sluipwespen-ichneumonidae


Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
home
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                               Sluipwespen of parasitaire hymenptera. Ichneumonidae

Vliesvleugeligen (Hymenoptera). De  insecten, die tot die orde behoren zijn de bijen, hommels, mieren, wespen en zaagwespen. 

Vliesvleugelen (Hymenoptera) worden verdeeld in verschillende subordes. Namelijk suborde Symphyta. Deze groep heeft geen taille. (bladwespen) en  suborde Apocrita. Apocrita kun je weer in twee groepen verdelen. Namelijk: Parasitica en Aculeta.

Parasitica: Sluipwespen of parasitaire hymenoptera. De vrouwtjes hebben een ovipositor (legboor), waarmee ze de eitjes in of bij larven leggen. Die larven worden uiteindelijk gedood door de wespenlarven.  Er zijn verschillende families.
De grootste groep zijn de gewone sluipwespen (Ichneumonidae). Andere groepen zijn: Schildwespen (Braconidae), bronswespen (Chalcidoidea), Hongerwespen (Gasteruptiidae), Galwespen ( Cynipoidea) leggen de eieren meestal in plantenweefsel, waar de gallen ontstaan. 

Aculeata: Bij deze groep is de legbuis veranderd in een angel, waarmee een prooi verdoofd kan worden of die gebruikt wordt om zich te verdedigen (bijen). Ook in deze groep zijn er wespen met parasitaire larven. Spinnendoders lijken wel op sluipwespen, maar hebben een angel waarmee ze hun gastheer verdoven. Ook Goudwespen (Chrysididae) hebben een angel. 

Op deze pagina zet ik de Parasitica: Sluipwespen of parasitaire hymenoptera.

Gewone sluipwespen. Ichneumonidae

Een hele grote groep parasitaire wespen. Ze zijn slank en hebben lange antennes (minstens 16 segmenten) Ze zijn solitair.
De voorvleugel is heeft een dikke voorrand en de pterostigma is duidelijk. (zoals je op de foto's ziet) Ze parasiteren vaak op rupsen, maar ook op veel andere insecten.
Heel veel soorten zijn helaas vanaf een foto niet te determineren. Er zijn vele onderfamilies. 

Anomaloninae

Sluipwespje. Een soort van de subfamilie Anomaloninae Sluipwespje. Een andere soort uit de onderfamilie Anomaloninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Sluipwespje. Een andere soort uit de onderfamilie Anomaloninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.
sluipwespje-Anomaloninae1-7.jpg (86739 bytes) Sluipwespje. Een soort uit de onderfamilie Anomaloninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Het zijn parasieten van vlinders en kevers (rupsen, larven). Ze vallen op door de slanke abdomen. Er zijn 38 geslachten.
Hier op een blad van een guldenroede. Foto 7-6-'09
Sluipwespje. Een andere soort uit de onderfamilie Anomaloninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.   Sluipwespje. Een andere soort uit de onderfamilie Anomaloninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Hier op vrouwenmantel. Foto 14-5-'11.

Banchinae

Banchinae spec. Misschien Banchinae Lissonota.†Tribe Banchini. Onderfamilie Banchinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae Banchinae spec. Misschien Banchinae Lissonota.†Tribe Banchini. Onderfamilie Banchinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae Exetastes-F-adpressori. (waarschijnlijk) Onderfamilie Banchinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.
 Banchinae spec. Misschien Banchinae Lissonota.†Tribe Banchini. Onderfamilie Banchinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae  Banchinae spec. Misschien Banchinae Lissonota. Tribe Banchini. Onderfamilie Banchinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Deze liep over de stam van een dode appelboom. Dat is niet zonder gevaar, want er woont ook een schorsmarpissa (een grote springspin) in die spleet. Foto's 12-6-2011

Exetastes-F-adpressori. (waarschijnlijk) Onderfamilie Banchinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Exetastes-F-adpressori. (waarschijnlijk) Onderfamilie Banchinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Ongeveer 10 mm. Foto: 22-7-2012

