"> Bodemwantsen, lygaeidae in de tuin bodemwantsen in de tuin

 

Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië
home      links      links2



Subpagina wantsen in de tuin: 
"Water wantsen"      Schildwantsen (Pentatomoidea)      Blindwantsen (Miridae)      Cicaden      Nederlandse wantsennamen      Bladluizen 


To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English
                                                   

                                                         

Bodemwantsen (Lygaeidea) in de tuin

Algemene informatie over wanten:

Wantsen vind je zowel in en op het water als op het land. Ze hebben een steeksnuit (rostum). Daarmee zuigen ze allerlei sappen uit. Dat kunnen planten en zaden zijn, maar ook insecten en andere dieren. Ze horen tot de orde Hemiptera. Bij die groep horen ook cicaden, luizen. 
Wantsen hebben verharde vleugels, die de twee dunne vleugels beschermen, waarmee gevlogen wordt. De verharde vleugels zijn over elkaar gevouwen. (Bij kevers liggen ze  naast elkaar). Het uiteinde van de verharde vleugels is vliesachtig. De meeste soorten zijn uitgerust met stinkklieren.
De jongen (nimfen) komen zonder vleugels uit het ei. Ze lijken wel al enigszins op een volwassen dier. Na een aantal vervellingen verschijnen de vleugels en gaan ze steeds meer op het volwassen dier lijken. We spreken over stadiums. Er zijn 5 stadiums, die instars worden genoemd.
Bij het water staan deze families op deze website: Corixidae, Gerridae, Hydrometridae, Nepidae, Naucoridae, Notonectidae, Saldidae.
Er zijn vele families. Bekend is superfamilie schildwantsachtigen - Pentatomoidea, die verdeeld is in 14 - 15 families. Bekend zijn de families schildwantsen (Pentatomidae), kielwantsen (Acanthosomatidae), graafwantsen (Cydnidae), pantserwantsen, juweelwantsen (Scutelleridae), viooltjeswantsen (Thyreocoridae) met in Nederland alleen de viooltjeswants (Thyreocoris scarabaeoides) en sinds 2021 in Nederland familie kogelwantsen  (Plataspidae) met alleen de kogelwants ( Coptosoma scutellatum).
Andere wantsen families, die op deze website staan zijn: bloemwantsen (Anthocoridae), randwantsen (Coreidae), bodemwantsen (Lygaeidae), blindwantsen (Miridae), sikkelwantsen (Nabidae), glasvleugelwantsen (Rhopalidae), roofwantsen (Reduviidae), netwantsen (Tingidae).

Familie Lygaeidae - Bodemwantsen, grondwantsen.
Bodemwantsen of grondwantsen, Lygaeidae komen overal in de wereld voor. Het is een grote familie van meestal donker gekleurde wantsen, maar in de onderfamilie Lygaeinae, Ridderwantsen zijn er ook felrode bodemwantsen. De meeste Lygaeinaesoorten leven in de tropenEr is ook een andere indeling van de bodemwantsen van Henry, T.J. (1997) met een superfamilie Lygaeoidea. De onderfamilies zijn dan veranderd in families. Bijvoorbeeld de onderfamilie Rhyparochrominae is dan veranderd in de familie Rhyparochromidae. In Nederland wordt echter nog steeds de indeling in onderfamilies aangehouden.
Ze leven vaak op de grond en voeden zich met planten en zaden. Er zijn ook soorten die in bomen te vinden zijn. De meeste soorten overwinteren als adult. In Nederland zijn ongeveer 100 soorten.
Link naar
bodemwantsen in Nederland.

Onderfamilie Cyminae -Stippelbodemwantsen.
Tot de onderfamilie behoren vier wantsen uit het genus Cymus. Zie waarneming. Alle vier soorten zuigen aan zaden van eenzaadlobbigen (monocotylen) zoals grassen. Ze zijn dicht gepuncteerd.

