Lente


Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië       
home      links      links2


To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

 

Lente 

Neem ook een kijkje bij lente 2007                              

Het is altijd verbazingwekkend, hoe snel alles weer uitloopt. De prunus begint eind april al weer blad te krijgen. Onder de boom staan  de judaspenningen. Links staat een kardinaalsmuts. Naast het huisje staat bamboe. Ik heb sinds 2007 ook een kasje. De gouden regen (Laburnum anagyroides) staat links van de prunus en bloeit in mei. De hele boom is giftig! Vooral de peulen. Mijn nichtjes speelden ermee. We wisten het toen niet. Gelukkig is er nooit wat gebeurd. Ook de taxus achter de bamboe is giftig.

goudenregen (Laburnum anagyroides)...... prunus, bamboe, kardinaalsmuts, judasapenning


De vingerhelmbloem (Corydalis solida) zie je een klein tijdje. Daarna is hij weer helemaal verdwenen. Hij lijkt veel op de holwortel (Corydalis cava) Een verschil is dat de schudblaadje handvormig ingesneden zijn. Het gebroken hartje (Dicentra formosa) ziet er ook teer uit. Eigenlijk vind ik hem mooier, dan de grotere uitgave. De kleur van de schijnpapaver (Meconopsis cambrica) lijkt bij de vorige twee wel erg opzichtig. 

De vingerhelmbloem (Corydalis solida) zie je een klein tijdje. Daarna is hij weer helemaal verdwenen. Hij lijkt veel op de holwortel (Corydalis cava) Een veschil is dat de schudblaadje handvormig ingesneden zijn. Het zaad heeft een mierenbroodje.. Gebroken hartje (Dicentra formosa) Ondergrondse uitlopers. Bloeitijd: Eind april - september.. schijnpapaver (Meconopsis cambrica)


Het is altijd leuk om te ontdekken dat er weer kikkerdril in de vijver zit. De salamanders vinden dat ook, want ze eten alle eitjes op.  Ik doe alles nu maar in een schepnet en later gaat het in een emmer, die bij de vijver staat. Het gekke is, dat ze van paddeneitjes (slierten) afblijven. De Groene Kikker vind je op de pagina over
dieren in de tuin.

In 2009 hadden we heel veel kikkervisjes. Hier een foto met een nieuwsgierige schaatsenrijder.  

kikkerdril in schepnet. kikkervisjes. In 2009 hadden we heel veel kikkervisjes. Hier een foto met een nieuwsgierige schaatsenrijder.


Als de damastbloemen (Hesperis matronalis) en de duizendknoop (adderwortel) verschijnen, schiet de lente al weer aardig op. Longkruid (Pulmonaria) heeft prachtige bloemen, waar allerlei kleuren inzitten. Dat zie je ook bij de andere leden van de familie ruwbladigen. (b.v.  smeerwortel, vergeet-mij-nietje, slangekruid)

damastbloem (Hesperis matronalis)..... longkruid (Pulmonaria)   

  

lelietje-der-dalen (Concallaria)  Familie:Liliaceae. Uitlopers aan de wortelstok.  Het lelietje-der-dalen (Convallaria) woekert mijn hele tuin door, maar het bloemetje maakt veel goed.
korenbloem (Centaurea cyanus) Zonnig, goed doorlatende grond. Bloeit begin zomer.  Als laatste, omdat ik hem zo mooi vind: de korenbloem!!!! (Centaurea cyanus)   


Kijk voor meer planten op
lente 2007 

 

Foto's vijver 2007  Drie foto's eind mei.

De vijver is ongeveer 3 bij 3 meter. Hij lijkt kleiner door het waterdrieblad en de krabbescheer. Ik zit  vaak op het bruggetje de vijver te bekijken. Aan de andere kant is een moerasje, dat bij hoog water onderwater staat. Aan de voorkant is ook een moerasje met daar achter een heuvel, waar ik 's zomers de cactussen en euphorbia's zet.
Aan de kant staan verschillende soorten varens. De tongvaren zaait zich uit en komt overal op De andere moeten het meer van uitlopers hebben.
Ook staan er verschillende soorten bamboes. Afgeschermd door een strook speciale folie.
Onder water groeit veel hoornblad (Ceratophyllum demersum) Een hele goede zuurstofplant
De rose bloempjes zijn van de Adderwortel (Persicaria bistorta, voorheen Polygonum bistorta) Deze behoort tot de duizendknoopfamilie. Verder bloeit de gele lis en de Hyacint orchidee (Bletilla). Deze begint zich nu na een aantal jaren uit te breiden. De dotterbloem en de pinksterbloem zijn al weer uitgebloeid

De orchidee en andere planten , die nu niet bloeien staan op de pagina zomerbloeiers.
.....   
  