Campopleginae  (Link Amerikaanse Campoplerinae)

Onderfamilie Campopleginae. Misschien Casinaria spec. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Onderfamilie Campopleginae. Misschien Casinaria spec. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Dusona spec. Onderfamilie Campopleginae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.
  Onderfamilie Campopleginae. Misschien Casinaria spec. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Onderfamilie Campopleginae. Misschien Casinaria spec.  Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Gergely:  To my opinion, it is a Casinaria or something closely related in Campopleginae...    Foto's 5-11-2011

Dusona spec. Onderfamilie Campopleginae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Foto's 2-6-2012.

Cryptinae

Stenarella spec. Tribe Cryptini. Onderfamilie Cryptinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae

Stenarella spec. Tribe Cryptini. Onderfamilie Cryptinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae

Looks like a female Stenarella sp., domator or closely related. I have specimens from Finland with and without a white ring on the antennae...  Gergely VŠrkonyi

Stenarella domator op internet hebben geen witte ringen op de antenne. Ik houd het voor de zekerheid maar op specie. Bedankt Gergely.
Ik heb deze wesp uit een spinnenweb in de schuur gehaald. 

  Stenarella spec. Tribe Cryptini. Onderfamilie Cryptinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae Foto's 4-6-2011

Diplazontinae

Diplazon laetatorius Onderfamilie Diplazontinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Diplazon laetatorius Onderfamilie Diplazontinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

 

Diplazon laetatorius Onderfamilie Diplazontinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Diplazon laetatorius Onderfamilie Diplazontinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een zwarte sluipwesp met oranje poten. CrŤme kleurig: Scutellum, streep langs de zijkant van de thorax, bij de ogen en antennes en banden op de schenen van de achterpoten. Op de schenen van de achterpoten zijn ook zwarte banden. Het onderste deel van de achterpoten is ook zwart. 

Lengte ongeveer 7 mm.

April - oktober.

Diplazon laetatorius legt eitjes in larven van zweefvliegen. 

Foto's 4-9-2012

Waarschijnlijk Syrphophilus tricinctorius. Onderfamilie Diplazontinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Waarschijnlijk Syrphophilus tricinctorius. Onderfamilie Diplazontinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

 

Waarschijnlijk Syrphophilus tricinctorius. Onderfamilie Diplazontinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae Waarschijnlijk  Syrphophilus tricinctorius.  Onderfamilie Diplazontinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Deze sluipwespjes zijn klein en heel beweeglijk. De foto's zijn toevaltreffers. Je moet gewoon door fotograferen en dan maar hopen, dat er iets gelukt is. Ik zie ze altijd in het voorjaar. 

Foto's 20-4-2008

 

Ichneumoninae

Meer sluipwespen uit de onderfamilie Ichneumoninae uit Amerika.

Achaius oratorius.†Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Achaius oratorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een zwarte sluipwesp met witte banden om de poten en antennes, met een wit schildje (scutellum) en met witte vlekken bij de ogen. Verschil mannetje, vrouwtje. Het vrouwtje heeft een zwart gezicht. Bij het mannetje is het wit. Dat is hier niet zo goed te zien.

Ongeveer 15 mm.

Juni - september.

Foto's: 23-11-2009.

  Achaius oratorius.†Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Aoplus ochropis.†Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Aoplus ochropis. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een zwarte sluipwesp met rode poten en een witte band om de antennes. Verschil mannetje, vrouwtje. Het vrouwtje heeft een zwart gezicht. Bij het mannetje is het wit. De legbuis van het vrouwtje is heel kort. Opvallend is de rode glans op de onderkant van het zwarte schildje (scutellem). Soms is de onderkant witachtig. 

Foto: 5-8-2015.

  

Barichneumon anatorius. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Barichneumon anatorius. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een klein sluipwespje.

Foto 11-9-2010.

