Kevers bladhaantjes


Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
home
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

Subpagina kevers:     Loopkevers (Carabidae)    Bladhaantjes (Chrysomelidae)   Snuitkevers  Boktorren en schijnboktorren   Lieveheersbeestjes, Coccinellidae  Kortschildkevers (Staphylinidae)   Kleine kevers               

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                     Bladhaantjes (Chrysomelidae) in de tuin   

De familie bladhaantjes is heel groot. Ze hebben meestal opvallende kleuren. Het zijn vrijwel allemaal planteneters. En daarom vaak schadelijk. 

Aardvlo, vlokever. Onderfamilie Alticinae. 
Veel kleine bladhaantjes kunnen heel goed springen. Ze zijn herkenbaar aan de gespierde achterste poten. Er zijn heel veel soorten.

Alticinae, mogelijk een Aphtona of Longitarsus-soort. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

 

Alticinae, mogelijk een Aphtona of Longitarsus-soort. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Alticinae, mogelijk een Aphtona of Longitarsus-soort. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

Heel veel vlokevers zijn vanaf een foto niet te herkennen.
Lengte ongeveer 2 mm.

Foto's 11-10-2012.

Asiorestia spec - Neocrepidodera spec. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

 

Asiorestia spec - Neocrepidodera spec. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Asiorestia spec - Neocrepidodera spec. Onderfamilie Alticinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

De eerste foto is gemaakt in 2007, de linker foto in 2008. Toen was dit een Asiorestia spec. Omdat ze erg veel leken op de Neocrepidodera soorten is de naam nu veranderd in Neocrepidodera spec. Hier informatie. In Nederland zijn op elkaar lijkende soorten: Neocrepidodera ferruginea, Neocrepidodera motschulskii, Neocrepidodera transversa. Het zijn glanzend bruine kevertjes, die heel goed kunnen springen.
Lengte 2 - 3 mm.

Asiorestia spec - Neocrepidodera spec.†Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Asiorestia spec - Neocrepidodera spec. Onderfamilie Alticinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).  Foto's 29-8-2012.

Teunisbloemaardvlo, Altica oleracea synoniem Haltica oleracea. Onderfamilie Alticinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

 

Teunisbloemaardvlo, Altica oleracea synoniem Haltica oleracea. Onderfamilie Alticinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Teunisbloemaardvlo, Altica oleracea synoniem Haltica oleracea. Onderfamilie Alticinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

Hij leeft op de teunisbloem en is daarom te herkennen van soortgenoten. Hij springt ook goed. Hij is schadelijk voor de teunisbloem, maar de plant overleeft het wel.

Lengte 3 - 4 mm.

Foto's 1-4-2008.

Onderfamilie Galerucinae. 

Longitarsus anchusae. Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Longitarsus anchusae. Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Longitarsus anchusae. Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Longitarsus anchusae. Onderfamilie Galerucinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).  

Dit zwarte springkevertje is te vinden op planten uit de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Hier zit hij op Overblijvende ossentong ( Pentaglottis sempervirens). Het onderste deel van de poten is geelbruin net als het onderste deel van de antenne. 
Lengte ongeveer 2, 3 - 2,5 mm..

Foto's 1-5-2015, 6-5-2015.

Longitarsus dorsalis.†Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).†

Longitarsus dorsalis.†Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).†

Longitarsus dorsalis.†Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).† Longitarsus dorsalis Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). 

De kop, poten en de bovenkant van rugschild zijn zwart, de zijkant is geelwit. Het halsschild is bruin.
Hij heeft verschillende voedselplanten. Vooral kruiskruid en jacobskruiskruid. 
De larven ontwikkelen zich in de wortels van de waardplant. De volwassen kever overwintert. 

Lengte ongeveer 2 - 3 mm. West- en Midden Europa.

Foto's 13-11-2013.

Onderfamilie Halticinae. 

Chaetocnema.†Onderfamilie Halticinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Niet helemaal zeker!!

Chaetocnema.†Onderfamilie Halticinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Niet helemaal zeker!!

Chaetocnema.†Onderfamilie Halticinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Niet helemaal zeker!! Chaetocnema. Onderfamilie Halticinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae). Niet helemaal zeker!!

