Vlinders in de tuin


Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      AustraliŽ      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      ItaliŽ      Schotland      Spanje      SloveniŽ      KroatiŽ      TsjechiŽ
home      links      links2
To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                                               

Dagvlinders in de tuin     


Subpagina   vlinders:     Uilen, Noctuidae      Spanners, Geometridae      Bladrollers, Torticidae      Pyralidae, Crambidae      Sikkelmotten, Oecophoridae   
                                                                                          

Zowel dagvlinders als nachtvlinders behoren tot de orde schubvleugeligen (Lepidoptera).

De dagvlinders vliegen altijd overdag. Bij nachtvlinders zijn er ook veel soorten, die overdag vliegen en soms ook mooi gekleurd zijn. (dagactieve nachtvlinder)
Een kenmerk van nachtvlinders zijn de lange voelsprieten zonder knopje op het eind zoals bij de dagvlinders. Die zijn in het donker natuurlijk wel handig. Vaak hebben ze een dichtere beharing om warmte vast te houden en krachtiger vleugelspieren. Er is een verbinding tussen voor- en achtervleugel. Vaak hebben ze een camouflagepatroon. Uitzondering: De nachtvlinders uit de familie bloeddrupjes (Zygaenidae) hebben wel antennen met een knopje aan het uiteinde.

Nymphalidae   

Dagpauwoog (Aglais io, Inachis io) Familie Nymphalidae†.. Dagpauwoog (Aglais io, Inachis io) Familie Nymphalidae†. Dagpauwoog (Aglais io, Inachis io) Familie Nymphalidae†   Dagpauwoog (Aglais io, Inachis io) Familie Nymphalidae.  

Een heel opvallende vlinder met een toepasselijke naam. De oogvlekken op de oranjerode vleugels lijken op de ogen op de staart van de pauw. De donkerbruine onderkant van de vleugels is veel minder opvallend. Hij legt  de eitjes onder brandnetelbladeren.(Net als de atalanta, gehakkelde aurelia, kleine vos) De tuinplanten worden zo dus gespaard. Ik moet er toch maar ergens een paar laten staan, bedenk ik nu.
Ze overwinteren o.a in schuren. Ze leven ongeveer een jaar. (van juni tot mei)
Spanwijdte 50 - 60 mm. Europa, AziŽ. Foto's: 9-4-2011.   

     
Kleine Vos, Schoenlapper (Aglais urticae) Familie Nymphalidae.. Kleine Vos, Schoenlapper (Aglais urticae) Familie Nymphalidae. Kleine Vos, Schoenlapper (Aglais urticae) Familie Nymphalidae. Kleine Vos, Schoenlapper (Aglais urticae) Familie Nymphalidae  Kleine Vos, Schoenlapper (Aglais urticae) Familie Nymphalidae.

Ik zie hem niet zo vaak in de tuin, terwijl het wel een algemene vlinder is. Maar...... in 2012 en 2013 waren er heel veel.
Hij is te herkennen aan de rand  met blauwe halve maantjes, die duidelijk afsteken tegen het oranje en zwart.
Hij overwintert in schuren en huizen en is daarom vaak een van de eerste vlinders, die je in het voorjaar (maart) ziet. In april leggen ze eieren aan de onderkant van brandnetelbladeren, waaruit de eerste generatie komt, die eind mei, juni vliegt. In augustus, september verschijnt de talrijkere tweede generatie. Soms is er nog een derde generatie. 
De rupsen eten brandnetels. 
Spanwijdte 40 - 50 mm.  Europa, AziŽ.

    

Landkaartje (Araschnia levana). Familie Nymphalidae... Landkaartje (Araschnia levana). Familie Nymphalidae.. Landkaartje (Araschnia levana). Familie Nymphalidae.. Landkaartje (Araschnia levana). Familie Nymphalidae.  Landkaartje (Araschnia levana). Familie Nymphalidae.

