zweefvliegen 2

 

Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië
home      links      links2


To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

 

Subpagina vliegen:    Sluipvliegen (Tachinidae)      Vleesvliegen (Calliphoridae)     Echte Vliegen, Huisvliegen (Muscidae)      Wapenvliegen (Stratiomyidae)      Bloemvliegen (Anthomyiidae)      Kleine vliegen      Muggen                              

                                   

Zweefvliegen, Syrphidae   

Zweefvliegen. (Syrphidae) Zweefvliegen bootsen wespen, bijen  of  hommels na, terwijl ze volkomen weerloos zijn. Ze hebben de zelfde felle kleuren en soms de beharing van hommels. Ze hebben echter korte antennes.
Ze hebben twee vleugels i.p.v. de vier, die hommels wespen en bijen hebben.  Ze zijn daardoor heel wendbaar en kunnen ook stil in de lucht hangen. Daar hebben ze ook hun naam aan te danken. De achtervleugels zijn net als bij andere vliegen gereduceerd tot haltertjes.
Het verschil met andere vliegen kun je zien door een ader (vera spuria), die een eindje van de basis begint en voor de rand van de vleugel eindigt.
Cel 2 is gesloten. De gesloten cel 4 is langer of gelijk aan eenderde van de vleugellengte.

De Antenneborstel is steeds zijdelings op het derde antennelid ingeplant (en niet op het einde van de top).
Op het borststuk staan geen lange, dikke haren (borstels).

Vleugel van een Variabel Elfje (Meliscaeva auricollis)...     Antenne van een Stadsreus (Volucella zonaria)
Vleugel van een Variabel Elfje (Meliscaeva auricollis).                                      Antenne van een Stadsreus (Volucella zonaria).

Vleugel:
   1, 2, 3, 4: vleugelcellen (gesloten)
   a: vena spuria of valse ader
   b: stigma of vleugelvlekje
   c: dwarsader
   d: randader
Antenne:
   1: Derde antennelid (de andere twee zijn op deze foto niet te zien.
   2: Antenneborstel


Bij veel soorten (niet alle) staan de ogen van het vrouwtje op de kop een stukje uit elkaar, terwijl ze bij de mannetjes tegen elkaar aan staan.
Alle mannetjes hebben  een asymmetrische knobbel op hun achterlijfspunt, terwijl de vrouwtjes een spitse symmetrische achterlijfspunt hebben. 


Uitzonderingen:
Geen vena spuria: Eristalinus sepulchralis en Psilota anthracina.
Antenneborstel op het einde: Geslachten Callicera en Ceriana
Toch borstels: Geslacht Ferdinandea. Minder opvallend bij de geslachten Volucella, Cheilosia, Brachyopa en Chamaesyrphus.

(Informatie uit: Zweefvliegtabel van Aat Barendregt)

 

Hier heb ik de zweefvliegen, die op wespen lijken geplaatst. Het is niet steeds even duidelijk. Want ik wil de soorten bij elkaar houden, maar alles op één pagina is te veel. Vandaar deze indeling. De zweefvliegen, die op bijen, hommels lijken en andere zweefvliegen (bijvoorbeeld de donkere zweefvliegen) staan op zweefvliegen 1

 

Episyrphus.

Pyjamavlieg, Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus). Genus: Episyrphus... Pyjamavlieg, Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus)  Genus: Episyrphus. Pyjamavlieg, Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus). Genus: Episyrphus.. Pyjamavlieg, Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus). Genus: Episyrphus.. Pyjamavlieg, Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus)  Genus: Episyrphus  Pyjamavlieg, Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus). Genus: Episyrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Ik zie ze veel in de tuin. Ook bij minder goed weer zie je ze rondvliegen.
Vele vliegen in de herfst naar Zuid-Europa. Er zijn ook vrouwtjes, die overwinteren. Al vroeg in het voorjaar  komen die te voorschijn. Later komen er ook zweefvliegen vanuit het zuiden. Het is in heel Nederland een zeer algemene zweefvlieg.
De bandjes op ieder segment zijn karakteristiek. In de  brede, oranje banden zie je meestal een patroon van een "zwart snorretje". Verder is hij variabel. In de herfst vliegen er ook veel donkerder pyjamavliegen. (Dat komt doordat het verpoppen langer duurt)
De larven eten bladluizen. Daar worden ook de eitjes gelegd.
Lengte: 8 tot 12 millimeter. Maart.- november.
Van het genus Episyrphus komt in Europa alleen deze soort voor. Palearctisch, oriëntaals en Australisch.

Pyjamavlieg, Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus)  Hier zijn de bandjes niet te zien. Zelfs geen snorretje.     
Een pop van een Pyjamavlieg, Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus). Foto 11-6-2014. Een pop van een Pyjamavlieg, Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus). Er is op 18-6-2014 een mooie snorzweefvlieg uit gekomen. Maar de poppen van andere zweefvliegen kunnen er natuurlijk ook zo uitzien.       
Larve zweefvlieg   Larve zweefvlieg. 
Foto 7-3-2009.
Dit is een larve van een zweefvlieg. Ik vond er die dag twee tussen de bladeren. Er valt nog heel wat te ontdekken wat betreft de larven van zweefvliegen. Heel misschien is het een larve van een Pyjamavlieg, Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus). Maar dat is beslist niet zeker. Het is er een, die zich voedt met bladluizen.      

Sericomyia.

Gele veenzweefvlieg (Sericomyia silentis) Genus: Sericomyia man.. Gele veenzweefvlieg (Sericomyia silentis) Genus: Sericomyia man. Gele veenzweefvlieg (Sericomyia silentis) Genus: Sericomyia vrouw. Gele veenzweefvlieg (Sericomyia silentis) Genus: Sericomyia vrouw Gele veenzweefvlieg (Sericomyia silentis). Genus: Sericomyia. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een forse zwarte zweefvlieg met gele streepjesparen, die niet tot de zijnaad komen. De punt van het achterlijf is geel. De vleugels hebben een rozebruin getinte voorrand.
In veengebieden is hij soms talrijk,  maar hij komt ook daarbuiten voor. Zoals in mijn tuin. De larven leven net als die van bijv. Eristalis in het water.
Lengte: 14-18 mm. Mei - oktober.
     

Pendelvliegen (Helophilus). 
Larven zijn rattenstaartlarven. Ze leven in het water, vaak in rottend planten.

Gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus) Genus: Helophilus.. Gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus) Genus: Helophilus. Gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus) Genus: Helophilus.Gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus) Genus: Helophilus  Gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus). Genus: Helophilus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een van de meest voorkomende zweefvliegen in mijn tuin.  Je vindt hem vooral bij water en moerassen. 
Lengte: 11 tot 13 millimeter. April - oktober.
Opvallend zijn de lengtestrepen.
Je hebt meer Helophilus soorten, die op deze vlieg lijken. Bijvoorbeeld de Helophilus  hybridus en H. trivittatus (Citroenzweefvlieg).
De gewone pendelvlieg heeft een zwarte middenstreep op het gezicht. Bij de achterpoot  is de dij voor 1/3 geel aan de top en de scheen voor 2/3 geel met een zwarte top. Een zwarte voortars.
Op de eerste twee achterlijfsegmenten zijn gele oranjegele vlekken.
Bij dit geslacht geldt het wel of niet raken van de ogen weer niet om het geslacht te bepalen. bij de kleine foto kun je aan de achterlijfspunt te zien dan het een mannetje is.
     