Deze heel kleine kevertjes leven op verschillende soorten grassen. Chaetocnema hortensis behoort tot de bekendste soorten. Maar er zijn er ongeveer 20 in Europa, die veel op elkaar lijken.  
Ondanks, dat ze zo klein zijn vallen ze op, omdat ze zo glanzen in het zonlicht. Op de foto is te zien, dat ook de kop en halsschild gepunctueerd is.

Lengte ongeveer 2 mm.

Foto's 29-4-2013.

Niet springende soorten.

Onderfamilie Bruchinae. 

Bruchidius villosus. Onderfamilie Bruchinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Bruchidius villosus. Onderfamilie Bruchinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Bruchidius villosus. Onderfamilie Bruchinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Bruchidius villosus. Onderfamilie Bruchinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

Niet helemaal zeker door de grote gelijkenis met de in Nederland zeer zeldzame Bruchidius cisti. ( Bruchidius ) Een grijs kevertje met korte dekschilden.
Dit zaadkevertje leeft als larve in de peulen van Brem. Maar hij lust ook de peultjes van de Gouden Regen. De volwassen kever leeft van pollen. Hier eet hij van een door perenroest aangetast blad van de perenboom.
Inheems in Europa. Maar komt nu ook in Amerika en New Zeeland voor. Daar  wordt hij gebruikt om de bezembrem (Cytisus scoparius) onder controle te houden.
Lengte ongeveer 2 - 3 mm.
Andere soorten in Nederland: , Bruchidius cisti, Bruchidius varius en een exoot Bruchidius incarnatus.
Foto's 16-6-2014.

 

Onderfamilie Criocerinae.

Aspergehaantje (Crioceris asparagi). Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Aspergehaantje (Crioceris asparagi). Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Aspergehaantje (Crioceris asparagi). larve Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Aspergehaantje (Crioceris asparagi). Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Aspergehaantje (Crioceris asparagi). Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

Het aspergehaantje heeft glanzende, blauwzwarte dekschilden met een rode rand. Op de dekschilden zijn witte vlekken. Soms is er meer wit, zoals je op de linker foto ziet. Het borststuk is rood. De kop, poten en antennes zijn zwart.  De larve is bruingrijs", olijf groen..
De larve komt na ongeveer een week uit het ei en eet ook van de asperge. Ze verpoppen na ongeveer drie weken in de bodem. Er zijn twee generaties per jaar.
De wortels van de asperge worden gelukkig niet gegeten.
Lengte ongeveer 6 mm
April - september.
Europa, Noord Amerika, Azie.

Foto's 4-6-2012.

Blauw muntgoudhaantje (Chrysolina coerulans). Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Blauw muntgoudhaantje (Chrysolina coerulans). Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Blauw muntgoudhaantje (Chrysolina coerulans). Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Blauw muntgoudhaantje (Chrysolina coerulans). Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Blauw muntgoudhaantje (Chrysolina coerulans). Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

De kleur van de metallic glanzende dekschilden is variabel . Blauw, blauwviolet, blauwgroen, blauwzwart, groen of koperkleurig. De poten en antennes hebben dezelfde kleur als het lichaam.
Waardplant: Verschillende soorten munt (Mentha). Ze lusten ook onze dropplanten (Agastache foeniculum). Foto linksonder.
Lengte: 6,5 - 9  mm.
Europa, Klein en Midden AziŽ.  April - september. 
Foto's 2-5-2013, 8-7-2013, 18-9-2013.

Blauw muntgoudhaantje (Chrysolina coerulans). Larve. Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Blauw muntgoudhaantje (Chrysolina coerulans). Larve. Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Larve van het blauw muntgoudhaantje..
Leliehaantje (Lilioceris lilii) Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).


