boktorren


Tuin, planten:
tuin          lente          lente'07            zomer           zomerbloeiers            onkruid            herfst      winter      kamerplanten           euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links           spinnen            vlinders            libellen            vliegen              zweefvliegen/1           zweefvliegen/2             wespen/bijen             kevers           wantsen            Insecten overig  
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië          
home        links        links2                



Subpagina
kevers:     Loopkevers (Carabidae)      Bladhaantjes (Chrysomelidae)      Snuitkevers      Boktorren en schijnboktorren      Lieveheersbeestjes, Coccinellidae      Kortschildkevers (Staphylinidae)      Kleine kevers            


To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                      

Boktorren in de tuin   

Boktorren (Cerambycidae) Er zijn meer dan 20000 soorten op de wereld.  In Nederland zijn het er heel wat minder.  De larven zijn bekend omdat ze van dood hout eten. De larven van de huisboktor  (houtwurmen) kun je ook in het hout van je huis tegen komen. Maar die is door de bestrijdingsmiddelen veel zeldzamer geworden.
De boktorren zelf eten bloemen, stuifmeel en bladeren. Ze hebben lange antennen.

Timmerboktor (Acanthocinus aedilis). Familie Boktorren (Cerambycidae)... Timmerboktor (Acanthocinus aedilis). Familie Boktorren (Cerambycidae).. Timmerboktor (Acanthocinus aedilis). Familie Boktorren (Cerambycidae).  Timmerboktor (Acanthocinus aedilis). Familie Boktorren (Cerambycidae). Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis. In Nederland zeldzaam!!

Hij lijkt klein op de foto, maar anders pasten de antennes er niet op. De antennes zijn heel lang. Bij het vrouwtje ongeveer twee maal de lichaamslengte, bij het mannetje veel langer. De dekschilden zijn grijs. Op het halsschild zijn vier geeloranje bultjes. (te zien op de kleine foto's) Het vrouwtje heeft een uitstekende legboor. Dit is dus een mannetje. Op de foto zit hij op de boomstronk van een omgezaagde den. Daar zijn ze vaker te vinden. Ze voeden zich met naalden en schors van de den. De larve van de timmerboktor leeft van dood hout, dat nog niet rot is. 
April - mei en augustus - september. (Hier in maart) De volwassen boktor overwintert.
Lengte 12 - 20 mm  Europa, Oost Azië. Foto's 13-3-2014.
Timmerboktor (Acanthocinus aedilis). Familie Boktorren (Cerambycidae). Timmerboktor (Acanthocinus aedilis). Familie Boktorren (Cerambycidae). Hier mannetje en vrouwtje. Foto's 16-3-2014.  
 

Gewone distelboktor (Agapanthia villosoviridescens). Familie Boktorren (Cerambycidae).    Gewone distelboktor (Agapanthia villosoviridescens). Familie Boktorren (Cerambycidae). Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

Een donkere kop en halsschild met drie lengtestrepen. Antennes met zwarte en witte ringen. Een bruingeel fijn gemarmerd dekschild. 
Keverlarven zijn te vinden in de stengels van veel verschillende soorten planten. De boktorren hebben een voorkeur voor distels. 
Mei-juli. Lengte 10-22 mm. Europa, de Kaukasus, Kazachstan, het Nabije Oosten, Rusland en Turkije. Foto 12-6-2020. 
  

Kleine wespenbok (Clytus arietis). Familie Boktorren (Cerambycidae)... Kleine wespenbok (Clytus arietis). Familie Boktorren (Cerambycidae).. Kleine wespenbok (Clytus arietis). Familie Boktorren (Cerambycidae).  Kleine wespenbok (Clytus arietis). Familie Boktorren (Cerambycidae).

Hij lijkt wat betreft de kleur en gedrag op een wesp. (beweeglijk, onrustig met de voor een boktor korte antennes)
Deze had ik bevrijd uit een spinnenweb in de bijkeuken. Lengte 10 - 15 mm. Mei - juli.
Hij eet voornamelijk stuifmeel. De larve vind je in rottend loofbomenhout. Vooral van de beuk.
Europa, Klein-Azië en Rusland.  Foto's 4-6-2008, 29-5-2013.
Kleine wespenbok (Clytus arietis). Familie Boktorren (Cerambycidae).
Mannetje en vrouwtje 31-5-2014.   
  

Rode Smalbok (Stictoleptura rubra synoniem Corymbia rubra, Leptura rubra). Man. Familie Boktorren (Cerambycidae)... Rode Smalbok (Stictoleptura rubra synoniem Corymbia rubra, Leptura rubra). Man. Familie Boktorren (Cerambycidae).. Rode Smalbok (Stictoleptura rubra synoniem Corymbia rubra, Leptura rubra). Man. Familie Boktorren (Cerambycidae).  Rode Smalbok (Stictoleptura rubra synoniem Corymbia rubra, Leptura rubra). Familie Boktorren (Cerambycidae).