Eikelkleurige cymus (Cymus glandicolor). Onderfamilie Cyminae. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. .. Eikelkleurige cymus (Cymus glandicolor). Onderfamilie Cyminae. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. . Eikelkleurige cymus (Cymus glandicolor). Onderfamilie Cyminae. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Eikelkleurige cymus (Cymus glandicolor). Onderfamilie Cyminae. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Een lichtbruine wants met op de voorvleugels een donkerbruine vlek. De vorm van de vlek onderscheidt hem van andere soorten uit het genus Cymus. De volwassen wants overwintert. De nieuwe generatie verschijnt vanaf juli.
Lengte 3,7-5,1 mm. Europa, Azië (Siberië, China, Japan).
Foto's 17-7-2017. 
/cymus, nimf Onderfamilie Cyminae. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.  De nimfen van Cymus lijken zeer veel op elkaar. Deze had ik samen met de twee andere Cymus glandicolor gevonden. Maar het kan ook een andere zijn.  Foto 17-7-2017.   
Zwartkopcymus (Cymus melanocephalus). Onderfamilie Cyminae. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. .. Zwartkopcymus (Cymus melanocephalus). Onderfamilie Cyminae. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Zwartkopcymus (Cymus melanocephalus). Onderfamilie Cyminae. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in een weiland ongeveer 3 km van ons huis.
Een lichtbruine wants met op de voorvleugels een donkerbruine vlek. De kop is bruin tot zwartbruin. De donkere kop onderscheidt hem van andere soorten uit het genus Cymus. Als hij een lichte kop heeft is hij lastiger te onderscheiden. 
De volwassen wants overwintert. De nieuwe generatie verschijnt vanaf juli.
Lengte 3,1-3,9 mm. Europa, Noord-Afrika, naar het oosten tot in Centraal-Azië.
Foto's 28-87-2017.    


Onderfamilie
Ischnorhynchinae -Smalsnuitbodemwantsen.

Een kleine onder familie met in Nederland drie soorten, die veel op elkaar lijken. Namelijk Kleidocerys ericae, Heidesmalsnuit die op heide voorkomt. De Kleidocerys privignus. Elzensmalsnuit die op els voorkomt. De Kleidocerys resedae, Berkensmalsnuit die in grote aantallen op berken of in de buurt van berken voorkomen. De andere twee soorten zijn zeldzamer. Zie forum waarneming.

Kleidocerys resedae. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae)... Kleidocerys resedae. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).. Kleidocerys resedae. Familie Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). Tegenwoordig ook berkenwants genoemd, eigenlijk de naam van Berkenwants (Elasmucha grisea). (zie pagina schildwantsen). Kleidocerys resedae. Nimfen Familie Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). Tegenwoordig ook berkenwants genoemd, eigenlijk de naam van Berkenwants (Elasmucha grisea). (zie pagina schildwantsen)  Berkensmalsnuit (Kleidocerys resedae). Onderfamilie Ischnorhynchinae, smalsnuitbodemwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Werd ook berkenwants genoemd, maar dat levert veel verwarring op met andere wantsen, die in berken leven.
Een algemeen bruin wantsje in onze tuin. De vleugels zijn doorzichtig. Je ziet ze vooral in de buurt van berken. Ze kunnen daar in grote aantallen voorkomen. Vooral in 2014 zijn er door de zachte winter heel veel. Hoewel ze niet schadelijk zijn en niet steken, zijn ze vooral op campings wel lastig. Soms wordt er geklaagd over stank als er zo veel zijn. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen.
Lengte: 4-5 mm. Ik zie ze het hele jaar. Hij overwintert als adult.  Maar!!!!! in Nederland zijn er twee minder algemene soorten, die er heel veel op lijken. namelijkde Elzensmalsnuit (Kleidocerys privignus) op els en de heidesmalsnuit (Kleidocerys ericae) op heide. 
Nimfjes in verschillende stadiums. Maart - september. Op de laatste foto vervelt hij naar adult. Ze leven van de zaden van de berk.
Kleidocerys resedae. nimf Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).  Kleidocerys resedae. nimf Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). 
Kleidocerys resedae. nimf Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).. Kleidocerys resedae. Nimf vervelt naar adult. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).     


Onderfamilie Orsillinae - Zaadbodemwantsen.

In deze onderfamilie zijn in Nederland zeven Nysius-soorten, de Orsillus depressus en de Ortholomus punctipennis 

Gekielde nysius (Nysius helveticus). Onderfamilie Orsillinae. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.  Gekielde nysius (Nysius helveticus). Onderfamilie Orsillinae. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Wantsen uit het genus Nysius lijken veel op elkaar. In Nederland komen ook nog voor: Nysius cymoides, Nysius ericae, Nysius graminicola, Nysius huttoni, Nysius senecionis en Nysius thymi.  Een bruine wants met een duidelijke lichte kiel over halsschild en schildje, waardoor hij van de andere soorten te herkennen is. 
Leeft vooral van zaden van struikhei. Minder vaak van ganzerik en planten uit de composietenfamilie

Ze overwinteren als ei en soms bij hoge temperaturen als nimf. Lengte 4,3-6 mm. Europa, Klein-Azië, Centraal-Azië en China. Foto 4-7-2018.  


Onderfamilie Rhyparochrominae - Rookwantsen

Tribus Drymini.