Leliehaantje (Lilioceris lilii) Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Leliehaantje (Lilioceris lilii). Tribe Criocerini. Onderfamilie Criocerinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

Dit fel rode kevertje lust graag lelies. Maar ook andere leden van de familie Liliaceae. De meeste schade wordt echter aangericht door de larve.
De vogels vinden het haantje niet lekker smaken. De kleur is dus een voordeel voor hem. De larven smeren zich in met hun ontlasting, waardoor ze lijken op vogelpoep. Zie foto.. Zie foto.
De volwassen kever overwintert. Gedurende enkele maanden worden aan de onderkant van de blaadjes eitjes afgezet. Als de larve volgroeid is, verpopt hij in de grond.
Lengte: 8 - 11 mm.  Foto's 20-8-2012, 13-6-2009

De larven smeren zich in met hun ontlasting, waardoor ze lijken op vogelpoep. Zie foto. De larven smeren zich in met hun ontlasting, waardoor ze lijken op vogelpoep. Zie foto.

Oulema melanopus of Oulema duftschmidi Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Oulema melanopus of Oulema duftschmidi Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Oulema melanopus of Oulema duftschmidi Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Oulema melanopus of Oulema duftschmidi. Tribe Lemini. Onderfamilie Criocerinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Oulema melanopus en Oulema duftschmidi zijn vanaf een foto niet uit elkaar te halen.
Het halsschild en poten zijn fel rood. De kop en rugschild zijn donkerblauw. Klein, maar heel opvallend.
Het leeft op grassen en granen.
Lengte: 4 - 5 mm.
April - september.

Foto's 27-3-2012.

 

 

 

 

 


Berkenhaantje. (Altica aenescens). Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Berkenhaantje. (Altica aenescens). Onderfamilie Galerucinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae). Niet inde tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

Glanzend blauwgroen. 
Zowel de larve als het volwassen berkenhaantje is vooral op de berk te vinden. Gelukkig niet in de tuin. Op de bladeren van de berken in de duinen zaten er veel. Daarom was hij ook niet zo moeilijk te determineren. Hij lijkt veel op andere soorten.
Lengte: 4,5 - 5,5 mm.
April - september. Europa.

Foto's 27-5-2013.

 

 

 

Onderfamilie Donaciinae. 

 

Rietkever Donacia clavipes

Rietkever Donacia clavipes

 

Rietkever Donacia clavipes Rietkever  Donacia clavipes. Onderfamilie Donaciinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

Een van de weinige rietkever soorten, die vanaf een foto gedetermineerd kan worden. Dit komt door de volgende kenmerken: Geen deuken in het dekschild,  gelige poten en sprieten, vrij lange poten. (Toon bedankt voor de hulp)
Rietkevers lijken meer op glanzende, gouden boktorren, dan op bladhaantjes. 
Een Donacia heeft een zacht behaarde buik. Door de lucht tussen de haren, kunnen ze op water drijven. Je ziet ze vooral langs de waterkant op oeverplanten en in het water drijvende planten. Deze zat in de buurt van de vijver op Look-zonder-look.
De larven leven onder water. Ze halen adem door de luchtkanalen in bladstelen van waterplanten als waterlelies aan te boren.
Lengte 10 mm.
Eind mei - oktober.
Foto 30-5-2010.  

Onderfamilie Galerucinae. 

 

Wormkruidhaantje (Galeruca tanaceti). Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).


Wormkruidhaantje (Galeruca tanaceti). Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Wormkruidhaantje (Galeruca tanaceti). Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).
Niet inde tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

De kever is mat zwart met veel putjes in dekschilden en halsschild. Het wormkruidhaantje op de foto is een vrouwtje met sterk vergrote abdomen. (Door de eitjes) 
De eitjes worden met wel 60 tegelijk bevestigd aan een blad of stengel. Ze worden beschermd door de afscheiding van de kever. 
Ondanks de naam lust deze kever heel wat soorten planten! Namelijk allerlei planten uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae), anjerfamilie (Caryophyllaceae), kaardebolfamilie (Dipsacaceae), leliefamilie (Liliaceae), lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae), duizendknoopfamilie (Polygonaceae) en nachtschadefamilie (Solanaceae).
Lengte: 6 - 10 mm.
Juni - september.Europa, AziŽ, geÔntroduceerd in Noord-Amerika. Foto's 16-9-2013.
Geel wilgenhaantje (Lochmaea caprea) of heidehaantje (Lochmaea suturalis)

Geel wilgenhaantje (Lochmaea caprea) of heidehaantje (Lochmaea suturalis)

Geel wilgenhaantje (Lochmaea caprea) of heidehaantje (Lochmaea suturalis)

Geel wilgenhaantje (Lochmaea caprea) of heidehaantje (Lochmaea suturalis)

Geel wilgenhaantje (Lochmaea caprea) of  heidehaantje (Lochmaea suturalis). Onderfamilie Galerucinae.  Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

Lochmaea caprea en L. suturalis zijn zonder genitaal-onderzoek meestel niet goed te onderscheiden. Hier zit hij op de bloem van een dotterbloem. Foto's 30-4-2010.

