kleine vliegen

 

Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      AustraliŽ      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      ItaliŽ      Schotland      Spanje      SloveniŽ      KroatiŽ      TsjechiŽ
home      links      links2


Subpagina vliegen:    Sluipvliegen (Tachinidae)  Vleesvliegen (Calliphoridae)   Echte Vliegen (Muscidae)   Wapenvliegen (Stratiomyidae)   Bloemvliegen (Anthomyiidae)   Muggen  

 

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

Kleine vliegjes     

De families vliegen, die voor het grootste deel uit heel kleine vliegjes bestaan heb ik op een aparte pagina gezet. De volgorde is alfabetisch. Daarvoor heb ik de wetenschappelijke (Latijnse) familienaam gebruikt.
 

 

Mineervliegjes (Agromyzidae)
Mineervliegjes. De larven mineren vooral in bladeren en steel van kruidachtige planten. Maar ze kunnen ook in wortels en zaden voorkomen. Een heel grote groep. Je ziet op internet meer afbeeldingen van de mineergangen dan van de vliegjes. 

Agromyza ferruginosa. Familie mineervliegjes (Agromyzidae).... Agromyza ferruginosa. Familie mineervliegjes (Agromyzidae).  Agromyza ferruginosa. Familie mineervliegjes (Agromyzidae).
De larve van Agromyza ferruginosa mineert op ruwbladerige planten als ossentong, longkruid en smeerwortel. Er wordt een aantal eitjes aan de onderzijde van het blad afgezet. Ze maken samen een gang. Uiteindelijk ontstaat er een grote bruine blaasmijn.
Gedetermineerd door Milos Cerny uit TsjechiŽ. Bedankt Milos.
Ik heb het vliegje niet opgemeten. Ongeveer vijf mm denk ik. Opvallend oranje. Europa. Foto's 3-7-2012.
Napomyza sp. Familie mineervliegjes (Agromyzidae)... Napomyza sp. Familie mineervliegjes (Agromyzidae). Napomyza sp. Familie mineervliegjes (Agromyzidae).
Zeer kleine mineervliegjes. Ongeveer 2 - 3 mm. Ik had het volgende op diptera gevraagd en van Miloö uit TsjechiŽ antwoord gekregen.
I think the same as the fly on the site
http://aramel.fre...15-7.shtml Phytobia lateralis. But I couldn't find information about this species.  
The fly on the site and this specimen isn't Cerodontha (Poemyza) lateralis, rather is it Napomyza sp.
Miloö  
Misschien Napomyza gymnostoma. Dit kan een schadelijk vliegje zijn. En is afkomstig uit Centraal Europa. Foto's 3-7-2011.
          
Hulstvlieg. (Phytomyza ilicis). Familie mineervliegjes (Agromyzidae).  Hulstvlieg. (Phytomyza ilicis). Familie mineervliegjes (Agromyzidae).
Nog geen foto van het 4 mm grote donkere hulstvliegje. In mei, juni legt de hulstvlieg haar eitjes met een legboor aan de onderzijde van de bladsteel van het jonge, nog zachte blad van de hulst (Ilex aquifolium). De jonge larven graven een gang door de hoofdnerf naar de top van het blad. In een blad zijn ťťn tot maximaal drie mijnen. In december, januari verschijnt de gele soms purperachtige, onregelmatige vlek op het hulstblad zoals op de foto. De verpopping vindt plaats in het blad. 
Meesjes pikken veel larven uit het hulstblad. Foto 14-12-2014.
         


Halmvliegen (Chloropidae) 
Hoewel er ook grotere vliegjes zijn, zijn de meeste heel klein. 1 - 4 mm. Vaak gelig, groenig. De larven van de verschillende soorten leven verschillen. Vaak van levend of dood organisch materiaal. Sommige leven op bloemen en stengels van grassen en kunnen dan schadelijk zijn.

Halmvliegje spec. Thaumatomyia spec. Familie halmvliegen, grasvliegen (Chloropidae)... Halmvliegje spec. Thaumatomyia spec. Familie halmvliegen, grasvliegen (Chloropidae)   Halmvliegje spec. Thaumatomyia spec.  Familie halmvliegen (Chloropidae).
De kleine vliegjes in deze familie lijken op elkaar. (daarom spec.) Het zijn gele vliegjes met zwarte strepen. Er zijn ook anders gekleurde familieleden. Volgens Jan Willem van Zuijlen: Thaumatomyia en Chlorops kunnen nogal op elkaar lijken. Een van de kenmerken om onderscheid te maken tussen de twee genera is het al of niet bol zijn van het scutellum (schildje), wat op foto's vaak niet goed te zien is.
De larven van de grasvlieg, de naam zegt het al, leven in grasstengels. 
Lengte: 2, 3 mm. Maart - november.
Foto's 15-03-2012.         
.. Meromyza-b3-16-6-2011.jpg (72173 bytes)  Meromyza†spec. Familie halmvliegen (Chloropidae).†
Er zijn weer op elkaar lijkende soorten.Foto's 14-06-2011 en 16-06-2011. Samen met een museumkever, tapijtkever.   
       
Oscinella Familie halmvliegen, grasvliegen, fritvliegen, groenogen (Chloropidae) .. Oscinella Familie halmvliegen, grasvliegen, fritvliegen, groenogen (Chloropidae) . Oscinella Familie halmvliegen, grasvliegen, fritvliegen, groenogen (Chloropidae)   Oscinella. Familie halmvliegen (Chloropidae).†Fritvlieg - Oscinella frit is mogelijk. Maar die lijkt veel op Oscinella pulsilla Meigen en O. grossa Mesnil. Deze soort is zwart en glanzend..
Ongeveer 3 mm. De larven eten grasachtige.†Foto's 13-9-2011.