Citroenpendelvlieg ( Helophilus trivittatus) Genus: Helophilus.. Citroenpendelvlieg ( Helophilus trivittatus) Genus: Helophilus. Citroenpendelvlieg ( Helophilus trivittatus) Genus: Helophilus. Citroenpendelvlieg ( Helophilus trivittatus) Genus: Helophilus  Citroenpendelvlieg ( Helophilus trivittatus). Genus: Helophilus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een forse, wespachtige zweefvlieg met zwart-witte lengtestrepen op de borststukrug. Hij is wat groter dan de Gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus).
Op de eerste twee achterlijfsegmenten zijn citroengele vlekken. De vlekken daaronder zijn meer wit.  Het gezicht heeft een gele middenstreep. 
De vlieg leeft van de nectar van bloemen. 
Lengte: 14 - 18 mm. April - oktober.
  
Moeraspendelvlieg (Helophilus hybridus).. Moeraspendelvlieg (Helophilus hybridus). Moeraspendelvlieg (Helophilus hybridus). Moeraspendelvlieg (Helophilus hybridus)  Moeraspendelvlieg (Helophilus hybridus). Genus: Helophilus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Ook deze pendelvlieg is groter dan de Gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus).
Op de eerste twee achterlijfsegmenten zijn gele vlekken.
Het gezicht heeft een zwarte middenstreep. Bij het mannetje is de achterrand van de rugplaatjes geel. Bij het vrouwtje is er een zwarte achterrand op de rugplaatjes (die lijkt meer op de gewone pendelvlieg) Van de achterpoot is de dij en scheen voor een groot deel zwart.(Top dij is geel, scheen 1/3 geel) Een zwarte voortars.
De vlieg leeft van de nectar van bloemen.  Lengte: 13 - 16 mm.. April - oktober.
Foto's 18-8-2010.         


Fluweelzweefvliegen (Parhelophilus) 

Gewone fluweelzweefvlieg (Parhelophilus versicolor) of  Bosfluweelzweefvlieg (Parhelophilus frutetorum). Genus Parhelophilus... Gewone fluweelzweefvlieg (Parhelophilus versicolor) of  Bosfluweelzweefvlieg (Parhelophilus frutetorum). Genus Parhelophilus.. Gewone fluweelzweefvlieg (Parhelophilus versicolor) of  Bosfluweelzweefvlieg (Parhelophilus frutetorum). Genus Parhelophilus..  

Gewone fluweelzweefvlieg (Parhelophilus versicolor) of  Bosfluweelzweefvlieg (Parhelophilus frutetorum). Genus Parhelophilus. Familie zweefvliegen (Syrphidae). Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis. Ik heb hem één keer in de tuin gezien, maar kon toen helaas geen foto maken. 
Beide soorten lijken heel veel op elkaar. De tekening lijkt op die van de pendelvlieg. Alleen meer oranjebruin en behaarder. De antennes zijn oranje. Het gezicht is oranjegeel.
De larven leven onder water in de modder. Ze overwinteren als larve en verpoppen boven water op de moerasplanten.

Gewone fluweelzweefvlieg: Op de kop achter het oog zijn tussen de gele haren ook enkele zwarte haren.
Lengte: 9-11 mm. Mei - september.
Bosfluweelzweefvlieg: Op de kop achter het oog zijn alleen gele haren.
Lengte: 8 - 10 mm. Mei - augustus. De bosfluweelzweefvlieg is minder algemeen.
Foto's 5-7-2013.        

Gewone fluweelzweefvlieg (Parhelophilus versicolor). Genus Parhelophilus. Familie zweefvliegen (Syrphidae)... Gewone fluweelzweefvlieg (Parhelophilus versicolor). Genus Parhelophilus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).

Gewone fluweelzweefvlieg (Parhelophilus versicolor). Genus Parhelophilus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Eindelijk een Parhelophilus versicolor in de tuin gefotografeerd! Foto's 22-6-2024.        

Waterzweefvliegen (Anasimyia).

Bokserwaterzweefvlieg (Anasimyia interpuncta). Genus: Anasimyia... Bokserwaterzweefvlieg (Anasimyia interpuncta). Genus: Anasimyia..   Bokserwaterzweefvlieg (Anasimyia interpuncta). Genus: Anasimyia. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Hij lijkt wat op de pendelvlieg (Helophilus). Hij is niet zo fel gekleurd en kleiner.
De vlekken op het lijf zijn gebogen. Het gezicht heeft geen middenstreep.  Lengte: 8 - 11 mm. 
De larven leven in het water in rottend plantaardig materiaal.
April - september. De larven overwinteren. Palearctisch.
Foto's 25-9-2012.    


Fopwespen
(Chrysotoxum).

Stipfopwesp (Chrysotoxum festivum). Genus: Chrysotoxum... Stipfopwesp (Chrysotoxum festivum). Genus: Chrysotoxum.. Stipfopwesp (Chrysotoxum festivum). Genus: Chrysotoxum. Stipfopwesp (Chrysotoxum festivum). Genus: Chrysotoxum. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Fopwesp. Deze zweefvlieg heeft ook nog lange antennes, waardoor je je snel vergist.
Bij de Stipfopwesp zijn de dijen 1 en 2 helemaal geel. Hij lijkt sprekend op de Streepfopwesp (Chrysotoxum vernale). Bij deze vlieg zijn de dijen aan de basis zwart. 
Palearctisch. April-september. Lengte 11-15 mm. Foto 11-6-2012.
     

Fopblaaskop (Ceriana).

Normale fopblaaskop (Ceriana conopsoides). Genus: Ceriana. Familie zweefvliegen (Syrphidae).   Normale fopblaaskop (Ceriana conopsoides). Genus: Ceriana. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Net als Chrysotoxum met lange antennes. Er is nog een zeer zeldzame soort in nederland de Kleine fopblaaskop (Ceriana vespiformis). Larven in boomwonden. Bekend van iep en populier. Vooral in zuidelijk deel van Europa. Was in Nederland zelzaam, maar is nu algmener. In 2023 voor het eerst gezien in de tuin.
Palearctisch. April-augustus. Lengte 11-14 mm. Foto 12-7-2023.
     


Wespvliegen (Temnostoma).

Donkere wespvlieg (Temnostoma bombylans). Genus: Temnostoma.  Donkere wespvlieg (Temnostoma bombylans). Genus: Temnostoma. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een zwart achterlijf met dunne gele banden. Hij lijkt op de fopwesp, maar heeft veel kleinere lichte antennes. Bovenste deel van de poten is donker, het onderste gedeelte is licht bruin.
De larven zijn te vinden in oude stobben en boomstammen, die vaak verzadigd zijn met water.
Palearctisch. April-juni. Lengte 12-16 mm. Foto 31-5-2014.
    

 

Citroenzweefvliegen (Xanthogramma).  