Het mannetje hiernaast heeft een geelbruin tot een heel licht schild. Het halsschild is zwart.
Het vrouwtje (onderste 2 foto's) heeft een roodbruin schild. Het halsschild is ook roodbruin. Ze is groter dan het mannetje. 
De larven vind je vooral in oude dennenbomen.
Lengte:10-20 mm. Mei - september.  Europa, Azië, Noord Amerika. Foto's 31-7-2010, 7-8-2012, 18-8-2012.
Rode Smalbok (Stictoleptura rubra synoniem Corymbia rubra, Leptura rubra). Vrouw. Familie Boktorren (Cerambycidae). Rode Smalbok (Stictoleptura rubra synoniem Corymbia rubra, Leptura rubra). Vrouw. Familie Boktorren (Cerambycidae). Rode smalbok vrouw. Foto's 13-8-2012. 
    
    
Gewone Bloesemboktor (Grammoptera ruficornis). Familie Boktorren (Cerambycidae)... Gewone Bloesemboktor (Grammoptera ruficornis). Familie Boktorren (Cerambycidae).. Gewone Bloesemboktor (Grammoptera ruficornis). Familie Boktorren (Cerambycidae).  

Gewone Bloesemboktor (Grammoptera ruficornis). Familie Boktorren (Cerambycidae).

In mei, juni kun je ze op bloemen vinden. Hij is mat zwart van kleur. Poten en antennes zijn zwart met oranje. Een kleine boktor. Lengte 4,5 - 7 mm.
De larven ontwikkelen onder de bast van rottende takken van verschillende soorten loofbomen. Een gewone soort in zowel Europa als klein Azië. Foto's juni 2012. 
  

Veranderlijke Boktor (Phymatodes testaceus). Familie Boktorren (Cerambycidae)... Veranderlijke Boktor (Phymatodes testaceus). Familie Boktorren (Cerambycidae).  Veranderlijke Boktor (Phymatodes testaceus). Familie Boktorren (Cerambycidae).

Deze boktorren variëren sterk van kleur. Hun dekvleugels zijn van geel tot bruin, zwart, blauw of zelfs paars. De dijen van de dunne poten zijn dik. Het halsschild is donker tot geelachtig rood of rood. 
De larven leven in het hout van afgestorven bomen. Ze zijn te vinden in de schors en onder de schors in het spinthout. Ze zitten wel in het openhaardhout, maar niet in het hout van huizen, omdat daar geen bast omheen zit. Vooral eiken, maar ook beuken, haagbeuken en fruitbomen. De kevers leven overdag verborgen onder de schors of in spleten en zijn actief in de avonduren. 
Juni - juli. April - mei Lengte 8 - 16 mm Europa, Azië, de Kaukasus, Noord-Afrika en nu ook in Noord-Amerika. Foto's 1-7-2015. 
      

Gewone borstelboktor (Pogonocherus hispidus).. Gewone borstelboktor (Pogonocherus hispidus). Gewone borstelboktor (Pogonocherus hispidus)  Gewone borstelboktor (Pogonocherus hispidus). Familie Boktorren (Cerambycidae).

Dit is ook een kleine boktor. Hij is algemeen in Nederland.
Aan het eind van beide dekschilden heeft hij een spitse punt. Verder is de lichte band opvallend. Op het halsschild heeft hij twee glimmende bulten. Hij lijkt op de P. hispidulus (zeldzaam). De andere familieleden hebben niet de punt aan het eind van het dekschild. 
Hij leeft op verschillende loofbomen. Het hele jaar. Vooral in mei en eind augustus.
Lengte 4 - 6,5 mm De boktor op de foto is ruim 4 mm. Europa, Noord Afrika. Foto's 20-6-2011. 
      
Vuurboktor (Pyrrhidium sanguineum).. Vuurboktor (Pyrrhidium sanguineum). Familie Boktorren (Cerambycidae).. Vuurboktor (Pyrrhidium sanguineum). Familie Boktorren (Cerambycidae).  Vuurboktor (Pyrrhidium sanguineum). Familie Boktorren (Cerambycidae).

De kop is zwart. Ook de poten en antennes zijn zwart.  De rest van het lichaam is vuurrood. Ook de beharing is rood. Het halsschild is oneffen.
Keverlarven zijn te vinden onder de schors in dode takken en boomstammen. Ze hebben de voorkeur voor eikenhout. 
Het vrouwtje is groter dan het mannetje. Doordat de antennes even lang zijn, lijken de antennes van het mannetje langer. (ongeveer lichaamslengte)
April - mei. Lengte 6 - 15 mm. Europa, Noord Afrika, Iran. Foto's 25-4-2011, 6-5-2015. 
  