Oscinella Familie halmvliegen, grasvliegen, fritvliegen, groenogen (Chloropidae)  Hier op een kastanje. Zo kun je zien hoe klein ze in werkelijkheid zijn.  
        

Elachiptera cornuta. Familie halmvliegen, grasvliegen, fritvliegen, groenogen (Chloropidae).†.. Elachiptera cornuta. Familie halmvliegen, grasvliegen, fritvliegen, groenogen (Chloropidae).†  Elachiptera cornuta. Familie halmvliegen (Chloropidae).†
Een donker vliegje met geelbruine, oranjebruine poten, antennen en donkere bovenkant abdomen. De arista (haar) op de antenne is heel dik.
Ongeveer 3-4 mm. Foto's 6-4-2018.††                                
Elachiptera tuberculifera. Familie halmvliegen, grasvliegen, fritvliegen, groenogen (Chloropidae). .. Elachiptera tuberculifera. Familie halmvliegen, grasvliegen, fritvliegen, groenogen (Chloropidae).   Elachiptera tuberculifera. Familie halmvliegen (Chloropidae).†
Een donker vliegje met geelbruine, oranjebruine poten, antennen, voorhoofd en banden om de abdomen. De arista (haar) op de antenne is heel dik.
Ongeveer 3-4 mm. Foto's 30-10-2016.†       

 

Goudoogvliegjes Cyromyidae.
In Nederland zijn er van de familie Goudoogvliegjes Chyromyidae 2 genera. Een derde genus Aphaniosoma is in Nederland nog niet gevonden.
1. Chyromya: Chyromya brittanica, Chyromya femorellum, Chyromya flava, Chyromya miladae, Chyromya oppidana.
2. Gymnochiromyia: Gymnochiromyia flavella, Gymnochiromyia inermis, Gymnochiromyia mihalyii.

Zeer kleine, geelbruine vliegjes met groene, goudglanzende ogen. De larven komen voor in organisch afval, rottend hout enz  Een overzicht van de vliegjes in de familie op Waarneming.nl 
Beschrijving van vijf nieuwe soorten goudoogvliegjes in Nederland.

Chyromya spec. Familie Goudoogvliegjes Chyromyidae  Chyromya spec. Familie Goudoogvliegjes Chyromyidae
Soort vanaf deze foto niet mogelijk. Elias de Bree bedankt voor de hulp bij determinatie.  Gefotografeerd op de bloemetjes van Geitebaard (Aruncus dioicus). Foto 25-6-2022.
         

 

Clusiidae.
In Nederland zijn er van de familie Clusiidae 6 soorten. Het zijn meestal kleine vliegjes (1,5 - 8 mm). Zover bekend leven de larven in rottend hout van loofbomen.

Clusiodes ruficollis. Familie Clusiidae.  Clusiodes ruficollis. Familie Clusiidae.
Een slank vliegje met vrij lange poten. De thorax is glanzend licht bruin met twee donkere lengte strepen. De abdomen is donker.
Lengte ongeveer 4 mm. Foto's 27-8-2013.
         


Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae)

Zeer kleine vliegje, maar er zijn ook wat grotere soorten. 1,5 - 7 mm. De larven van de meeste soorten leven in rottend organisch materiaal. Zoals fruit, paddenstoelen. Er zijn echter ook mineerders en predators. Hier een overzicht van de Nederlandse vliegjes uit de familie: waarneming.nl/familie/view/371

Drosophila spec. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae)  Drosophila spec. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae). Foto's 2-11-2016.          
Suzukiís fruitvlieg (Drosophila suzukii). Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae)  Suzukiís fruitvlieg (Drosophila suzukii). Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae). 
Een lichtbruin vliegje. Mannetje heeft donkere vlek op het eind van de vleugels. Daarom is hij makkelijker te herkennen dan het vrouwtje. Vrouwtjes leggen eitjes in rijpende vruchten, wat niet zo leuk is voor fruittelers. Komt oorspronkelijk uit AziŽ, maar is nu ook te vinden in Noord-Amerika en in Europa.
Mannetje 2,6-2,8 mm. Vrouwtje 3,2-3,4 mm. Foto 17-12-2017.
             
Drosophila, misschien Drosophila subobscura. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae).. Drosophila, misschien Drosophila subobscura. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae) Drosophila, misschien Drosophila subobscura. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae).
Hier op een watermeloen. Nadat hij een dag buiten had gelegen verschenen er veel van dit soort vliegjes. Foto's 2-4-2011.            
Leucophenga maculata. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae).. Leucophenga maculata. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae)  Leucophenga maculata. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae). 
Een opvallend vliegje met een witte kop en een grijze thorax met aan de zijkant een witte streep. De abdomen is lichtbruin met donkerbruine vlekken. De poten en antennes zijn lichtbruin. Lengte ongeveer 4 mm.
Foto's 17-3-2015.      
Stegana. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae). ..  Stegana. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae).  Stegana. Familie Fruitvliegen, bananenvliegen, dauwvliegen (Drosophilidae). 
In Nederland de soorten Stegana coleoptrata, Stegana furta, Stegana hypoleuca, Stegana mehadiae, Stegana nigrithorax, Stegana similis. zeldzaam tot heel zeldzaam (
Waarneming). Mijn vlieg kon niet tot een soort worden gedetermineerd. Ze worden kevervliegjes genoemd van ege de vorm van de vleugels, waardoor ze op een kever lijken.  Foto's 5-6-2023.      

Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae)
De vliegen van de familie Ephydridae zijn vooral te vinden in de buurt van water, in de kustgebieden. Ze voeden zich met algen, bacteriŽn. Zeer kleine vliegjes zoals hieronder. Er zijn echter ook grotere familieleden. Ik laat hem toch hier maar staan. 

Athyroglossa glabra Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae).†.. Athyroglossa glabra Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae). Athyroglossa glabra Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae) Athyroglossa glabra Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae). 
De Athyroglossa glabra op deze foto is ongeveer 2 tot 3 mm. Hij spreidt zijn voorpoten op een aparte manier. Een glanzende zwarte vlieg met geel op zijn poten.  Foto's 2-3-2011.
            
Hydrellia, waarschijnlijk Hydrellia maura. Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae). .. Hydrellia, waarschijnlijk Hydrellia maura. Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae).   Hydrellia, waarschijnlijk. Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae). 
Ongeveer 2 tot 3 mm. Een grijs vliegje met opvallend gele halters (Jan Wind bedankt voor determinatie).
Foto's 7-7-2017.          
Limnellia quadrata Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae). .. Limnellia quadrata Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae). . Limnellia quadrata Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae).  Limnellia quadrata Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae). 
De
Limnellia quadrata op deze foto is ongeveer 3 mm groot. De thorax en vleugels hebben een opvallende tekening. Als je het vliegje ziet, merk je dat echter niet. Daarvoor is het te klein. Foto's 23-02-2012.         
Notiphila spec. Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae). .. Notiphila spec. Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae).  Notiphila spec. Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae). 
Dit grijs bruine vliegje viel me op toen ik planten uit de vijver haalde. Ik zie ze alleen vlak bij de vijver.  Ongeveer 5 mm.
Foto's 30-6-2012.          
Bidsprinkhaanvlieg spec. (Ochthera spec) Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae).†.. Bidsprinkhaanvlieg spec. (Ochthera spec) Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae).†  Bidsprinkhaanvlieg spec. (Ochthera spec) Familie Oevervliegen, watervliegen (Ephydridae). Niet in de tuin, maar bij een duinmeertje ongeveer 4 km van ons huis.
Op dit moment staat alleen Ochthera mantis vermeld bij de Nederlandse soorten. Maar er zijn soorten, die er er op lijken en misschien ook in Nederland zouden kunnen voorkomen. ( O. manicata, O. palearctica, O. schembrii ) 
Een koperkleurige glanzend vlieg. De dijen van de voorpoten zijn gezwollen met aan de onderkant doorns, waardoor hij een prooi goed kan vasthouden. Hij heeft de houding van een bidsprinkhaan. Helaas niet goed te zien op de foto. Het is een rover en voedt zich met mugjes.  
De laven van de Ochthera voeden zich met muggenlarven. Ongeveer 4 - 5  mm.
Foto's 5-3-2014.          


Bocheldansvliegen (Hybotidae)

Familieleden van 1 mm tot ongeveer 6 mm. Er zijn drie subfamilies. Namelijk Hybotinae, Ocydromiinae en Tachydromiinae. De arista is lang. Slanke poten. Het zijn rovers, die kleine insecten vangen. Ze zijn lastig te fotograferen omdat ze veel in beweging zijn.

Gewone grashalmdansvlieg (Hybos culiciformis). Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).   .. Gewone grashalmdansvlieg (Hybos culiciformis). Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).     Gewone grashalmdansvlieg (Hybos culiciformis). Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).†
Lengte ongeveer 3,5 - 5.5 mm. Juni - september. Foto's 15-6-2014.
                                                 
Ocydromia glabricula. Onderfamilie Ocydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae)... Ocydromia glabricula. Onderfamilie Ocydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).   Ocydromia glabricula. Onderfamilie Ocydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae). Opvallend zwart en oranje gekleurd. Lengte ongeveer 3-4,5 mm. Foto's 19-10-2012.      
Platypalpus minutus of Platypalpus australominutus. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae)... Platypalpus minutus of Platypalpus australominutus. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).   Platypalpus minutus of Platypalpus australominutus. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).
Beide soorten hebben een langwerpige zwarte vlek op de thorax. Bedankt Niels-Jan. Lengte ongeveer 3-4- mm. Foto's 14-4-2014.†   
       
Platypalpus spec. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae)... Platypalpus spec. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).   Platypalpus spec. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).
In Nederland zijn er al 56 soorten!Lengte ongeveer 3-4 mm. Foto's 30-12-2011.
          
Tachypeza nubila. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae)... Tachypeza nubila. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).  Tachypeza nubila. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).
Lengte ongeveer 3-4 mm. Foto's 24-9-2012.†††  
           
Tachydromia spec. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae)... Tachydromia spec. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).. Tachydromia spec. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).  Tachydromia spec. Onderfamilie Tachydromiinae. Familie Bocheldansvliegen (Hybotidae).
In Nederland zijn er twaalf inheemse soorten. Welke dit is, is zo niet te zien.†Lengte 3 mm. Foto's 16-10- 2012. Laatste met prooi.†††
              


Lauxaniidae 

De soorten kunnen 2 tot 7 mm zijn. In de groep zijn veel verschillende soorten. Mat, maar ook glanzend. Zwart, maar ook gekleurd. Ook de larven leven verschillend.

Lauxaniidae .. Lauxaniidae  Lauxaniidae.    
Welke dit is, is vanaf een foto niet vast te stellen. Larven vliegen van deze familie leven op verschillende plaatsen.  Foto's 11-6-2011, 18-10-2008.  
          
Calliopum spec Familie Lauxaniidae†.. Calliopum spec Familie Lauxaniidae†. Calliopum spec Familie Lauxaniidae†  Calliopum spec. Familie Lauxaniidae. 
Twee bekende soorten, die veel op elkaar lijken zijn Calliopum simillimum en Calliopum aeneum. De strepen op de ogen zijn opvallend. Foto's 2-10-2010.
              