Heidehaantje (Lochmaea suturalis).  
Vooral L. suturalis kan zich ver verspreiden en dan op allerlei planten worden waargenomen. (volgens Jan Cuppen) Hij komt natuurlijk vooral op heidegebieden voor. De heidehaantjes eten van de jonge blaadjes van de heide en de larven eten van de wortels. Voor de plant is hij dus schadelijk. Omdat ik dicht bij de duinen en heide woon is het dus heel goed mogelijk, dat dit hem is.  

Geel wilgenhaantje (Lochmaea caprea).

Het wilgenhaantje schijn je behalve op wilg ook op populieren en berken aan te treffen. In onze tuin staat een berk. Een geel wilgenhaantje is dus ook mogelijk.
4 - 6 mm.
April - september,

Meidoornhaantje (Lochmaea crataegi). Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Meidoornhaantje (Lochmaea crataegi). Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).
Meidoornhaantje (Lochmaea crataegi). Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).


Meidoornhaantje (Lochmaea crataegi). Onderfamilie Galerucinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

Een rood bladhaantje met aan de zijkant van de elytra een zwarte langwerpige vlek en aan de bovenkant een kleine zwarte vlek.
De larven ontwikkelen zich in de vruchten of bloemen van de meidoorn. Soms ook in appel of peer. De larven verpoppen zich in de grond.
April - Augustus. Lengte 4 - 5 mm.

Afkomstig uit Noord-Afrika. Maar nu ook in Noord-Europa, Centraal-AziŽ en Midden-Amerika.  

Foto's 6-6-2015.

Sneeuwbalhaantje (Pyrrhalta viburni). Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Sneeuwbalhaantje (Pyrrhalta viburni). Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).
Larve Sneeuwbalhaantje
Sneeuwbalhaantje (Pyrrhalta viburni). Larve. Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

Sneeuwbalhaantje (Pyrrhalta viburni). Onderfamilie Galerucinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).


Sneeuwbalhaantje (Pyrrhalta viburni). Onderfamilie Galerucinae. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).

Het Viburnumhaantje komt vooral voor op de verschillende soorten Viburnum (sneeuwbalstruiken), o.m. op de Gelderse roos en de Viburnum tinus. Hier zit hij op een Viburnum tinus in de tuin.  De plant gaat er niet direct dood aan.
Ze overwinteren als eitje tussen de takken. Ze komen in mei uit. De groengele larven veroorzaken veel schade, maar ook het kevertje eet van de bladeren.
In juni verpoppen ze in de grond. Lengte 5 - 7 mm.

Europa, AziŽ Maar nu ook in Noord-Amerika (In 1947 voor het eerst gezien) en Canada. 

Foto's 27-8-2012.

Er staan heel veel bladhaantjes op de Duitse site "Kerbtier" : Chrysomelidae (Blattkšfer)www.kerbtier.de

Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl heeft geholpen met het determineren.  Met name Jan Cuppen en Theodoor Heijerman

Als jouw dier, dat je zoekt, niet op deze bladzijden staat, kun je eens kijken bij  The Garden Safari van Hans Arentsen en Hania Berdys en Insecten fotosite van Albert de Wilde. 
Twee uitstekende Duitse sites over kevers: 
www.kerbtier.  en www.koleopterologie.de
Engels: Website van de Watford Coleoptera Group met o.a. een uitgebreide Beetle Gallery.
Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie
over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

   Engels / English                                                                    

Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
 
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

Subpagina kevers:     Loopkevers (Carabidae)    Bladhaantjes (Chrysomelidae)   Snuitkevers  Boktorren en schijnboktorren   Lieveheersbeestjes, Coccinellidae  Kortschildkevers (Staphylinidae)    Kleine kevers       

W3Counter Web Stats