Waterjuffers, libellen

 

Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië
home      links      links2




To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                           
Waterjuffers, libellen

We hebben al meer dan tien jaar een vijver in de tuin. Eerst hadden we er goudwindes in. Nu hebben we er al jaren geen vis meer in. Een pomp of filter is niet nodig. Het dichtst bijzijnde grote water is ongeveer 500 meter weg. Verder zijn er een paar vijvers in de omgeving. Libellen en waterjuffers moeten dus van ver komen. 

Waterjuffers

Waterjuffers kun je in verschillende families indelen. Familie Platycnemididae. (Een kleine familie) De familie Coenagrionidae (Een grote familie o.a. lantaarntje, vuurjuffer en azuurwaterjuffer) Familie Lestidae (Een kleine familie met o.a. de houtpantserjuffer) Familie Calopterygidae. (Een grote familie, vooral voorkomend in de tropen. In Nederland heb je de weidebeekjuffer en de bosbeekjuffer. De mannetjes hebben gekleurde vleugels) Het zijn slanke insecten. Zowel waterjuffers als libellen grijpen met de voorpoten hun prooi (allerlei insecten). Ze kunnen er moeilijk op lopen. 

In mei zie je de waterjuffers eitjes afzetten op de waterplanten. De vrouwtjes worden dan door het mannetje vastgehouden. (een tandem) Geen ongevaarlijke bezigheid. We zagen eens een vrouwtje opeens onder het water verdwijnen. Toen we beter keken, zagen we, dat een larve van een libel (
nimf) de dader was.

Waterjuffers (Coenagrionidae).

Op Waarneming alle Waterjuffers (Coenagrionidae) in Nederland .

 

Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella). Familie waterjuffers (Coenagrionidae)... Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella). Familie waterjuffers (Coenagrionidae).. Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella). Familie waterjuffers (Coenagrionidae).. Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella). Familie waterjuffers (Coenagrionidae).   

Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella). Familie waterjuffers (Coenagrionidae).

Mannetjes zijn blauw met zwart op het eind van de segmenten. Op segment 2 meestal een zwarte U-vormige tekening. De vrouwtjes zijn van groen tot blauw met meestal een donkere rug van het achterlijf.
De eitjes worden in de waterplanten afgezet. De nimfen blijven een jaar in de vijver.
Vliegtijd: mei - augustus. Lengte 33-35 mm. Europa.
    

Watersnuffel (Enallagma cyathigerum). Familie waterjuffers ( Coenagrionidae). Vrouwtje.  Watersnuffel (Enallagma cyathigerum). Familie waterjuffers ( Coenagrionidae). Vrouwtje. Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van mijn huis.

De watersnuffel lijkt veel op de Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) en de Kanaaljuffer (Erythromma lindenii). Een verschil met de azuurjuffer is de brede, lichte schouderstreep (breder dan de zwarte streep eronder). Het mannetje is blauw, zwart, het vrouwtje is bruinig, zwart.
Vliegtijd: mei- september.
Algemeen in Nederland, vooral bij voedselarm meestal stilstaand water, zoals bij dit duinmeertje. Europa. 
Foto 30-6-2013.    
Kleine roodoogjuffer (Erythromma viridulum). Familie waterjuffers ( Coenagrionidae)... Kleine roodoogjuffer (Erythromma viridulum). Familie waterjuffers ( Coenagrionidae).  Kleine roodoogjuffer (Erythromma viridulum). Familie waterjuffers ( Coenagrionidae).  

Lijkt op de Erythromma najas. Mannetje met helder rode ogen. Vrouwtje met ogen aan de bovenzijde bruin en aan de onderzijde geel of groen. 26-32 cm.
Vliegtijd: juni- september.
Algemeen in Nederland, Bij stilstaande en langzaam stromende wateren met drijvende planten. Europa, tot in Midden-Azië. In Marokko en Algerij. 
Foto's 7-7-2021.    
Lantaarntje (Ischnura elegans).. Lantaarntje (Ischnura elegans). Lantaarntje (Ischnura elegans)  Lantaarntje (Ischnura elegans). Familie waterjuffers ( Coenagrionidae). In mei 2008 voor het eerst in de tuin gezien.