Er is een groot verschil tussen de voorjaarsgeneratie en de najaarsgeneratie. Het patroon (netwerk van lijnen) aan de onderkant van de vleugels lijkt op een landkaart. Bij de voorjaarsgeneratie is de bovenkant oranjebruin met zwarte vlekken. Bij de zomergeneratie is de bovenkant bruinzwart met oranje vlekjes langs de rand en een witte band.  
De waardplant van de rupsen zijn brandnetels.
Spanwijdte 38 - 43 mm.
April - september. Twee generaties. Europa, AziŽ. Foto's 22-7-2012.

      
Distelvlinder (Vanessa cardui, syn. Cynthia cardui). Familie Nymphalidae... Distelvlinder (Vanessa cardui, syn. Cynthia cardui). Familie Nymphalidae.. Distelvlinder (Vanessa cardui, syn. Cynthia cardui). Familie Nymphalidae.. Distelvlinder (Vanessa cardui, syn. Cynthia cardui). Familie Nymphalidae.  Distelvlinder (Vanessa cardui, syn. Cynthia cardui). Familie Nymphalidae.

In 2007 en 2008 zag ik vaak distelvlinders. Daarna enkele jaren niet meer. Pas in 2012 zag ik ze weer. 
Net als de Atalanta is het een trekvlinder. Ze komen uit Zuid-Europa en soms zelfs uit Noord-Afrika. Ze leggen hier eieren. Deze vlinder zal dus tweede generatie zijn. In de herfst trekken ze naar het zuiden. Alles wat blijft overleeft de winter niet.
Distelvlinders hebben oranje vleugels met zwarte vlekken. De punten van de voorvleugels zijn zwart met witte vlekken. Als de vleugels dichtgeklapt zijn is het een mooi getekende vlinder.
Waardpanten rups: Vooral akkerdistel, gewone klit en grote brandnetel. De vlinder op nectarplanten, zoals de vlinderstruik. Niet als de atalanta op rottend fruit.
Spanwijdte 50 - 60 mm.
Wereldwijd. Behalve Zuid Amerika en de Antarica. In Australie komt ook een familielid voor, dat er veel op lijkt. Australian Painted Lady (Vanessa kershawi). Andere er op lijkende familieleden zijn American Painted Lady (Vanessa virginiensis) en West Coast Lady (Vanessa annabella). Foto's 9-9-2012, 10-9-2012.
    

Gehakkelde Aurelia (Polygonia c-album) Familie Nymphalidae... Gehakkelde Aurelia (Polygonia c-album) Familie Nymphalidae.. Gehakkelde Aurelia (Polygonia c-album) Familie Nymphalidae.  Gehakkelde Aurelia (Polygonia c-album). Familie Nymphalidae.

Deze vlinder overwintert in Nederland. Zij paren in maart, april. Hun jongen vliegen in juni en zorgen voor een tweede generatie, die dan weer overwintert.
De eerste generatie is lichter dan de tweede generatie. 
De gehakkelde vleugelrand zorgt voor camouflage. Onder de vleugel zie je een witte c. 
De rups schijnt op een vogelpoep te lijken. De Aurelia heeft een klein leefgebied.
Begin 20e eeuw was hij algemeen, daarna werd hij zeldzaam in Nederland. Nu is het weer een algemene vlinder, die ik elk jaar in de tuin zie.
Europa, in Noord-Afrika en in Noord- en Centraal-AziŽ. Foto's 1-9-2010, 2-10-2010.

Rups van een Gehakkelde Aurelia (Polygonia c-album) Familie Nymphalidae. Rups van een Gehakkelde Aurelia (Polygonia c-album) Familie Nymphalidae. 9-5-2014, 18-5-2014. Een jonge en oudere rups. Brandnetel, maar ook andere planten, zoals hier op een Jostabes. 

     
Atalanta (Vanessa atalanta) Familie Nymphalidae... Atalanta (Vanessa atalanta) Familie Nymphalidae.. Atalanta (Vanessa atalanta) Familie Nymphalidae.. Atalanta (Vanessa atalanta) Familie Nymphalidae.  Atalanta (Vanessa atalanta). Familie Nymphalidae.

