frankrijk

 

Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië        
home      links      links2

 

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English                                                            

Insecten Frankrijk   De Ardèche,  juli 2010

 

In 2010 zijn we op vakantie naar Frankrijk geweest. We zaten op de camping bij Joyeuse.
De foto's van de insecten, die ik heb gemaakt, heb ik op deze pagina gezet.
Naast de camping loopt een riviertje, waar veel insecten te vinden waren.
Ik heb er ook een aantal gefotografeerd bij het bos en de wijngaarden.
Insecten, die ik ook thuis veel zie, staan er niet bij.

Naast de camping loopt een riviertje, waar je ook kan zwemmen.. Na 10 minuten lopen, kom je bij de wijngaarden en bos.. de camping bij Joyeuse.

 

Wantsen

Grauwe veldwants (Rhaphigaster nebulosa) nimf  Grauwe schildwants, Grauwe veldwants (Rhaphigaster nebulosa). nimf Familie: Schildwantsen (Pentatomidae).

Ik zag deze nimf bij de caravan lopen. Helaas heb ik geen volwassen dier gezien. In Nederland wordt hij in het zuidelijk deel gevonden. Door de witte ringen op de antennes is hij goed te herkennen.
Diverse loofbomen. Palearctisch, Europa, noordoosten van de Verenigde Staten. 