Chasmias motatorius. Vrouw. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Chasmias motatorius. Vrouw. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Slechts ťťn foto en toen was hij weer weggevlogen. Het eerste deel van de antennes is oranje. Het middelste deel is wit en het laatste deel zwart. Het lichaam is zwart. Het scutellum en het eind van de abdomen zijn wit. Een oranje band om de abdomen en oranje poten.

Foto 28-9-2014.

Coelichneumon sinister.††Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Coelichneumon sinister.††Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Coelichneumon sugillatorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Man.  Coelichneumon sugillatorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Man. 

Coelichneumon sinister.††Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.   Coelichneumon sinister.  Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Foto's 11- 9-2010.

Coelichneumon sugillatorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Man.    Coelichneumon sugillatorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Man.
 
    
Foto's 5-5-2014.

Cratichneumon.†Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Cratichneumon. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Commentaar Camille Thirion: 6-8 mm possible Cratichneumon culex female
7-10 mm Cratichneumon nigritarius or fabricator.

De volledige naam zullen we dus niet weten.   

  Cratichneumon.†Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Foto's 14-5-2011

Camille Thirion bedankt voor het determineren.

Crypteffigies lanius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Crypteffigies lanius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een klein sluipwespje.

 Crypteffigies lanius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.  Foto 26-4-2011 (Man)

Ichneumon bucculentus.†Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Ichneumon bucculentus.†Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Ichneumon confusor. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.
Ichneumon bucculentus.†Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Ichneumon bucculentus.†Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Ichneumon bucculentus. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.
Foto's 9-7-2010.  man  
    Ichneumon confusor. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.
Foto's 1-4-2014.  
Ichneumon oblongus. Waarschijnlijk! Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.   Ichneumon oblongus. Waarschijnlijk! Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Ichneumon sarcitorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Man.  Ichneumon sarcitorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Man.
Ichneumon oblongus. Waarschijnlijk! Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.  Ichneumon oblongus. Waarschijnlijk! Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Ichneumon oblongus. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.
Foto's 10-4-2011.
Foto's 2-7-2012.
Ichneumon sarcitorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Man.    Ichneumon sarcitorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Man.
Foto's 15-9-2014.
Ichneumon stramentor. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.    Ichneumon xanthorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.  Ichneumon xanthorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.
Ichneumon stramentor. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.   Ichneumon stramentor. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.
Foto's 2-4-2012.  
Ichneumon xanthorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.   

Ichneumon xanthorius. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.
Foto's 12-4-2012.   

Hepiopelmus melanogaster. Man. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Hepiopelmus melanogaster. Man. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Ik vond hem op een Coelichneumon lijken. Ook een zwarte sluipwesp. Het scutelum is wit. Langs de ogen en op de schouders een witte streep.. 

Ongeveer 18 mm.

Hepiopelmus melanogaster. Man. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Foto's: 13-8-2013.

  

Patrocloides sputator. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Patrocloides sputator. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Zwart met rode schenen en een rode band om het achterlichaam.

Patrocloides sputator. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Patrocloides sputator. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Foto's 19-10-2012. Vrouw.

Stenichneumon culpator. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Moeilijk, want hij lijkt sprekend op de Patrocloides sputator.

Stenichneumon culpator. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Moeilijk, want hij lijkt sprekend op de Patrocloides sputator. 

Zwart met rode schenen en een rode band om het achterlichaam. 
Volgens Camille Thirion heeft deze sluipwesp de achterkant van Stenichneumon culpator: Abdomen end of Patrocloides sputator = Amblypygi.
Head narrowed behind at Stenicheumon culpator. 
Very strong spine of coxa III in the medium of the coxa female culpator. (coxa III is het eerste segment van de achterpoot bij het lichaam).
Helaas is de stekel op deze foto's niet zichtbaar. Hier
de link naar mijn vraag op het forum Hymis

Stenichneumon culpator. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Moeilijk, want hij lijkt sprekend op de Patrocloides sputator. Foto's 25-3-2014. Vrouw.