Het is een trekvlinder. In april komen de eerste vlinders in onze tuinen. 
Ze leggen in mei juni eieren. In juli vliegt de volgende generatie door onze tuin. 
Hij houdt ook wel van rottend fruit heb ik gemerkt. De meesjes pikken gaatjes in de pruimen. Daarna verschijnen de Atalanta's. Als je er zelf een eet komen ze soms op je hand zitten.
Spanwijdte 50 - 60 mm.
Europa, AziŽ, Noord-Amerika.
Dit is wel mijn favoriete vlinder. Ook omdat hij helemaal niet schuw is.
Enkele foto's, die ik lang geleden alweer heb gemaakt.

 Atalanta (Vanessa atalanta) Familie Nymphalidae.Klik hier om ze te bekijken. 
      

Duinparelmoervlinder (Argynnis niobe). Familie Nymphalidae... Duinparelmoervlinder (Argynnis niobe). Familie Nymphalidae.. Duinparelmoervlinder (Argynnis niobe). Familie Nymphalidae.  Duinparelmoervlinder (Argynnis niobe). Familie Nymphalidae. Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van mijn huis.

De bovenkant van de vleugels is oranje met zwarte vlekken, dwarsbanden en een donkere rand. De onderkant van de achtervleugel is licht oranje tot lichtgeel gekleurd met witte vlekken. Hij is vrij zeldzaam in Nederland en is vooral te vinden in de duinen in Noord-holland, de waddeneilanden. 
Hij lijkt op de Grote parelmoervlinder (Argynnis aglaja) en die van de Bosrandparelmoervlinder (Argynnis adippe).
De rupsen voeden zich met viooltjes.
Juni - augustus. Eťn generatie. Hij overwintert als ei in de strooisellaag.
Spanwijdte: 45 tot 50 mm.
Europa, AziŽ. Foto's 26-6-2014.
     

Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia). Familie Nymphalidae. .. Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia). Familie Nymphalidae. Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia). Familie Nymphalidae.   Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia). Familie Nymphalidae. Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van mijn huis.

De bovenkant van de vleugels is oranje met zwarte stippen. De onderkant van de achtervleugel is lichtbruin gekleurd met grote witte vlekken. Hij is in Nederland vooral te vinden in de duinen, maar ook op andere zandgronden in het binnenland.
De rupsen voeden zich met viooltjes.
April - september. Drie generaties. Hij overwintert als rups.
Spanwijdte: 35 tot 45 mm.
Europa, noordwest Afrika, AziŽ. Foto's 7-7-2014.   

Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia). Familie Nymphalidae.   Voor het eerst in onze tuin gezien. Foto 7-10-2021

Heliconius melpomene. Exoot!! Familie Nymphalidae. ...Heliconius melpomene. Exoot!! Familie Nymphalidae.   Heliconius melpomene. Exoot!! Familie Nymphalidae.  
    
Deze vlinder zag ik tot mijn verbazing in onze tuin. Het is een Heliconius. Waarschijnlijk een al wat oudere Heliconius melpomene. Ik moest eerst in huis mijn fototoestel pakken. Ik kon nog een paar fotoís vanaf een afstand nemen voor hij verdween. De vlinder hoort thuis in Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Nederland is veel te koud in de winter.
De rupsen voeden zich met passiebloemen.
Foto's 15-7-2017.   

  


Onderfamilie Satyridae.

Hooibeestje (Coenonympha pamphilus). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae... Hooibeestje (Coenonympha pamphilus). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.  Hooibeestje (Coenonympha pamphilus). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.

De vleugels zijn bleek oranje met een bruine rand. Aan de bovenkant van de voorvleugel is een bruin oog. Aan de onderkant is de oogvlek omgeven door geel. De onderkant van de achtervleugel is grijs.
De eitjes worden in het gras gelegd. Ze worden afzonderlijk gelegd aan de basis van een graspriet. De rupsen eten verschillende grassoorten.
April - september. Twee generaties. Hij overwintert als halfvolgroeide rups.
Spanwijdte: 23 tot 33 mm.
EuraziŽ, Noordwest Afrika. Foto's 2-7-2012.  