Gewone citroenzweefvlieg (Xanthogramma pedissequum). Genus Citroenzweefvliegen (Xanthogramma)... Gewone citroenzweefvlieg (Xanthogramma pedissequum). Genus Citroenzweefvliegen (Xanthogramma).. Gewone citroenzweefvlieg (Xanthogramma pedissequum). Genus Citroenzweefvliegen (Xanthogramma).. Gewone citroenzweefvlieg (Xanthogramma pedissequum). Genus Citroenzweefvliegen (Xanthogramma).  Gewone citroenzweefvlieg (Xanthogramma pedissequum). Genus Citroenzweefvliegen (Xanthogramma). Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een zwarte zweefvlieg met citroen gele vlekken en poten. De zijkanten van het borststuk hebben een gele streep. De achterpoten zijn donkerder.  Lengte 10 - 12 mm. Mei - september
De larve leeft in nesten van sommige soorten mieren. De mieren laten de larve met rust. Ze voeden zich met wortelluizen. 
Palearctisch. Foto 8-9-2012, 17-6-2013.

Volgens de laatste onderzoeken zijn er toch meer soorten, die veel op elkaar lijken en alleen aan de onderkant van het achterlijf verschillen!!
X. pedessequum is zwart onder de zijnaad van het achterlijf, terwijl X. stackelbergi/dives daar een gele baan heeft. 


Bandzweve
rs (Syrphus).

Bessenbandzwever, bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii). Genus: Syrphus... Bessenbandzwever, bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii). Genus: Syrphus.. Bessenbandzwever, bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii). Genus: Syrphus.. Bessenbandzwever, bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii)   Bessenbandzwever, bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii). Genus: Syrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Vrouwtje S. ribesii is het enige vrouwtje van dat geslacht met geheel gele dijen. Het mannetje is lastiger te determineren, omdat die net als de soorten hieronder gedeeltelijk donkere dijen heeft.
Op de top van dij drie aan buitenzijde heel kleine zwarte haartjes. De ogen zijn onbehaard.
Er op lijkende soorten zijn de  Bosbandzwever en de Kleine Bandzwever.
Lengte: 9 tot 13 mm.
De larven van alle drie leven van bladluizen. April - november. Foto's 5-5-2010, 22-5-2013.

 larve Syrphus ribesii rode kleurvorm   larve Syrphus ribesii rode kleurvorm Larve Syrphus ribesii volgens Gerard Penards. 20-8-2011.

Bosbandzwever, bosbandzweefvlieg (Syrphus torvus). vrouw Genus: Syrphus... Bosbandzwever, bosbandzweefvlieg (Syrphus torvus). vrouw Genus: Syrphus.. Bosbandzwever, bosbandzweefvlieg (Syrphus torvus). vrouw Genus: Syrphus.. Bosbandzwever, bosbandzweefvlieg (Syrphus torvus). man Genus: Syrphus.  Bosbandzwever, bosbandzweefvlieg (Syrphus torvus). Genus: Syrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
De ogen zijn behaard, maar dat is niet altijd zichtbaar op foto's. Bij dit vrouwtje kun je nog net de haartjes op de ogen zien. De dijen van de achterpoot zijn gedeeltelijk donker.
De banden zijn bij de bosbandzweefvlieg vaak wat smaller. Maar dat mag de soort niet bepalen.
Op de top van dij drie aan buitenzijde heel kleine zwarte haartjes.
Lengte: 10 tot 13 mm. Maart - oktober. Foto's 19-9-2009, 22-3-2012, 11-4-2012. 

Bosbandzwever, bosbandzweefvlieg (Syrphus torvus). man Genus: Syrphus. Syrphus torvus. man. Ook hier zijn de haartjes op de ogen zichtbaar. Het lukt niet altijd om die op de foto te krijgen. Foto 21-4-2012.    

Kleine Bandzwever, kleine bandzweefvlieg (Syrphus vitripennis). Vrouwtje  Genus: Syrphus... Kleine Bandzwever, kleine bandzweefvlieg (Syrphus vitripennis). Vrouwtje  Genus: Syrphus.  Kleine Bandzwever, kleine bandzweefvlieg (Syrphus vitripennis). Vrouwtje  Genus: Syrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
De ogen zijn onbehaard. De dijen van de achterpoot zijn gedeeltelijk donker.
Op de top van dij drie aan buitenzijde heel kleine gele haartjes. Soms zitten daar een paar zwarte haartjes tussen. Maar om dat te zien heb je een microscoop nodig of een heel goed fototoestel. Ik heb het hier in beeld proberen te brengen. Bij enkele vliegen mislukte het, omdat ze op een gele bloem zaten.
Lengte: 8 tot 12 mm.  Maart - november.

Kleine Bandzwever, kleine bandzweefvlieg (Syrphus vitripennis). Vrouwtje  Genus: Syrphus. Kleine Bandzwever, kleine bandzweefvlieg (Syrphus vitripennis). Vrouwtje  Genus: Syrphus. Detail dij achterpoot en ogen.
Foto's 3-10-2013.     
mannetje Bessenbandzwever (Syrphus ribesii), Bosbandzwever (Syrphus torvus) of  Kleine Bandzwever (Syrphus vitripennis)  Dit is het mannetje Bessenbandzwever, bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii), Bosbandzwever, bosbandzweefvlieg (Syrphus torvus) of  Kleine Bandzwever, kleine bandzweefvlieg (Syrphus vitripennis)    


De bandzweefvliegen (Syrphus) lijken op enkele bandzweefvliegen (Epistrophe) die staan op zweefvliegen pagina 1.

Roetneusjes (Parasyrphus). 

Gevlekt Roetneusje  (Parasyrphus punctulatus) vrouw.. Gevlekt Roetneusje  (Parasyrphus punctulatus) vrouw. Gevlekt Roetneusje  (Parasyrphus punctulatus) man. Gevlekt Roetneusje  (Parasyrphus punctulatus) man  Gevlekt Roetneusje (Parasyrphus punctulatus). Genus: Parasyrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
De halfronde vlekken op de rug gaan over de zijnaad. Het borststuk is dof. Bij het vrouwtje zijn de vlekken wat smaller. Over het gezicht loopt een zwarte streep.
Lengte 6 - 9 mm. April - juni.  Verspreiding: Palearctisch.
De larven eten bladluizen.    


Kommazwevers (Eupeodes).  

Grote kommazwever (Eupeodes luniger). Genus: Eupeodes... Grote kommazwever (Eupeodes luniger). Genus: Eupeodes.. Grote kommazwever (Eupeodes luniger). Genus: Eupeodes.. Grote kommazwever (Eupeodes luniger). Genus: Eupeodes. Man.  Grote kommazwever (Eupeodes luniger). Genus: Eupeodes. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Kenmerken: drie paar gele komma's op z'n achterlijf, die niet doorlopen tot de zijnaad van z'n lichaam. Het vrouwtje heeft een omgekeerde y op het voorhoofd. Zie onderste foto. De mannetjes zijn moeilijker te determineren. Ze lijken veel op de gele kommazwever, maar zijn zwarter.
Ogen niet behaard.
Lengte: 9 - 12 mm.
Maart - november. De larven  eten bladluizen. Foto's 12-4-2008, 22-3-2012, 12-4-2012.

Grote kommazwever (Eupeodes luniger). Genus: Eupeodes. Vrouwtje met een omgekeerde y op het voorhoofd.