Minettia fasciata groep†Familie†Lauxaniidae†††††.. Minettia fasciata groep†Familie†Lauxaniidae†††††  Minettia fasciata groep.†Familie Lauxaniidae. Foto's 12-6-2011.         
Minettia inusta†Familie Lauxaniidae†††††.. Minettia inusta†Familie Lauxaniidae†††††  Minettia inusta.†Familie Lauxaniidae.†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††
Te herkennen aan de donkere rand en streep op de vleugels.†Maar om het moeilijk te maken: Palloptera quinquemaculata, familie†Pallopteridae heeft dezelfde kleur en getekende vleugels! Echter: Verschillen bij de beharing van de kop en thorax en het aantal verdonkerde dwarsaders. P. quinquemaculata heeft er 1 extra verdonkerd, plus een klein zwart streepje bij de vleugelbasis en een brede platte legboor. Bedankt Niels-Jan en Jan Willem.
Lengte ongeveer 4 mm. Europa. Foto's 14-6-2011.        
Minettia longipennis Familie Lauxaniidae†.. Lauxaniidae, Minettia longipennis. Lauxaniidae, Minettia longipennis  Minettia longipennis. Familie Lauxaniidae. 
Dit vliegje zie ik veel in mei in de tuin. Een donker vliegje met heel lichte vleugels.
Foto's 24-6-2011 en 18-5-2009.          
Pseudolyciella pallidiventris groep. Familie Lauxaniidae. .. Pseudolyciella pallidiventris groep. Familie Lauxaniidae. . Pseudolyciella pallidiventris groep. Familie Lauxaniidae.   Pseudolyciella pallidiventris groep. Familie Lauxaniidae. Vrouwtje.
Pseudolyciella pallidiventris, Pseudolyciella stylata en Pseudolyciella subpallidiventris lijken heel veel op elkaar. Thorax is grijs. Het scutellum is grijs met lichtbruin, de abdomen en antennes zijn lichtbruin. Poten zijn lichtbruin, grijs. Bedankt Paul Beuk.
Foto's 9-10-2013.           
Sapromyza albiceps. Familie Lauxaniidae.  .. Sapromyza albiceps. Familie Lauxaniidae.   Sapromyza albiceps. Familie Lauxaniidae.  
Een licht oranje-geel vliegje. Hij is herkenbaar aan het witte gezicht. Ongeveer 4 mm.  Foto's 20-6-2018.
          
Tricholauxania praeusta. Familie Lauxaniidae.   Tricholauxania praeusta. Familie Lauxaniidae.††
Een licht oranje-geel vliegje. Hij is herkenbaar aan de donkere dwarsader en aan de enigszins donkere achterrand met aders van de vleugels. Ongeveer 4 mm.†
Mei-oktober. Foto 11-6-2018. 


Lansvliegen, Lonchaeidae 

Gedrongen donkere vliegjes. 3 tot 6 mm. De meeste larven leven onder de bast in houtmolm. Maar er zijn ook soorten waarvan de larven op andere plaatsen leven. Zoals rottend organisch afval of zelfs andere insectenlarven.

Lansvlieg familie Lansvliegen, Lonchaeidae†.. Lansvlieg familie Lansvliegen, Lonchaeidae†. Lansvlieg familie Lansvliegen, Lonchaeidae†  Lansvliegen, Lonchaeidae. 
Niet op soort te determineren. Een donker mooi glanzend vliegje.
Foto's 5-5-2010 en 12-8-2010.          


Speervleugelvliegen, Lonchopteridae.

Slanke vliegen met spitse vleugels. 2 - 5 mm. Lange poten. Larven in rottend organisch materiaal. Vaak op vochtige plaatsen.

Lonchoptera lutea. Familie Lonchopteridae.  Lonchoptera lutea. Familie Speervleugelvliegen (Lonchopteridae).
De kleur varieert van geel tot donkerbruin. De
platte larve ziet er apart uit. Europa en delen van AziŽ. Foto 23-03-2012.         
Lonchoptera spec. Familie Lonchopteridae.†.. Lonchoptera spec. Familie Lonchopteridae.† Lonchoptera spec. Familie Speervleugelvliegen (Lonchopteridae). 
Dit vliegje is niet te determineren. De foto's zijn een paar jaar geleden gemaakt.
Foto's 6-10-2008.           


Pallopteridae
Een kenmerk van de veel vliegjes uit deze familie is de zilverachtige grijze of witte plek op het hoofd. Ook hebben veel soorten gevlekte vleugels. Ze leven vaak op beschaduwde plekken. Grootte van de verschillende soorten: 2,5 mm - 7 mm. Over de larven is weinig bekend. De larven leven onder de schors van bomen als predatoren van larven van schorskevers en boktorren. Maar er schijnen ook soorten te zijn die op bloemhoofdjes of in stengels van schermbloemigen voorkomen en van de sappen leven. 