        
Heidevlinder† (Hipparchia semele). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae... Heidevlinder† (Hipparchia semele). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.  Heidevlinder  (Hipparchia semele). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae. Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van mijn huis.

Een groot zandoogje. De onderzijde van de voorvleugel is oranje met twee oogvlekken. De onderzijde van de achter vleugel is grijsbruin getekend. De boven kant is donkerbruin met een geelbruine tekening.
Je vind hem in droge gebieden als de duinen en heide gebieden. De laatste jaren is het aantal teruggelopen.
Waardplanten rups: Grassen als schapegras, zwenkgrassen.
Juli - september. Eťn generatie. Hij overwintert als halfvolgroeide rups.
Spanwijdte van 51 tot 62 mm.
Europa. Foto's 20-7-2012.

Heidevlinder  (Hipparchia semele). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae. 11-8-2014. Voor het eerst in onze tuin!!!   
  

Argusvlinder (Lasiommata megera). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae... Argusvlinder (Lasiommata megera). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.  Argusvlinder (Lasiommata megera). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.

Voor het eerst in de tuin. Hij vloog de bijkeuken in. Ik heb eerst een paar foto's gemaakt, voor hij weer naar buiten mocht. De kleine foto is van de onderkant. 
Oranjebruine vleugels met donkerbruine dwarsbanden. Op de voorvleugel een oogvlek. Zowel op de voorkant als op de onderkant van de achtervleugels is een rij oogvlekken. 
De rupsen eten verschillende grassoorten.
April - september. Twee generaties. soms een derde generatie tot november. Zoals deze vlinder. Hij overwintert als halfvolgroeide rups.
Spanwijdte: 40 tot 52 mm.
Palearctisch. De soort is in Nederland achteruit gegaan. Foto's 9-10-2014.  

Argusvlinder (Lasiommata megera). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.  Pas in 2020 zag ik hem weer in onze tuin. Hier met dichtgeklapte vleugels. Foto 26-7-2020.       
      

Bruin Zandoogje (Maniola jurtina) Familie Satyridae... Bruin Zandoogje (Maniola jurtina)  mannetje. Bruin Zandoogje (Maniola jurtina) vrouwtje. Bruin Zandoogje (Maniola jurtina) vrouwtje. Bruin Zandoogje (Maniola jurtina) vrouwtje  Bruin Zandoogje (Maniola jurtina). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.

De vlinder op de grote foto is een mannetje, want het vrouwtje is veel mooier van kleur, is groter en heeft ook grotere oogvlekken.  Linnaeus dacht zelfs, dat het verschillende soorten waren. Meestal is het mannetje bij dagvlinders het mooist.Het Bruin zandoogje ontpopt zich van juni tot augustus en leeft daarna ongeveer een maand.
Je ziet hem vaak in  weiden. Laatste foto's: 4-7-2010. 

    

Bont Zandoogje (Pararge aegeria). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae... Bont Zandoogje (Pararge aegeria). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.. Bont Zandoogje (Pararge aegeria). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.. Bont Zandoogje (Pararge aegeria). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.  Bont Zandoogje (Pararge aegeria). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.

Dit is de ondersoort: Pararge aegeria tircis Een bruine vlinder met licht gele vlekken. 
De andere ondersoort is: Pararge aegeria aegeria. Deze soort heeft oranje vlekken komt in Zuid-Euroa voor. Hij is te vinden op mijn
pagina over insecten in Frankrijk
Op de voorvleugel zit een donkere oogvlek. Op de achtervleugel zitten drie of vier donkere oogvlekken met in het midden een witte plek.
De eitjes worden in het gras gelegd. (half in de schaduw) De rupsen eten verschillende grassoorten.
Maart - oktober. Twee, drie generaties.. Hij overwintert als rups of als pop.
Spanwijdte: 32 tot 42 mm.