Grijze ribbelboktor, gewone dennenboktor (Rhagium inquisitor). Familie Boktorren (Cerambycidae)... Grijze ribbelboktor, gewone dennenboktor (Rhagium inquisitor). Familie Boktorren (Cerambycidae).. Grijze ribbelboktor, gewone dennenboktor (Rhagium inquisitor). Familie Boktorren (Cerambycidae)..Grijze ribbelboktor, gewone dennenboktor (Rhagium inquisitor). Familie Boktorren (Cerambycidae).  Grijze ribbelboktor, gewone dennenboktor (Rhagium inquisitor). Familie Boktorren (Cerambycidae).

De grondkleur van de dekschilden van deze boktor is zwart tot donkergrijs. Doordat de geelbruine beharing niet overal even dicht is zie je geelachtige tot roodbruine dwarsbanden, vlekken. Het halsschild heeft zijdoorns. De antennes zijn kort voor een boktor.
Op zandgronden, in de duinen. De larven ontwikkelen zich onder schors van naaldbomen, maar ook van berken, elzen, beuken en eiken. Voedsel kever: Delen van bloemen en boomhars.
April - augustus. Lengte 10 - 21 mm. Europa, Noord Azië.   Foto's 22-5-2013.  
      
Gewone dwergboktor (Tetrops praeustus)..  Gewone dwergboktor (Tetrops praeustus)  Gewone dwergboktor (Tetrops praeustus, Tetrops praeusta). Familie Boktorren (Cerambycidae).

Een heel kleine boktor. Hij is algemeen in Nederland, maar je ziet hem natuurlijk makkelijk over het hoofd. Hij heeft een zwart halsschild met een geel bruin rugschild. Aan het eind is het rugschild donker. De voorpootjes zijn lichter dan de andere. Je kunt op de foto nog net zien, dat hij behaard is. (korte haren)
Hij is vooral te vinden op prunussoorten, maar ook op meidoorn. De larven leven onder schors van dunne, pas dode takken van o.a appelbomen, lijsterbes, meidoorn. De ontwikkling duurt 1 - 2 jaar.
Essendwergboktor (Tetrops starkii) lijkt er heel veel op. Maar dit kevertje komt alleen in Zuid-Limburg voor. En is ook daar heel zeldzaam.
Mei - juni. Lengte 3 - 6 mm. Europa, Noord-Afrika. Nog niet zo lang geleden ook in Noord-Amerika gevonden. Foto's 3-5-2011. 
     

 

Op de pagina "Insecten Frankrijk" staan nog beschrijvingen en foto's van deze boktorren.

Muskusboktor, wilgenboktor, rozenboktor (Aromia moschata)   Chlorophorus trifasciatus   Wespenbok (Chlorophorus varius)
1. Muskusboktor, wilgenboktor, rozenboktor (Aromia moschata) 2. Chlorophorus trifasciatus 3. Wespenbok (Chlorophorus varius)

Enkele boktorren, die ik in 2015 in Kroatië heb gefotografeerd.

 Agapanthia cardui of Agapanthia pannonica   Agapanthia cynarae   Clytus rhamni waarschijnlijk
1. Agapanthia cardui of Agapanthia pannonica  2. Agapanthia cynarae  3. Clytus rhamni waarschijnlijk
Stictoleptura cordigera   Synoniem: Brachyleptura cordigera, Corymbia cordigera        
4. Stictoleptura cordigera   Synoniem: Brachyleptura cordigera, Corymbia cordigera  
Huisboktor (Hylotrupes bajulus). Familie Boktorren (Cerambycidae)... Huisboktor (Hylotrupes bajulus). Familie Boktorren (Cerambycidae).  Huisboktor (Hylotrupes bajulus). Familie Boktorren (Cerambycidae).

In Kroatië gefotografeerd, maar toch apart gezet, omdat dit de boktor is, die de boktorren zo'n slechte naam heeft bezorgd.

De larve is leeft ook in het hout van huizen en kan vooral in daken schade aanrichten. Hij is in heel Nederland te vinden, maar is door bestrijding sterk achteruitgegaan. Hij heeft een voorkeur voor zandgronden en en kwam oorspronkelijk in naaldbomen voor. 
Een zwarte boktor met een vlekkige, witgrijze beharing op de dekschilden. Ook het halsschild is grijswit behaard met enkele kale, glimmende zwarte plekken.
Lengte ongeveer 7-21 mm. Juni - augustus.
Van oorsprong uit Europa, maar is verspreid in hout en houtproducten. Nu is hij bijna kosmopolitisch en is gevonden in Zuid-Afrika, Azië, Amerika, Australië. Foto's 6-6-2015.  
  