Vulgichneumon F saturatorius nigripedis. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Vulgichneumon F saturatorius nigripedis. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

De er op lijkende Vulgichneumon saturatorius en Vulgichneumon bimaculatus hebben rode poten.
Afmetingen van deze sluipwesp zijn ongeveer 11, 12 mm. 

Vulgichneumon F saturatorius nigripedis. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.  Vulgichneumon F saturatorius nigripedis. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.  Vulgichneumon F saturatorius nigripedis. Tribe Ichneumonini. Onderfamilie Ichneumoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.  Foto's 4-9-2012.

 

Metopiinae.

Colpotrochia cincta. Onderfamilie Metopiinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Colpotrochia cincta. Onderfamilie Metopiinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een zwarte sluipwesp. De abdomen en poten hebben lichtgele banden. Na ťťn foto was hij alweer verdwenen.
Afmetingen van deze sluipwesp zijn ongeveer 11 mm. 
Juni - augustus.

Foto 18-8-2013.

 

Ophionae

Enicospilus spec. Tribus Enicospilini. Onderfamilie Ophioninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Enicospilus spec. Tribus Enicospilini. Onderfamilie Ophioninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.


Enicospilus spec. Tribus Enicospilini. Onderfamilie Ophioninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

In Nederland zijn er zes soorten: E. combustus, E. merdarius, E. ramidulus, E. repentinus, E. tournieri, E. undulatus.
Deze wesp was ongeveer 2 cm. 

Enicospilus spec.†Tribus Enicospilini. Onderfamilie Ophioninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.  Genus Enicospilus is herkenbaar aan de twee oranje vlekjes op de vleugels (aangegeven met twee pijlen). 

Foto's 24-8-2016.    

Ophion minutus.†Tribus Ophionini. Onderfamilie Ophioninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Ophion minutus.†Tribus Ophionini. Onderfamilie Ophioninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Ophion minutus.†Tribus Ophionini. Onderfamilie Ophioninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.


Ophion minutus. Tribus Ophionini. Onderfamilie Ophioninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Niet zeker, want er zijn meer soorten, die er op lijken. Maar deze soort is deze tijd actief. Verder kunnen ze ook nog verward worden met Netelia soorten. De vleugeladering van deze sluipwespen is echter anders. 
Dit is een vrij kleine soort. Ik zie ook grotere, maar die willen tot nu toe niet mooi stilzitten. Een lichtoranje sluipwesp met op de thorax een gele tekening. Mannetje, want het vrouwtje heeft een legboor.
Als host worden spanrupsen gebruikt.
Lengte ongeveer 11 - 15 mm. April - juni.

Foto's 24-4-2014.

Pimplinae
De vrouwtjes zijn herkenbaar aan de vrij korte rechte legbuis.

Sluipwesp. Man. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Apechthis compunctor. Tribe Pimplini. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Apechthis compunctor. Tribe Pimplini. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.
Sluipwesp. Man. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een grote prachtige sluipwesp. Helaas is een naam niet mogelijk. Foto 18-4-2009. 
Het antwoord van Pierre-Nicolas uit BelgiŽ was: A male of Pimplinae like Dolichomitus, Liotryphon, Ephialtes,...
Apechthis compunctor. Tribe Pimplini. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een sluipwesp uit het genus Pimplinae, die wel gedetermineerd kan worden.
Lengte: 7 - 15 mm. Juni - oktober.
 Foto's 4-9-2010, 3-10-2013. 
Pimpla spec†Tribe Pimplini. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.  

Pimpla spec.†Tribe Pimplini. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Pimpla spec. Tribe Pimplini. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Iets kleiner dan 1 cm. 
Foto 26-9-2010.

Pimpla spec. Tribe Pimplini.  Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Foto 23-5-2010.
Pimpla spec.†Tribe Pimplini. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Een mogelijkheid is Pimpla rufipes. Pimpla spec.†Tribe Pimplini. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Een mogelijkheid is Pimpla rufipes. Polysphincta group of genera in Ephialtini (Pimplinae) Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Polysphincta group of genera in Ephialtini (Pimplinae) Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.
Pimpla spec. Tribe Pimplini.  Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een mogelijkheid is Pimpla rufipes. Maar er zijn meer er op lijkende soorten. Een zwarte sluipwesp met opvallende rode poten. De antennes zijn zwart. Lengte ongeveer 15 mm. Foto 27-8-2013.