Drymus brunneus. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). .. Drymus brunneus. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).   Bruine moswants (Drymus brunneus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Ik dacht, dat het weer een Drymus ryeii was. Die zie ik vaak. Ik heb toch een paar foto's gemaakt. Gelukkig maar, want het is een andere soort. Drymus brunneus is niet zo makkelijk te herkennen, omdat het een kleine wants is. 
Als je naar de foto kijkt, zie je duidelijke verschillen. De schenen en het bovenste stukje van de antenne zijn lichtbruin. De voorvleugels zijn bruin en in het midden opvallend breed.
Adult: Het hele jaar. Lengte 3,6-5,4 mm.
Foto's 24-03-2012.  
Drymus ryeii. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). .. Drymus ryeii. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). . Drymus ryeii. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). . Drymus ryeii. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).  Ryes moswants (Drymus ryeii). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Drymus reyii lijkt op Drymus sylvaticus. Het is een donkere wants. De voorvleugels zijn meestal donkerbruin tot zwart, maar soms lichter.  
In onze tuin de meest algemene Drymus. Adult: Het hele jaar. Lengte 3,6-4,7 mm
. Foto's 26-10-2011, 13-4-2008.  
Dwergmoswants (Drymus pumilio). Man. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Man: Dwergmoswants (Drymus pumilio). Man. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.  Vrouw: Dwergmoswants (Drymus pumilio). Vrouw. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Dwergmoswants (Drymus pumilio). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Drymus pumilio is samen met de Drymus pilicornis de kleinste soort in het genus Drymus. De antennen zijn bruinzwart. Bij de vrouwtjes zijn segment 1 en onderste deel van segment 2 bruin. Kop en schildje (scutellum) zijn bruinzwart. De voorvleugels zijn bruin (bij pas vervelde wantsen lichter). 
In Nederland zijn ze zeer zeldzaam. Ook in Europa worden ze niet zo vaak gevonden. Informtie:
Waarneming.
Ze leven van zaden in nat of vochtig mos op zand of kalkgrond. Deze wantsen zitten in het mos bij onze vijver.

Adult: Het hele jaar. Lengte 2,4-3 mm. Foto's 18-7-2017, 19-7-2017.  
nimfje  Drymus. (Drymus spec.)  Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).   nimfje  Drymus. (Drymus spec.)  Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). Het nimfje, dat ik vond op de grond tussen de bladeren is van een  Drymus. (Drymus spec.)  Verder is hij helaas  niet te determineren. Foto's 19-9-2008. 
Eremocoris plebejus. Onderfamilie Rhyparochrominae. Familie Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). .. Gewone heremietwants (Eremocoris plebejus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. . Gewone heremietwants (Eremocoris plebejus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. . Gewone heremietwants (Eremocoris plebejus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Gewone heremietwants (Eremocoris plebejus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Eén matige foto, die ik nam, terwijl hij hard wegrende over een stukje spaanplaat. Pas in 2018 zag ik hem weer in de tuin. In de duinen zie ik hem vaak. Andere foto's zijn daar genomen.
Eremocorissoorten zijn herkenbaar aan de twee geelwitte vlekken op het membraan. De voorvleugels zijn donker tot lichter roodbruin. 
Een bewoner van de droge dennenbossen met zanderige of kalkhoudende grond. Hij is vaak te vinden op mos of tussen de dennennaalden op de grond. De volwassen wants overwintert. In augustus verschijnen de nieuwe volwassen wantsen. Lengte 5-  mm. Europa, Azië. Foto's 22-05-2010. 24-9-2016, 6-10-2016, 10-4-2018.  
Gewone heremietwants (Eremocoris plebejus). Nimf. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.  
Gewone heremietwants (Eremocoris plebejus). Nimf. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Gewone heremietwants (Eremocoris plebejus). Nimf. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. . Eremocoris plebejus - Gewone heremietwants. Nimf. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen.  3-8-2015, 24-9-2016, 28-9-2016. Nimfen in verschillende stadia. Verschil met de nimfen van de  Eremocoris abietis zijn de harige schenen.    
Borsttandheremietwants  (Eremocoris podagricus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. .. Borsttandheremietwants  (Eremocoris podagricus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.     Borsttandheremietwants  (Eremocoris podagricus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Lijkt op
Eremocoris plebejus De voorvleugels roodbruin met een zwarte tekening, een witachtig geel deel bij het schildje, een witachtig gele vlek aan de rand op ongeveer een derde deel. Het membraan met witachtige aders. De volwassen wants overwintert. In augustus verschijnen de nieuwe volwassen wantsen. Lengte 5,5-7 mm. Vroeger zeldzaam in Nederland. Europa, Noord-Afrika, Klein-Azië, de Kaukasus. Foto's 4-5-2023.  
Eremocoris abietis - Dennenheremietwants. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen... Eremocoris abietis - Dennen heremietwants. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen.. Eremocoris abietis - Dennen heremietwants. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen.  Dennen heremietwants (Eremocoris abietis). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Net als de gewone heremietwants een bewoner van de droge dennenbossen met zanderige grond. Hij is vaak te vinden op mos of tussen de dennennaalden op de grond. ook wel onder lork, jeneverbes,  onder bosbes of struikhei. Een mooie wants met gedeeltelijk lichte en gedeeltelijk roodbruine voorvleugels.
De volwassen wants overwintert. In augustus verschijnen de nieuwe volwassen wantsen. Lengte 5,9 - 7,2 mm. Europa, Azië. Foto's 9-09-2015.
  
