vakantie spanje


Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      AustraliŽ      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      ItaliŽ      Schotland      Spanje      SloveniŽ      KroatiŽ      TsjechiŽ
home      links      links2


To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

     Spanje  Rondreis in het zuiden van Spanje (AndalusiŽ) 

 

In 2008 hebben we in mei een rondreis van acht dagen gemaakt in AndalusiŽ. We hadden een vliegtuig genomen naar Malaga. Vandaaruit zijn we met een huurauto vertrokken. 
De route was: Anteguera (1 dag)  - Palma del Rio (3 dagen) -Riofrio (3 dagen) 

 

Parkeerterrein voor bezoekers van El Torcal... Weg aan de westkant van El Torcal

Parkeerterrein voor bezoekers van El Torcal. Weg aan de westkant van El Torcal. 

El Torcal... Uitzicht vanuit Anteguera

El Torcal. Uitzicht vanuit Anteguera.

Vanuit Anteguera hebben we El Torcal bezocht. Dit is een 20 km≤ groot karstplateau. Je ziet er rotsformaties van hard en zacht kalksteen, die door erosie zijn gevormd. Het plateau is ongeveer 1000m hoog. 
Het bezoek is vrij kort geweest, omdat we wat later met het vliegtuig waren aangekomen. Er waren problemen met de radar, waardoor het vliegtuig eerst naar Amsterdam terugkeerde om het te laten repareren. 
Toch wilden we het gebied graag bekijken, omdat we ook een karstengebied in Ierland (de Burren) en in TsjechiŽ ( Prachovskť SkŠly) bezocht hadden. Er waren maar heel weinig toeristen. Het was weer anders, dan de vorige bezochte gebieden.

  

Vanuit Palma del Rio zijn we de eerste dag naar Sevilla gegaan.  We konden nergens een parkeerplaats vinden. Voordat we het in de gaten hadden, zaten we in de binnenstad. Uiteindelijk konden we hem op een pleintje neerzetten. 
Toen we terugkwamen, zat er echter een bon achter de ruitenwisser (150 euro). We hebben hem na het weekend bij enkele banken geprobeerd te betalen. Maar dat bleek in Spanje onmogelijk, als je een huurauto hebt. Vervelend, omdat je 30% korting krijgt, als je hem binnen een maand betaalt. Het verhuurbedrijf zal het nu voor ons oplossen.  (Juni 2009: We hebben niets hoeven te betalen)

 

De kathedraal en Alcazar... De kathedraal en Alcazar
De kathedraal van Sevilla en Alcazar staan vlak bij elkaar. De voorste rij is voor Alcazar. De achterste voor de kathedraal. Wij stonden dus in de rij voor Alcazar. De kathedraal is in de plaats gekomen van een moskee, die begin 15e eeuw is afgebroken. Dit is de grootste gotische kerk ter wereld.

Toen we weer naar buiten kwamen, was het heel wat rustiger. Helaas was de kerk gesloten.

Reales Alcazar ... Reales Alcazar .. Reales Alcazar
Reales Alcazar in Sevilla. Het paleis lijkt op het Alhambra in Granada. Het werd dan ook door arbeiders van Granada gebouwd. (vanaf 1364) De opdrachtgever was geen Moorse maar een christelijke koning. Hij had niet zo'n aardige naam. Namelijk Pedro de Verschrikkelijke.
De tuinen van Alcazar

De tuinen van Alcazar. Een deel in Moorse, een deel in Renaissance stijl. Ook is er een modern deel. 
Wat opviel waren de prachtige bomen, het geluid van vogels overal om je heen en de verrassende doorkijkjes. Tuinen en gebouwen vormen een geheel.

De tuinen van Alcazar De tuinen van Alcazar De tuinen van Alcazar.. De tuinen van Alcazar De tuinen van Alcazar De tuinen van Alcazar.. De tuinen van Alcazar De tuinen van Alcazar De tuinen van Alcazar 

  

75-cordoba.jpg (129305 bytes) Cordoba is ook een stad, die je niet mag overslaan. In het oude centrum (De jodenwijk. De vele joden, die er woonden zijn er in de Middeleeuwen verdreven) heb je vele smalle straten met allerlei winkeltjes. 

Mezquita...  Mezquita.. Mezquita.. Mezquita
Mezquita. Een Moskee waaraan van 785 tot 1009 is gewerkt. Hij heeft een oppervlakte van 175 m bij 135 m. In het midden is nu een christelijke kathedraal. 
Aan de buitenkant is niet veel te zien. De binnenkant  is echter heel indrukwekkend. Een deel is gratis te bezoeken. Voor de rest moet je betalen. Jammer genoeg zijn niet alle foto's gelukt.

In 1523 gaf  Karel V de bisschop van Cůrdoba toestemming voor het bouwen van een kathedraal in het hart van de moskee. Daarvoor werd een aantal van de vele zuilen verwijderd.

Alcazar de los Reyes Chritianos... Alcazar de los Reyes Chritianosll Alcazar de los Reyes Chritianos
Alcazar de los Reyes Critianos.  Een vesting van begin 13e eeuw waarvan nog een deel staat. 
In het gebouw is niet zo veel te zien. De tuinen vallen op door de grote vijvers. De planten vallen wat tegen, als je de Engelse borders bent gewend. Maar het is wel een bezoek waard.