Gele Kommazwever  (Eupeodes latifasciatus). Genus: Eupeodes. Familie zweefvliegen (Syrphidae).  Gele Kommazwever  (Eupeodes latifasciatus). Genus: Eupeodes. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Brede banden, zelden smal. Bij het mannetje zijn de vlekken vaak breed verbonden. De rug van de gele is meer groenglanzend. Een glimmend voorhoofd. Ogen niet behaard.
Terrasjeszwever (Eupeodes corollae) lijkt er ook op. Maar daar lopen de komma's / banden aan de zijkant door.
Lengte: 8 - 10 mm. April - Oktober. Foto 18-9-2015.     
Terrasjeskommazweefvlieg (Eupeodes corollae).  Genus: Eupeodes... Terrasjeskommazweefvlieg (Eupeodes corollae).  Genus: Eupeodes.. Terrasjeskommazweefvlieg (Eupeodes corollae).  Genus: Eupeodes.. Terrasjeskommazweefvlieg (Eupeodes corollae).  Genus: Eupeodes.  Terrasjeskommazweefvlieg (Eupeodes corollae). Genus: Eupeodes. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een algemene zweefvliegensoort in ons land. 
Kenmerken: drie paar gele komma's op z'n achterlijf, die doorlopen tot de zijnaad van z'n lichaam. 
Bij het vrouwtje is het voorhoofd boven zwart. De rest is geel. Ogen niet behaard.
Lengte: 7 - 11 mm. April - november. De larven eten bladluizen. Foto's 18-04-2009, 11-6-2012, 12-7-2012.

Terrasjeskommazweefvlieg (Eupeodes corollae) Genus: Eupeodes Bij dit mannetje zijn de vlekken verbonden. Foto 16-08-2010.

Boogkommazweefvlieg (Eupeodes lapponicus). Vrouw.  Genus: Eupeodes... Boogkommazweefvlieg (Eupeodes lapponicus).  Man. Genus: Eupeodes.. Vleugel vaneen boogkommazweefvlieg (Eupeodes lapponicus). Man. Genus: Eupeodes.  Boogkommazweefvlieg (Lapposyrphus lapponicus synoniem Eupeodes lapponicus). Genus: Lapposyrphus, vroeger Eupeodes. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Kenmerken: Achterlijf met (vaak smalle) gekromde vlekkenparen. Ader 3 in de vleugel met een diepe bocht. (verschil met de andere Eupeodes soorten). Door de ader is hij ook wel bij Scaeva ondergebracht. De vlekken lijken op die van de Scaeva selenitica. Anderen hadden hem onder gebracht in het genus Lapposyrphus.
Ogen niet behaard.
De vrouwtjes overwinteren. Daarom kunnen ze na een zachte winter talrijker zijn. In ons land is het overwinteren nog niet vastgesteld. Veel vliegen in ons land zijn hier gekomen door migratie.
Lengte: 9 - 12 mm. April - augustus. De larven eten bladluizen. Holarctisch. Foto's 6-05-2014, 19-6-2014.    


Halvemaanzweefvliegen (Scaeva).

Witte halvemaanzwever (Scaeva pyrastri) Genus: Scaeva.. Witte halvemaanzwever (Scaeva pyrastri). Genus: Scaeva.. Witte halvemaanzwever (Scaeva pyrastri). Genus: Scaeva.. Witte halvemaanzwever (Scaeva pyrastri). Genus: Scaeva. Witte halvemaanzweefvlieg (Scaeva pyrastri). Genus: Scaeva. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Kleine foto's 29-7-2008: Ik probeerde hem al een paar dagen zonder succes  goed op de foto te zetten. Toen mijn vrouw een hebe in een pot wilde zetten, bleef er eentje in de lucht wachten tot ze klaar was en was daarna niet meer bij de bloem weg te krijgen.
Hij lijkt wel wat op een kommazwever. Zwart met witte, soms enigszins gele vlekken, die scheef op het lichaam staan. Bij de gele halvemaanzwever staan ze recht. Behaarde ogen.
Lengte: 10 - 15 mm. April - oktober. De Halvemaanzwever overwintert vaak als volwassen vlieg.
De lichtgroene larve eet bladluizen.
Holarctisch en oriëntaals.     
Gele Halvemaanzweefvlieg (Scaeva selenitica). Genus: Scaeva... Gele Halvemaanzweefvlieg (Scaeva selenitica). Genus: Scaeva.. Gele Halvemaanzweefvlieg (Scaeva selenitica). Genus: Scaeva.  Gele Halvemaanzweefvlieg (Scaeva selenitica). Genus: Scaeva. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Het verschil met de Witte halvemaanzwever is, dat de vlekken gelig (soms toch wittig) zijn en dat de vlekken recht op het achterlijf  liggen. Hij lijkt ook op de kommazwever. De Gele Halvemaanvlieg heeft echter behaarde ogen.
Het voorhoofd ziet er in zijaanzicht gezwollen uit. Lengte: 10 - 15 mm.
Februari - November
. De lichtgroene larve eet bladluizen. Palearctisch. Foto's 7-6-2009, 4-6-2012.    
Zuidelijke Gele Halvemaanzweefvlieg (Scaeva dignota). Genus: Scaeva. Hoogstwaarschijnlijk, niet helemaal zeker!! Heel zeldzaam!!.. Zuidelijke Gele Halvemaanzweefvlieg (Scaeva dignota). Genus: Scaeva.  Hoogstwaarschijnlijk, niet helemaal zeker!! Heel zeldzaam!!. Zuidelijke Gele Halvemaanzweefvlieg (Scaeva dignota). Genus: Scaeva.  Hoogstwaarschijnlijk, niet helemaal zeker!! Heel zeldzaam!!  Zuidelijke Gele Halvemaanzweefvlieg (Scaeva dignota). Genus: Scaeva. Familie zweefvliegen (Syrphidae). Hoogstwaarschijnlijk, niet helemaal zeker!! Heel zeldzaam!!
Ik dacht, dat het een Zuidelijke was. Menno Reemer wees me er op, dat het hoogstwaarschijnlijk een Zuidelijke Gele Halvemaanzweefvlieg was. In Nederland is hij heel zeldzaam. Bedankt Menno!
Het verschil met de Gele halvemaanzwever is, dat de vlekken over de zijnaad lopen. De vlekken zijn vaak iets bleker en breder. Het voorhoofd is wat minder gezwollen.
Hij is een enkele keer in het zuiden van Nederland gevonden. (En een keer een larve in Amsterdam) Een larve kan met een plant zijn meegereisd,  maar volgens Menno Reemer kunnen ze 's zomers grote afstanden afleggen.
Lengte: 10 - 15 mm. April - augustus.
De larve eet bladluizen. Palearctisch. Foto's 13-6-2012.    


Wimperzwevers (Dasysyrphus).

Geelbandwimperzwever (Dasysyrphus tricinctus) Genus: Dasysyrphus.. Geelbandwimperzwever (Dasysyrphus tricinctus). Genus: Dasysyrphus.. Geelbandwimperzwever (Dasysyrphus tricinctus). Genus: Dasysyrphus.. Geelbandwimperzwever (Dasysyrphus tricinctus). Genus: Dasysyrphus.  Geelbandwimperzwever (Dasysyrphus tricinctus). Genus: Dasysyrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
De eerst band / vlekken is breder dan de tweede. 
Hij leeft in bossen en langs bosranden.
Lengte: 8 - 10 mm. April - oktober. De larve eet bladluizen. Foto's 1-9-2008, 9-8-2009, 12-9-2010.

geelbandwimperzwever-4-9-8-.jpg (82490 bytes) geelbandwimperzwever-3-9-8-.jpg (74157 bytes) Bij deze wimperzwever zijn de twee gele vlekjes onder het schildje goed te zien. Deze hebben ze niet altijd.  