Bont Zandoogje (Pararge aegeria). Onderfamilie Satyridae. Familie Nymphalidae.
Man en vrouw 6-5-2014.      

Witjes (Pieridae) 

Klein Koolwitje (Pieris rapae) Familie witjes (Pieridae). .. Klein Koolwitje (Pieris rapae) Klein Koolwitje (Pieris rapae). Klein Koolwitje (Pieris rapae)  Klein Koolwitje (Pieris rapae). Familie witjes (Pieridae). 

In een jaar kunnen zich drie tot vier generaties vormen. Het Groot Koolwitje heeft een duidelijker tekening op de vleugels. De vleugelvlek op de punt van de bovenkant van de voorvleugel loopt niet voorbij de zwarte stip in het midden van de vleugel. 
De rupsen houden inderdaad van kool. Maar ook van allerlei kruisbloemigen, zoals look zonder look. De rups is klein en moeilijk te vinden. Ze overwinteren als pop.
Spanwijdte 40 - 50 mm.
Ze zijn lastig te fotograferen, omdat ze zo rusteloos zijn.  Bij de eerste generatie is de tekening lichter.
Europa, Noord Afrika. Maar nu ook in Noord Amerika en AustraliŽ.  
        

Groot koolwitje (Pieris brassicae) Familie witjes (Pieridae). .. Groot koolwitje (Pieris brassicae) Familie witjes (Pieridae). . Groot koolwitje (Pieris brassicae) Familie witjes (Pieridae). . Groot koolwitje (Pieris brassicae) Familie witjes (Pieridae).   Groot koolwitje (Pieris brassicae). Familie witjes (Pieridae). 

Het vrouwtje heeft twee zwarte stippen. Het mannetje geen. De vleugelvlek op de punt van de bovenkant van de voorvleugel loopt voorbij de zwarte stip in het midden van de vleugel. 
Ook van dit koolwitje houden de rupsen van kool.en andere kruisbloemigen.
De pop van de tweede generatie overwintert. Vliegtijd: maart - oktober.
Spanwijdte 60 - 70 mm. Palearctisch.
Hier eten de rupsen van een groot koolwitje van een judaspenning.
 

  rupsen van een Groot koolwitje (Pieris brassicae)   rupsen van een Groot koolwitje (Pieris brassicae)   Van rups tot vlinder: forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=430451.0    

Klein Geaderd Witje (pieris napi) Familie witjes (Pieridae). .. Klein Geaderd Witje (pieris napi) Familie witjes (Pieridae). . Klein Geaderd Witje (pieris napi) Familie witjes (Pieridae).. Klein Geaderd Witje (pieris napi) Familie witjes (Pieridae).   Klein Geaderd Witje (Pieris napi). Familie witjes (Pieridae).
 
Als je hem ziet vliegen, lijkt hij op een gewoon koolwitje. Als hij met met dichtgeklapte vleugels zit, zie je het verschil door de groengrijs bestoven aders op de onderkant van de vleugels. Vooral in het voorjaar is dat duidelijk te zien.
Het vrouwtje heeft twee donkere vlekken op de voorvleugel. Het mannetje heeft ťťn vlek. Op mijn foto's zijn die niet altijd zichtbaar.
De rupsen vind je niet op de koolplanten, maar op wilde kruisbloemigen als look zonder look, gewone raket. 
April - november. Twee of drie generaties. De pop van de tweede of derde generatie overwintert.
Spanwijdte 40 - 50 mm. Holarctisch. 
       
Klein Geaderd Witje (Pieris napi). Rups. Familie witjes (Pieridae).. Klein Geaderd Witje (Pieris napi). Pop. Familie witjes (Pieridae).. Klein Geaderd Witje (Pieris napi). Pop. Familie witjes (Pieridae).. Klein Geaderd Witje (Pieris napi). Vlinder. Familie witjes (Pieridae).. Klein Geaderd Witje (Pieris napi). Pop, leeg. Familie witjes (Pieridae).  Klein Geaderd Witje (Pieris napi). Familie witjes (Pieridae). Van rups naar vlinder.
 