De naam lantaarntje heeft hij gekregen, omdat het achterste  segment blauw is. De kleuring bij de vrouwtjes is variabel.
Hij kan goed tegen verontreinigd water.
De eitjes worden in de waterplanten afgezet. Ze wordt daarbij niet begeleid door het vrouwtje. Het vrouwtje leeft maar 11 dagen.De nimfen blijven soms een jaar in de vijver maar kunnen zich ook na drie maanden ontwikkelen tot imago.
Vliegtijd: mei - september.
Behalve in Spanje algemeen in Europa.

Jong Lantaarntje Vorm: rufescens.  Jong Lantaarntje Vorm: rufescens. 
  

Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula). Familie waterjuffers (Coenagrionidae)... Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula). Familie waterjuffers (Coenagrionidae).. Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula). Familie waterjuffers (Coenagrionidae).. Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula). Familie waterjuffers (Coenagrionidae).  

Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula). Familie waterjuffers (Coenagrionidae).

Je ziet hem  vroeg in het jaar. 
Rode abdomen. De mannetjes hebben op de laatste segmenten zwarte vlekken. Langs de abdomen een gele schouderstreep, die later verkleurt naar rood. Zwarte poten. Om het ingewikkeld te maken zijn er verschillende kleurvormen: fulvipes, typica, melanotum.  
Vliegtijd: april- juli. Lengte 33-36 mm. Europa.

vuurjuffers-2b.jpg (73808 bytes)  De eitjes worden in de waterplanten en oeverplanten afgezet.  De nimfen blijven 2 tot 3 jaar in de vijver.
Foto's 20-6-2012, 29-6-2012.
 

Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula). Familie waterjuffers (Coenagrionidae). Larve.   Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula). Familie waterjuffers (Coenagrionidae). Larve.
Ewoud van der Ploeg: De hoekige kop en de donkere vlek in de achterlijfsaanhangselen, wijzen samen met de gedrongen bouw op een vuurjuffer. Foto 4-5-2018.    

 

Pantserjuffers (Lestidae).

Op Waarneming alle Pantserjuffers (Lestidae) in Nederland .

Houtpantserjuffer (Lestes viridis of Chalcolestes viridis). Familie pantserjuffers (Lestidae)... Houtpantserjuffer (Lestes viridis of Chalcolestes viridis). Familie pantserjuffers (Lestidae).. Houtpantserjuffer (Lestes viridis of Chalcolestes viridis). Familie pantserjuffers (Lestidae).  Houtpantserjuffer (Lestes viridis of Chalcolestes viridis). Familie pantserjuffers (Lestidae).

Het is een algemeen voorkomende juffer. De metallic groene kleur valt op. De ogen zijn bruin.
De houtpantserjuffer legt zijn eitjes onder de schors van boven water overhangende bomen. Vandaar zijn naam.
De wormvormige nimf laat zich in het water vallen. Daar vervelt hij en verandert hij in een gewone nimf. Na drie maanden verschijnt de nieuwe juffer.
In rust heeft hij de vleugels half gespreid. Andere juffers houden ze bij elkaar.
Vliegtijd: juli - november. Foto's 13-8-2012, 16-8-2012.  
  
Gewone pantserjuffer (Lestes sponsa). Man. Familie pantserjuffers (Lestidae).Gewone pantserjuffer (Lestes sponsa). Man. Familie pantserjuffers (Lestidae).  Gewone pantserjuffer (Lestes sponsa). Familie pantserjuffers (Lestidae). Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van mijn huis.

Net als de houtpantserjuffer metaalgroen tot koperkleurig. Het achterhoofd is donker. Het mannetje heeft als hij uitgekleurd is een blauwe achterlijfspunt (berijping) zoals op deze foto's.   
Hij overwintert als ei. De eieren worden afgezet in stengels van oeverplanten.
Andere er op lijkende soorten zijn de houtpantserjuffer, de tangpantserjuffer, de tengere pantserjuffer en de zwervende pantserjuffer.
In rust heeft hij de vleugels half gespreid. Andere juffers houden ze bij elkaar.
Vliegtijd: Mei - oktober. Europa, Azië. Foto's 19-8-2013.
   