Gewone Wimperzweefvlieg  (Dasysyrphus venustus).. Gewone Wimperzweefvlieg  (Dasysyrphus venustus). Gewone Wimperzweefvlieg  (Dasysyrphus venustus)  Gewone Wimperzweefvlieg (Dasysyrphus venustus). Genus: Dasysyrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Het gezicht heeft een brede middenstreep. De achterlijfsvlekken gaan over de zijnaad. Ze lijken soms op die van de gele halve maanvlieg. Lichte antennes. Behaarde ogen. (moeilijk te zien op de foto's) De vleugels hebben een lange donkere pterostigma.
Ze komen voor in bossen, maar ook in parken en (zoals hier) in tuinen.
Lengte: 8 - 10 mm.
Maart - Augustus.  De larve eet bladluizen. Europa, Noord-Amerika.

Larve Gewone wimperzwever (Dasysyrphus venustus)  Larve Gewone wimperzwever (Dasysyrphus venustus) De larve van de gewone wimperzwever. 31-05-2008

.. bretel wimperzweefvlieg-7-6-9-09.jpg (162122 bytes). bretel-wimperzweefvlieg-3-6.jpg (154181 bytes). bretel wimperzweefvlieg-5-6-9-09.jpg (120091 bytes)  Vrouw. Bretel wimperzweefvlieg (Dasysyrphus albostriatus). Genus: Dasysyrphus. man Man.  Bretel wimperzweefvlieg (Dasysyrphus albostriatus). Genus: Dasysyrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een zwart  zweefvliegje met gele schuine vlekken. Verder herkenbaar aan de twee witte bestuivingsstreepjes voor op de borststukrug. 
Bossen en bosranden

Lengte: 8 - 10 mm. April - oktober. Twee generaties.
De larve eet bladluizen. Palearctisch (van Europa, Noord-Afrika tot in Japan).
Foto's 6-9-2009, 4-8-2010, 22-5-2013.    
Zwartsprietwimperzweefvlieg (Dasysyrphus pinastri). Genus: Dasysyrphus... Zwartsprietwimperzweefvlieg (Dasysyrphus pinastri). Genus: Dasysyrphus.. Zwartsprietwimperzweefvlieg (Dasysyrphus pinastri). Genus: Dasysyrphus.  Zwartsprietwimperzweefvlieg (Dasysyrphus pinastri). Genus: Dasysyrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae). Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
De vlekken lijken op die van een halvemaanzwever. Vlekken met een verdikt uiteinde. De vlekken gaan niet over de zijnaad. Het donkerbruine scutellum is zwart behaard. 
Vooral bij naaldbos.

Lengte: 9 - 11 mm. April - juli.
De larve eet bladluizen. Holarctisch. Foto's 18-6-2013.
    



Deze groep zweefvliegen is te herkennen aan de voorpoot. De tarsus van de voorpoten van deze soort is verbreed.

Man. Iepenschaduwplatvoetje Platycheirus splendidus Familie zweefvliegen (Syrphidae).   Man. Iepenschaduwplatvoetje Platycheirus splendidus Familie zweefvliegen (Syrphidae). Foto 4-6-2011, Jaap van der Linden bedankt voor de determinatie.
Platvoetje (Platycheirus scutatus complex). Genus: Platycheirus. vrouwtje.Platvoetje (Platycheirus scutatus complex). Genus: Platycheirus. vrouwtje Vrouw Platvoetje (Platycheirus scutatus complex). Genus: Platycheirus.
Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Complex: Een aantal soorten van dezelfde familie. P. scutatus, P. splendidus, P. aurolateralis,.....
Vanaf deze foto was niet het precieze soort vast te stellen. Foto's 6-9-2012.
   
Micaplatvoetje (Platycheirus albimanus of Platycheirus cyaneus) Genus: Platycheirus.. Micaplatvoetje (Platycheirus albimanus of Platycheirus cyaneus) Genus: Platycheirus. Micaplatvoetje (Platycheirus albimanus of Platycheirus cyaneus) Genus: Platycheirus. Micaplatvoetje (Platycheirus albimanus of Platycheirus cyaneus) Genus: Platycheirus  Micaplatvoetje (Platycheirus albimanus). Genus: Platycheirus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Ze komen voor bij bosranden en struwelen en tuinen. Op het achterlijf zilverachtige (micakleurig) of gelige vlekken. Gezicht is bestoven.
De larven schijnen zich met bladluizen te voeden op laag groeiende planten en struiken.
Lengte: 7 - 9 mm. Maart - oktober.    
Krulhaarplatvoetje (Platycheirus-ambiguus). Genus: Platycheirus. Man.. Krulhaarplatvoetje (Platycheirus-ambiguus). Genus: Platycheirus. ManKrulhaarplatvoetje (Platycheirus-ambiguus). Genus: Platycheirus. ManKrulhaarplatvoetje (Platycheirus-ambiguus). Genus: Platycheirus. Man. Detail.  Op deze foto is de gekrulde borstel te zien. Het uiteinde is wit door het zonlicht.

Krulhaarplatvoetje (Platycheirus ambiguus). man. Genus: Platycheirus. Familie zweefvliegen (Syrphidae). Een zeldzame soort!!

De tekening op het achterlijf is micakleurig. Mannetjes hebben een niet verbrede voorscheen en tars. Aan de top van scheen één (bij de dij) zit een gekrulde borstel. (Niet te zien op deze foto's.)
Het derde sprietlid is licht van onderen.
De larven voeden zich met bladluizen.
Lengte: 7 - 9 mm. Maart - juni. Foto 17-4-2011. Bedankt Han en Menno.    

Krulhaarplatvoetje (Platycheirus-ambiguus). Genus: Platycheirus. vrouwtje. Een zeldzame soort!!  Krulhaarplatvoetje (Platycheirus-ambiguus). Genus: Platycheirus. vrouwtje. Een zeldzame soort!!  Krulhaarplatvoetje (Platycheirus-ambiguus). Genus: Platycheirus. vrouwtje. Een zeldzame soort!!  Krulhaarplatvoetje (Platycheirus ambiguus). Genus: Platycheirus. vrouwtje. Een zeldzame soort!!
Twee jaar later fotografeerde ik het vrouwtje. Net als het mannetje lijkt ze op het micaplatvoetje. Het vrouwtje heeft brede blauwglanzende banden, maar ze zijn bijna niet te zien op het zwarte achterlichaam.  Foto's 28-4-2013.  Bedankt Menno.    
Zorroplatvoetje (Platycheirus europaeus). Genus: Platycheirus. .. Zorroplatvoetje (Platycheirus europaeus). Genus: Platycheirus.   Zorroplatvoetje (Platycheirus europaeus). Genus: Platycheirus. Familie zweefvliegen (Syrphidae). Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Zorro: De zwarte tekening op het eerste lid van tars 1 op de voorpoot van het mannetje heeft de vorm van een zwarte Z. Op de abdomen oranje vlekken. Hij lijkt veel op Platycheirus clypeatus en Platycheirus occultus. Vooral het vrouwtje is wat smaller en de vlekken zijn iets kleiner.
Volgens Jaap van der Linden: Op de bovenste foto zie je dat de bestuiving achter het oog niet doorloopt achter de puntoogjes en ook het lange achterlijf met kleine grijs-oranje vlekken klopt. Bedankt Jaap.
Graslanden in de buurt van bossen, bosranden, bospoeltjes. Het volwassen platvoetje bezoekt bloeiende grassen, weegbree en grootbloemige muur.
De larven voeden zich met bladluizen. Lengte: 7 - 9 mm. Mei - augustus
. Foto's 15-7-2013.     