Polysphincta group of genera in Ephialtini (Pimplinae). Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Gergely VŠrkonyi: This wasp belongs to the Polysphincta group of genera in Ephialtini (Pimplinae). Possible genera are (e.g.) Polysphincta and Oxyrrhexis. O. carbonator is one of the possibilities. But Polysphincta spp. look similar. (spp: species pluralis, verschillende soorten). Thanks Gergely. Ongeveer 10 mm.
 Foto's 15-10-2011.
Sluipwesp Tribe Ephialtini (Pimplinae). Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Sluipwesp Tribe Ephialtini (Pimplinae). Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Clistopyga spec. Tribe Ephialtini (Pimplinae). Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Sluipwesp Tribe Ephialtini (Pimplinae). Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een slank sluipwespje. Een naam van een genus is niet mogelijk. Foto's 2-10-2013.

Clistopyga spec. Tribe Ephialtini (Pimplinae). Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een slank sluipwespje van ongeveer 7 - 8 mm. Er zijn in Nederland drie soorten bekend: Clistopyga incitator, Clistopyga sziladyi, Clistopyga sziladyi. Foto's 24-5-2014.

Tryphoninae

Netelia spec.†Tribe Phytodietini. Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Netelia spec.†Tribe Phytodietini. Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Netelia spec.†Tribe Phytodietini. Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Sluipwesp. Netelia spec.†Tribe Phytodietini. Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.


Netelia spec. Tribe Phytodietini. Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Geen Netelia testaceus, want die heeft echt een heel duidelijke zwarte punt aan het eind van zijn lichaam. De andere soorten zijn moeilijker te determineren.

Verder kunnen ze ook nog verward worden met Ophion soorten. De vleugeladering van deze sluipwespen is echter anders. 

 Netelia spec.†Tribe Phytodietini. Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.  Netelia spec.†Tribe Phytodietini. Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Foto's 13-10-2008.

Sluipwespje. Misschien een soort van de onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Sluipwespje. Misschien een soort van de onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Sluipwespje. Misschien een soort van de onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Sluipwespje. Misschien†een soort van de onderfamilie Tryphoninae. Sluipwespje. Misschien een soort van de onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Veel leden van deze familie zijn parasieten van de bladwesp / zaagwesp.  

Foto's 27-4-09


Cosmoconus spec.†Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Cosmoconus spec.†Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Cosmoconus spec.†Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Cosmoconus spec.†Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Waarschijnlijk Cosmoconus spec. Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Welke soort het is weet ik niet. Maar hij lijkt op Cosmoconus elongator. Een andere soort in Nederland is Cosmoconus ceratophorus.
In augustus zie ik ze in de tuin vliegen. Het was lastig om er achter te komen wat voor sluipwesp het was. Hij heeft een opvallend oranje gekleurd achterlijf. De poten zijn zwart en geel. De antennes zijn donker met oranje. 
Grootte ongeveer 10 mm.

Camille Thirion en Kees Zwakhals heel veel dank voor de hulp. Zie
www.forum.hymis.

Cosmoconus spec.†Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Cosmoconus spec.†Onderfamilie Tryphoninae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae. Foto's 28-8-2011, 30-8-2011

Cryptinae = Gelinae

It could be fam. Ichneumnidae, subfam.Cryptinae, and there is a remote possibility that it is some Gelis spec.

Sluipwespje. Een kleine kans op Gelis spec.  Onderfamilie Cryptinae = Gelinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een op een mier lijkend wespje.
Hoewel hij op een mier lijkt is het een wesp.

Ik hem er naar gevraagd in het forum "hymis".
Henrik Gyurkovics denkt: It could be fam. Ichneumnidae, subfam.Cryptinae, and there is a remote possibility that it is some Gelis spec.