 

Als je wat hout laat liggen, wordt dit gewaardeerd door de insecten en vogels. Je krijgt geen overlast van insecten als je tuin in evenwicht is. Foto's mei 2010.

 

Roodborstje (Erithacus rubecula). Familie Vliegenvangers (Muscicapidae). Met bij..... Merel (Turdus merula). Familie Lijsters (Turdidae). Bij composthoop.   
Roodborstje (Erithacus rubecula). Familie Vliegenvangers ( Muscicapidae).

Dit roodborstje zit op een houtstronk van een oude appelboom.  Het is ook het tehuis voor allerlei insecten. 's Avonds zie je er vaak hommels zitten in de ondergaande zon.
Als je goed kijk zie je ook een onoplettend bijtje aan komen vliegen. Het wist nog net op tijd te onsnappen. Foto 5-5 2010.

Merel (Turdus merula). Familie Lijsters (Turdidae).

Bij de composthoop had ik een oude stam van een perenboom laten liggen. Deze merel kijkt of er nog iets  te vinden is.
Als ik in de tuin aan het werk ben, blijven merels en roodborstjes vaak in de buurt om te kijken of er nog eten te voorschijn komt.

nest winterkoninkje... Winterkoninkje (Troglodytes). Familie Troglodytidae. Winterkoninkje (Troglodytes). Familie Troglodytidae. Foto 5-5-2013.

Vandaag  (1 april) zag ik een winterkoninkje de garage invliegen. Toen ik later een kijkje nam, zag ik dit nestje in de touwen.
Dit jaar (2008 een jaar later) heeft er weer een winterkoninkje gebroed. Toen de kat van onze dochter weer eens logeerde, hoorde je aan het winterkoninkje waar hij zat.

Nu zes jaar (2013) later hangt het nestje nog steeds tussen de touwen in de garage. Elk jaar wordt het weer gerepareerd door een winterkoninkje. Hier gaat hij de garage in. 

 

Nestje meesjes in de brievenbus. ... Nestje meesjes in de brievenbus. . Nestje meesjes in de brievenbus. Foto's april, mei 2013. 
Nestje meesjes in de brievenbus. 
In de muur zit een brievenbus. Er onder hebben we nog een brievenbus, omdat niet alle post door de sleuf kan. Dit jaar (2013) heeft een meesje er een nestje in gemaakt. De post moest er even niet in.

 

Wilde eend (Anas platyrhynchos). Familie Eendachtigen (Anatidae)...... Kauw (Corvus monedula, Coloeus monedula). Familie Kraaiachtigen (Corvidae).  
Wilde eend (Anas platyrhynchos). Familie Eendachtigen (Anatidae).

Een heel enkele keer zitten er wilde eenden bij onze vijver, terwijl we midden in het dorp wonen zonder water in de buurt.
Foto 24-4-2013.

Kauw (Corvus monedula, Coloeus monedula). Familie Kraaiachtigen (Corvidae).

In de schoorsteen van het schuurtje hadden we dit jaar een nest van kauwen. Ze zijn daardoor helemaal niet schuw.
Je kunt ze herkennen aan de aan de witte iris van de ogen. Bij andere kraaiachtigen is die donker.
Foto 2-6-2013.

 

Foto's brug vijver 2013.
De liggers van het bruggetje werden slecht. Ik heb een nieuwe brug gemaakt. Dit keer een vlakke brug.

Oscar de kat van onze dochter op de brug...... Maurice, onze kleinzoon op de brug.  
Oscar de kat van onze dochter (In 2020 overleden).
Oscar was tevreden over de brug. Foto 16-6-2013.

Maurice, onze kleinzoon.
Hier wandelt Maurice over de brug. Door alle planten is de brug niet zo goed te zien.
Foto 16-6-2013.


Blauwe reiger in de tuin in april 2021.
Vaak hebben we in de winter en eind winter een reiger, die op zoek is naar onze kikkers. Maar als het warmer wordt en het kikkerdril in de vijver ligt, zijn ze verdwenen. Er is, denk ik, genoeg voedsel te vinden op plekken zonder enge mensen in de buurt. Dit jaar was het in april heel koud. Toch was er al kikkerdril. Daarom bleef de blauwe reiger komen. De dag na deze foto nam hij een kikker mee. Ik heb nu een net boven het kikkerdril en bamboe over de vijver gelegd. Niet mooi, maar helaas nodig. 

Blauwe reiger (Ardea cinerea), familie Ardeidae...... Blauwe reiger (Ardea cinerea), familie Ardeidae.  Blauwe reiger (Ardea cinerea), familie Ardeidae. Foto's 8-4-2021.

 

 

 

Engels / English                                                  

 

                       

 

Subpagina zomerbloeiers:  Struiken, die in de zomer bloeien.

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-