Bruine winterjuffer (Sympecma fusca). Familie pantserjuffers (Lestidae)... Bruine winterjuffer (Sympecma fusca). Familie pantserjuffers (Lestidae).. Bruine winterjuffer (Sympecma fusca). Familie pantserjuffers (Lestidae).  Bruine winterjuffer (Sympecma fusca). Familie pantserjuffers (Lestidae).

Dit is ook een pantserjuffer. In september 2008 voor het eerst in de tuin gezien.
De winterjuffer is de enige juffer, die als volwassen dier overwintert. Daardoor vliegt hij vroeg in het voorjaar. 
Lengte: 3cm.  Lichtbruin met donkerbruine tot bronskleurige vlekken op de bovenzijde. 
In rusthouding zijn de vleugels niet half gespreid, zoals bij andere pantserjuffers, maar met met beide vleugels strak tegen elkaar aan aan één zijde.
Twee vliegperiodes: april - mei en augustus - september. 
De enige andere winterjuffer in Nederland is de zeldzame  Noordse winterjuffer. 
De bruine winterjuffer staat op de Belgische Rode Lijst (libellen) en de Nederlandse Rode Lijst (libellen) als ‘bedreigd’. 
Biotoop: ondiepe,  voedselarme plassen in bosrijke omgeving met zandgrond.
Foto's 16-8-2012, 17-8-2012.
    


Libellen

  

Libellen zijn forser dan waterjuffers. De ogen raken elkaar boven de kop. De achtervleugels zijn breder dan de voorvleugels. In rust houden ze de vleugels horizontaal. Enigszins, bij de gewone oeverlibel hangen ze bijvoorbeeld wat omlaag. De meeste zijn betere vliegers dan de waterjuffers. Lopen kunnen ze net als de waterjuffers niet.  Er zijn weer verschillende families.

Familie Gomphidae. Familie Cordulegastridae. Familie Aeshnidae met o.a de Grote keizerlibel en de Blauwe glazenmaker. Familie Corduliidae. Familie Libellulidae met o.a de Gewone oeverlibel en de Bruinrode heidelibel.    

 

Glazenmakers (Aeshnidae).

Op Waarneming alle Glazenmakers (Aeshnidae) in Nederland .

Blauwe Glazenmaker (Aeshna cyanea).. Blauwe Glazenmaker (Aeshna cyanea) Blauwe Glazenmaker (Aeshna cyanea) Mannetje Blauwe Glazenmaker (Aeshna cyanea)  Blauwe Glazenmaker (Aeshna cyanea). Familie glazenmakers (Aeshnidae).

De linker foto is half juni om 8 uur 's avonds  gemaakt. We hadden hem bijna over het hoofd gezien, want even later vloog hij weg. 
Een paar dagen later heeft mijn vrouw het helemaal kunnen volgen. Toen ik thuis kwam, was hij alweer bijna klaar.  

blauwe-glazenmaker-30.jpg (111894 bytes)
Klik hier als je de metamorfose wil bekijken.

De Blauwe Glazenmaker is algemeen, behalve in kleigebieden. Lengte 70 mm. Vleugels 100 mm. Het  wijfje is groen. Het mannetje is blauw. Bij jonge libellen zijn de kleuren nog minder duidelijk.
Het vrouwtje legt alleen haar eitjes. De libellen zelf zie ik gek genoeg niet zo vaak. Maar hij schijnt ook ver van water te jagen. Ze vliegen vaak laag. Het zijn niet zulke geweldige vliegers.
De nimfen blijven twee jaar in de vijver. Foto's 31-7-2010

Blauwe Glazenmaker (Aeshna cyanea) nimf Familie glazenmakers (Aeshnidae) Blauwe Glazenmaker (Aeshna cyanea) nimf Familie glazenmakers (Aeshnidae) Foto nimf blauwe glazenmaker 28-7-2011.
    

Vroege glazenmaker (Aeshna isosceles, Aeshna isoceles). Familie glazenmakers (Aeshnidae)... Vroege glazenmaker (Aeshna isosceles, Aeshna isoceles). Familie glazenmakers (Aeshnidae).. Vroege glazenmaker (Aeshna isosceles, Aeshna isoceles). Familie glazenmakers (Aeshnidae).  Vroege glazenmaker (Aeshna isosceles, Aeshna isoceles). Familie glazenmakers (Aeshnidae).