13-6-2019 zag ik een rups van het klein geaderd witje op look-zonder-look. 17-6 veranderde hij in een pop. 19-6 heb ik nog een foto gemaakt van de pop. 29-6 verscheen de vlinder en bleef een lege pop over. 
       
Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) Familie witjes (Pieridae).†.. Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) Familie witjes (Pieridae).†. Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) Familie witjes (Pieridae).†. Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) Familie witjes (Pieridae).   Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni). Familie witjes (Pieridae). 

De mannetjes zijn citroen geelgekleurd, de vrouwtjes zijn groenachtig wit. Op de vleugels een oranjebruin vlekje. Door de lichte aders, vorm en kleur lijken de vleugels op een blad. Omdat de citroenvlinder de vleugels altijd tegen elkaar houdt als hij rust, valt hij niet op.
Ze overwinteren en verschijnen het volgende jaar weer vroeg.
Vliegtijd Juli - oktober en februari - mei. Per jaar is er ťťn generatie. 
De rups leeft op sprokehout en wegedoorn. (beide familie wegendoorn (Rhamnaceae)
Spanwijdte ongeveer 55 mm. Europa, delen van Noord Afrika en AziŽ. 
        
Oranje luzernevlinder (Colias croceus). Familie witjes (Pieridae).   Oranje luzernevlinder (Colias croceus). Familie witjes (Pieridae)Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van mijn huis.

De enige foto. Want daarna vloog hij weg. Door de felle zon is het geen mooie foto, maar ik heb nog geen andere.
Hij lijkt op de gele luzernevlinder (Colias hyale) en de dwaalgast de zuidelijke luzernevlinder (Colias alfacariensis). De donkere band op de bovenkant van de vleugels is op deze foto niet te zien. Als hij vliegt valt hij op door de oranje kleur. Vanaf deze foto is hij niet met zekerheid te determineren, maar omdat ik hem ook heb zien vliegen weet ik het wel zeker.
Het is een trekvlinder. De eerste generatie komt vanuit Zuid Europa en Noord-Afrika. 
Vliegtijd Mei - oktober. Twee generaties. 
De rups leeft van vlinderbloemigen, waaronder luzerne en wikke.
Spanwijdte ongeveer 40 - 50 mm.

Europa, Noord Afrika en AziŽ. Foto 10-10-2014. 
         

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). man. Familie witjes (Pieridae).†.. Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Vrouw. Familie witjes (Pieridae).   man, vrouw.   

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Familie witjes (Pieridae). 


Een voorjaarsvlinder. 

Witte vleugels met een grijs tot grijszwarte punt en met in het midden een zwarte stip. Alleen bij het mannetje is de punt van de voorvleugels opvallend oranje. De onderkant van de voorvleugels is geelgroen gemarmerd. 
De rupsen zijn ongeveer 30 millimeter lang. Bleek blauwachtig groen met een witte laterale lijn, waaronder de kleur donkergroen wordt.
Half april - eind mei. Eťn generatie. 
De rups leeft van pinksterbloemen, look-zonder-look en soms andere kruisbloemigen en voedt zich vooral met de hauwtjes. Hij verpopt in juni ingesponnen tegen een stengel van een struik of tegen een boom en overwintert op deze manier. 
Spanwijdte ongeveer 35 - 45 mm.

Europa, Midden Oosten en AziŽ. Foto's 6-4-2020, 10-5-2020.

 

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Familie witjes (Pieridae). Van rups tot vlinder!!! 

