De euphorbia wordt nog al eens voor een cactus aangezien


Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
home
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                                                  Euphorbia

De succulente euphorbia wordt nog al eens voor een cactus aangezien. Dat is niet zo. Cactussen komen alleen in Amerika voor, terwijl de euphorbia uit Afrika komt. Bij de groep euphorbia's behoren in tegenstelling tot de cactussen ook "gewone" planten. 
Je hebt ook een aantal tuinplanten, die tot deze groep behoren. 
Ook de bekende kerstster en het onkruidje kroontjeskruid zijn euphorbia's.  
                                      
Kerstster, Poinsettia (Euphorbia pulcherrima)
Hij wordt ook wel eens een kerstroos genoemd, maar dat is een heel ander soort plant (Helleborus).
De plant wordt in december verkocht om de enorm grote gekleurde schutbladen. De gele bloemetjes zelf zijn klein en onopvallend. Licht en matig water.
In mei kun je hem droog zetten. De bladeren zullen er dan vanaf vallen.Dan moet je hem terugknippen en in gewone potgrond verpotten. Om hem mooi in bloei te krijgen moet de kerstster begin oktober eerst minstens 40 dagen gedurende 14 uur per dag donker staan Daarna gewone omstandigheden. 
Tegenwoordig heb je behalve rode ook veel andere kleuren. Je kunt ook een nieuwe kopen, want zo duur zijn ze niet. Inheems in Midden-Amerika en Mexico. Daar is het een struik van soms wel 4 m hoog.
    Kerstster (Euphorbia pulcherrima)
Een kroontjes kruid (euphorbia helioscopia) was opgekomen bij een overwinterende euphorbia resinifera. Net zo als bij veel succulente euphorbia's heeft hij veel vertakkingen.
Eind april heb ik nog een foto gemaakt..
kroontjes kruid (euphorbia helioscopia) met een euphorbia resinifera  kroontjes kruid (euphorbia helioscopia) met een euphorbia resinifera

De Nederlandse naam is wolfsmelk. Die naam hebben ze te danken aan het witte rubberachtige, meestal giftige sap, dat bij beschadiging naar buiten komt. Als het sap in een open wond komt, geeft het een branderig gevoel. Hier staat meer informatie over de problemen, die je kunt hebben als je in aanraking bent gekomen met het sap van de euphorbia en wat je kunt doen.. 
Er zijn veel soorten vormen. (struiken, kussens, zuilen, bolvormen en medusahoofden) Een medusahoofd heeft een korte stam met veel zijscheuten.
De blaadjes zijn klein en hebben een kort leven.
De doorns ontstaan uit steunbladeren. Als het blaadje valt, blijft de doorn over. Er zijn ook vormen, waar de doorns zijspruiten zijn, die  bloemen kunnen vormen.
De bloemen zijn klein en onopvallend. Sommige hebben wel mooie schutbladeren.
De meeste vormen kunnen gestekt worden. Het afgesneden stuk moet je eerst laten drogen, voordat je het in wat zanderige grond zet. In tegenstelling tot de cactussen neemt een Euphorbia ook genoegen met gewone potgrond. Ze houden zelfs vaak van wat turf

Er zijn wel 2000 soorten. Toch is er bij mijn weten geen boek in het Nederlands, dat alleen over euphorbia's gaat. De beste beschrijving vond ik in het boek: wondere wereld van cactussen en vetplanten van Werner Rauth. Mooie foto's met beschrijvingen zijn te vinden in Succulenten geheel geÔllustreerde encyclopedie. Rob Herwig besteedt er in het volkomen kamerplantenboek ook 5 bladzijden aan. Voor een goede site over euphorbia's moet je ook naar het buitenland gaan. Bijvoorbeeld: Plants Belonging to the Genus 'Euphorbia'  Sukkulente EuphorbienRikus van Veldhuisens und Jaap Keijzers U4BA  (Nederlanders, maar de site is in het Engels). Dan nog is het moeilijk om te achterhalen hoe jouw euphorbia heet. Want een aantal soorten lijkt op elkaar en bij veel tuincentra staat er alleen euphorbia. Dat geldt trouwens ook voor cactussen. Bij een aantal weet ik de naam niet zeker.
Een nadeel is ook vaak, dat ze naar de zon toe groeien, waardoor ze scheef komen te staan."