Dennenkegelwants (Gastrodes grossipes). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.. Dennenkegelwants (Gastrodes grossipes). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Dennenkegelwants (Gastrodes grossipes). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen Nimf: Gastrodes grossipes - Dennenkegelwants. Nimf. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen.  Dennenkegelwants (Gastrodes grossipes). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Een roodbruine platte bodemwants met brede abdomen en vleugels. Hij is te vinden op dennenbomen waar ze aan de zaden zuigen. Hij lijkt op de lichtere Gastrodes abietum - Sparrennaaldboomwants, die op sparren voorkomt.
De volwassen wants overwintert. Het hele jaar. Europa en Klein Azië.  Lengte 6 - 7 mm.
 Foto's 20-04-2015, 20-4-2015.   
Doffe donsrug (Stygnocoris fuligineus).  Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.  Doffe donsrug (Stygnocoris fuligineus).  Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar aan de rand van de duinen en van een weiland ongeveer 2 km van ons huis.
De vrij doffe, bruine voorvleugels zijn bedekt met korte haartjes. Zwarte antennen. Segment 2 en 3 zijn vaak bij de top (3 ook soms geheel) roodbruin. Poten met zwarte dijen en bruine schenen. Kop en halsschild zijn zwart, achterste deel van het halsschild is zwartbruin..
Stygnocoris sabulosus lijkt op de Stygnocoris fuligineus. Maar Stygnocoris fuligineus heeft lichte pootjes en antennen ( Alleen het laatste segment is donker) en glanst meer. De derde soort in Nederland is Stygnocoris rusticus. Die is meer zwartachtig.
Vooral op warme, droge plaatsen met een kruidenrijke begroeiing. Geen voorkeur voor een bodemsoort. Zaden van veel verschillende soorten kruidachtige planten. De volwassen wantsen en soms de nimfen overwinteren. Twee generaties per jaar. Lengte 2,5 - 3,3 mm. De nieuwe generatie volwassen wantsen verschijnt in augustus.
Foto 31-3-2017.  
Glanzende donsrug (Stygnocoris sabulosus).  Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. .. Glanzende donsrug (Stygnocoris sabulosus).  Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.    Glanzende donsrug (Stygnocoris sabulosus).  Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
De bruine voorvleugels zijn bedekt met haartjes. Lichte pootjes en antennen. Alleen het laatste segment is donker. Kop en halsschild zijn zwart of zwartbruin.
 
Vooral op droge, zanderige plaatsen. Zaden van veel verschillende soorten kruidachtige planten en grassen. Maar ze zijn vooral te vinden bij struikhei. De eieren overwinteren en komen in de lente uit. Bij de meeste grondwantsen overwinteren de volwassen wantsen. Lengte 2,4 - 3,2  mm. Augustus - oktober. Foto's 17-10-2010.  
Het nimfje, dat ik vond op de grond tussen het mos is van een  Stygnocoris (Stygnocoris spec.)  Verder is hij helaas niet te determineren.   Het nimfje, dat ik vond op de grond tussen het mos is van een  Stygnocoris (Stygnocoris spec.)  Verder is hij helaas  niet te determineren. Foto 17-6-2017. 

Scolopostethus: In Nederland zijn er een aantal soorten, die op elkaar lijken. Het zijn kleine verschillen. (kleur van antennen, poten en vleugellengte.) De dijen van de voorpoten zijn heel dik en hebben stekels. 

Scolopostethus affinis - Kortvleugelige zaagpoot. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen. .. Scolopostethus affinis - Kortvleugelige zaagpoot. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen. . Scolopostethus affinis - Kortvleugelige zaagpoot. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen.    Kortvleugelige zaagpoot (Scolopostethus affinis). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Scolopostethus affinis heeft meestal korte vleugels. Maar ze kunnen ook volledig ontwikkeld zijn, maar dan zijn ze moeilijk vanaf een foto te determineren. De antennen zijn onder lichtbruin en boven donkerbruin. 
Ze zitten vaak tussen bladafval en in de buurt van brandnetels. De volwassen wants overwintert en  soms nimfen van een tweede generatie.  Ze planten zich in het voorjaar voort. In juli, augustus verschijnt de volgende generatie. Lengte 3,1 – 4 mm.
In Nederland zeer algemeen. Europa. Naar het oosten tot in West-Siberië en Klein-Azië en het gebied rond de Kaspische Zee.

