Nachtvlinders: Sikkelmotten (Oecophoridae)in de tuin.


Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië
home      links      links2



To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                            

Nachtvlinders: Sikkelmotten, Oecophoridae in de tuin     

 

Subpagina vlinders:     Dagvlinders      Uilen, Noctuidae      Spanners, Geometridae      Bladrollers, Torticidae      Pyralidae, Crambidae  

 

Sikkelmotten (Oecophoridae).

Rupsen van sikkelmotten eten vaak dood plantaardig materiaal, maar er zijn ook soorten waarvan de rupsen zich voeden met graan, zaden of textiel.  De motten zijn vaak herkenbaar aan de lange gebogen palpen. (sikkels)
Volgens wikipedia: De indeling van families in de orde Lepidoptera is recentelijk sterk gewijzigd, deze familie bevat nu ook de geslachten in de oude families Amphisbatidae, Autostichidae, Chimbachidae, Depressariidae, Hypertrophidae, Peleopodidae, Stathmopodidae, Stenomida en Xyloryctidae.
Dat maakt het soms lastig. Bleke kaartmot (Agonopterix arenella) zie je nu in de familie Depressariidae staan, maar op andere sites bij Sikkelmotten (Oecophoridae). Ik heb hem op deze pagina gezet.

 

Larve uit de familie Sikkelmotten (Oecophoridae) op openhaardhout. Van de hier onderstaande motten lijkt hij in ieder geval op de larve van de Esperiamot (Esperia sulphurella) en van de Bruine molmboorder (Harpella forficella). .. Larve uit de familie Sikkelmotten (Oecophoridae) op openhaardhout. Van de hier onderstaande motten lijkt hij in ieder geval op de larve van de Esperiamot (Esperia sulphurella) en van de Bruine molmboorder (Harpella forficella).     Larve uit de familie Sikkelmotten (Oecophoridae) op openhaardhout. Van de hier onderstaande motten lijkt hij in ieder geval op de larve van de Esperiamot (Esperia sulphurella) en van de Bruine molmboorder (Harpella forficella). Foto's 31-10-2022 en 1-11-2022. Arnold Wijker bedankt voor determinatie.

 Onderfamilie Oecophorinae. 