's Zomers staan de meeste in de tuin, of op het terras. Opvallend was, dat ze nog de meeste schade ondervonden van de zon in de heetste maand in 2006. 

 
Euphorbia canariensis  Euphorbia canariensis Euphorbia tirucalli - potloodplant    Euphorbia tirucalli - potloodplant
Euphorbia canariensis. Ze komen veel op de Canarische eilanden voor en kunnen wel drie meter hoog worden. Ze schijnen behoorlijk giftig te zijn. Temperatuur tot -2įC. Donker rode bloemen. Euphorbia tirucalli. Ook wel potloodplant genoemd.Hij kan 6 meter hoog worden heb ik begrepen. Maar hij is goed te "snoeien". Voor een korte tijd kan hij -4įC verdragen. Inheems in Afrika.
Euphorbia horrida    Euphorbia horrida Euphorbia grandicornis   Euphorbia grandicornis
Euphorbia horrida. (vermoed ik) Er zijn vele soorten. Sinds een jaar komen er ook zijscheuten. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Inheems in Zuid Afrika. Euphorbia grandicornis. Hij kan twee meter hoog worden.. In bijna elk boek kom je hem tegen. Hij heeft veel vertakkingen. De takken zijn diep ingesnoerd. Inheems in Zuid Afrika.
Euphorbia enopla of heptagon    Euphorbia enopla of heptagon Euphorbia enopla of heptagon   Euphorbia enopla of heptagon  Euphorbia enopla of heptagon bloem op stekel 16-4-2014
Euphorbia enopla of heptagon. Deze soorten lijken nogal op elkaar. Beide struikjes kunnen 1 m hoog worden.Inheems in Zuid Afrika. De bloemen worden bovenin door dezelfde uitlopers gevormd als die van de stekels.
Euphorbia triangularis.   Euphorbia triangularis. Euphorbia trigona   Euphorbia trigona
Euphorbia triangularis. Hij kan behoorlijk groot worden met veel vertakkingen. Inheems in Zuid Afrika. Euphorbia trigona. Vertakkingen gaan recht omhoog. Op de linker foto zie je dat de blaadjes gaan verdorren.Inheems in Zuid Afrika.
  Euphorbia resinifera Euphorbia resinifera Euphorbia
Euphorbia resinifera. Denk ik. Hij gaat meer de breedte dan de hoogte in.(60 cm hoog en kan wel 2 m breed worden) Het is een van de oudste gedocumenteerde medische planten. Inheems in Marokko. Euphorbia valida Ik heb hem al een paar jaar. Er komen meer uitlopers bij, maar hij blijft klein.
Inheems in Zuid Afrika.
Euphorbia Euphorbia pseudocactus (bloeiend) Euphorbia pseudocactus (bloeiend in de tuin 2007) Euphorbia caput-medusae  Medusahoofd. Euphorbia caput-medusae  Medusahoofd. Euphorbia caput-medusae  Medusahoofd.
Euphorbia pseudocactus.  Hele  mooie maar ook hele kleine bloemetjes in het nieuwe deel in febr. maart. De struik kan 1 meter hoog en twee meter breed worden. In 2007 bloeit hij in juli in de tuin. Inheems in Zuid Afrika. Euphorbia caput-medusae  Medusahoofd. Maar ik weet niet welke. Er zijn verschillende soorten. Zie je de bloemetjes? Op de rechter foto (in de tuin 2006) zijn ze iets beter te zien. Inheems in Zuid Afrika.
euphorbia-milii Euphorbia Milii (Christusdoorn)

Ze bloeien vrijwel het hele jaar. Als de plant groter wordt wordt hij wat kaal. Dan is het duidelijk dat het een succulente plant is. (1 m hoog) Daarvoor valt het wat minder op vanwege de grote bladeren. 
Je hebt tegenwoordig verschillende kleuren bloemen.
Inheems in Madagaskar.

euphorbia-milii euphorbia-milii

Euphorbia submammillaris Euphorbia submammillaris

Dit is weer een kussenvormend soort. De doorns zijn bloemendoorns.
Inheems in Zuid Afrika.

 

Hier staan foto's van veel meer Euphorbia's!!

Engels / English                                                                                

Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
 
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

W3Counter Web Stats