Foto's 14-6-2011, 14-42013, 25-4-2013. Scolopostethus affinis - Kortvleugelige zaagpoot. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen.  Haakje op het mesosternum.(tussen voor en middenpoten)
Misschien (dus niet zeker!!!!) Scolopostethus affinis?? - Kortvleugelige zaagpoot. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen. .. Misschien (dus niet zeker!!!!) Scolopostethus affinis?? - Kortvleugelige zaagpoot. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen.  . Misschien (dus niet zeker!!!!) Scolopostethus affinis?? - Kortvleugelige zaagpoot. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen. Misschien (dus niet zeker!!!!) Scolopostethus affinis?? - Kortvleugelige zaagpoot. Onderfamilie Rhyparochrominae, Rookwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen.   Misschien (dus niet zeker!!!!) Scolopostethus affinis?? - Kortvleugelige zaagpoot. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Twee voorbeelden van langvleugelige wantsen. Deze zijn niet met zekerheid te determineren. 
Ik heb hieronder de eigenschappen van de verschillende soorten geplaatst. Het probleem is, dat een kenmerk als de kleur van de antennes meestal klopt, maar niet altijd en dat maakt het lastig om sommige wantsen met zekerheid te kunnen determineren.
Foto's 22-09-2010, 19-8-2015.
Kortvleugelige zaagpoot (Scolopostethus affinis). Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
13-4-2016 Een langvleugelig vrouwtje S. affinis. Wel zeker, door het knobbeltje aangegeven door de rode pijl, die ik er bij getekend heb. 
Kleurrijke zaagpoot (Scolopostethus decoratus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae,.. Kleurrijke zaagpoot (Scolopostethus decoratus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae,. Kleurrijke zaagpoot (Scolopostethus decoratus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae,  Kleurrijke zaagpoot (Scolopostethus decoratus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Altijd langvleugelig. Antenne: Segment 2 onderkant lichtbruin, rest donker. Poten lichtbruin tot donkerder bruin. Voordij donker.
Ze worden vaak in de buurt van heide en bosbes (eet de zaden) gevonden, tussen de bladeren en mos op de grond, maar ook op de plant. De volwassen wants overwintert. Ze planten zich in het voorjaar voort. In augustus verschijnt de volgende generatie. Lengte 3,1 – 4 mm. Hij wordt in heel Europa en Noord-Afrika en naar het noorden tot in Klein-Azië gevonden. Foto's 27-3-2019, 23-2-2019.
  
Grote zaagpoot (Scolopostethus grandis). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen... Grote zaagpoot (Scolopostethus grandis). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.. Grote zaagpoot (Scolopostethus grandis). Vrouw. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.Grote zaagpoot (Scolopostethus grandis). Vrouw. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Grote zaagpoot (Scolopostethus grandis). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.
Vleugels iets verkort, zelden langvleugelig. Antenne: Segment 1 en onderste deel segment 2 lichtbruin, de rest donker. Poten meestal lichtbruin tot donkerder bruin, voordij donkerbruin.
Ze worden vaak op vochtige plaatsen gevonden, tussen de bladeren en mos op de grond. Wants op foto mist een antennesegment.
De volwassen wants overwintert. In juli, augustus verschijnt de volgende generatie. Lengte 3,7 - 5 mm. Europa. Naar het oosten tot in West-Siberië, Klein-Azië en de Kaukasus.
Foto's 16-10-2016. Kleine foto: Net als bij S. affinis een haakje op het mesosternum.(tussen voor en middenpoten).  Eerste twee foto's gemaakt in de duinen, de laatste twee foto's in de tuin van een vrouwtje met vrij lichte antennen.  
Scolopostethus pictus. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). ..  Scolopostethus pictus. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). . Scolopostethus pictus. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).   Bonte zaagpoot (Scolopostethus pictus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Scolopostethus pictus heeft altijd lange vleugels. De antennen en poten zijn lichtbruin. Geheel lichtbruine antennes, bovenste segmenten soms wat donkerder.
Ze worden vaak op vochtige plaatsen gevonden, tussen de bladeren en mos op de grond. 
De volwassen wants overwintert en  soms nimfen van een tweede generatie. Ze planten zich in het voorjaar voort. In juli, augustus verschijnt de volgende generatie. Lengte 3,9 – 4,8 mm. Europa. Naar het oosten tot in Siberië, Klein-Azië en de Kaukasus. Foto's 2-11-2009, 9-2-2011.
  