Foto 3-6-2007. Ze duwt haar achterlijf diep in het water en houdt zich vast aan een bloem van een krabbescheer. Ze houden van schoon water.
Je komt ze tegen  in laagveengebieden, maar ook in de duinen. Zoals je op de foto ziet, zetten vrouwtjes alleen de eieren af op drijvende waterplanten. De levenscyclus duurt 1 of 2 jaar.
Te herkennen aan die gele wig op segment 2 in een overigens bruinachtig achterlijf. Ook de groene ogen zijn typisch voor deze soort.
Er is weinig verschil tussen het mannetje en vrouwtje.
Ze zijn te zien van mei tot augustus.  
Foto's 31-5-2014, 29-6-2015. Pas zeven jaar later zag ik weer een vroege glazenmaker in de tuin.
 

Paardenbijter (Aeshna mixta). Familie glazenmakers (Aeshnidae)... Paardenbijter (Aeshna mixta). Familie glazenmakers (Aeshnidae).. Paardenbijter (Aeshna mixta). Familie glazenmakers (Aeshnidae).. Paardenbijter (Aeshna mixta). Familie glazenmakers (Aeshnidae).  Paardenbijter (Aeshna mixta). Familie glazenmakers (Aeshnidae).

Hij jaagt vaak op vliegen die bij dieren zoals paarden te vinden zijn. Het lijkt daardoor of hij die dieren bijt. Vandaar zijn naam.
Hij is kleiner dan de andere glazenmakers.
De eitjes worden afgezet in levende en dode planten 
Lengte 56 -64 mm. Juli - november. Europa, Noord Afrika, Azië.
Foto's 31-7-2010, 3-8-2012, 12-9-2012. 2012: Beide in de zelfde palm.

Grote Keizerlibel (Anax imperator). Familie glazenmakers (Aeshnidae).. Grote Keizerlibel (Anax imperator). Familie glazenmakers (Aeshnidae).. Grote Keizerlibel (Anax imperator). Familie glazenmakers (Aeshnidae).. Grote Keizerlibel (Anax imperator). Man. Familie glazenmakers (Aeshnidae).  Grote Keizerlibel (Anax imperator). Familie glazenmakers (Aeshnidae). Libel op grote foto in de tuin. De anderen in de duinen ongeveer 3 km van ons huis.

In Nederland en België is dit de grootste libel met een lengte van 64 tot 84 mm.
De mannetjes hebben een blauw achterlijf met een zwarte lengtestreep, een groene thorax en blauwe ogen. Bij de vrouwtjes is het achterlijf groen of blauw, de thorax is groen met twee blauwe vlekjes en de ogen zijn groen. 
Bij stilstaand water. De vrouwtjes zetten alleen de eitjes af op drijvende planten. De larven overwinteren één of twee jaar.
Mei - oktober maar de meeste in Juni - augustus. Europa, West Azië, Afrika. Foto 20-7-2012, 18-6-3013, 6-6-2014, 31-7-2014. 2-8-2020.
    
Glassnijder (Brachytron pratense) Familie glazenmakers (Aeshnidae).. Glassnijder-2-3-5-2011.jpg (191832 bytes)  Glassnijder (Brachytron pratense) Familie glazenmakers (Aeshnidae)

De mannetjes zijn vooral zwart met blauw. Het vrouwtje zart met geel. Aan de zijkant van het borststuk zijn brede groene of gele banden.
Het achterlijf en borststuk zijn donzig behaard. Segment drie is niet ingesnoerd. Segment één heeft in het midden een rond vlekje. 
Vliegtijd eind april - eind juni. De larven overwinteren twee tot drie keer. Lengte 5,5 - 6,3 cm. Spanwijdte 7 - 8 mm.
Foto 3-5-2011.  


Korenbouten (Libellulidae). 

Op Waarneming alle Korenbouten (Libellulidae) in Nederland .