Bedankt Henrik

Wespen in het geslacht Gelis zijn vleugelloos. Foto 28-9-2008.

Gelis spec. Onderfamilie Cryptinae = Gelinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Gelis spec.  Onderfamilie Cryptinae = Gelinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

Een mannetje te zien aan het ontbreken van de legbuis. Ongeveer 3 - 4 mm.

 

Wespen in het geslacht Gelis zijn vleugelloos. Foto 20-10-2014.

Orthizema hadrocerum (waarschijnlijk). Vrouw. Onderfamilie Cryptinae = Gelinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Zeer waarschijnlijk volgens Martin Schwarz.

Orthizema hadrocerum (waarschijnlijk).  Vrouw. Onderfamilie Cryptinae = Gelinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Zeer waarschijnlijk volgens Martin Schwarz.

Een mooi gekleurd sluipwespje met een rechte legbuis. Ongeveer 5 mm.

 

Orthizema hadrocerum (waarschijnlijk). Vrouw. Onderfamilie Cryptinae = Gelinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. Zeer waarschijnlijk volgens Martin Schwarz.  Foto's 20-6-2016.

 

Xoridinae.

Xorides-cf-fuligator. Onderfamilie Xoridinae. Familie Gewone sluipwespen. Ichneumonidae.

Xorides-cf-fuligator. Onderfamilie Xoridinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae.

cf: waarschijnlijk. Hij zat helaas in de schaduw. Maar ik vind het toch wel een leuke foto.
Zwart met rode abdomen (niet zo goed te zien) en rode dijen. Antennes zwart met wit. De legboor is op het eind naar beneden gebogen.
Ze parasiteren op de larven van sommige soorten boktorren.

Ongeveer 16 mm.

Mei - juni.

Foto's 30-6-2012. vrouw

Een voorbeeld van een te moeilijke sluipwesp. Onderfamilie Ctenopelmatinae, Tryphoninae..?

Gergely: This is a difficult one, Ctenopelmatinae/Tryphoninae...


Gergely: This is a difficult one, Ctenopelmatinae/Tryphoninae...

Ongeveer 1 cm. Heel laat in het jaar. Zelfs de onderfamilie is niet zeker.

Gergely: This is a difficult one, Ctenopelmatinae/Tryphoninae...  Foto's 13-11-2011

 

Braconidae

Wereldwijd is dit ook een heel grote groep met meer dan 10.000 soorten. Antennes hebben 17 of meer segmenten. Een slank lichaam.  

Spathius spec. Familie Braconidae

Spathius spec.  Familie Braconidae.

Een klein sluipwespje van ongeveer 4 mm, dat ik op een vermolmde plank vond. Door de schutkleur valt hij niet op.

De reactie van Kees van Achterberg:

De Braconidae wesp is inderdaad een Spathius (gregaire ectoparasitoiden van in hout levende keverlarven), maar de soort is niet te bepalen zonder het exemplaar in handen te hebben. Het is een probleemgroep om te determineren, zelfs als je het exemplaar hebt!
Het blijft dus spec. Iedereen, die geholpen heeft bedankt. Met name Pietsje en Kees van Achterberg.


 Spathius spec. Familie Braconidae Foto's: 27-3-2011.

Een wesp uit de onderfamilie Aphidiinae. Familie Braconidae.

Een wesp uit de onderfamilie Aphidiinae. Familie Braconidae.

Een sluipwespje van ongeveer 2 mm in de klimop. De grote gele vleugelstigma's zijn heel opvallend. 
Wespen uit de onderfamilie Aphidiinae gebruiken bladluizen als hun host. De onderfamilie wordt onderverdeeld in Ephedrini, Praini and Aphidiini. De meeste soorten komen uit tribus Aphidiini (Aphidius, Diaeretiella, Diaeretus, Diaeretellus, Lysaphidus, Lysiphlebia, Paralipsis, Pauesia, Protaphidius, Pseudopauesia, Adialytus, Lysiphlebus, Xenostigmus).Foto 3-11-2016.