Palloptera umbellatarum†Familie†Pallopteridae.. Palloptera umbellatarum†Familie†Pallopteridae. Palloptera umbellatarum†Familie†Pallopteridae  Palloptera umbellatarum. Familie†Pallopteridae.
Deze vlieg had de bijkeuken opgezocht. En bleef even op het papiertje zitten toen ik hem naar buiten bracht.Lengte ongeveer 4 mm. Europa. Foto's 10-7-2010. 
Palloptera muliebris. Familie Pallopteridae.  Palloptera muliebris. Familie Pallopteridae.
Ook deze vlieg zat ook in de bijkeuken. Hij heeft vaak deze houding met gespreide vleugels, zoals je die bij een boorvlieg ziet. Hij kan ze ook gevouwen over zijn lichaam houden als bijv. de
Palloptera umbellatarum. Door het vleugelpatroon is hij goed te herkennen. Het midden gedeelte van de vleugels is doorzichtig. Daaromheen is een rand met licht- en donkerbruine gedeeltes.  Lengte ongeveer 5 mm. Mei - oktober. Europa.  Foto 11-11-2012. Laat in het jaar.
Palloptera scutellata. Familie Pallopteridae... Palloptera scutellata. Familie Pallopteridae.  Palloptera scutellata. Familie Pallopteridae.     
Het vlekkenpatroon op de vleugels lijkt enigszins op dat van de Palloptera umbellatarum, maar de vleugelrand is licht. Dezelfde verdonkerde dwarsaders, maar met een smallere donkere vlek. In het midden aan de zijkant en bijna op het eind van de vleugels is een donkere vlek. Thorax is grijs, abdomen lichtbruin, poten geelachtig bruin. Tot 2003 was deze soort niet in Nederland bekend. Waarnemingen zijn er vanaf oktober tot en mei mei. Er worden vooral vrouwtjes waargenomen.
Lengte 5,5- 6 mm. 
Larven zijn gevonden in de stengels van russen (Juncus), grassen en schermbloemenfamilie (Apiaceae, Umbelliferae).
Foto's 3-2-2016.         


Bochelvliegen (
Phoridae)
Vliegjes van 0,5 mm tot 6 mm. Opvallend zijn de ronde antennes met een lange arista en de aders van de vleugels waarvan de bovenste dikker zijn.  De larven leven onder verschillende omstandig heden. (aquarisch, organisch afval, parasiterend...)

Bochelvlieg spec. Familie Bochelvliegen (Phoridae)  Bochelvlieg spec. Familie†Bochelvliegen (Phoridae).
Welke weet ik niet. Hij zat vast in spinrag. Na de foto heb ik hem als beloning bevrijd. De lange poten hebben daardoor een wat vreemde houding. Foto 15-1-2012.  
           
Bochelvlieg spec. Familie Bochelvliegen (Phoridae).  Bochelvlieg spec. Familie†Bochelvliegen (Phoridae).
Als je een heel klein gitzwart vliegje over een blaadje heen en weer ziet schieten, heb je grote kans dat het familie is van deze soort. Foto 14-4-2012.
          


Piophilidae 

Kleine tot middelgrote vliegen (1,5-9 mm). Soorten op Waarneming.

Neottiophilum praeustum Familie Piophilidae.  ..  Neottiophilum praeustum Familie Piophilidae.    Neottiophilum praeustum Familie Piophilidae.  
Vrij zeldzaam in Nederland.Glanzende oranje, ongeveer 9 mm lang. Vleugeld donker getint. Er zijn een aantal soorten met vleugels, die er op lijken (Palloptera quinquemaculata , Meiosimyza decempunctata, Minetta inusta, Suillia variegata). De larven zijn parasieten van vogels en zuigen het bloed van nestvogels op. Mei, juni. Foto's 3-6-2023.
          

 

Prachtvliegen (Platystomatidae). 
Kleine tot grote donker vliegen (3-11 mm). Ze zijn donker en hebben  vaak opvallend getekende vleugels. In Europa zijn er twee genera. Platystoma (met in Nederland alleen Platystoma seminationis) en Rivellia (met in Nederland alleen Rivellia syngenesiae). 

Rivellia syngenesiae. Familie Prachtvliegen (Platystomatidae).    Rivellia syngenesiae. Familie Prachtvliegen (Platystomatidae).  
Een glanzend zwart vliegje van ongeveer 4 mm, die doet denken aan een wenkvliegje, maar ook aan een boorvliegje. Het bovenste deel van de vleugels hebben een zwarte tekening. Foto 2-7-2015.
         


Breedvoetvliegen (Platypezidae)

Vliegjes van 1,5 mm tot 6 mm. Slanke of gedrongen vliegen (zoals Protoclythia) Vrij korte poten. Het mannetje (soms vrouwtje) heeft vergrote, afgeplatte tarsleden. De larven van vliegjes van deze familie ontwikkelen zich (zo ver bekend) in paddenstoelen. 

Platypeza spec. (hoogstwaarschijnlijk) Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae). man.. Platypeza spec. (hoogstwaarschijnlijk) Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae). man Man. Platypeza spec. (hoogstwaarschijnlijk) Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae). vrouw Vrouw.  Platypeza spec. (hoogstwaarschijnlijk) Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae).  
Het zwarte vliegje valt vooral op door de felgekleurde grote oranje ogen. Je ziet ze heen en weer lopen over bladeren. 
In deze familie verschillen veel mannetjes in kleur met de vrouwtjes. Er zijn veel soorten mannetje, die op elkaar lijken. Het is daarom vaak niet mogelijk om met behulp van foto's de soort te bepalen.
Foto's 11-10-2012, 22-10-2012.          
Protoclythia rufa. Familie Breedvoetvliegen ( Platypezidae).. Protoclythia rufa. Familie Breedvoetvliegen ( Platypezidae)  Protoclythia rufa. Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae).
De M ader van de vleugel is gevorkt. Ongeveer 3 mm.  Foto's  2-10-2010
          
Protoclythia modesta. Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae),.. Protoclythia modesta. Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae),  Protoclythia modesta. Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae),
Uitleg van Menno Reemer:
Dit is een vrouwtje Protoclythia modesta. De enige Platypeza-soort waarbij het vrouwtje een deels zwart tergiet 5 heeft is P. fasciata, maar die is het niet omdat daarbij o.a. tergiet 1 zwart is en het borststuk niet zo egaal grijs bestoven. Bovendien staat ader dm-cu bij Platypeza dichter bij de vleugelrand dan bij Protoclythia. Bedankt Menno. Foto's 30-10-2010.              
Agathomyia antennata. Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae), Vrouwjte... Agathomyia antennata. Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae), Vrouwjte. Agathomyia antennata. Familie Breedvoetvliegen (Platypezidae), Vrouwjte.
Hij lijkt wat betreft de grijze kleur en tekening op het abdomen veel op de Protoclythia modesta. Alleen hebben de vleugels geen gevorkte M ader.  Menno Reemer bedankt voor de hulp bij het determineren.
Foto's 1-7-2014.           