 

Op boktorren lijkende kevers.

Dasytes cyaneus.. Dasytes cyaneus. Dasytes cyaneus  Dasytes cyaneus. Familie Dasytidae, Melyridae.

Hij lijkt op een kleine boktor en heeft een metallic blauwe glans. De poten en antennes zijn zwart. Ze hebben fijn, kort haar. De antennes van het vrouwtje zijn korter dan die van het mannetje.
Hier zie je hem op een Hondstand (Erythronium dens-canis) zitten. De foto is in april genomen. Daarna heb ik hem nog een aantal keren gezien. Er is over de Dasytes weinig informatie te vinden. Lengte ongeveer 5 mm.
De larven zijn wit, hebben zes poten en zijn harig. Ze leven in verrot hout en zijn rovers. In de lente verschijnen de volwassen kevers. Mei - augustus. Europa (behalve het noorden), Noord Afrika.   
      

Dasytes aerosus. Familie Dasytidae, Melyridae... Dasytes aerosus. Familie Dasytidae, Melyridae.  Dasytes aerosus. Familie Dasytidae, Melyridae.

Hij mist de blauwe glans van een Dasytes cyaneus. Helemaal zeker is het niet. De Dasytes niger lijkt er ook op.
Lengte ongeveer 5 mm. Foto's 6-6-2013.  
   

Oedemera lurida of Oedemera virescens. Familie Oedemeridae... Oedemera lurida of Oedemera virescens. Familie Oedemeridae.. Oedemera lurida of Oedemera virescens. Familie Oedemeridae.. Oedemera lurida of Oedemera virescens. Familie Oedemeridae.  Oedemera lurida of Oedemera virescens. Familie Oedemeridae.

Veel mannetjes van deze familie hebben heel dikke dijen.  Ze zijn metallic groen, blauw.
Je vindt ze op bloemen, waar ze stuifmeel eten.. De eitjes worden in stengels gelegd. Daarin ontwikkelen zich de larven.
Lengte 5 - 9 mm. Europa, Noord Afrika, Azië. De Oedema wordt ook wel schijnbok genoemd. Foto's 6-4-2008 en juni 2012.
      
Ischnomera cyanea. Familie Oedemeridae... Ischnomera cyanea. Familie Oedemeridae.. Ischnomera cyanea. Familie Oedemeridae.  Ischnomera cyanea. Familie Oedemeridae.

Er bestaat ook nog de soort Ischnodema caerulea. 
Synoniemen zijn Asclera cyanea, Asclera coerulescens en  Asclera coerulea. Lekker ingewikkeld dus.
Een prachtig gekleurd blauw kevertje. Foto's 20-4-2011, 29-4-2009. 
      
Chrysanthia nigricornis synomiem Chrysanthia geniculata. Familie Oedemeridae.   Chrysanthia geniculata synomiem Chrysanthia nigricornis. Familie Oedemeridae. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

Metalic blauw, groen of koperkleurig kever. De poten zijn oranje met donkere delen. 
De larven zijn te vinden in rottend naaldhout, waarmee ze zich voeden. De kevers eten stuifmeel.  Lengte 5 - 8 mm. Europa. Foto 7-8-2012.  
     

Enkele oedmera's, die ik in 2015 in Kroatië heb gefotografeerd.

Oedemera flavipes man    Oedemera flavipes vrouw   Oedemera nobilis man
1. Oedemera flavipes man  2. Oedemera flavipes vrouw  3. Oedemera nobilis man 

Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl heeft geholpen met het determineren.  Met name Jan Cuppen en Theodoor Heijerman
Veel informatie heb ik het boekje: De Nederlandse boktorren (Cerambycidae) door Theo Zeegers en Theodoor Heijerman. Nu op internet:
Boktorren determineren gebaseerd op dit boekje "De Nederlandse boktorren".

The Garden Safari Informatie over insecten en andere beestjes van Hans Arentsen en Hania Berdys    Insecten fotosite Informatie over veel soorten insecten van Albert de Wilde
Duitse website kevers:  www.kerbtier.de    Duitse website kevers: www.koleopterologie.de
Engelse website kevers: Beetle Gallery    


Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie
over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

 

Engels / English                                               

 

                       

 

Subpagina kevers:     Loopkevers (Carabidae)      Bladhaantjes (Chrysomelidae)      Snuitkevers      Boktorren en schijnboktorren      Lieveheersbeestjes, Coccinellidae      Kortschildkevers (Staphylinidae)      Kleine kevers       

Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk  


W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-