Dwergsikkelmot (Borkhausenia fuscescens). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae)... Dwergsikkelmot (Borkhausenia fuscescens). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae). Dwergsikkelmot (Borkhausenia fuscescens). Onderfamilie Oecophorinae. Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).
Een bruingrijze kleine mot. Op de vleugel zitten drie donkere vlekken.
De rups eet bladeren van bomen en struiken, gedroogde bladeren. Ze zijn ook in vogelnesten te vinden. Net als de mot op de foto, zijn ze soms in huis.
Hij overwintert als rups.
Juni- augustus. Spanwijdte 7-12 mm. Europa. Foto's 16-6-2014. 
Schuursikkelmot (Borkhausenia minutella). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).  Schuursikkelmot (Borkhausenia minutella). Onderfamilie Oecophorinae. Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).
Een leigrijs motje met op elke vleugel twee licht gele vlekken. Ik zie ze soms in de schuur. 
De rupsen voeden zich o.a. met zaden en gedroogde vruchten.
Spanwijdte van 9-15 mm. Mei - juni. Europa. Foto 30-6-2013.     
Satijnvleugelsikkelmot (Borkhausenia nefrax). Onderfamilie Oecophorinae, Familie Sikkelmotten (Oecophoridae)... Satijnvleugelsikkelmot (Borkhausenia nefrax). Onderfamilie Oecophorinae, Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).  Satijnvleugelsikkelmot (Borkhausenia nefrax). Onderfamilie Oecophorinae, Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).
Lijkt op Dwergsikkelmot (Borkhausenia fuscescens). Lichte grijsokerkleurige vleugels met donkere vlekjes.
De rupsen voeden zich met detritus, bijvoorbeeld organisch afval, rottend blad, paddenstoelen. De mot is vaak binnenhuis te vinden (zoals mijn mot)
Hele jaar, afhankelijk van omstandigheden. Spanwijdte 9-15 mm. Verenigde Staten, lokaal in Europa. Misschien in Europa geïntroduceerd vanuit Noord-Amerika. Maar niet zeker.  Het eerste Europese exemplaar is in de 19e eeuw in Frankrijk ontdekt (Minet 1978), het eerste Amerikaanse stamt uit 1959 (Hodges 1974: 125). Foto's 18-2-2023. 
Esperiamot (Esperia sulphurella).. Esperiamot (Esperia sulphurella). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).. Esperiamot (Esperia sulphurella). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).  Esperiamot (Esperia sulphurella). Onderfamilie Oecophorinae. Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).
Het is een dagactieve nachtvlinder. Ze schijnen vooral 's ochtends vroeg actief te zijn. 
In 1971 is in Melissant (Zuid-Holland) de eerste Nederlandse Esperiamot gezien. Ze zijn nu vrij algemeen. Herkenbaar aan de witte band om de antennes, een geelwit vlekje op de rug en een gele streep op de zijkant. (op de foto 9-5-2018 goed zichtbaar)
Vliegtijd april- juni. Eén generatie. De rupsen leven van dood hout. (Beuk, eik, sleedoorn en blauwe bosbes)
Spanwijdte 12-16 mm. Foto's 20-4-2009. 2-5-2018, 9-5-2018.  
Bruine molmboorder (Harpella forficella) Familie: Sikkelmotten (Oecophoridae).. Bruine molmboorder (Harpella forficella) Familie: Sikkelmotten (Oecophoridae)  Bruine molmboorder (Harpella forficella). Onderfamilie Oecophorinae. Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).
De uitgegroeide palpen zijn bij deze soort heel duidelijk te zien.
De rups leeft van vermolmd hout maar is ook te vinden in boomzwammen van loofbomen. Hij is vooral te vinden op zandgronden.
Hij overwintert als rups. Vliegtijd Juni- september. Spanwijdte 19-29 mm. Europa. Foto's 17-7-2011. 
Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella) Familie: Sikkelmotten (Oecophoridae).. Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella) Familie: Sikkelmotten (Oecophoridae)  Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella) Familie: Sikkelmotten (Oecophoridae) Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella). Onderfamilie Oecophorinae. Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).
De uitgegroeide palpen zijn ook hier te zien. Op de vleugel zitten drie donkere vlekken.
De rups eet zowel plantaardige als dierlijke stoffen. Bijvoorbeeld zaden, wol, huiden, dode insecten, gedroogde planten. Ze zijn ook in vogelnesten te vinden. Net als de mot op de foto, zijn ze veel in huis en zijn ze schadelijk.
Hij overwintert als rups. Vliegtijd Het hele jaar. vooral in juli, augustus. 
Spanwijdte 15-26 mm. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië, maar is nu op vele plekken in de wereld te vinden. Foto's 4-10-2011.       
Italiaanse kaneelsikkelmot (Metalampra italica). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae)... Italiaanse kaneelsikkelmot (Metalampra italica). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).. Italiaanse kaneelsikkelmot (Metalampra italica). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).  Italiaanse kaneelsikkelmot (Metalampra italica). Onderfamilie Oecophorinae. Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).
Tot voor kort (2013) werden al deze motten, die in Nederland werden gevonden Kaneelsikkelmot (Metalampra cinnamomea) genoemd. Bedankt voor de uitleg Tymo Muus.
Uitleg op www.microlepidoptera: Op basis van de eerste steekproeven (sept-2013) gebaseerd op genitaalonderzoek onderscheidt M. italica zich van M. cinnamomea door de helder oranje of oranjebruine grondkleur, met de veelal scherpe (helder lichtgele) tekening. M. cinnamomea is grauwer, bruinachtiger of donkerrood, met bredere banden, een sterker ontwikkelde tornusvlek (onderrandpuntsvlek) en de tekening is bleker: geelwit tot wit. M. cinnamomea lijkt vooral gebonden te zijn aan de droge terreinen, zoals de binnenlandse zandgronden en de duinen. M. italica komt meer in de vochtige (beuken of eiken)bossen voor, maar zelden ook in broekbossen. 
De rups leeft in boomschimmels en eventueel ook in het rottende hout eronder.
Vliegtijd Mei- oktober. Spanwijdte 10-14 mm. Foto's 4-7-2012.