Zicrona caerulea  Blauwe schildwants (Zicrona caerulea). Familie: Schildwantsen (Pentatomidae). 
Een nimf. De volwassen wants is helemaal donker met dezelfde metallic glans, die je ook bij de nimf ziet.
Het is een roofzuchtige soort, maar zuigt ook sappen op. Lengte 5 - 7 mm. De volwassen wants overwintert. Vanaf juli verschijnen de nieuwe volwassene. 
Van Afrika tot en met Noord-Europa. Hij komt ook in Nederland voor.
Carpocoris fuscispinus.. Carpocoris fuscispinus. Carpocoris pudicus. Carpocoris spec.  Carpocoris spec. Familie: Schildwantsen (Pentatomidae).
Er zijn een paar soorten, die heel veel op elkaar lijken en allemaal in de Ardeche voorkomen. Namelijk Carpocoris purpureipennis, Carpocoris mediterraneus, Carpocoris fuscispinus en Carpocoris pudicus. Ik heb bij de foto's geschreven welke het misschien zijn. Maar het is niet zeker. Foto 1 en 2 misschien Carpocoris fuscispinus, foto 3 misschien Carpocoris pudicus
Staria lunata  Staria lunata. Familie: Schildwantsen (Pentatomidae).
Lengte 7 - 8 mm. Vooral in het Middellandse-Zeegebied.  
Eurydema ornata  Sierlijke schildwants (Eurydema ornata). Familie Schildwantsen (Pentatomidae).  
Net als de familieleden kan de kleur variëren van geel tot rood. Er op lijkende soorten zijn E. oleracea en E. dominulus. 
Hij overwintert als volwassen wants en is vaak te vinden op kruisbloemigen als tuinkers en kool. Vooral in Zuid-Europa, maar er zijn ook waarnemingen in Nederland en Engeland. Lengte 7 - 9 mm. 
  Odontotarsus. Familie Scutelleridae. 
Er zijn verschillende soorten. Odontotarsus purpureolineatus, Odontotarsus robustus zijn mogelijk.  
Nysius cf graminicola Onderfamilie Orsillinae. Familie Grondwantsen (Lygaeoidae).  Compositennysius (Nysius cf graminicola). Onderfamilie Zaadbodemwantsen (Orsillinae). Familie Bodemwantsen (Lygaeoidae). cf betekent: zeer waarschijnlijk. Hij lijkt heel veel op de Nysius senecionis.
Lygaeus equestris, Lygaeus simulans... Lygaeus equestris, Lygaeus simulans Prachtridderwants (Lygaeus equestris)  of  Valse prachtridderwants (Lygaeus simulans). Onderfamilie Ridderwantsen (Lygaeinae). Familie Bodemwantsen (Lygaeoidae)
Kenmerken: Zwarte benen en schildje. Een witte ronde vlek en een witte rand op het vleugelmembraan.
L. equestris schijnt vooral op Witte Engbloem en Seseli hippomarathrum en paardebloem voor te komen.
De volwassen wants overwintert. Van Noord-Afrika tot Noord-Europa. Lengte 10 - 12 mm
Pandoerridderwants  (Spilostethus pandurus)  - (vroeger ook wel Lygaeus genoemd). Onderfamilie Lygaeinae, Ridderwantsen... Pandoerridderwants  (Spilostethus pandurus)  - (vroeger ook wel Lygaeus genoemd). Onderfamilie Lygaeinae, Ridderwantsen. Pandoerridderwants  (Spilostethus pandurus)  - (vroeger ook wel Lygaeus genoemd). Onderfamilie Lygaeinae, Ridderwantsen.   
Kenmerken: Een witte vlek op het licht bruine vleugelmembraan. Lengte 10 - 14 mm.
Pandoerridderwants  (Spilostethus pandurus). Nimf  - (vroeger ook wel Lygaeus genoemd). Onderfamilie Lygaeinae, Ridderwantsen. Een nimf van de Lygaeus pandurus
Spilostethus saxatilis   Rotsvlekschildridderwants (Spilostethus saxatilis). Onderfamilie Ridderwantsen (Lygaeinae). Familie Bodemwantsen (Lygaeoidae).
De meeste familieleden zijn donker gekleurd. Maar deze heeft rood met zwarte waarschuwingskleuren. ook het membraan is zwart.
Kruidachtige planten als Schermbloemige en uit de composietenfamilie.
In de herfst zie je hem vaak zonnen op boomstammen en stenen. Saxatilis: latijn voor tussen de rotsen. De volwassen wants overwintert. Lengte: 10 - 11 cm. Zuiden Centraal Europa, Zuid Europa, Klein Azie.
Vuurwants (Pyrrhocoris apterus)  Familie vuurwantsen (Pyrrhocoridae)  Vuurwants (Pyrrhocoris apterus). Familie vuurwantsen (Pyrrhocoridae).
 Pyrrho-coris =  rood insect. a-pterus = zonder vleugels. Ze hebben wel vleugels. Alleen zijn ze kortgevleugeld of brachypteer. Ze kunnen daarom niet vliegen. Een enkele keer schijnen er langgevleugelde vuurwantsen (macropteer) te zijn. Ze zijn opvallend rood met een zwarte kop. Verder is de zwarte driehoek met daarnaast twee grote zwarte ronde vlekken opvallend.
Deze wants komt ook in Nederland voor. Vaak bij lindebomen. Ze eten dan de afgevallen bladeren en zaden. Ze zitten ook op andere planten, maar veroorzaken weinig schade. Ze eten ook wel dode insecten en soms zelfs levende.
Ze overwinteren in kolonies. Je ziet ze soms met heel veel tegelijk. Vooral na een zachte winter. Ze komen voor in het Palaearctisch gebied. Waar ik woon, in Noord-Holland bij Bergen zijn geen waarnemingen. Augustus - mei. Lengte 10 - 12 mm.
Kaneelwants (Corizus hyoscyami)  Kaneelnotswants (Corizus hyoscyami). Familie Knotswantsen, Glasvleugelwantsen (Rhopalidae). 
Een verschil met de vuurwants is, dat de kaneelwants een rode vlek op zijn zwarte kop heeft. Verder is hij ook hariger en heeft het vleugel membraan heel veel aders.
Je kunt ze op veel planten vinden. Hij heeft een voorkeur voor o.a. toorts. Hij komt ook in Nederland voor. Zanderige gebieden met veel zon. Voor roofdieren smaakt hij niet lekker.
De volwassen wants overwintert. In mei verschijnen er nimfen, die in september weer volwassen zijn. Je ziet ze dus het hele jaar. Lengte 9 - 11 mm.    
Stictopleurus cf punctatonervosus. Familie Glasvleugelwantsen (Rhopalidae).  Grijze brilknotswants (Stictopleurus cf punctatonervosus). Familie Knotswantsen, Glasvleugelwantsen (Rhopalidae). 
 Deze wants lijkt erg op Stictopleurus abutilon. Ze komen ook in het zuidelijk deel van Nederland voor. Ze beginnen daar wat minder zeldzaam te worden.
Kenmerken Het scutellum is bij het uiteinde rond bij beide soorten.  Bij de in België voorkomende Stictopleurus crassicornis is het spits.
Het halsschild van S punctatonervosus is wat meer gestippeld. Op het halsschild is een tekening te zien, die lijkt op een leesbrilletje. (twee halve cirkels) Bij S. abutilon zijn het hele cirkels. De tekening is helaas niet altijd duidelijk. Lengte 6 - 8 mm. De volwassen wantsen overwinteren.
Rhynocoris Familie Reduviidae.. Rhynocoris Familie Reduviidae Rhynocoris spec. Familie Reduviidae. 
Een roofwants. Ik denk een Rhynocoris iracundus. Maar er zijn meer soorten in Frankrijk.
Ook bijen moeten voor hem oppassen. Hij schijnt mensen pijnlijk te kunnen steken als hij wordt opgepakt. Ik heb het niet geprobeerd. Lengte 14 - 18 mm.
Coranus griseus  Coranus griseus. Familie Reduviidae.
Deze roofwants leeft vooral op de grond. Ik kon niet dichtbij komen. Hij vloog helaas snel weg. 
Deraeocoris ruber   Rode halsbandwants (Deraeocoris ruber). Familie Blindwantsen (Miridae). 
Vrij breed en variabel van kleur. Van rood tot zwart. De cuneus is altijd rood. Het laatste antennelid is dunner.
Hij komt ook in Nederland voor. Het is een rover. Juli - september. Lengte 6 - 8 mm
Lygus gemellatus.. Lygus gemellatus Alsemschaduwwants (Lygus gemellatus). Familie Blindwantsen (Miridae).  
Ze zijn variabel wat betreft de kleur. Die is van geelgroen tot roodbruin. 
Ze komen ook in Nederland voor. Lengte ongeveer 5 mm.
Adelphocoris vandalicus ..  Adelphocoris vandalicus . Adelphocoris vandalicus Kattenstaartsierwants (Adelphocoris vandalicus). Genus Adelphocoris. Familie Blindwantsen (Miridae).