 

Priego de Cordoba.... Priego de Cordoba.
Priego de Cordoba. Ik ga niet alle stadjes bespreken, waar we geweest zijn. Hier had je een prachtig uitzicht. We zijn langs een mooie route  door de bergen naar het volgende hotel gereden. Dat was een 50 km lange smalle weg met allemaal bochten en prachtige uitzichten. Maar omdat ik wat last van hoogtevrees heb, had ik toch wel spijt van onze keuze.

Als laatste zijn we naar Granada gegaan. Uiteraard hebben we het Alhambra bezocht. (Alhambra betekent rode burcht in het Arabisch)  Het bestaat uit een aantal gebouwen op een bergrug. Er omheen is een muur. De Sierra Nevada zijn we niet ingegaan. Als je Granada binnenkomt, zie je de besneeuwde bergtoppen.

Alhambra

Gebouwen: Het koninklijk paleis het Alhambra (Palacios Nazaries). Om dat te kunnen zien moet je van te voren (via Internet, maar wel in het Spaans) toegangskaarten aanvragen. Je hebt de keuze tussen 's ochtends en 's middags. Ieder half uur wordt er een groep toegelaten. Wij waren wat laat  met bestellen, waardoor we pas om zeven uur in het paleis mochten. Op de kaart kun je ook alle andere gebouwen en tuinen bezoeken. Als je geen kaart voor het paleis hebt, kun je wel da andere dingen bezoeken.

De Alcazaba. Een vestigingsgebouw.
Generalife. Dat was een zomerresidentie van de koning.
Het tuinencomplex.
Het paleis van Karel V. Vrije toegang. Ook naar het museum. Dat was echter dicht.

Op de foto.  
Rechts: Palacios Nazaries Links: Het paleis van Karel V
Vooraan: De Alcazaba

 

De binnenplaats van het koninklijk paleis... koninklijk paleis... De tuin voor het paleis

De binnenplaats van het koninklijk paleis. De bouw is gestart onder Karel V en voortgezet onder Filips II. Maar het is nooit helemaal voltooid. De renaissance bouwstijl is geheel anders, dan die van de andere gebouwen.

In het museum vind je van alles. B.v. keramieken, mozaÔeken, grafstenen, gebruiksvoorwerpen. Helaas was hij dus gesloten.

De tuin voor het paleis is ook het bezoeken waard.

De Alcazaba... De Alcazaba - uitzicht... De Alcazaba - uitzicht Granada
De Alcazaba. Een vestigingsgebouw.
Op linkerfoto zie je de binnenplaats met de overblijfselen van de soldatenkwartieren en woonvertrekken.

Vanaf de torens heb je een prachtig uitzicht over Granada. Het lukte me niet om de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada goed op de foto te krijgen.

Generalife... Generalife... Generalife... Generalife
Generalife. Een zomerresidentie van de koning. Via het tuinencomplex en via het paleis kun je er inkomen. Hier kom je allerlei hofjes en tuinen tegen.
Het tuinencomplex... Het tuinencomplex - de Santa Maria de la Alhambra kerk
Het tuinencomplex  Het tuinencomplex  Het tuinencomplex
Het tuinencomplex. Na het bezoek van de gebouwen kun je er heerlijk wandelen.
De torenspits op de foto rechtsboven is van de Santa Maria de la Alhambra kerk. Deze is in de plaats gekomen van een moskee. Binnen is  niet veel te zien.
Palacios Nazaries... Palacios Nazaries
Palacios Nazaries. Tijdens de regering an Yusuf I en Mohammed V in de 14e eeuw heeft het Alhambra zijn huidige vorm gekregen. Daarna zijn er in de christelijke tijd weer veranderingen geweest. Wat je nu ziet is een deel van wat het geweest is.
Palacios Nazaries Palacios Nazaries Granada  -  Alhambra. Het plafond van bewerkt cederhout van de troonzaal.. Palacios Nazaries Palacios Nazaries.. Palacios Nazaries Palacios Nazaries

 

Zwaluwen bij het hotel... Zwaluwen bij het hotel

Zwaluwen bij het hotel

Opuntia of vijgencactus... Olijfboomgaard
Van de overige foto's heb ik er een paar uitgekozen. De zwaluwen, die we bij elk hotel zagen. De opuntia's langs de weg. En natuurlijk een foto van een olijfboomgaard.

Een vakantie, die ik je kan aanraden. In mei is de temperatuur nog aangenaam. (Toch al in de buurt van de dertig graden) Als je geen Spaans spreekt is een woordenboek belangrijk. We zijn bijvoorbeeld in een bank en hotel geholpen door iemand, die geen woord Engels sprak. Terwijl je andere keren weer mensen tegenkomt, die goed Engels spreken. 
De hoofdwegen zijn goed. Het aantal bumperklevers is veel groter, dan in Nederland. Ook wordt er sneller getoeterd.

 

Engels / English                                                          

 

Subpagina AustraliŽ:  Hongkong       

                                                                                    

                        

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-