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Rups. Familie witjes (Pieridae). 
.. Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Rups. Familie witjes (Pieridae).† 
27-5-2019 en 2-6-2019

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Pop. Familie witjes (Pieridae).†
.. Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Pop. Familie witjes (Pieridae).†
2-6-2019 en 13-6-2019

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Pop. Familie witjes (Pieridae). 
.. Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Pop. Familie witjes (Pieridae).    
1-4-2020 en 7-4-2020 

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Vlinder. Familie witjes (Pieridae). 
.. Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Vlinder. Familie witjes (Pieridae).  
8-4-2020  

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Vlinder. Familie witjes (Pieridae). 
.. Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Vlinder. Familie witjes (Pieridae).                     
8-4-2020 

 

Lycaenidae

Bruin Blauwtje (Aricia agestis, vroeger Plebeius agestis) Familie Lycaenidae... Bruin Blauwtje (Aricia agestis, vroeger Plebeius agestis) Familie Lycaenidae. Bruin Blauwtje (Aricia agestis, vroeger Plebeius agestis) Familie Lycaenidae.. Bruin Blauwtje (Aricia agestis, vroeger Plebeius agestis) Familie Lycaenidae.  Bruin Blauwtje (Aricia agestis, vroeger Plebeius agestis). Familie Lycaenidae.

De oranje vlekken op de vleugels vallen op.
Je vindt ze vooral langs de kust. Maar ook wel langs de rivieren. Vaak op zanderige grond. Voedselplant: reigersbekjes, ooievaarsbekjes. 
Mei - oktober. Twee soms drie generaties. De half volgroeide rups overwintert. (in strooisellaag)
Centraal- en Zuid-Europa.
      
Vuilboomblauwtje / boomblauwtje (Celastrina argiolus) Familie Lycaenidae... Vuilboomblauwtje / boomblauwtje (Celastrina argiolus) Familie Lycaenidae.. Vuilboomblauwtje / boomblauwtje (Celastrina argiolus) Familie Lycaenidae.. Vuilboomblauwtje / boomblauwtje (Celastrina argiolus) Familie Lycaenidae.  Boomblauwtje, vroeger Vuilboomblauwtje  (Celastrina argiolus). Familie Lycaenidae.

De rups zit o.a op hulst, kardinaalsmuts en klimop. (ook op vuilboom, vandaar de oude naam) Alle drie komen veel voor in mijn tuin.
Hij komt voor op zandgrond en ook wel in bossen.
Het is een klein vlindertje. Pas als je de foto's bekijkt besef je hoe mooi hij is. Jammer dat hij zijn vleugels meteen dichtklapt. Als je hem ziet vliegen, zie je echt een blauw vlindertje.
Het vrouwtje heeft een zwarte band aan de buitenkant van de vleugels. 
Hier zit hij op een sedum. Hij overwintert als pop. 

       
Kleine Vuurvlinder (Lycaena phlaeas) Familie Lycaenidae... Kleine Vuurvlinder (Lycaena phlaeas) Familie Lycaenidae.. Kleine Vuurvlinder (Lycaena phlaeas) Familie Lycaenidae.. Kleine Vuurvlinder (Lycaena phlaeas) Familie Lycaenidae.  Kleine Vuurvlinder (Lycaena phlaeas). Familie Lycaenidae.

De vuurvlinder hoort bij de blauwtjes, hoewel er niet veel blauw te zien is. 
Spanwijdte: ongeveer 25 mm. Veel kleiner dus dan de kleine vos, waar hij wel wat op lijkt.
April - oktober. Drie generaties.
Waardplanten: schapenzuring, veldzuring. Rups: Augustus - mei en mei - juli. Hij overwintert als rups
De vlinder komt voor in het Palearctisch gebied en het Nearctisch gebied.   
   
Icarusblauwtje (Polyommatus icarus). Familie Lycaenidae... Icarusblauwtje (Polyommatus icarus). Familie Lycaenidae.. Icarusblauwtje (Polyommatus icarus). Vrouwtje. Familie Lycaenidae.  Icarusblauwtje (Polyommatus icarus). Familie Lycaenidae.