Thomsons zaagpoot (Scolopostethus thomsoni). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. .. Thomsons zaagpoot (Scolopostethus thomsoni). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. . Thomsons zaagpoot (Scolopostethus thomsoni). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Thomsons zaagpoot (Scolopostethus thomsoni). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Scolopostethus thomsoni is hier kortvleugelig, maar kan ook langvleugelig zijn. Antenne: Segment 1 en onderste deel segment 2 lichtbruin, de rest donker (niet altijd)
Je vindt ze op plekken, waar de grote brandnetel (Urtica dioica) groeit. Weinig voorkeur voor hoeveelheid vocht of bodemsoort.
De volwassen wants overwintert en  soms nimfen van een tweede generatie. In juli, augustus verschijnt de volgende generatie. Lengte 3,4 – 4 mm. In Nederland zeer algemeen. Europa. Naar het oosten tot in Siberië en Centraal-Azië en Japan. Ook in Noord-Amerika. Foto's 17-3-2017.
 

Thomsons zaagpoot (Scolopostethus thomsoni). Langvleugelig. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Thomsons zaagpoot (Scolopostethus thomsoni). Langvleugelig. Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen.
Ik heb geen brandnetels. Maar deze langvleugelige Scolopostethus thomsoni vond ik toch in de tuin. Foto 29-3-2019.

De eigenschappen van de verschillende soorten Scolopostethus, maar de kleur van de antennen is een niet helemaal hard kenmerk en dan wordt het een stuk lastiger.

Scolopostethus affinis: 3,1 – 4 mm. - Kortvleugelig (membraan kort) enkele keer langvleugelig. - Antenne: Segment 1 en 2 zijn lichtbruin, segment 3 en 4 zijn donkerbruin. (soms is de basis van segment 3 ook lichtbruin) - Poten lichtbruin, voordij kan ook donkerbruin zijn. - Kruidachtige planten, vaak bij brandnetel. 
Scolopostethus decoratus: 3,6 – 4,2 mm. - Altijd langvleugelig. - Antenne: Segment 2 onderkant lichtbruin, rest donker. - Poten lichtbruin tot donkerder bruin. Voordij donker. - In de buurt van heide, bosbes.
Scolopostethus grandis: 3,7 – 5 mm. - Vleugels iets verkort, zelden langvleugelig. - Antenne: Segment 1 en onderste deel segment 2 lichtbruin, de rest donker. Poten meestal lichtbruin tot donkerder bruin, voordij donkerbruin. 
Scolopostethus pictus: 3,9 – 4,8 mm. - Antenne: lichtbruin, bovenste segmenten soms wat donkerder. - Altijd langvleugelig. - Poten lichtbruin. 
Scolopostethus pilosus: 3,6 – 4,4 mm. - Kortvleugelig, zelden langvleugelig. - Antenne: Segment 1 en onderste deel segment 2 lichtbruin, de rest donker. - Poten lichtbruin, voordij donkerbruin. - Zeer zeldzaam.
Scolopostethus puberulus: 3,2 – 4,3 mm. - Kortvleugelig, soms langvleugelig. - Antenne: Segment 1, 2 zijn lichtbruin, segment 2, 3 zijn donkerbruin met een scherp contrast. - Poten zijn lichtbruin. 
Scolopostethus thomsoni: 3,4 – 4 mm. - Kortvleugelig (membraan heel kort) en langvleugelig. - Antenne: Segment 1 en onderste deel segment 2 lichtbruin, de rest donker (niet altijd) - Poten lichtbruin, voordij donkerbruin. - Vooral in de buurt van brandnetels. - 

Scolopostethus grandis heeft evenals Scolopostethus affinis op het mesosternum twee duidelijke haakjes bij de mannetjes en twee minder duidelijke knobbeltjes bij de vrouwtjes.

Scolopostethus nimf. Familie: Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).  Nimfje Scolopostethus. Verder is hij helaas  niet te determineren.  Foto 21-7-2011. 
Gewone greppelschild (Taphropeltus contractus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. .. Gewone greppelschild (Taphropeltus contractus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Gewone greppelschild (Taphropeltus contractus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.  Gewone greppelschild (Taphropeltus contractus). Tribus Drymini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
De kop is bij Taphropeltus achter de ogen is ingesnoerd. De ogen staan vrij ver van het halsschild. De kop, halsschild en schildje zijn zwart. De donkere voorvleugels zijn voor een deel geelbruin.
De volwassen wants overwintert.  Droge, warme, open tot halfschaduwrijke biotopen zoals bosranden. Hij leeft van zaden op de bodem. In paringstijd zijn ze ook op de planten te vinden. Het hele jaar. Europa. Noord-Afrika, Azië.  Lengte 3,2 - 3,7 mm. Foto's 28-9-2016, 15-3-2017.
 


Tribus Gonianotini.