Italiaanse kaneelsikkelmot (Metalampra italica). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae). 8-8-2014. In het zonnetje.         


Familie Platlijfjes (Depressariidae).

Bleke kaartmot (Agonopterix arenella) zie je nu in de familie Depressariidae staan, maar op andere sites bij Sikkelmotten (Oecophoridae). Ik heb hem op deze pagina gezet.

Bleke kaartmot (Agonopterix arenella). Familie Platlijfjes (Depressariidae). Soms in onderfamilie Depressariinae, familie Sikkelmotten (Oecophoridae).   Bleke kaartmot (Agonopterix arenella). Familie Platlijfjes (Depressariidae). Soms in onderfamilie Depressariinae, familie Sikkelmotten (Oecophoridae).
De lichtbruine voorvleugels hebben in het midden een donker bruine vlek met daarboven twee kleine donkere vlekjes.  
De rupsen voeden zich eerst als bladmineerder o.a. met distel, klis. Later zit hij in een spinsel onder het blad.
Spanwijdte van 19-25 mm. Augustus- juni. De volwassen mot overwintert. Palearctisch. Foto 15-7-2013.

    

Familie Vuurmotten (Peleopodidae).

Wordt soms gezien al een onderfamilie van Platlijfjes (Depressariidae).

Vuurmot (Carcina quercana). Familie vuurmotten (Peleopodidae).  Vroeger in de familie Sikkelmotten (Oecophoridae), daarna in de familie Platlijfjes (Depressariidae).  . Vuurmot (Carcina quercana). Familie vuurmotten (Peleopodidae).  Vroeger in de familie Sikkelmotten (Oecophoridae), daarna in de familie Platlijfjes (Depressariidae).  
Hij lijkt op een bladroller. Lange antennes. Op de foto verborgen onder de vleugels. Licht okerkleurige voorvleugels. Donker gevlekt met een paarse rand. Twee gele vlekken en een gele franjes langs de buitenrand.   
Spanwijdte: 16-22 mm.
Waardplanten voor de rups: Diverse loofbomen, waaronder de eik en beuk. De rups ( mei- juni) in een spinsel aan de onderzijde van een blad.
Juni- october. Eén generatie, mogelijk soms een tweede generatie.
Europa, geïntroduceerd in Noord- Amerika. Foto 29-9-2024.
             

 

Op waarneming: Alle sikkelmotten van Nederland  en  alle splatlijfjes van Nederland. 

 

Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders. www.vlindernet.nl   www.vlindernet.nl Dagvlinders en macronachtvlinders.   Een site voor kleine vlinders: www.microlepidoptera.nl  www.microlepidoptera.nl Een site voor kleine vlinders. 
The Garden Safari van Hans Arentsen en Hania Berdys, Stichting Tinea Kleine Vlinders  Vooral gericht op het uitvoeren van ecologisch onderzoek bij Kleine vlinders



Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven. Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

 

Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl heeft geholpen met het determineren.  Met name Tymo Muus, John van Roosmalen en Luc knijnsberg.


   Engels / English                                                           

 

                      

 

Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk

Subpagina vlinders:    Dagvlinders      Uilen, Noctuidae       Spanners, Geometridae      Bladrollers, Torticidae      Pyralidae, Crambidae  

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-