Wenkvliegen, wappervliegen, swingvliegem (Sepsidae) 
De larven van dit vliegje ontwikkelen zich in uitwerpselen en mest. Het kan ook in rottend materiaal zijn. Het is een mooi zwart glanzend vliegje, dat op een mier lijkt. Je ziet ze vaak met wapperende vleugels rondlopen.

Wenkvliegje (Sepsidae) .. Wenkvliegje (Sepsidae) . Wenkvliegje Sepsis spec. Familie wenkvliegen, wappervliegen, swingvliegen (Sepsidae)† Wenkvliegje Sepsis spec. Familie wenkvliegen, wappervliegen, swingvliegen (Sepsidae). 
Sepsis fulgens is hier de meest voorkomende soort. Maar vanaf een foto kun je ze niet determineren. Op de vleugels zit een donker vlekje.
Foto's 9-5-2009, 2-4-2011.          
Nemopoda nitidula. Familie wenkvliegen, wappervliegen, swingvliegen (Sepsidae). .. Nemopoda nitidula. Familie wenkvliegen, wappervliegen, swingvliegen (Sepsidae). . Nemopoda nitidula. Familie wenkvliegen, wappervliegen, swingvliegen (Sepsidae).  Nemopoda nitidula. Familie wenkvliegen, wappervliegen, swingvliegen (Sepsidae).  Foto's 29-4-2009, 7-6-2013.
Ik dacht het Thermira spec waren. Een groter soort. Op de vleugels geen vlekje. Vanaf een foto niet verder te determineren. 
Maar er bleek nog een soort te zijn waar geen vlekjes op de vleugels te vinden zijn.  Bedankt Niels-Jan. Zie
forum waarneming.           
Sepsis punctum. Familie wenkvliegen, wappervliegen, swingvliegen (Sepsidae).†.. Sepsis punctum. Familie wenkvliegen, wappervliegen, swingvliegen (Sepsidae).† Sepsis punctum. Familie wenkvliegen, wappervliegen, swingvliegen (Sepsidae). 
Groter. Opvallend oranjerood. Foto's 27-3-2012.
          


Boorvliegen, fruitvliegen (
Tephritidae)
Vliegjes uit een andere familie Drosphila worden ook fruitvliegen genoemd. Boorvliegen hebben mooie getekende vleugels. Boorvlieg, omdat de vrouwtjes de eitjes in  planten leggen met behulp van hun boor. Een site met meer soorten Boorvliegen (Tephritidae).

Meidoornboorvlieg (Anomoia purmunda).†Familie†Boorvliegen (Tephritidae)... Meidoornboorvlieg (Anomoia purmunda).†Familie†Boorvliegen (Tephritidae).. Meidoornboorvlieg (Anomoia purmunda).†Familie†Boorvliegen (Tephritidae). 12-8-2010.  Meidoornboorvlieg (Anomoia purmunda).†Familie†Boorvliegen (Tephritidae).. Anomoia purmunda Familie Boorvliegen (Tephritidae) 19-8-2011.  Meidoornboorvlieg (Anomoia purmunda).†Familie†Boorvliegen (Tephritidae).
De basis van de vleugel is donker. In het bovenste deel lopen donkere lijnen.
De vrouwtjes boren gaten in de vruchten van de meidoorn en van andere familieleden van de roos, waarin ze hun eitjes leggen. Lengte 4-5 mm. April- september. 
       
Borstelbekboorvlieg (Chetostoma curvinerve). Familie†Boorvliegen (Tephritidae)... Borstelbekboorvlieg (Chetostoma curvinerve). Familie†Boorvliegen (Tephritidae)..   Borstelbekboorvlieg (Chetostoma curvinerve). Familie†Boorvliegen (Tephritidae).
Volgens John Smit: De biologie van Chetostoma curvinerve is nog niet bekend, vermoed wordt dat de soort leeft als parasiet in gallen van bladwespen op kamperfoelie, Lonicera, vermoedelijk ook uitheemse en dus aangeplante kamperfoelies. In mijn tuin staat de wilde kamperfoelie.
Er zijn nog niet veel waarnemingen. Als het goed is, is dit de meest noordelijke waarneming van deze soort.
Hij komt verspreid in het Mediterrane gebied voor. In 2000 was de eerste waarneming in Nederland.
Lengte ongeveer 6 mm. Voor een boorvliegje heel groot. April- september. Foto's 17-4-2011.           
                   