Zwartpootheidebodemwants (Macrodema microptera). Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. .. Zwartpootheidebodemwants (Macrodema microptera). Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Zwartpootheidebodemwants (Macrodema microptera). Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Een glanzend zwarte wants met lichtbruine vleugels. Meestal is hij net als op deze foto kortvleugelig (brachypteer). Een enkele keer langvleugelig (macropteer). Het zwarte halsschild heeft een bruine achterrand. 
In Nederland is hij algemeen op de hogere zandgronden in het binnenland en in de duinen. Ze leven  op de bodem bij heide van de zaden en jonge blaadjes van heide en ook wel van springstaarten.
De volwassen wants overwintert.  In juli een nieuwe generatie volwassen wantsen. Lengte 3,1-3,9 mm. Foto's 4-8-2017.  
Man: Schuinschild (Trapezonotus spec). Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.  Man: Schuinschild (Trapezonotus spec). Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Een trapezevormig halsschild. De drie soorten, die op elkaar lijken, waardoor ze vaak vanaf een foto niet kunnen worden gedetermineerd. Ook omdat de kleur kan variëren. Langvleugelig (macropteer) en kortvleugelig (brachypteer). Een grijszwarte kop, schildje en voorste deel halsschild. Achterrand van het halsschild is bruin met zwarte punten. Bruine voorvleugels Zwarte antennes. Bij mannetjes is segment 1 geelbruin. 
Soorten zijn 
Zandschuinschild (Trapezonotus arenarius): Zelden kortvleugelig. 4,1-5 mm. Warme, droge, gebieden met zandgrond (kust- en landduinen). 
Heideschuinschild (Trapezonotus desertus): Zelden langvleugelig.  3,7-4,7 mm. Droge tot matig vochtige gebieden (heide, lichte dennenbossen).
Loofbosschuinschild (Trapezonotus dispar): Langvleugelig en kortvleugelig. 4,6-5,3 mm. Droge tot matig vochtige gebieden. (rand van loofbossen of in lichte loofbossen).
Foto 26-09-2018.
  
Zandschuinschild (Trapezonotus arenarius. Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen... Zandschuinschild (Trapezonotus arenarius. Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.  Zandschuinschild (Trapezonotus arenarius). Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Deze twee wantsen konden door Berend Aukema wel worden gedetermineerd. Twee verschillende soorten op dezelfde plek gevonden. 
Zandschuinschild (Trapezonotus arenarius): Zelden kortvleugelig. 4,1-5 mm. Warme, droge, gebieden met zandgrond (kust- en landduinen)  Foto's 5-10-2018.
  
Loofbosschuinschild (Trapezonotus dispar). Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen... Loofbosschuinschild (Trapezonotus dispar). Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.  Loofbosschuinschild (Trapezonotus dispar). Tribus Gonianotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Loofbosschuinschild (Trapezonotus dispar): Langvleugelig en kortvleugelig. 4,6-5,3 mm. Droge tot matig vochtige gebieden. (rand van loofbossen of in lichte loofbossen). Foto's 26-09-2018.  

Tribus Megalonotini.

Gewone grootrug (Megalonotus chiragra). Tribus Megalonotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. .. Gewone grootrug (Megalonotus chiragra). Tribus Megalonotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Gewone grootrug (Megalonotus chiragra). Tribus Megalonotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Zwart met bruine vleugels. Zwarte antennen. Segment 2 is geelbruin en distaal zwart. Met recht opstaande haren, waardoor de wants op de foto rommeltjes op de rug heeft, omdat hij op zijn rug in het bakje, lag toen ik hem ving tussen het bladafval. Zuigt aan allerlei zaden op de bodem.
Ze komen vooral voor op zandgrond. Volwassen wantsen overwinteren.
Eén generatie per jaar. Lengte 5,2-6,7 mm. Foto's 15-09-2020.  

 

Tribus Plinthisini.

Glanzend kleinkopje (Plinthisus brevipennis). Tribus Plinthisini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.  Glanzend kleinkopje (Plinthisus brevipennis). Tribus Plinthisini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Een kleine glanzend zwarte wants. Hij meestal kortvleugelig, maar kan ook langvleugelig zijn. Het kopje is naar verhouding klein. Hij lijkt op de nog kleinere Plinthisus pusillus. Plinthisus brevipennis heeft echter een  brede gepuncteerde band op het halsschild langs het schildje.
Ze voeden zich met zaden op de bodem. In paartijd zijn ze ook op planten te vinden. De volwassen wants overwintert. Eind juli verschijnen de nieuwe volwassen wantsen. Lengte 2,8 - 3,5 mm. Europa, Noord-Afrika, Azië. Foto 24-09-2016.
  


Tribus Rhyparochromini.