Bijlsprietjes
(Pelecocera). 
Eén soort in Nederland, twee soorten in Europa.

Bijlsprietje (Pelecocera tricincta). Genus: Pelecocera. .. Bijlsprietje (Pelecocera tricincta). Genus: Pelecocera. . Bijlsprietje (Pelecocera tricincta). Genus: Pelecocera.   Bijlsprietje (Pelecocera tricincta). Genus: Pelecocera. Familie zweefvliegen (Syrphidae). Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Op een boterbloem. Opvallend zijn de bijlvormige antennes met een dikke sprietborstel. Bij het mannetje is er ook afstand tussen de ogen.
Hij komt voor op zandgronden, heide, voedselarm grasland, langs bosranden, zoals hier in de duinen. 
Over de larven is weinig bekend.  Lengte: 4 - 5 mm. Juni - september. Foto's 18-6-2013.
    


Heidedwergen
Soms wordt deze groep gezien als synoniem van de Bijlsprietjes, Pelecocera. Er zijn inderdaad veel overeenkomsten. 

Duinheidedwerg (Chamaesyrphus lusitanicus). Genus: Chamaesyrphus... Duinheidedwerg (Chamaesyrphus lusitanicus). Genus: Chamaesyrphus.  Duinheidedwerg (Pelecocera lusitanica syn. Chamaesyrphus lusitanicus). Genus: Chamaesyrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae). Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis. Een zeldzame soort!!
Er zijn nog twee soorten, die veel zeldzamer zijn en waarvan al jaren geen waarnemingen zijn geweest in Nederland. Namelijk De verdwenen heidedwerg (Chamaesyrphus caldonicus) en de Gele heidedwerg  (Chamaesyrphus scaevoides).
Een klein, slank vliegje met een bijlvormig derde antennelid, (net als het bijlsprietje). Op de abdomen zijn roodbruine vlekken, het voorhoofd boven de antennes is bestoven. Bij het mannetje is er ook afstand tussen de ogen. De meeste waarnemingen zijn in de Veluwe en in de duinen bij Schoorl (niet ver bij mij vandaan). Vooral langs dennenbosranden en heide.  
Over de larven is weinig bekend. 
Lengte: 5 - 6 mm. April - oktober. Twee generaties. Europa. Foto's 7-10-2013.
    

Driehoekszweefvliegen (Melanstoma).

Slanke driehoekzweefvlieg (Melanostoma scalare). Genus: Melanstoma... Slanke driehoekzweefvlieg (Melanostoma scalare). Genus: Melanstoma.. Slanke driehoekzweefvlieg (Melanostoma scalare). Genus: Melanstoma.. Slanke driehoekzweefvlieg (Melanostoma scalare). Genus: Melanstoma.  Slanke driehoekzweefvlieg (Melanostoma scalare). Genus: Melanstoma. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een slank achterlijf. Bij het mannetje iets slanker. Het is een algemeen zweefvliegje in de tuin. 
Je herkent hem aan de kleine gele vlekken op de rug. Hoewel de Gewone driehoekzweefvlieg (Melanostoma mellinum) dat ook heeft. Daar is hij makkelijk mee te verwarren.
Deze heeft een wat korter achterlijf met minder langgerekte vlekken. De arista heeft korte haartjes.
Lengte: 7 - 9 mm April - november. De larve overwintert.
De larve eet bladluizen en andere kleine ongewervelden. Foto's 7-4-'12, 11-4-'12, 27-8-'12, 11-10-'12.

Slanke driehoekzweefvlieg (Melanostoma scalare). Genus: Melanstoma. Op deze foto is het bestoven gezicht van het mannetje goed te zien. De middenknobbel in het gezicht is niet bestoven. 

Gewone driehoekzweefvlieg (Melanostoma mellinum). Vrouw. Genus: Melanstoma... Gewone driehoekzweefvlieg (Melanostoma mellinum). Man. Genus: Melanstoma.. Gewone driehoekzweefvlieg (Melanostoma mellinum). man. Genus: Melanstoma. Gewone driehoekzweefvlieg (Melanostoma mellinum). Genus: Melanstoma. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een ander verschil is, is dat het voorhoofd glimmend is, terwijl het gezicht van een Slanke driehoekzweefvlieg bestoven is. Alleen langs de oogrand zie je een klein beetje grijs. De arista is vrijwel kaal.
De gewone driehoekzweefvlieg is in onze tuin veel minder algemeen dan de slanke driehoekzweefvlieg. Deze zweefvlieg zag ik eind november. Het was heel slecht weer geweest. Misschien is daardoor de thorax beschadigd. (deuk)
Lengte 5 - 8 mm. April - november. De larve overwintert.
De larve eet hoogstwaarschijnlijk bladluizen en andere kleine ongewervelden. Foto's 30-9-2012, 3-10-2013.


Xanthandrus.

Platte zwever (Xanthandrus comtus) Genus: Xanthandrus.. Platte zwever (Xanthandrus comtus) Genus: Xanthandrus. Platte zwever (Xanthandrus comtus) Genus: Xanthandrus. Platte zwever (Xanthandrus comtus) Genus: Xanthandrus  Platte zwever (Xanthandrus comtus). Genus: Xanthandrus. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Het heeft een breed en plat achterlijf met oranje vlekken. Bij de man zijn de vlekken op rugplaatje 3 en 4 verbonden. Bij de vrouw zijn ze los van elkaar en ontbreken de vlekken op rugplaatje 2. Verder is het een donkere zweefvlieg. Ze zijn vooral te vinden aan de rand van bossen.
De larven schijnen rupsen van micromotten te eten (stippelmotten of spinselmotten, yponomeutid en bladrollers, tortricid)
.
Lengte: 10 - 12 mm. Mei - november.    


Elfjes.
Elfjes zijn slanke zweefvliegen. Ze zijn vrij klein. Er zijn drie genera: Melangyna, Meligramma en Meliscaeva. De larven leven van bladluizen.

Spits Elfje (Melangyna cincta) .. Spits Elfje (Melangyna cincta) . Spits Elfje (Melangyna cincta) . Spits Elfje (Melangyna cincta)   Spits Elfje (Fagisyrphus cinctus syn. Melangyna cincta). Genus Melangyna. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Kenmerken: Op rugplaatje 2 hebben de driehoekige vlekken de punt naar de binnenzijde. Een geel schildje met gele haren en gele antennes
. Lengte: 8 - 10 mm. Maart - september.    
Wilgenelfje (Melangyna lasiophthalma). Genus Melangyna... Wilgenelfje (Melangyna lasiophthalma). Genus Melangyna.. Wilgenelfje (Melangyna lasiophthalma). Genus Melangyna.. Wilgenelfje (Melangyna lasiophthalma). Genus Melangyna.  Wilgenelfje (Melangyna lasiophthalma). Genus Melangyna. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Kenmerken: Op het achterlijf zijn smalle witgele tot oranje vlekken. Een donker glimmend borststuk. Bij de man is het borststuk licht behaard. Een donkergele voorscheen.
Het wilgenelfje bezoekt de bloemen van vroegbloeiende struiken als wilg en sleedoorn. 
Lengte 8 - 10 mm. Maart - juni. Grote delen van Europa, Noord Amerika.
Foto 20-3-2011. De eerste voor mij nieuwe zweefvlieg, die ik dit jaar in de tuin zag. Hij zat in het zonnetje op het kozijn bij het raam. Laatste foto: 15-3-2012.
Het wilgenelfje lijkt op het donkere variabele elfje hieronder. Alleen gaan hier de vlekken over de zijnaad. De vorm van de vlekken is ook anders.
    