Platbuik (Libellula depressa) vrouw Familie Korenbouten (Libellulidae) .. Platbuik (Libellula depressa). man Familie Korenbouten (Libellulidae) .  Platbuik (Libellula depressa). Familie Korenbouten (Libellulidae) .

De platbuik zie je vaak bij kleine wateren. Toch zie ik hem nu pas (2011) voor het eerst bij de vijver. Het mannetje met het blauwe achterlijf kon ik in 2022 voor het eerst in de tuin fotograferen.
Een kenmerk is het brede achterlijf. Verder zijn de basisvlekken op de vleugels opvallend. Mannetjes zijn vaak blauw, terwijl de vrouwtjes bruinachtig zijn. Oudere vrouwtjes hebben ook blauw op het achterlijf. De zijkanten van het achterlijf  zijn licht geel.
De larven sluipen na twee jaar uit op de planten langs de oever. Ze overwinteren door in de modder weg te kruipen. Ze kunnen in opgedroogde, maar ook in bevroren modder overleven.
Lengte: 38 - 48 mm. April - september. Europa, Midden-Oosten, Siberië.

Foto 23-5-2011   Platbuik (Libellula depressa) Jonge vrouw Familie Korenbouten (Libellulidae)  Een jonger platbuik vrouwtje. Foto 8-6-2011. Mannetje 3-6-2022
     
Viervlek (Libellula quadrimaculata) Familie Korenbouten (Libellulidae) .. Viervlek (Libellula quadrimaculata). Familie Korenbouten (Libellulidae). . Viervlek (Libellula quadrimaculata). Familie Korenbouten (Libellulidae).   Viervlek (Libellula quadrimaculata). Familie Korenbouten (Libellulidae). 

De lens van mijn fototoestel is in de reparatie. Ik moet het een paar weken met mijn oude toestel doen. Die houdt niet zo van de lage zon. Vandaar de schittering. Maar dit is de eerste keer, dat ik deze libel in de tuin zie.
Hij heeft een duidelijke zwarte vlek bovenaan in het midden van de vleugel. Bij de achtervleugel zie je een donkere vlek met daar boven een bruinoranje vlek. Die bruinoranje vlek zit ook op de bovenste vleugels. Hij heeft een oranje lichaam met een zwart uiteinde. De gele vlekken aan de zijkant zijn helaas niet op de foto te zien door de schittering.
Larven overwinteren één tot wel drie keer. Het uitsluipen is van eind april tot half juli.
Eind april - begin september. Lengte 40 - 48 mm. Europa, Noord-Amerika.
Foto 2-5-2011. Foto's 5-6-2013. Twee betere foto's van de viervlek, die ik in de duinen heb genomen.
   

Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).  .. Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum). Familie Korenbouten (Libellulidae). . Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum). Familie Korenbouten (Libellulidae). . Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).   Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).  
 
De vrouwtjes zijn geel bruin. Als ze ouder worden, worden ze bruiner. Het achterlijf is pijlvormig met twee dikke zwarte strepen in de lengte. De mannetjes zijn blauw. De jonge mannetjes zijn echter net als de vrouwtjes geel bruin. 
Als het vrouwtje de eitjes in het water afzet is het mannetje in de buurt.
De larven over winteren twee of drie keer. Uitsluipen: mei - augustus.
Foto's 7-6-2013, 19-6-2012, 20-6-2011.

Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum). Man. Familie Korenbouten (Libellulidae).   Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum). Man. Familie Korenbouten (Libellulidae).   Mannetje 29-6-2016.
    

Zwarte heidelibel (Sympetrum danae). Familie Korenbouten (Libellulidae). .. Zwarte heidelibel (Sympetrum danae). Familie Korenbouten (Libellulidae). . Zwarte heidelibel (Sympetrum danae). Familie Korenbouten (Libellulidae).   Zwarte heidelibel (Sympetrum danae). Familie Korenbouten (Libellulidae). Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van mijn huis.