 

Ceraphronidae en Megaspilidae.
Ceraphronidae en Megaspilidae zijn beide kleine families, die nauw verwant zijn aan elkaar. De wespjes kunnen kortvleugelig (brachypterous) of vleugelloos zijn. De Megaspilidae met vleugels onderscheiden zich van de Ceraphronidae door een zeer grote stigma in de vleugel. De larven zijn parasieten van allerlei soorten insecten. Alle soorten zijn klein (tot vijf mm).

Megaspilidae spec. Eerst werd er gedacht aan Ceraphronidae†spec.†De soort is niet mogelijk.

Megaspilidae spec. Eerst werd er gedacht aan Ceraphronidae spec. De soort is niet mogelijk.


Vleugelloos, heel klein en donker. Hij viel me op omdat hij over een wit krukje liep. De vleugelloze soorten zijn te vinden op de bodem tussen het bladafval.

Ongeveer 2 mm.

Foto 9-10-2012.  

Megaspilidae spec.

Megaspilidae spec.

De soort is onbekend. Als je de foto's vergroot, kun je de grote stigma in de vleugel goed te zien.
Klein en donker op een bamboeblad.

Ongeveer 2 mm.

Megaspilidae spec. Megaspilidae spec. Megaspilidae spec. Foto's 2-10-2012.  

 

Bronswespen, super familie Chalcidoidea.

Er zijn heel veel soorten. De meeste zijn klein en daarom zeer moeilijk vanaf een foto te determineren. Er worden daarom ook nu nog nieuwe soorten ontdekt. De larven parasiteren. 

Bronswesp uit de familie Torymidae. Superfamilie Chalcidoidea.

Bronswesp uit de familie Torymidae. Superfamilie Chalcidoidea.

Een 3 of 4 mm groot wespje, dat opvalt door de prachtige gouden glans. Hij is niet verder op naam te brengen.

 Bronswesp uit de familie Torymidae. Superfamilie Chalcidoidea.  Foto's 26-4-2011.

Bronswesp uit de familie Pteromalidae. Superfamilie Chalcidoidea.

Bronswesp uit de familie Pteromalidae. Superfamilie Chalcidoidea.

Een 3 of 4 mm groot wespje. Metallic, maar anders van kleur dan mijn andere bronswesp. Hij is niet verder op naam te brengen.
De voor en achter tars bestaat uit 5 segmenten. Lengte: 1 tot 5 mm. Antenne: 8 tot 13 segmenten. Weinig aders in de vleugel.

  Bronswesp uit de familie Pteromalidae. Superfamilie Chalcidoidea. Foto's 10-7-2011.

Bronswesp uit de familie Eulophidae. Superfamilie Chalcidoidea.†

Bronswesp uit de familie

Een ongeveer 3 mm groot wespje met een blauwgroene glans. Hij is niet verder op naam te brengen. 
De meerderheid van de Eulophidae zijn vooral sluipwespen van verborgen larven zoals de bewoners blad mijnen.
Foto 8-4-2014.

Bronswesp uit de familie Eulophidae. Man. Superfamilie Chalcidoidea.  5-8-2015 Bronswesp uit de familie Eulophidae. Man. Te zien aan de vertakte antenne, die sommige mannetjes hebben.

Bronswesp, Perilampus spec uit de familie Perilampidae.

Bronswesp, Perilampus spec uit de familie Perilampidae. Superfamilie Chalcidoidea.  

3 mm. Ik vond hem in de bijkeuken. Ik heb hieronder een foto, dat hij in een beker zat. Daarna heb ik hem buiten neergezet en nog een paar foto's gemaakt. Metallic en net zo mooi als een goudwesp. Hij is niet verder op naam te brengen.
Albert de Wilde vertelde me, dat er 11 soorten in Nederland zijn.

