Schotland    Omgevin


Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      AustraliŽ      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      ItaliŽ      Schotland      Spanje      SloveniŽ      KroatiŽ      TsjechiŽ
home      links      links2To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

  Schotland                   Rondreis  2002

Na Ierland wilden we ook eens naar Schotland. We hebben een rondreis gemaakt vanuit Newcastle. Vandaar namen we een stukje langs de muur van Hadrianus.Veel was in dat deel niet van de muur overgebleven.

muur van Hadrianus


Daarna gingen we richting Glasgow. Daarna naar Drymen. Van Drymen naar Fort William. Dan Inverness. Dat was ons meest noordelijke punt en het meest natste. Het regende de hele dag. Verder viel het weer wel mee. Van Inverness gingen we richting Edinburgh.(Is trouwens zeker het bezoeken waard)


Schots landschap bij Fort-William.... Glenfinnan monument

Bij het stadje Fort William heb je de berg Ben Nevis. We hebben op kaarten moeten bekijken, hoe hij er uit zag. Want beide dagen bleef hij in nevelen gehuld. We noemden hem al de Ben Nevel.
Wat verder van het stadje af was er beter zicht. Hier hebben we rondgereden en gewandeld. De omgeving was de moeite waard. Verder zijn we o.a langs het Glenfinnan monument gereden. Hier riep Bonnie Prince Charlie zijn vader uit tot koning van Engeland Ierland, Schotland en Frankrijk. (Ten westen van Fort William.)

 

Op weg naar Inverness was het redelijk weer. Toch had je weer die mist. Dat is mooi te zien op de foto van het kasteel (of ruÔne) Urquhart bij Loch Ness. Bij het kasteel is het zonnig. Maar hoe de overkant er uit ziet?? Misschien hebben we het monster daarom ook wel gemist.

kasteel Urquhart


Cairn Gorm... Cairn Gorm... Cairn Gorm     

Als je van Inverness de A6 neemt richting Perth, kom je langs een bergachtig landschap "De Cairngorm Mountains"  genoemd naar een van de bergtoppen "Cairn Gorm", die wel 1245 meter hoog is.
Het is een skigebied.
Je kunt er in de buurt van Aviemore met een tandrad spoorbaan naar toe. Boven is een restaurant. Vanuit het restaurant kun je helaas niet de bergen in. Dan moet je vanaf de parkeerplaats helemaal te voet gaan.

 
Bij Pittlochry, bij Aberfeldy om precies te zijn, hebben we de Cluny House Gardens bezocht. We stelden ons er niet zo veel van voor. Vooral omdat de weg er naar toe steeds smaller leek te worden. Maar het is ons alles meegevallen. Een klein deel van de tuin is bij het huis. 
Daarna ga je de berghelling af. Het is er vrij vochtig. Je komt er veel soorten primula's tegen. 
Opeens sta je voor een reusachtige sequoia. Tijden het wandelen valt hij niet zo op omdat hij niet bovenaan de helling staat. Maar als je er voor staat des te meer. In de struiken groeit een  oostindische kers (tropaeolum speciosum) Niet te vergelijken met de bekende Oost-Indische kers. Deze is overblijvend, komt een paar meter hoog en bloeit uitbundig en kan goed tegen schaduw. In Nederland ben ik hem in tuincentra niet tegen gekomen. Verder viel de Himalaya lelie op. Deze wordt meer dan twee meter hoog. Je kon er ook zaad kopen. 
Wat ik thuis ook probeerde, er kwam geen lelie uit de grond. Het zakje met de overgebleven zaadjes kwam ik laatst weer tegen. Ik heb ze ook maar op de foto gezet. Al met al was het een heel geslaagde dag.

Cluny House Gardens..  Cluny House Gardens.. Cluny House Gardens Sequoia.. Cluny-House-Gardens-oostind.jpg (183555 bytes).. giant himalayan lily

 
Schotse schapen  

Met deze Schotse schapen besluit ik mijn verslag.

 

 Engels / English                                                   

 

Subpagina AustraliŽ:  Hongkong        

                                                                             

omhoog                    home  

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-