Melkelfje (Melangyna umbellatarum). Genus Melangyna... Melkelfje (Melangyna umbellatarum). Genus Melangyna.. Melkelfje (Melangyna umbellatarum). Genus Melangyna. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Kenmerken: Op het achterlijf zijn witte (vrouw) of wit gele (man) vlekken. De thorax is glimmend en licht behaard. De ogen zijn onbehaard. 
Lengte 9 - 12 mm. Mei - september. Twee generaties. Holarctisch.
Foto's 28-7-2012.

Melkelfje (Melangyna umbellatarum). Vrouw. Genus Melangyna. Melkelfje (Melangyna umbellatarum). Vrouw. Genus Melangyna. Vrouwtje Foto's 17-9-2013.      

Driehoekselfje (Meligramma triangulifera). Genus Meligramma... Driehoekselfje (Meligramma triangulifera). Genus Meligramma.  Driehoekselfje (Meligramma triangulifera). Genus Meligramma. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
De vlekken op het achterlichaam zijn driehoekig. Daarmee is hij te verwarren met het variabel elfje, maar bij het driehoekselfje gaan de vlekken over de zijnaad. Het gele scutellum is geel behaard. De voortarsen zijn geel. Het borststuk is heel glimmend.
Lengte 8 - 10 mm. Maart - september. Hoogstwaarschijnlijk twee generaties.
Ze overwinteren als larve. Foto's  14-7-2013.    
Variabel Elfje (Meliscaeva auricollis). Genus Meliscaeva... Variabel Elfje (Meliscaeva auricollis). Genus Meliscaeva.. Variabel Elfje (Meliscaeva auricollis). Genus Meliscaeva.  

Variabel Elfje (Meliscaeva auricollis). Genus Meliscaeva. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Kenmerken: De vlekken op rugplaatje 2 gaan niet over de zijnaad. De onderkant van de vlekken lopen schuin. Het gele schildje heeft zwarte haartjes.
Lengte 8 - 11 mm. Maart - november.
Het vrouwtje overwintert. Foto's 6-1-2008, 12-3-2012.

  Variabel Elfje (Meliscaeva auricollis)  Variabel Elfje (Meliscaeva auricollis)  Foto's 27-3-2011. De donkere haartjes op het schildje zijn hier beter te zien. De vlekken zijn minder duidelijk.      


Langlijfje (Sphaerophoria)
Het mannetje en vrouwtje verschillen. Het mannetje heeft een langer slank lichaam, dat op een stokje lijkt. De meeste soorten zijn moeilijk of niet vanaf een foto te determineren.

Groot Langlijfje (Sphaerophoria scripta) vrouw Genus: Sphaerophoria Vrouw. Groot Langlijfje (Sphaerophoria scripta) mannetje  Man.   
Groot Langlijfje (Sphaerophoria scripta) vrouw Genus: Sphaerophoria  Vrouw. Groot Langlijfje (Sphaerophoria scripta) man Genus: Sphaerophoria. Groot Langlijfje (Sphaerophoria scripta) man Genus: Sphaerophoria. Groot Langlijfje (Sphaerophoria scripta) mannetje Man.   Groot Langlijfje (Sphaerophoria scripta). Genus: Sphaerophoria. Familie zweefvliegen (Syrphidae). Vrouw is niet zeker!!
Bij het mannetje Groot Langlijfje is het  lijfje langer dan de vleugels. Bij andere soorten is dat niet het geval. De banden zijn geel of geel oranje Het schildje (scutellum) is geel. Vrouwtjes kun je niet determineren. Je krijgt alleen zekerheid als ze samen met een mannetje zijn. Vrouwtje is niet helemaal zeker.
Bij het vrouwtje loopt het lichaam spits toe. Kleur: zwart met fel gele banden. Fel geel schildje. Gele onderkant en zijkant.
Er zijn verschillende soorten erg op elkaar lijkende langlijfjes. 
Mannetje 10 mm lang, vrouwtje 8 mm. April - oktober. De larven eten bladluizen.      
 
Zandlanglijf  (Sphaerophoria batava)  vrouwtje Vrouw. Zandlanglijf  (Sphaerophoria batava)  mannetje  Man.                 
Zandlanglijf  (Sphaerophoria batava)   vrouwtje Vrouw. Zandlanglijf  (Sphaerophoria batava)   mannetjeZandlanglijf  (Sphaerophoria batava)  mannetje Man.  Zandlanglijf  (Sphaerophoria batava) 
Vroeger
Boslanglijfje genoemd. Is lastig te determineren. Han Endt en Leendert-Jan van der Ent bedankt voor de hulp.
Bij dit langlijfje is het achterlijf even lang als de vleugels. Het is een klein langlijf zweefvliegje en komt vaak voor in gemengde bossen en op zandgrond.  April - september. 
Foto's 25-7-2008, 27-7-08.   

Bladlopers. Genus Brachypalpoides, Chalcosyrphus, Xylota.

Bloedrode bladloper (Brachypalpoides lentus) Genus Brachypalpoides.. Bloedrode bladloper (Brachypalpoides lentus) Genus Brachypalpoides. Bloedrode bladloper (Brachypalpoides lentus) Genus Brachypalpoides Bloedrode bladloper (Brachypalpoides lentus). Genus Brachypalpoides. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een forse vlieg. De rode vlek op de rug valt net als de zwarte poten op.
Lengte 11 - 14 mm. April - juli.
Loofbossen en zandgrond. Larve in rottend hout. Foto's 5-6-2012.
     
Korte bladloper (Chalcosyrphus nemorum). Genus Chalcosyrphus... Korte bladloper (Chalcosyrphus nemorum). Genus Chalcosyrphus.. Korte bladloper (Chalcosyrphus nemorum). Genus Chalcosyrphus.  Korte bladloper (Chalcosyrphus nemorum). Genus Chalcosyrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae). Niet in de tuin maar in de duinen, bij een meertje ongeveer 3 km van mijn huis.
Een zwarte bladloper met een vrij kort achterlijf als je hem vergelijkt met de andere bladlopers. Op de abdomen 4 gele tot oranje rechthoekige vlekken.
Lengte 7 - 10 mm. April - september. Twee generaties.
Vaak in loofbossen in de buurt van water. De korte bladloper bezoekt ook bloemen. 
Larven leven onder de schors van dood hout, dat op een vochtige plek ligt. Foto's 12-7-2012.
    