Beosus maritimus. Familie Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). .. Beosus maritimus. Familie Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).   Bonte zandrookwants (Beosus maritimus). Tribus Rhyparochromini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Een bruine wants met opvallende witte vlekken op de donkere cuneus. Op het donkere scutellum zijn twee langwerpige lichte vlekken. Lichtbruine poten met een donker gedeelte.  Het vierde donkere segment van de antenne is aan de basis licht. 
Ze komen vooral voor op zandgrond. Hier loopt hij op ons terras. Volwassen wantsen overwinteren.
Adult: Het hele jaar. Lengte 6-7 mm. Foto's 11-04-2014.  
Peritrechus nubilus. Familie Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). .. Peritrechus nubilus. Familie Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae). . Peritrechus nubilus. Familie Bodemwantsen, grondwantsen (Lygaeidae).  Lichter: Gewone dartelwants (Peritrechus nubilus). Tribus Rhyparochromini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. Gewone dartelwants (Peritrechus nubilus). Tribus Rhyparochromini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen.   Gewone dartelwants (Peritrechus nubilus). Tribus Rhyparochromini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeidae, bodemwantsen. 
Peritrechus nubilus lijkt op Peritrechus geniculatus. Verschil: Bij Peritrechus nubilus is het 3e segment van de antenne dunner dan het 1e segment en de voorrand van het halsschild is smal geelbruin. Meestal is er een duidelijke lichte vlek bij het begin van het membraan. Lengte 5 - 6 mm. Het hele jaar.
Foto's 22-9-2014 en 11-4-2018 ( Een lichtere Peritrechus nubilus). 

Enkele soorten uit de familie Lygaeidae, bodemwantsen, die ik in Frankrijk heb gefotografeerd: Zie Insecten Frankrijk 

Onderfamilie Orsillinae - Zaadbodemwantsen.

Nysius cf graminicola Onderfamilie Orsillinae. Familie Grondwantsen (Lygaeoidae).   Compositennysius (Nysius cf graminicola). Onderfamilie Orsillinae, Zaadbodemwantsen. Familie Lygaeoidae, Bodemwantsen.

Onderfamilie Lygaeinae - Ridderwantsen. Familie Lygaeidae, Bodemwantsen.

Lygaeus equestris, Lygaeus simulans   Prachtridderwants (Lygaeus equestris) of Valse prachtridderwants (Lygaeus simulans). Onderfamilie Lygaeinae Ridderwantsen. Familie Lygaeoidae, Bodemwantsen.
Lygaeus pandurus (tegenwoordig ook wel Spilostethus genoemd)  Familie: Grondwantsen (Lygaeidae)     Pandoerridderwants (Spilostethus pandurus (vroeger ook wel Spilostethus genoemd). Onderfamilie Lygaeinae Ridderwantsen. Familie Lygaeoidae, Bodemwantsen.
Spilostethus saxatilis - Rotsridderwants. Onderfamilie Lygaeinae Ridderwantsen. Familie Lygaeoidae, Bodemwantsen.   Rotsridderwants (Spilostethus saxatilis) Onderfamilie Lygaeinae Ridderwantsen. Familie Lygaeoidae, Bodemwantsen.

Twee soorten uit de familie Lygaeidae, bodemwantsen, die ik in Kroatië heb gefotografeerd.

Macroplax fasciata.  Onderfamilie Oxycareninae, Spitskopwantsen of Scherpkopwantsen. Familie Lygaeoidae, Bodemwantsen.   Macroplax fasciata.  Onderfamilie Oxycareninae, Spitskopwantsen of Scherpkopwantsen. Familie Lygaeoidae, Bodemwantsen.
Proderus bellevoyei. Tribus Megalonotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeoidae, Bodemwantsen.  Proderus bellevoyei. Tribus Megalonotini. Onderfamilie Rhyparochrominae, rookwantsen. Familie Lygaeoidae, Bodemwantsen. 

Berend Aukema bedankt voor het determineren van veel van mijn wantsjes.

Een veldgids wantsen (Berend Aukema, Theodoor Heijerman en Vincent Kalkman) uitgebracht met daarin de Nederlandse- en wetenschappelijke namen. Zowel digitaal als op papier. Een aanrader! 

Ik heb veel informatie uit de Britse site: Britishbugs.org.uk   Een Duitse site over wantsen:  www.koleopterologie.de.
Overzicht wantsen en vele andere insectensoorten in Frankrijk   Duitse site (wantsen en waardplanten): Natur-in-nrw.de
Een Franse website met o.a. wantsen: Aramel.free.fr .    Een Deense site: www.miridae.dk
Wantsen rond de Middellandse zee.   Kleine cicaden: gallery.kunzweb.net
Insecten fotosite Informatie over veel soorten insecten van Albert de Wilde.    Website over luizen.
The Garden Safari Informatie over insecten en andere beestjes van Hans Arentsen en Hania Berdys     


Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie
over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

 

Engels / English                                                           


                        



Subpagina wantsen in de tuin: 
"Water wantsen"      Schildwantsen (Pentatomoidea)      Blindwantsen (Miridae)      Cicaden      Nederlandse wantsennamen      Bladluizen          

Subpagina Frankrijk:
Insecten Frankrijk 

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-