Cicades

Een cicade Stictocephala bisonia, Stictocephalus bisonia  Familie Gehoornde cicaden (Membracidae).  Buffelcicade (Stictocephala bisonia,  Stictocephalus bisonia).  Familie Doorncicaden (Membracidae).
Inheems in Noord-Amerika. In het begin van de 20e eeuw is deze cicade hoogstwaarschijnlijk via fruit in Europa verspreid. Hij komt nu voor in Zuid- en Midden-Europa, Midden-Azië en Noord-Afrika.  
Bisonia verwijst naar driehoekige vorm met de punten op de hoeken, waardoor hij op een bizon lijkt. De vleugels zijn transparant.
Deze licht groene cicades voeden zich met sap van bladeren van bomen en planten als wilg, iep, guldenroede, klaver. Maar ook van fruitbomen en wijnstokken.
De eitjes overwinteren in de takken. Het vrouwtje boort met haar legboor een gaatje voor de eieren. De nimfen verschijnen in mei, juni. Ze kruipen naar beneden en voeden zich met grassen en onkruid. Lengte: 6 - 8 mm
Misschien mannacicade (Cicada orni) Familie Cicadidae.. Misschien mannacicade (Cicada orni) Familie Cicadidae. Misschien mannacicade (Cicada orni) Familie Cicadidae Misschien Mannacicade (Cicada orni). Familie Cicadidae.    
Ongeveer 25 mm. Eén van de bekende zangcicaden. In het Middellandse-Zeegebied hoor je ze altijd. Je ziet ze echter veel minder. Als ze tegen een boomstam zitten,  zijn ze heel goed gecamoufleerd. Als je dichterbij komt, stoppen ze met lawaai maken. Deze zat op een mooi plekje.
De larve van een cicade leeft enkele jaren onder de grond en voedt zich met sap van plantenwortels. De volwassen cicaden leven niet zo lang. (enkele weken tot een paar maanden.

Libellen, waterjuffer

Bronslibel (Oxygastra curtisii) Bronslibel (Oxygastra curtisii). Familie glanslibellen. (Cordulliidae).Deze libel komt in Nederland niet meer voor. Meestal in de buurt van niet te snel stromende beken en rivieren met struiken en bomen langs de oever.De kleur van de thorax en de buik is bronskleurig groen. Langs de lengte van de rug geel, oranje, langwerpige vlekken. De ogen zijn helder groen. Lengte: 47 - 54 mm. Mei - augustus.            
Kleine Tanglibel (Onychogomphus forcipatus).. Kleine Tanglibel (Onychogomphus forcipatus) Kleine Tanglibel (Onychogomphus forcipatus). Familie van de Rombouten (Libellulidae).   Je ziet hem vooral bij snel stromende beken  en rivieren en meren met kiezel- en zandbodem. Ik zag ze heel veel op een pad tussen de wijngaarden. Je moest soms oppassen, dat je er niet op stapte.
Herkenbaar aan het gele borststuk met golvende zwarte strepen. Groene ogen met twee zwarte horizontale streepjes. Een zwart achterlijf met gele vlekken.
In Nederland is hij heel zeldzaam. Europa, Noord-Afrika, het Nabije Oosten. Lengte 50 -53 mm.   Juni - september.   
Oranje Breedscheenjuffer (Platycnemis acutipennis)  Oranje Breedscheenjuffer (Platycnemis acutipennis). Familie Breedscheenjuffers (Platycnemididae).
Deze soort komt in Frankrijk en Spanje voor.  In Nederland en Belgie is alleen de Blauwe breedscheenjuffer te vinden.  Breedsheenjuffers hebben opvallende verbrede tibia's (schenen). Vaak bij stromend water. De eitjes worden gelegd in waterplanten.   