De tekening van de onderkant van de vleugels lijkt heel veel op die van de bruin blauwtjes.
Hier uitleg verschillen
Helaas hield dit icarusblauwtje de vleugels dichtgeklapt. Het was de eerste keer, dat ik er een in de tuin zag. De bovenkant van de vleugels van de mannetjes is blauw, van de vrouwtje kunnen blauw maar ook bruin zijn.
Spanwijdte 25-30 mm.
April - oktober. Twee soms drie generaties. De rups overwintert.
Waardplanten voor de rupsen: Planten uit de Vlinderbloemenfamilie zoals veel klaversoorten.
Europa. Foto's 16-8-2012, 14-8-2013.

Icarusblauwtje (Polyommatus icarus). Familie Lycaenidae. Mooi blauw Icarusblauwtje, 13-5-2014. 

     
Bruine eikenpage (Satyrium ilicis). Familie Lycaenidae... Bruine eikenpage (Satyrium ilicis). Familie Lycaenidae.  Bruine eikenpage (Satyrium ilicis). Familie Lycaenidae. Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van mijn huis.

De bovenkant van de vleugels is donkerbruin. De onderkant van de vleugels is bruin met een rij witte smalle vlekjes. De ondervleugels hebben daarboven enkele oranje vlekken, een witte lijn en een staartje.  
Een vrij zeldzame vlinder, die vooral op zandgrond voorkomt. Er op lijkende soorten zijn de iepenpage (Satyrium w-album) en de pruimenpage (Satyrium pruni)
Spanwijdte 16-18 mm.
Juni - augustus. Eťn generatie. Hij overwintert als ei op een tak of stam.
Waardplanten voor de rupsen: Eik. De vlinders zie je vaak (zoals op deze foto) op de bloem van braam.
Europa, Klein AziŽ. Foto's 24-6-2014. 

       

Hesperiidae.
Dikkopjes zijn hekenbaar aan de dikke kop en de kortevleugels. De sprietknop eindigt in een haakje. In rust zijn de voorvleugels samengeklapt of onder 45 graden, terwijl de achtervleugels open blijven. Grassen zijn voor de rupsen van de meeste dikkopjes de waardplant.

Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van mijn huis. Ik heb wel eens dikkopjes gezien in de tuin, maar heb toen geen foto kunnen maken.

Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus, synoniem Ochlodes faunus). Familie Dikkopjes (Hesperiidae)... Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus, synoniem Ochlodes faunus). Familie Dikkopjes (Hesperiidae).  Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus, synoniem Ochlodes faunus). Familie Dikkopjes (Hesperiidae).

De onderkant van de achtervleugel is geelachtig bruin met lichte vlekken. Waardplanten: Verschillende soorten grassen. Zand en veengronden. Graslanden (geen klei), open plekken in bossen. Overwintert als half volgroeide rups. Juni - Augustus. Spanwijdte 25 - 32 mm.  Europa.  Foto's 15-7-2012, 17-6-2013.
      

Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola). Familie Dikkopjes (Hesperiidae).   Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola). Familie Dikkopjes (Hesperiidae).

Lichtbruim tot geel zonder tekening op de bovenkant van de vleugels. De onderkant van de sprietknop is zwart. (verschil met geelsprietdikkopje.) Bloemrijke plaatsen met hoge grassen. 
Overwintert als ei. Mei - augustus. Spanwijdte 22 - 26 mm.  Europa.  Foto 15-7-2012.   
  

 

Dť informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders. www.vlindernet.nl   www.vlindernet.nl Dagvlinders en macronachtvlinders.   Een site voor kleine vlinders: www.microlepidoptera.nl  www.microlepidoptera.nl Een site voor kleine vlinders. 
The Garden Safari van Hans Arentsen en Hania Berdys,  Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven. Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

 

 Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl heeft geholpen met het determineren. 

   

Engels / English                                                           

 

                        

 

Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk 

Subpagina  vlinders:   Uilen, Noctuidae      Spanners, Geometridae      Bladrollers, Torticidae      Pyralidae, Crambidae      Sikkelmotten, Oecophoridae 

 

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-