux, Odon de Conteville. Dit is een halfbroer van Willem de Veroveraar.
Het beeld de verovering van Willem de Veroveraar uit van Engeland op koning Harold. En de voorgeschiedenis. 

Het "tapijt" ziet er nog goed uit. Als je bedenkt hoe oud het is. De kleuren zijn helder.
Opvallend was, dat Willem vanuit Port Bessin eerst naar St Valery sur Somme voer en pas daarna naar Engeland voer. Wij deden precies andersom. Eerst St Valery sur Somme en toen naar Port Bessin.
Het wandtapijt van Bayeux.
Kathedraal van Bayeux (De Notre-Dame)... Kathedraal van Bayeux (De Notre-Dame) 

Kathedraal van Bayeux (De Notre-Dame). Als je in Bayeux bent is een bezoek aan de gotische kathedraal natuurlijk noodzakelijk. 

Jardin Public de Bayeux / Jardin botanique

Jardin Public de Bayeux / Jardin botanique

Een park, waar we langs rijden als we het centrum bezoeken. Het is al zo'n honderdvijftig jaar oud. De belangrijkste bomen zijn geplant tussen 1859 en 1864. 
De bekendste boom is de treurbeuk. De takken staan moeten ondersteund worden om te voorkomen, dat ze afbreken. Maar ook de andere heel hoge bomen zijn de moeite van het bekijken waard. 
Op het eind van de wandeling kwamen we ook nog langs een tuin en een kas met enkele euphorbia's, agaven, cactussen. 

Jardin Public de Bayeux / Jardin botanique... Jardin Public de Bayeux / Jardin botanique
Jardin Public de Bayeux / Jardin botanique  Jardin Public de Bayeux / Jardin botanique, treurbeuk  Jardin Public de Bayeux / Jardin botanique, treurbeuk.. Jardin Public de Bayeux / Jardin botanique. Jardin Public de Bayeux / Jardin botanique, kas

 

Jardins de Castillon

Het eerste deel bestaat uit terrassen met veel in vorm geknipte taxussen. In het tweede deel vind je vijvers, een Japanse tuin en prachtige borders.
De ingang is een eenvoudig gebouwtje. Daarachter ligt echter een prachtige, verzorgde tuin, die je steeds weer verrast.
Knap is het hoe de strak geknipte struiken passen bij de andere struiken en planten.
In 2009 heeft deze tuin terecht de prijs van de Tuin van het jaar gekregen van Tuinjournalisten.
Jardins de Castillon
Jardins de Castillon... Jardins de Castillon
Jardins de Castillon... Jardins de Castillon
Jardins de Castillon  Jardins de Castillon  Jardins de Castillon.. Jardins de Castillon. Jardins de Castillon


Jardins du Chateau de Brťcy.

Een Italiaanse tuin uit de 17e eeuw.
Alles is heel goed gesnoeid. Het gebouw en de kerk uit de 13e, 14e eeuw vormen een mooie achtergrond. Het kasteel is niet te bezoeken.
De oude beeldhouwwerken geven een aparte sfeer. 
De planten langs de muren zijn het bekijken waard, maar we zijn wat verwend door de andere tuinen.
Jardins du Chateau de Brťcy.
Jardins du Chateau de Brťcy.... Jardins du Chateau de Brťcy.
Jardins du Chateau de Brťcy.  Jardins du Chateau de Brťcy.  Jardins du Chateau de Brťcy... Jardins du Chateau de Brťcy.. Jardins du Chateau de Brťcy.

 

Chateau de Fontaine-Henry

Daarna zijn we doorgereden naar dit kasteel. Een renaissance kasteel met een Romaanse kapel.
Om het kasteel vind je overal houten spelletjes. (ringwerpen, kegelen enz.) Daarmee houd je de kinderen wel zoet. Een tuin is er helaas niet.
Het kasteel is nog bewoond. Maar met een gids konden we een deel van het kasteel bezoeken.
Chateau de Fontaine-Henry... Chateau de Fontaine-Henry

 

  Frankrijk    Loiredal (Val de Loire).

13 jaar later in 2024 zijn we naar het Loiredal gegaan. Heen reden we langs Parijs. Terug hebben we in Abbeville overnacht. Dus in de buurt van 13 jaar geleden. Ik plaats de foto's onderaan op deze pagina.

Camping Parc des Allais bij Trogues.

We stonden aan de buitenkant tegenover veel gras met allerlei bloemen en struiken. De insecten, planten, die ik heb gefotografeerd zijn de vinden op Observado.

Camping Parc des Allais, Trogues... Camping Parc des Allais, Trogues

Chinon.

Chinon. Chinon is een historische stad waar vroeger zowel Engelse als Franse koningen kwamen. Het ligt aan de rivier de Vienne. Op het kasteel heb je een prachtig uitzicht op de stad en rivier. 
Chinon.... Chinon.
Chinon.... Chinon.

Ch‚teau du Rivau

Vanaf 1992 zijn er bij dit kasteel ook sprookjesachtige tuinen met allerlei beeldhouwwerken, voorwerpen uit sprookjes, zoals de grote laarzen op de foto. We kwamen daardoor verschillende schoolklassen tegen met enthousiaste kinderen.
Veel soorten rozen, maar ook andere mooie planten. 

Riveau.. Riveau
Riveau... Riveau

Abdij van Fontevraud 

Een complex van kloostergebouwen. Gesticht door Priester Robert van Arbrissel in het begin van de 12e eeuw. 

Fontevraud... Fontevraud
Fontevraud... Fontevraud
Fontevraud... Fontevraud

Kasteel van Villandry

Villandry   Gebouwd in renaissancestijl. Het kasteel is vooral bekend vanwege zijn tuinen in 16e-eeuwse stijl verdeeld over verschillende terrassen afgezet met groene taxus- en buxushagen.
Villandry... Villandry
Villandry... Villandry
Villandry... Villandry

                                   

Engels / English                                                           

                                                                                             
                        

 

Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk   

Subpagina AustraliŽ:  Hongkong     

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-