Wespen

Megascolia maculata flavifrons Familie: Scoliidae.. Megascolia maculata flavifrons Familie: Scoliidae. Megascolia maculata flavifrons Familie: Scoliidae Megascolia maculata flavifrons. Familie: Scoliidae.
De grootste wesp van Europa. Een indrukwekkend beest, dat niet gevaarlijk is voor de mens. Het vrouwtje heeft een gele kop en kan 45 mm lang worden. Op de tweede foto zie je hem samen met een hoornaarwesp. Toch ook niet zo klein, maar hier viel hij niet op.
Megascolia maculata lijkt er op, maar die heeft bruinrode haren. Het mannetje is kleiner en heeft langere antennes.
De vrouwtjes verlammen de grote larven van neushoornkevers (Oryctes nasicornis), vliegend hert (Lucanus cervus) en julikever (Polyphylla fullo) om er hun ei op te leggen. Wanneer de gastheer is gedood en opgegeten, maakt de larve van de wesp een cocon in de buurt van de restanten van de keverlarve. In de cocon overwintert hij. Hieronder staan nog enkele grote kevers. Maar ik weet niet of die ook last hebben van deze wesp.     
Colpa sexmaculata Colpa sexmaculata Familie: Scoliidae.
Niet zo groot als de Megascolia maculata flavifrons. Je ziet wel dat het familie is. Ongeveer 20 mm.     
Hoornaarwesp  Hoornaarwesp (Vespa). Geslacht Hoornaars (Vespa). Onderfamilie Papierwespen (Vespinae). Familie Plooivleugelwespen (Vespidae).   
Er zijn drie soorten in Eurazië. Namelijk Vespa germanica, Vespa media en Vespa crabro. Vespa crabro is het grootste ongeveer 30 mm. Dat is veel groter dan een gewone wesp. Ze steken niet zo snel. Maar hun steek is wel pijnlijker. Het is ook een sociale wesp met een nest. Meestal met niet meer dan 1000 wespen. Ze komen minder op zoetigheid af en zijn daarom minder lastig. Ze vangen veel andere insecten.
De Vespa crabro komt in Nederland voor. Vooral in het zuiden en oosten op zandgronden. Hij is echter ook in het westen vinden.
Batozonellus lacerticida.. Batozonellus lacerticida Batozonellus lacerticida.  Familie spinnendoders (Pompilidae).
Deze prachtige wesp jaagt op grote wielwebspinnen spinnen (Araneidae) bijvoorbeeld de wespspin (Argiope bruennichii), Argiope lobata, Araneus
angulatus en Araneus ventricosus. Ze graven een hol, waar de verlamde spin naar toe wordt gesleept. Er wordt één ei op gelegd.
De oranje vleugels met het donkere eind zorgt er voor, dat je je niet zo snel vergist in de soort.    

Wolbij

Wolbij (Anthidium) Familie Megachilidae.. Wolbij (Anthidium). Familie Megachilidae.. Wolbij (Anthidium). Familie Megachilidae.  Wolbij (Anthidium). Familie Megachilidae.
Er zijn veel op elkaar lijkende soorten. In Nederland komen ook enkele soorten voor. Deze wolbij lijkt op een Anthidium florentinum. Maar het kan ook een ander soort zijn. Ze hebben een witte buikschuier om stuifmeel te verzamelen. Het zijn grote, solitaire, gedrongen bijen. Het vrouwtje bouwt haar nest met plantenharen in holle ruimtes. Vandaar de naam wolbij.
De mannetjes verdedigen hun territorium tegen soortgenoten en andere bijen. Hiervoor gebruiken ze de scherpe doorns op hun achterlijf.