Tandzaadboorvlieg (Dioxyna bidentis). Familie Boorvliegen Tepphritidae). .. Tandzaadboorvlieg (Dioxyna bidentis). Familie Boorvliegen Tepphritidae).   Tandzaadboorvlieg (Dioxyna bidentis). Familie Boorvliegen Tepphritidae). 
Op bloemen van de composietenfamilie (Compositae, Asteraceae). Hier op klimop. Larven ontwikkelen zich in de bloemhoofdjes. 
Lengte 2,5-3 mm.  Juni -  november. 
Foto's 19-9-2014.           
Selderijvlieg, Grote schermbloemboorvlieg (Euleia heraclei). Familie†Boorvliegen (Tephritidae).  Selderijvlieg, Grote schermbloemboorvlieg (Euleia heraclei). Familie†Boorvliegen (Tephritidae).
Deze boorvlieg is glanzend zwart, maar je ziet ze ook in het glanzend bruin. Soms met een geel scutellum. De poten en buik en kop zijn geel.
De larven mineren in verschillende schermbloemige planten, zoals reuzenberenklauw ( Heracleum ), maar ook in selderij, peterselie en pastinaak. Dat kan schade opleveren. De poppen overwinteren in de grond.Lengte 4-6 mm.†Europa, Centraal AziŽ.†Foto 16-4-2012.
Selderijvlieg, Grote schermbloemboorvlieg (Euleia heraclei). Familie†Boorvliegen (Tephritidae).  Selderijvlieg, Grote schermbloemboorvlieg (Euleia heraclei). Familie Boorvliegen (Tephritidae). Foto's 28-9-2012, 22-5-2013. Het lichaam heeft een andere kleur.         
Gewone rozenboorvlieg, Smalband-rozenboorvlieg (Rhagoletis alternata). Familie Boorvliegen (Tephritidae).  Gewone rozenboorvlieg, Smalband-rozenboorvlieg (Rhagoletis alternata). Familie Boorvliegen (Tephritidae).
In Nederland hebben 5 Rhagoletis soorten. R. altenera, R. batava R. cerasi, R. indifferens zeldzaam, Rhagoletis meigenii. Wereldwijd zijn het er wel vijftig.Een geeloranje boorvliegje. Hij lijkt op de berberisboorvlieg. De tekening op de vleugels is echter iets anders.
De larve is is te vinden in kersen en rozenbottels. Lengte ongeveer 4 mm. Juni- augustus. Foto 22-7-2014.       
Europese kersenboorvlieg (Rhagoletis cerasi). Familie Boorvliegen (Tephritidae). .. Europese kersenboorvlieg (Rhagoletis cerasi). Familie Boorvliegen (Tephritidae). Een zwarte boorvlieg met een geel schildje en een gele streep langs de thorax. 
De larven in de vruchten van kersensoorten (Prunus), maar ook kamperfoelie (Lonicera), sneeuwbes (Symphoricarpos albus).  Schadelijk voor de zoete kers ( Prunus avium) en zure kers (Prunus cerasus).
De pop overwintert. Lengte 3.5-5 mm. Mei - juli.
Foto's 23-6-2016.            
Berberisboorvlieg (Rhagoletis meigenii) Familie†Boorvliegen (Tephritidae)  Berberisboorvlieg (Rhagoletis meigenii). Familie Boorvliegen (Tephritidae).
Kenmerken: Pre-apicale dwarsband korter, Loopt van R4+5 tot de vleugelachterrand. Hoofd geel behaard.
Hij is te vinden op zuurbes.Lengte ongeveer 4 mm. April - september. Foto 27-6-2011.    
     
Gebandeerde kruiskruidboorvlieg (Sphenella marginata). Familie†Boorvliegen (Tephritidae)... Gebandeerde kruiskruidboorvlieg (Sphenella marginata). Familie†Boorvliegen (Tephritidae).  Gebandeerde kruiskruidboorvlieg (Sphenella marginata). Familie†Boorvliegen (Tephritidae).
Van dit boorvliegje is de thorax is grijs, het scutellum licht geel en de kop geel. De vleugels hebben een donkere band en enkele donkere vlekken aan de zijkant. Op deze foto zit hij op boskruiskruid.†
Lengte 3-4 mm.†Europa.†Foto's 8-7-2013.
Donkere klitboorvlieg (Tephritis bardanae). Familie Boorvliegen (Tephritidae)... Donkere klitboorvlieg (Tephritis bardanae). Familie Boorvliegen (Tephritidae).  Donkere klitboorvlieg (Tephritis bardanae). Familie†Boorvliegen (Tephritidae).
Het lichaam is donkerbruin. De kop, poten en antennes zijn geelbruin. Er zijn veel Tephritis soorten met zulke getekende vleugels. De verschillen zijn vaak klein.
De larven voeden zich met klis, klit (Arctium). Lengte 5-5,5 mm.†Europa, West AziŽ.†Foto's 18-6-2013.    
      
Biggenkruidboorvlieg (Tephritis vespertina). Familie Boorvliegen (Tephritidae)... Biggenkruidboorvlieg (Tephritis vespertina). Familie†Boorvliegen (Tephritidae).   Biggenkruidboorvlieg (Tephritis vespertina). Familie†Boorvliegen (Tephritidae).
Het lichaam is grijs. De poten zijn geelbruin. De tekening van de vleugels is weer iets anders en daaraan is hij te herkennen.†
De larven voeden zich met biggenkruid (Hypochaeris) en soms met andere soorten van de onderfamilie Cichorioideae.†
Juni- Augustus. Foto's 15-6-2014.    
Tweevormige composietenboorvlieg (Trypeta zoe). Familie Boorvliegen (Tephritidae).   Tweevormige composietenboorvlieg (Trypeta zoe). Familie Boorvliegen (Tephritidae).   
Een geeloranje boorvlieg. Larven maken mijnen in bladeren van planten uit de familie Asteraceae.  Foto 28-5-2023. 
Akkerdistelboorvlieg (Xyphosia miliaria). Familie†Boorvliegen (Tephritidae)... Akkerdistelboorvlieg (Xyphosia miliaria). Familie Boorvliegen (Tephritidae).  Akkerdistelboorvlieg (Xyphosia miliaria). Familie Boorvliegen (Tephritidae). Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Een geeloranje boorvlieg.  Op de bloemen van distels, waar ook de larven zich ontwikkelen. 
Lengte 4-8 mm. Mei- september.
Foto's 8-8-2014. 