  Bronswesp, Perilampus spec uit de familie Perilampidae.  Bronswesp, Perilampus spec uit de familie Perilampidae. Foto's 25-9-2011.

 

Galwespen, Cynipidae.

De vrouwtjes uit deze groep leggen met hun legboor hun eitjes in planten, waardoor er gallen ontstaan. Ibalia leucospoides, die hieronder beschreven staat, doet dat niet.

Ibalia leucospoides Familie†Ibaliidae, Galwespen (Cynipidae

Ibalia leucospoides. Familie Ibaliidae, Galwespen (Cynipidae). In Nederland heel zeldzaam!!!!!

Het is een parasiet van houtwespen uit de genera Sirex, Urocerus en Xeris die in 'naaldhout' leven.
Een heel aparte wesp. De abdomen zijn heel smal. De vleugels houdt hij langs zijn lichaam. De aders zien er ook heel anders uit, dan bij veel andere wespen. Antenne vrouwtje: 13 segmenten. Mannetje 15 segmenten.
Uit Nederland zijn 2 soorten bekend, beiden uit het genus Ibalia (subgenus Ibalia): Ibalia leucospoides (Hochenwarth, 1785) en Ibalia rufipes Cresson, 1879. Ook wereldwijd zijn er niet veel soorten.

Lengte tot 15 mm. 

Holarctictische regio; geÔntroduceerd in AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika

  Ibalia leucospoides Familie†Ibaliidae, Galwespen (Cynipidae Foto's 3-8-2011.

 

Hongerwespen, Gasteruptiidae.

Kenmerk van deze familie is, dat de metasoma (Het deel van het achterlijf na de insnoering) aan de bovenzijde van het borststuk zit bevestigd. Bij de er op lijkende sluipwespen is de aanhechting aan de onderzijde van het borststuk. De eitjes worden in nesten van solitair levende bijen en wespen gelegd.  O.a. bij maskerbijen, tronkenbij en pottenbakkerswespen. Antenne segmenten 13 (manetjes), of 14 (vrouwtjes) De achterschenen zijn opvallend verdikt en er zijn 3 rode bandjes op het achterlijf .

Determinatietabel voor de Nederlandse hongerwespen van Kees van Achterberg.

Hoogswaarschijnlijk Gasteruption assectator.

Familie Hongerwespen, Gasteruptiidae.

Hoogstwaarschijnlijk Gasteruption assectator. Familie Hongerwespen, Gasteruptiidae.

Het vrouwtje heeft een korte legboor en lijkt op de wat grotere Gasteruption jaculator. Maar dat vrouwtje heeft een lange legboor (12 - 20 mm). Er zijn echter nog meer soorten in Nederland. 

Lengte 8 - 12 mm.

Hier twee andere soorten. Familie Hongerwespen, Gasteruptiidae.   Familie Hongerwespen, Gasteruptiidae. Foto's 27-6-2011 en 4-7-2011

Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl en forum.hymis.de heeft geholpen met het determineren. Met name: Camille Thirion, JoŽl Valemberg, Pierre Nicolas, Gergely VŠrkonyi en Gerard Pennards.

Camille Thirion heeft een photo gallery Ichneumonidae ingedeeld in onderfamilies.    

Informatie over o.a. sluipwespen: http://aramel.free.fr

Hier is veel informatie over bijen en wespen te vinden: http://www.bwars.com/Gallery.htm

Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.
Informatie over vliegen kun je ook vragen bij http://www.diptera.info/news.php
Informatie over wespen en bijen kun je vragen bij  http://www.forum.hymis.de

Engels / English                                                                                

Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
 
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

Subpagina vliegen:  Sluipvliegen (Tachinidae)  Vleesvliegen (Calliphoridae)   Echte Vliegen (Muscidae)   Wapenvliegen (Stratiomyidae)   Bloemvliegen (Anthomyiidae)  Kleine vliegen   Muggen  
Subpagina wespen, bijen, hommels: Bladwespen Symphyta,   Hommels    Bijenhotel 

W3Counter Web Stats