Vliegen

Ectophasia crassipennis vrouw... Ectophasia crassipennis man. Ectophasia crassipennis vrouw. Ectophasia crassipennis man  
Ectophasia crassipennis. Onderfamilie Phasiinae. Tribe Phasiini. Familie: Sluipvliegen (Tachinidae).
Deze sluipvlieg komt in Zuid Europa en in de Warme delen van Midden Europa voor. Dus niet in Nederland. Wel enkele familieleden. Die staan op mijn sluipvliegen pagina. 
De mannetjes en vrouwtjes zijn verschillend getekend. Het bruingele achterlijf van het mannetje heeft een brede zwarte streep.
Het vrouwtje legt de eitjes direct in de gastheer. Dit is de schildwants (Pentatomidae). Lengte 5 - 9 mm. Mei - september.  
Peleteria spec.  Heel  misschien Peleteria varia... Peleteria spec.  Heel  misschien Peleteria varia.. Peleteria spec.  Heel  misschien Peleteria varia.. Peleteria spec.  Heel  misschien Peleteria varia.. Peleteria spec.  Heel  misschien Peleteria varia.  
Peleteria spec.  Heel  misschien Peleteria varia. Onderfamilie Tachininae. Tribe Tachinini Familie sluipvliegen (Tachinidae).
Nog een sluipvlieg. Twee familieleden staan op de pagina "sluipvliegen". Van Zuid Europa tot Slowakije. Dus niet in Nederland. Juni - september.  
Miltogramminae Familie vleesvliegen (Sarcophagidae)..Miltogramminae Familie vleesvliegen (Sarcophagidae). Miltogramminae Familie vleesvliegen (Sarcophagidae)  Miltogramminae. Familie vleesvliegen (Sarcophagidae).
De meeste van deze vliegen zijn kleptoparasieten van solitaire bijen en wespen. D.w.z. dat een eitje in het nest wordt gelegd. De larven eten het voedsel, dat voor de bijen- en wespenlarven bedoeld is. 
Ze zijn vanaf een foto niet tot op de soort te determineren.
Dasypogon diadema vrouwtje. .. Dasypogon diadema vrouwtje. . Dasypogon diadema vrouwtje.  Dasypogon diadema vrouwtje.  Genus Dasypogon. Familie roofvliegen (Asilidae). 
In zuid Europa is dit een gewone roofvlieg. 
De mannetjes hebben een zwart achterlijf. De vrouwtjes hebben rode markeringen op het zwarte achterlijf. De kleur van de vleugels is ook verschillend. Bij de mannetjes zwartachtig. bij de vrouwtjes bruinachtig. 
De eitjes (1 tot 6) worden gelegd in zelfgemaakte zandballen met een diameter van ongeveer 4,5 mm. 
Donker doflijfje (Chrysogaster solstitialis) Donker doflijfje (Chrysogaster solstitialis). Genus Doflijfjes (Chrysogaster). Familie zweefvliegen (Syrphidae).  Hij komt ook in Nederland voor. Maar ik heb hem nog niet in de tuin gezien. (in 2013 ook in onze tuin!!)
Hij is te herkennen aan de rode ogen en de donkere vleugels. Het borststuk heeft een paarse glans.
De larven leven in modderige oevers met rottend hout.
Mei - september.  Noord Afrika, Europa
Lengte 6 - 9 mm.
Krieltje spec. (Paragus spec.).. Krieltje spec. (Paragus spec.) Krieltje spec. (Paragus spec.). Genus krieltjes (Paragus) Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Krieltjes zijn heel kleine zweefvliegjes. van 4 tot 7 mm. Soms zijn ze helemaal zwart. Soms is het achterlijf voor een deel rood (of geel). Zoals bij dit krieltje van ongeveer 4 mm. Welke soort het is weet ik niet. (In 2012 ook in de Nederlandse duinen gezien!!)
De larven eten bladluizen.  
Villa spec.  Familie wolzwevers (Bombyliidae) .. Villa spec.  Familie wolzwevers (Bombyliidae) . Villa spec.  Familie wolzwevers (Bombyliidae)  Villa spec.  Familie wolzwevers (Bombyliidae).    
Ze zijn lastig tot de soort te determineren. Ze lijken op bijen. Je kunt ze ook op bloemen vinden. De larven zijn echter parasieten van keverlarven en van de larven van solitaire bijen en wespen. 
Overal ter wereld zijn er familieleden te vinden.

Cyllenia rustica Ook een familielid van de wolzwevers (Bombyliidae)   Cyllenia rustica Ook een familielid van de wolzwevers (Bombyliidae) 

Vlinders

Kaasjeskruiddikkopje (Carcharodus alceae) .. Kaasjeskruiddikkopje (Carcharodus alceae)  Kaasjeskruiddikkopje (Carcharodus alceae). Familie dikkopjes (Hesperiidae).
De eitjes worden o.a. op groot kaarsjeskruid en kaarsjeskruid afgezet. Die heb ik in de tuin.  Maar ik woon wel heel ver van Limburg.
Lichtbruine vleugels met donkerbruine vlekken. Voorvleugellengte ongeveer 14 mm. Vliegtijd: April - oktober. 
Zuid- en Midden Europa. Zeldzaam in Nederland (Limburg). 
Koningspage (Iphiclides podalirius).. Koningspage (Iphiclides podalirius). Koningspage (Iphiclides podalirius). Koningspage (Iphiclides podalirius)) Koningspage (Iphiclides podalirius). Familie Pages (Papilionidae). 
In Nederland als trekvlinder zeer zeldzaam. Verder in grote delen van Europa te vinden. Deze vakantie zag ik ze elke dag. Het is een prachtige grote vlinder. De vleugellengte is wel 32 tot 39 mm.
De rups heeft verschillende waardplanten. Dat zijn o.a. sleedoorn, perzik, meidoorn.
Vliegtijd maart - oktober.
Hij lijkt op de in Nederland minder zeldzame koninginnepage (papilio machaon) 
Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas).. Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas). Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas). Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas) Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas). Familie Lycaenidae.    
Er zijn allerlei ondersoorten.  Hij komt voor in heel het Palearctisch gebied. Ook in Nederland. 
Vliegtijd Nederland: Maart - oktober. Twee of drie generaties. Waardplant: Verschillende soorten zuring.
Veldparelmoervlinder (Melitaea cinxia).. Veldparelmoervlinder (Melitaea cinxia) Veldparelmoervlinder (Melitaea cinxia). Familie Nymphalidae.
Hij komt voor in Midden- en Oost-Europa. In Nederland hoort hij bij de bedreigde soorten. Hij wordt eigenlijk alleen in het zuiden van Limburg gevonden.
Voorvleugellengte 16 - 21 mm. Als waardplant heeft hij vooral smalle weegbree. De rups overwintert. Vliegtijd: Mei - september, één generatie.
     