Grasvliegen (Opomyzidae)   
Slanke vliegjes. 2 - 5 mm. Kleuren zijn verschillend. De larven leven in de stengel van gras. Soms zijn ze schadelijk.

Opomyza germinationis. Familie Grasvliegen (Opomyzidae)... Opomyza germinationis. Familie Grasvliegen (Opomyzidae).. Opomyza germinationis. Familie Grasvliegen (Opomyzidae).  Opomyza germinationis. Familie Grasvliegen (Opomyzidae).
Opomyza germinationis lijkt veel op Opomyza petrei. Om het verschil te kunnen zien moeten de abdomen goed zichtbaar zijn. De abdomen van de Opomyza germinationis is voor een groot deel donker. Alleen het laatste deel is lichtbruin. De abdomen van de Opomyza petrei is lichtbruin met de donkere lengtestreep aan de zijkant. De vleugels zijn gevlekt. Ongeveer 3 mm. 
De larven leven in de stengel van gras
Foto's 27-9-2013.          
Geomyza tripunctata Familie Grasvliegen (Opomyzidae)..Geomyza tripunctata Familie Grasvliegen (Opomyzidae). Geomyza tripunctata. Familie Grasvliegen (Opomyzidae).  Geomyza tripunctata. Familie Grasvliegen (Opomyzidae).
Dit vliegje zag ik lopen op een euphorbia in de tuin.  De drie vlekken op de vleugels vallen op. Vandaar de naam "tripunctata". Het borststuk van de Geomyza tripunctata is soms oranje rood. Dan kan het ook de Geomyza nartshukae zijn.
Eitjes worden bij de basis van grassen gelegd. De grasscheuten en jonge bladeren worden gegeten door de maden. Ze verpoppen na ongeveer 30 dagen. 
Lengte tot 4 mm. Mei - november. Foto's 16-10-2011, 5-4-2018.
       


Mestvliegen (Sphaeroceridae)

Er zitten heel kleine vliegjes bij. Van 0,7 - 5,5 mm. Stevige donkere vliegjes. Het eerste tarslid van de achterpoot is verdikt. De larven leven in rottend organisch materiaal, bij mesthopen en uitwerpselen. Het zijn geen geweldige vliegers.

Kleine mestvlieg (Sphaeroceridae) Familie Sphaeroceridae... Kleine mestvlieg (Sphaerocerida)  Kleine mestvlieg (Sphaeroceridae). Familie Mestvliegen (Sphaeroceridae).
Deze vliegjes waren niet te determineren. Foto's 20-9-2008,  februari  2009.
          
Lotophila atra  Misschien!! Onderfamilie Copromyzinae. Familie Mestvliegen (Sphaeroceridae)... Lotophila atra  Misschien!! Onderfamilie Copromyzinae. Familie Mestvliegen (Sphaeroceridae).Lotophila atra  Misschien!! Verdikte tarslid van de achterpoot. Onderfamilie Copromyzinae. Familie Mestvliegen (Sphaeroceridae).  Lotophila atra, misschien!! Onderfamilie Copromyzinae. Familie Mestvliegen (Sphaeroceridae).
Een glanzend donker vliegje met rode ogen van ongeveer 3 mm, dat op de composthoop te vinden is onder een stuk board, dat erop ligt.
Volgens Paul Beuk: Copromyzinae. Perhaps Lotophila atra, but if you can get a specimen for me I can tell you more/for certain.
Ik heb hem geen vliegje gestuurd. Het blijft dus onzeker. Bedankt Paul!
Op de laatste foto is het verdikte tarslid van de achterpoot goed te zien. Foto's 8-4-2013.
         
Kleine mestvlieg. Onderfamilie Limosininae. Familie Mestvliegen (Sphaeroceridae).  Kleine mestvlieg. Onderfamilie Limosininae. Familie Mestvliegen (Sphaeroceridae).
Helaas alleen de onderfamilie. Foto 12-2-2018. 
         


The Garden Safari Informatie over insecten en andere beestjes van Hans Arentsen en Hania Berdys    Insecten fotosite Informatie over veel soorten insecten van Albert de Wilde
Informatie over vliegen kun je ook vragen bij Diptera.info   Site die uitleg geeft over de opbouw van een vlieg (klik op atlas): Anatomical Atlas of Flies 


Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.


Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl heeft geholpen met het determineren.  Met name Joke van Erkelens, Robert Heemskerk, Mark van Veen, Gerard Pennards, Niels-Jan Dek,  Jan Willem van Zuijlen en Han Endt. Wat betreft sluipvliegen heb ik bij het forum "diptera" veel hulp gehad van Theo Zeegers en Chris Raper. 

Een boek wat ik vaak gebruik is (op deze bladzijde vooral voor het beschrijven van de families):
De Europese families van muggen en vliegen (Diptera) door Pjotr Oosterbroek, Herman de Jong en Liekele Sijstermans. Een determineertabel voor de Europese Dipterafamilies. Geen foto's, maar wel veel tekeningen ter verduidelijking.

 

Engels / English                                                             

 

                       

 

Subpagina vliegen:    Sluipvliegen (Tachinidae)      Vleesvliegen (Calliphoridae)      Echte Vliegen (Muscidae)      Wapenvliegen (Stratiomyidae)      Bloemvliegen (Anthomyiidae)      Muggen 

 
Subpagina wespen, bijen, hommels: Sluipwespen Ichneumonidae      Bladwespen Symphyta      Hommels      Bijenhotel    

      
Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk 

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-