Roodpuntbladloper (Chalcosyrphus piger). Genus Chalcosyrphus... Roodpuntbladloper (Chalcosyrphus piger). Genus Chalcosyrphus. Roodpuntbladloper (Chalcosyrphus piger). Genus Chalcosyrphus  Roodpuntbladloper (Chalcosyrphus piger). Genus Chalcosyrphus. Familie zweefvliegen (Syrphidae). Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 3 km van mijn huis. Zeldzaam, maar wordt in de duinen bij Bergen vaker gezien.
Het achterlijfje is rood. Helaas is dat op deze foto niet zichtbaar. De poten zijn zwart, de thorax en scutellum zijn dof zwart en grof gestippeld. De dijen van de achterpoten zijn vrij dik.
De roodpuntbladloper leeft in vochtige sparrenbossen met een rijke ondergroei. Je ziet ze zowel op bladeren als op bloemen.
De larve leeft op rotte plekken achter de bast van dennen en sparren. 
Lengte: 11 - 13 mm. April - september.  Holearctisch. Foto's 26-7-2012, 23-8-2012. Op de laatste foto's is het rode achterlijf veel beter te zien.
   
Gewone rode bladloper (Xylota segnis) Genus Xylota.. Gewone rode bladloper (Xylota segnis) Genus Xylota. Gewone rode bladloper (Xylota segnis) Genus Xylota. Gewone rode bladloper (Xylota segnis) Genus Xylota Gewone rode bladloper (Xylota segnis). Genus Xylota. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een zweefvlieg, die lijkt op een sluipwesp. Oranje rood met zwart.
Hij houdt van de honingdauw, die bladluizen afscheiden. Je ziet ze vaak op bladeren, waar het opzit. Op bloemen zie je minder vaak. Ze komen voor bij bosranden en struwelen. De larve kun je o.a. in rottend hout vinden.
Lengte: 9 - 14 mm. Mogelijk twee generaties. April - oktober. 
     
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum). Genus Xylota... Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) Genus Xylota. Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) Genus Xylota. Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum). Genus Xylota.  Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum). Genus Xylota. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een forse vlieg. Het eind van het zwarte achterlijf heeft goudgele haren. De gele schenen hebben een zwarte ring. Dat is een verschil met de X. xanthocnema. Daar zijn de schenen geel.Deze bladloper bleef wel een uur op ongeveer de zelfde plek van blad naar blad te vliegen. Dat schijnen ze meer te doen.
Lengte 11 - 16 mm. Mei - september
Larve in rottend hout. Palearctisch. Foto's 10-7-2012, 3-7-2011.
    

Syritta.

Menuetzweefvlieg  (Syritta pipiens).. Menuetzweefvlieg  (Syritta pipiens). Genus Syritta. Menuetzweefvlieg  (Syritta pipiens). Genus Syritta. Menuetzweefvlieg  (Syritta pipiens). Genus Syritta Menuetzweefvlieg (Syritta pipiens). Genus Syritta. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Klein, slank zweefvliegje.  Tijdens het zweven kan hij zich schokkerig voortbewegen.Je herkent hem makkelijk door de dikke achterdij en de witte zijkanten van de borstukrug. Aan de onderkant van de dij zie je een rij stekeltjes. Er is in Nederland maar één soort. Je kunt je dus niet vergissen. In Europa zijn er drie soorten.
De larve leeft van afval op de bodem of in composthopen.
Lengte: 7 - 9 mm. April - oktober. Twee generaties (waarschijnlijk). Inheems in Eurazië en de Oriënt.  Ingevoerd in Noord-Amerika en Mexico.
     

Moeraszweefvliegen (Tropidia).

Moeraszweefvlieg (Tropidia scita) .. Moeraszweefvlieg (Tropidia scita). Genus: Tropidia..  Moeraszweefvlieg (Tropidia scita) .  Moeraszweefvlieg (Tropidia scita)   Moeraszweefvlieg (Tropidia scita). Genus: Tropidia. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een donker borststuk met  zilveren voorhoeken. Op het achterlijf grote oranje vlekken. Zwarte, dikke achter dijen met aan de achterkant een driehoekig uitsteeksel (Te zien op de onderste foto.)
Dit is de enige soort in Nederland. 
Vochtige tot natte biotopen. Ze vliegen laag en bezoeken ook bloemen. Zoals op deze foto's te zien is. Ik zie ze niet vaak in de tuin.  Er is wel een vijver, maar verder is er geen water in de buurt.
De larven leven  in rottende plantenresten aan de oever. Maar er is verder nog weinig over bekend.
Lengte: 7 - 11 mm.

Moeraszweefvlieg (Tropidia scita). Genus: Tropidia. Dijen met aan de achterkant een driehoekig uitsteeksel. Foto 14-5-2013.  

Korsetzweefvliegen (Neoascia).

Gewone Korsetzweefvlieg (Neoascia podagrica. Genus: Neoscia.. Gewone Korsetzweefvlieg (Neoascia podagrica). Genus: Neoscia  Gewone Korsetzweefvlieg (Neoascia podagrica). Genus: Neoscia. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Een klein zweefvliegje. Het achterlijf van deze soort is ingesnoerd. (Vooral bij de vrouwtjes) en is knotsvormig. Er zijn een paar zeldzamere soorten, die er op lijken.
Net als bij de menuetzweefvlieg hebben ze dikke achterdijen. De gewone korsetzweefvlieg heeft verdonkerde dwarsaders. 
Lengte: 5 - 6 mm. April - oktober. Foto's 17-6-2011.
      

Vliegende speld (Baccha).

Vliegende Speld  (Baccha elongata) Genus: Baccha.. Vliegende Speld  (Baccha elongata). Vliegende Speld  (Baccha elongata) Vliegende Speld  (Baccha elongata). Genus: Baccha. Familie zweefvliegen (Syrphidae).
Tussen de struiken vloog dit hele dunne zweefvliegje. Je vindt hem meestal op schaduwrijke, vochtige plaatsen. De vliegende speld heeft een knotsvormig achterlijf. De steel van het achterlijf is heel smal. Hij heeft dus de vorm van een sluipwesp.
Hij is moeilijk te zien, omdat hij zo dun is en dan ook nog vaak in de schaduw vliegt.
Lengte: 7 - 11 mm. April - november.
De larve eet bladluizen. Foto's 25-9-2008, 26-4-2011.
     

                                                                                      

Naar zweefvliegen 1

 

 

Informatie over zweefvliegen van Jeroen van Steenis op de website: Zweefvliegen de boom in   Van André Schulten: Een handige zweefvliegengids.
Garden Safari Informatie over insecten en andere beestjes van Hans Arentsen en Hania Berdys    Insecten fotosite Informatie over veel soorten insecten van Albert de Wilde
Informatie over vliegen kun je ook vragen bij Diptera.info   Site die uitleg geeft over de opbouw van een vlieg (klik op atlas): Anatomical Atlas of Flies 


Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.


Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl heeft geholpen met het determineren. Met name Gerard Pennards, Han Endt en Menno Reemer.

Engels / English                                                             

 

                      

 

Subpagina vliegen:    Sluipvliegen (Tachinidae)      Vleesvliegen (Calliphoridae)      Echte Vliegen, Huisvliegen (Muscidae)      Wapenvliegen (Stratiomyidae)      Bloemvliegen (Anthomyiidae)      Kleine vliegen      Muggen  

Subpagina wespen, bijen, hommels: Sluipwespen Ichneumonidae      Bladwespen Symphyta      Hommels      Bijenhotel    

Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk 

 

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-