Bont zandoogje (Pararge aegeria) Ondersoort Pararge aegeria aegeria .. Bont zandoogje (Pararge aegeria) Ondersoort Pararge aegeria aegeria . Bont zandoogje (Pararge aegeria) Ondersoort Pararge aegeria aegeria  Bont zandoogje (Pararge aegeria). Ondersoort Pararge aegeria aegeria. Subfamilie Satyrinae. Familie Nymphalidae.De andere ondersoort is Pararge aegeria tircis. Deze heeft flets gele vlekken en staat bij de vinders in mijn tuin beschreven.
Pararge aegeria aegeria heeft oranje vlekken en komt in Zuid-Europa en Noord-Afrika voor. 
Als waardplant zijn er vele grassoorten.  Spanwijdte 32 - 42 mm. Vliegtijd: Februari - oktober twee tot drie generaties.
Witbandzandoog (Brintesia circe)  Witbandzandoog (Brintesia circe). Subfamilie Satyrinae. Familie Nymphalidae.
In Nederland komt deze vlinder niet meer voor. Midden- en Zuid-Europa, Klein-Azië.
We waren op bezoek bij een grot. Daar zag je ze van boom naar boom vliegen. Ze bleven vooral in de schaduw zitten met dichtgeklapte vleugels. Daar ze waren heel goed gecamoufleerd. Ik heb helaas geen goede foto kunnen maken.
Een grote vlinder met een spanwijdte van 68 - 82 mm. Waardplanten uit de grassenfamilie. Juni - September.
  
Keizersmantel (Argynnis paphia)  Familie Nymphalidae.. Keizersmantel (Argynnis paphia)  Familie Nymphalidae. Keizersmantel (Argynnis paphia)  Familie Nymphalidae Keizersmantel (Argynnis paphia). Familie Nymphalidae.
Een grote prachtige vlinder met een vleugellengte van 27 - 35 mm. Hij komt in bijna heel Europa voor. In Nederland alleen als zwerver.
Waardplant: Verschillende soorten viooltjes. De jonge rups overwintert. Eitjes worden afgezet op bomen in de buurt van viooltjes. Vliegtijd: Mei - september.  
Blauwe IJsvogelvlinder (Limenitis reducta) Familie Nymphalidae.. Blauwe IJsvogelvlinder (Limenitis reducta) Familie Nymphalidae Blauwe IJsvogelvlinder (Limenitis reducta) Familie Nymphalidae Blauwe IJsvogelvlinder (Limenitis reducta). Familie NymphalidaeVleugellengte 22 - 27 mm. 
De vleugels hebben mooie blauwe glans aan de bovenkant.
Vliegtijd: Mei - augustus.  Eén generatie. Noord-Spanje, Zuid- en Oost-Frankrijk, Italië, de Alpen. In Nederland is hij een heel enkele keer als dwaalgast.
Vaak bij bossen in een vochtige, warme omgeving. Eitjes en rupsen zijn te vinden op kamperfoelie ( Lonicera).  
Oostelijke Resedawitje (Pontia edusa) of Resedawitje (Pontia daplidice) .. Oostelijke Resedawitje (Pontia edusa) of Resedawitje (Pontia daplidice) Oostelijke Resedawitje (Pontia edusa) of Resedawitje (Pontia daplidice). Familie witjes (Pieridae).Beide witjes zijn niet uit elkaar te houden. Maar het Oostelijke Resedawitje leeft in Zuidoost-Frankrijk en Midden-Europa. Het Resedawitje (Pontia daplidice) leeft in het westen van Europa. Het Resedawitje (Pontia daplidice) is in Nederland heel zeldzaam.
Waardplanten: vooral resedasoorten. De vlinders zie je vaak bij kruisbloemigen. Vliegtijd: Maart - oktober. Meerdere generaties.
    
Glasvleugelpijlstaart (Hemaris fuciformis).. Glasvleugelpijlstaart (Hemaris fuciformis) Glasvleugelpijlstaart (Hemaris fuciformis). Familie Pijlstaaarten (Sphingidae). Een dagactieve nachtvlinder.
Ik heb hem al op mijn pagina "vlinders" beschreven. Want ik zie hem een enkele keer in onze tuin.
In Frankrijk zag ik hem veel vaker. Maar echt goed op de foto heb ik hem nog steeds niet. Ze zijn ook zo beweeglijk.
 