Kenmerken: De poten zijn zwart. Aan de zijkanten van het borststuk is een zwarte band. Aan de zijkant van achterlijf zie je een zwarte baan. 
Mannetjes worden als ze ouder worden steeds zwarter. Jonge mannetjes en vrouwtjes hebben meer geel.
Lengte 29 - 34 mm. Mei - oktober. 
De eitjes worden in tandems afgezet. Op het eind vaak door het vrouwtje alleen. De zwarte heidelibel overwintert als ei. In het voorjaar komen de eieren uit en in mei tot in juli verschijnen de libellen.
Noord Europa, Azië, Noord Amerika. Foto's 11-9-2012.
    

Bloedrode Heidelibel (Sympetrum sanguineum). Familie Korenbouten (Libellulidae). .. Bloedrode Heidelibel (Sympetrum sanguineum). Familie Korenbouten (Libellulidae).   Bloedrode Heidelibel (Sympetrum sanguineum). Familie Korenbouten (Libellulidae). Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van mijn huis.

De mannetjes zijn dieprood van kleur. De vrouwtjes zijn geel. Een duidelijk verschil met de andere heidelibellen zijn de geheel zwarte poten.
De larve leeft een jaar in het water.
Lengte 34 - 36 mm.  Europa. Niet in het zuiden van Spanje, Italië. Delen van Afrika. Juli -  oktober.
Foto's 26-6-2012.
  

Bruinrode Heidelibel (Sympetrum striolatum). Familie Korenbouten (Libellulidae). .. Bruinrode Heidelibel (Sympetrum striolatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).   

Bruinrode Heidelibel (Sympetrum striolatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).   Bruinrode Heidelibel (Sympetrum striolatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).   Bruinrode Heidelibel (Sympetrum striolatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).    Bruinrode Heidelibel (Sympetrum striolatum). Familie Korenbouten (Libellulidae). 

Kenmerken: Poten zwart met gele strepen. Een zwart streepje tussen de ogen, maar niet langs de oogranden.  Dus geen hangsnor zoals bij de steenrode heidelibel. Er kan wel eens een klein beetje zwart zijn, dat in combinatie met schaduw het weer lastig kan maken

Jonge mannetjes hebben nog net als de vrouwtjes een geel achterlijf. Oudere mannetjes hebben een rood achterlijf. 
Vrouwtjes hebben een geel achterlijf, dat later bruin verkleurd.
Lengte 35 - 44 mm. Mei - november.
De eitjes worden in tandems afgezet. De steenrode heidelibel overwintert als ei. In het voorjaar komen de eieren uit en in mei tot in september verschijnen de libellen.
Europa, Noord-Afrika, Klein en West-Azië.
Foto's 3-8-2012, 10-9-2012.

Bruinrode Heidelibel (Sympetrum striolatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).   Geen zwarte hangsnor.

Meer informatie op http://www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenStriVulg.html

.. Steenrode Heidelibel (Sympetrum vulgatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).       

Steenrode Heidelibel (Sympetrum vulgatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).   Steenrode Heidelibel (Sympetrum vulgatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).   Steenrode Heidelibel (Sympetrum vulgatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).   

Steenrode Heidelibel (Sympetrum vulgatum). Familie Korenbouten (Libellulidae). 

Kenmerken: Poten zwart met gele strepen. Het beste kenmerk is de zwarte streep in het gezicht tussen en langs de ogen. Het lijkt op een hangsnor. Zo wordt het ook genoemd. De bruinrode heidelibel heeft dat niet.
Jonge mannetjes hebben nog net als de vrouwtjes een geel achterlijf. Oudere mannetjes hebben een rood achterlijf. 
Vrouwtjes hebben een geel achterlijf, dat later bruin verkleurd.
Lengte 35 - 40 mm.
Juni - november. 
De eitjes worden in tandems afgezet. De steenrode heidelibel overwintert als ei. In het voorjaar komen de eieren uit en in juni tot in september verschijnen de libellen.
Foto's 3-8-2012.  

Steenrode Heidelibel (Sympetrum vulgatum). Familie Korenbouten (Libellulidae).  Duidelijke zwarte hangsnor. 
       


libellennet.nl  Libellensite met een uitgebreide beschrijving
  libellennet.nl
  Libellensite met een uitgebreide beschrijving

Nog een heel goede Libellensite: De libellen van Noord Nederland   

 
Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

  Engels / English                                                          

 

                       

 

Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk 

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-