kamerplanten


Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
home
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                                                                      Kamerplanten  

De Billbergia is een bromelia soort. Als een Bromelia uitgebloeid is, is het moeilijk om de zijscheuten weer aan de bloei te krijgen. Bij de Billbergia is dat geen enkel probleem. 's Zomers staat hij buiten. Ik was deze keer wat laat met het naar binnen halen. De nachtvorst vond hij niet zo leuk. Vandaar de lelijke bovenkant.†
De foto er naast is een paar jaar later gemaakt (december 2006). De bovenkant heeft zich hersteld. Hij bloeit wat minder uitbundig.†

Bilbergia        bilbergia met palm

bilbergia-bloem     bilbergia-bloem

Cactussen en andere succulenten vind ik fascinerende planten. Jammer genoeg heb ik door de kastanjes in mijn tuin weinig licht in huis. Ik heb sinds 2007 een kasje, maar de meeste staan gewoon in de tuin. 's Winters staan een aantal euphorbia's in de kamer. De rest staat  in de slaapkamers en in de bijkeuken. Je ziet ook nog een Echinocactus.
De rechter foto is weer later genomen. (februari 2007). Alle planten op de linker foto zijn nog in leven. Ze zijn wel van plaats en pot veranderd.


euphorbia in de winter       

Een kijkje in de kamer. De potloodplant Euphorbia tirucalli gaat al aardig richting plafond. Je kunt hem gelukkig snoeien. (meer informatie op pagina Euphorbia.)
In de badkamer staat een graslelie (Chlorophytum comosum) Een van de meest voorkomende kamerplanten denk ik. Een heel makkelijke plant. Hij houdt van licht (niet te zonnig) Op de plek van de witte bloempjes ontwikkelen zich kleine plantjes, die je weer kunt uitplanten, hoewel ze hangend aan de plant ook heel mooi staan. Ze houden 's winters van koelte, maar overleven in de tuin zelfs een zachte winter niet, heb ik gemerkt. 's Zomers voelen ze  zich er prima thuis. Eind van de zomer had ik veel te veel plantjes. Vandaar dat ik er maar een paar had laten staan. Ik heb ook een geheel groene soort.

       

De Huernia is een makkelijke plant. Hij bloeit van het voorjaar tot de winter en heeft niet veel licht nodig.
De cactus met de mooiste bloemen vind ik de Echinopsis leucantha (queen of the night) Ze kunnen tegen heel lage temperaturen, als ze droog staan.

Huernia penzigi        Echinopsis leucantha

Omdat mijn clivia vol met schildluis zat, heb ik hem in het voorjaar maar buiten gezet. Hij stond niet ideaal, want door de hete zomer verbrandden de bladeren. Hoewel ze in Zuid-Afrika groeien, kunnen ze toch niet zo goed tegen het felle zonlicht. Omdat ik  niet van plan was, om hem nog binnen te halen, liet ik hem staan. In de herfst veerde hij weer op. De lichte nachtvorst in december overleefde hij zelfs. 
Tot mijn stomme verbazing zag ik op 30 december, dat er twee bloemen verschenen. Van de schildluis was geen spoor te bekennen. Toen heb ik hem toch maar weer naar binnen gehaald. Als beloning stond hij half februari prachtig in bloei.
Normaal is de rusttijd van oktober tot december bij een temperatuur van ongeveer 10 graden Celsius. Tijdens de bloei moet hij warmer staan en meer water krijgen.

clivia        clivia  clivia  clivia  clivia  clivia

clivia

Hieronder staat  een aloŽ afgebeeld, die de winter ook heeft overleefd. Een stekje staat in huis (eerste afbeelding) De plant, waar hij van af komt, werd veel te groot. Hij gaat niet de hoogte in, maar breidt zich aan de zijkanten uit. Vorig jaar heeft hij nog in de schuur overwinterd. Nu heb ik hem maar buiten laten staan en er wat taxustakken  over heen gelegd. Deze foto's heb ik op 26 februari 2007 gemaakt.
Het stekken gaat heel gemakkelijk. Je haalt er een stukje af en binnen twee jaar groeit hij de pot uit.

aloŽ       aloŽ    aloŽ    aloŽ

Hier kun je online leuke kamerplanten kopen. Een groot assortiment zowel groene als bloeiende kamerplanten.

Hortuz online kamerplanten encyclopedie Bas den Braver heeft deze website gemaakt. Er wordt bij iedere plant aandacht besteed aan de eigenschappen, de verzorging en de vermeerdering.

   Engels / English                                                                                    

Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
 
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

 


W3Counter Web Stats