Dysauxes punctata Familie Arctiidae .. Dysauxes punctata Familie Arctiidae  Dysauxes punctata. Familie Arctiidae. 
Een nachtvlinder. De laatste vlinder, die we 's ochtends zagen vlak voor we vertrokken uit de Ardèche. 
Hij komt voor in Midden-Europa, Klein-Azië en Noord-Afrika. De waardplanten zijn o.a. Prunus en Genista. Maar ook korstmossen. Juni - september, één of twee generaties.  

Kevers

Gouden tor (Cetonia aurata).. Gouden tor (Cetonia aurata). Gouden tor (Cetonia aurata)  Gouden tor (Cetonia aurata). Familie: Scarabaeidae (Bladsprietkevers, Meikevers en Mestkevers).                                     Er is ook nog een Gedeukte Gouden Tor (Protaetia cuprea), die er erg op lijkt. Hier is een leuke discussie over beide soorten te lezen. http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=30527
Maximaal ongeveer 2 cm. Door de metallic groene kleur is het een prachtige kever. Een andere kenmerk zijn de lichte streepjes op de dekschilden.
Hij leeft van stuifmeel, bloembladeren en wondsappen. Je vindt hem als het zonnig is op verschillende bloemen als de vlier en meidoorn. Hier zaten ze op een schermbloemige. De larven leven in vermolmd hout en overwinteren daar ook in. Behalve in het Noorden komen ze op de meeste plaatsen in Europa voor. In Nederland zijn ze vooral in het zuiden en oosten te vinden. Wel zeldzaam.
Oxythyrea funesta.. Oxythyrea funesta. Oxythyrea funesta  Oxythyrea funesta. Familie Scarabaeidae (Bladsprietkevers, Meikevers en Mestkevers).   
Ook deze kever glanst prachtig. Maar is i.p.v. groen zwart.  Op de schilden zitten witte vlekken. 
Midden-en Zuid-Europa, Noord-Afrika, Klein-Azië, het Midden-Oosten.
De Oxythyrea funesta komt voor in Zuid-Nederland, maar is zeldzaam. Lengte 8 - 12 mm. In Nederland: Mei - juli.      
Muskusboktor, wilgenboktor, rozenboktor (Aromia moschata).. Muskusboktor, wilgenboktor, rozenboktor (Aromia moschata). Muskusboktor, wilgenboktor, rozenboktor (Aromia moschata). Muskusboktor, wilgenboktor, rozenboktor (Aromia moschata) Muskusboktor, wilgenboktor, rozenboktor (Aromia moschata). Familie boktorren (Cerambycidae).      
De muskusboktor komt ook in Nederland voor, maar is vrij zeldzaam. Vooral bij mij in de buurt. 
Het is een grote kever met een lengte van 3 a 4 cm. (vergelijk hem maar met de pyjamawants) Hij is zwartgroen zwartblauw met een metallic glans.
Hij leeft op wilgen. Een larve kan daar twee tot drie jaar in leven. Een enkele keer vind je de larven ook op de populier en els.
Als hij zich gestoord voelt, verspreidt hij een muskusachtige geur. Vandaar zijn naam.
Chlorophorus trifasciatus.. Chlorophorus trifasciatusChlorophorus trifasciatus Chlorophorus trifasciatus. Familie boktorren (Cerambycidae).
Kenmerkend zijn de drie brede witte banden op het dekschild. 
Midden-Europa, Zuid-Europa, Turkije. De larven ontwikkelen zich in twee jaar in stengels en wortels van verschillende planten vooral van stalkruid (Ononis) maar ook andere familieleden. Mei - juli. Ik zag er heel wat.  Lengte 6 - 12 mm.             
Wespenbok (Chlorophorus varius).. Wespenbok (Chlorophorus varius). Wespenbok (Chlorophorus varius) Wespenbok (Chlorophorus varius). Familie boktorren (Cerambycidae).
Een geelgroene boktor met zwarte banden. Op het halsschild zit ook een zwarte dwarsstreep De bovenste band op het dekschild heeft de vorm van een hoefijzer. Ik heb niet zo veel foto's gemaakt, terwijl ik er heel wat gezien heb. Toen ik de foto's op de computer zette, merkte ik, dat er een heel stuk van de antennes ontbrak. Hij had er geen last van.
Hij komt voor in Europa, maar niet in Nederland. De larve is te vinden in houtachtige planten als in de stengels van kruidachtige planten. Hij zit daar twee tot drie jaar. Mei - september. 
Acmaeodera misschien Acmaeodera taeniata Onderfamilie Acmaeoderinae. Familie Prachtkevers (Buprestidae).. Acmaeodera misschien Acmaeodera taeniata Onderfamilie Acmaeoderinae. Familie Prachtkevers (Buprestidae) Acmaeodera misschien Acmaeodera taeniata. Onderfamilie Acmaeoderinae. Familie Prachtkevers (Buprestidae).
De larven ontwikkelen zich in het hout. Er zijn verschillende soorten in het gebied bij de Middlelandse Zee en Midden Europa.
Ze lijken wat betreft de bouw op de prachtkevers in de tuin. Ze glanzen niet en hebben behaarde dekschilden. Juni - Augustus. 
Mordella Misschien Mordella aculeata Onderfamilie Mordellinae Familie Spartelkevers (Mordellidae).. Mordella Misschien Mordella aculeata. Onderfamilie Mordellinae. Familie Spartelkevers (Mordellidae).
Het puntig achterlijfje is opvallend. Ik zag er veel op schermbloemige. Het achterlijfje heeft een karakteristiek doornachtig uiteinde.
Er zijn in Midden-Europa verschillende soorten. De larven zijn van Mordella zijn te vinden in hout en kruidachtige planten. Lengte 5 - 7 mm.  
Bijenwolf  (Trichodes apiarius) man .. Bijenwolf  (Trichodes apiarius) man Bijenwolf  (Trichodes apiarius) man Bijenwolf  (Trichodes apiarius) man  Bijenwolf (Trichodes apiarius). man Familie Cleridae.
Behaarde bijenwolf Trichodes alvearius lijkt er op, maar bij Trichodes apiarius loopt het rood niet om de achterste zwarte vlek. De wesp Philanthus triangulum wordt ook bijenwolf genoemd.
De kever eet pollen maar ook kleine insecten. De larve leven bij honingbijen en solitaire bijen en voeden zich dan zowel met de stuifmeel uit de voorraad als met de larven.
Midden- Zuid-Europa. In Nederland zeldzaam. Lengte 9 - 13 mm. Mei - Augustus.  
Ruigtelieveheersbeestje (Hippodamia variegata).. Ruigtelieveheersbeestje (Hippodamia variegata) Ruigtelieveheersbeestje (Hippodamia variegata). Familie lieveheersbeestjes (Coccinellidae). Subfamilie Echte lieveheersbeestjes (Coccinellinae). 
De rand om het halsschild is wit. Bij de stip in het midden op beide schilden zie je meestal ook wit. Maar niet bij deze kever. Hij is een beetje langwerpig.
Hij komt ook in Nederland voor, maar daar heb ik hem nog niet gezien. Lengte 3 - 6 mm.
Vijfstippelig lieveheersbeestje (Coccinella quinquepunctata) Vijfstippelig lieveheersbeestje (Coccinella quinquepunctata). Familie lieveheersbeestjes (Coccinellidae). Subfamilie Echte lieveheersbeestjes (Coccinellinae). 
Hij eet bladluizen en larven van bladhaantjes. Ook dit lieveheersbeestje komt in Nederland voor. Maar helaas niet in onze tuin.  De achterste stippen kunnen klein zijn. Dan is hij wat lastiger te herkennen. Lengte 3,5 - 5 mm.   
Populierenhaantje (Chrysomela populi).. Populierenhaantje (Chrysomela populi). Populierenhaantje (Chrysomela populi)) Populierenhaantje (Chrysomela populi), oude naam Melosoma populi. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).Een zwarte kever met rode dekschilden. Net als lieveheersbeestjes, kan hij bittere, stinkende vloeistof afscheiden als hij zich bedreigd voelt.
Hij leeft op populier en wilg. In Europa en Nederland is het een algemene kever. Ik mis beide boomsoorten in de omgeving van de tuin. Ik miste daarom nog een foto van dit bladhaantje. De volwassen kever overwintert. Lengte tot 13 mm.
 Cryptocephalus. Misschien Cryptocephalus sulphureus,  Cryptocephalus  fulvus, Cryptocephalus luridicollis

Andere insecten

Mantis religiosa  Bidsprinkhaan. Familie Mantidea Mantis religiosa. Bidsprinkhaan. Familie Mantidea.
Te herkennen aan de zwarte okselvlek, het streepje over het oog. Het halsschild ongeveer half zo lang als vleugels/achterlijf. Meestal zijn ze wat groener dan deze op de foto. Zuid-Europa. Maar nu ook te vinden in Amerika en Canada.
Ze zijn meer verwant aan de kakkerlakken dan aan de sprinkhanen. Sprinkhanen heb ik met rust gelaten. Een andere keer misschien. Een bidsprinkhaan zie je niet zo vaak. Deze zat in het zonnetje, terwijl er verder veel schaduw was.  
Kakkerlak Familie Blattellidae Orde (Blattodea)  Kakkerlak. Familie Blattellidae. Orde (Blattodea).
Misschien Ectobius pallidus, maar  Ectobius vittiventris zou ook kunnen. 

Ik wil iedereen, die me op waarneming.nl heeft geholpen, weer hartelijk bedanken!!!


Op waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

 

Engels / English                                          

                                                                                                               

                       

 

Subpagina Frankrijk:  Frankrijk, Picardië, Normandië.

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-